11/09/2016
Κάθε τράπεζα έχει διαμορφώσει προγράμματα με κίνητρα ώστε να βρεθεί λύση σε κάποιο μη ενήμερο δάνειο, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Ένα –σύμφωνα με την ίδια- ηχηρό μήνυμα στους μη ενήμερους δανειολήπτες να επικοινωνήσουν με την τράπεζα τους, να μη φοβηθούν, ώστε να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα του «κόκκινου» δανείου τους θέλησε να στείλει η κ. Λούκα Κατσέλη από τη Θεσσαλονίκη.
Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, προσερχόμενη σε κλειστή συνάντηση με μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με την ιδιότητα της προέδρους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Τhe Met» δήλωσε ότι κάθε τράπεζα έχει διαμορφώσει προγράμματα με κίνητρα ώστε να βρεθεί λύση σε κάποιο μη ενήμερο δάνειο, είτε για φυσικό, είτε για νομικό πρόσωπο.
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη οι τράπεζες έχουν διαμορφώσει προγράμματα υποστήριξης για τις ανάγκες κάθε δανειολήπτη, έτσι ώστε να μπορούν να κρατηθούν ενήμεροι. «Η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά από αυτήν που επικρατούσε πριν από πέντε χρόνια, όταν δεν υπήρχε κουλτούρα ρυθμίσεων, καθώς μέχρι τότε το μικρό ποσοστό των <κόκκινων δανείων>, που το 2011 ήταν περίπου το 5% του συνόλου των χορηγήσεων» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΤΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευαισθησία των τραπεζών και έναντι των ενήμερων δανειοληπτών, ώστε να μην αισθάνονται αδικημένοι.
«Η Εθνική Τράπεζα τους επόμενους μήνες θα βγει με ειδικά προγράμματα και καλύτερες διευθετήσεις για τους δανειολήπτες που εξακολουθούν να παραμένουν ενήμεροι παρά την κρίση, που ξεκινούν από την επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου και φτάνουν –για τα φυσικά πρόσωπα- στην κλασματική δόση, ανάλογα με το εισόδημα» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προσωπική της θέση είναι η επιβράβευση των επιχειρηματιών και των ιδιωτών, που στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ανταποκρίνονται με συνέπεια στις οφειλές τους.