Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύουν οι μάσκες τα παιδιά στα σχολεία

Τι δείχνουν δύο νέες μελέτες

Στις ΗΠΑ, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία. Επιπλέον, τα σχολεία δεν κλείνουν όλα μαζί για το καλοκαίρι, ούτε ανοίγουν όλα μαζί για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

 Στην πρώτη από τις μελέτες, εξετάστηκαν τα κρούσματα της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορωνοϊός στα σχολεία των δύο πολυπληθέστερων κομητειών της Αριζόνας. Τα σχολεία σε Maricopa και Pima άνοιξαν για δια ζώσης εκπαίδευση στα μέσα Ιουλίου-αρχές Αυγούστου. Στις κομητείες αυτές ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι μητροπολιτικές περιοχές του Φοίνιξ και της Τούσον.

Συνολικά αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 1.000 σχολεία, στο 48% εκ των οποίων δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στο 21% η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική από την πρώτη μέρα και στο σχεδόν 31% ήταν υποχρεωτική μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο λειτουργίας.

 Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας είχαν τουλάχιστον 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να δουν συρροές κρουσμάτων της COVID. Πιο αναλυτικά, έως τις 31 Αυγούστου 2021 είχαν καταγραφεί 191 συρροές κρουσμάτων στα σχολεία. Από αυτές:
  • Μόλις οι 16 (το 8,4%) καταγράφηκαν στα σχολεία με υποχρεωτική χρήση μάσκας από την πρώτη μέρα
  • Οι 62 (το 32,5%) καταγράφηκαν στα σχολεία με καθυστερημένη υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Οι 113 (το 59,2%) καταγράφηκαν στα σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η δεύτερη μελέτη

Ανάλογα είναι τα ευρήματα σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη. Σε αυτήν εξετάστηκαν οι συρροές κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός σε 520 κομητείες των ΗΠΑ.

Οι συρροές καταγράφηκαν μεταξύ 1 Ιουλίου – 4 Σεπτεμβρίου 2021. Στο 62% των σχολείων που εξετάστηκαν, η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική. Οι επιστήμονες συνέκριναν τα κρούσματα τις δύο εβδομάδες πριν και μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Οι κομητείες με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία είδαν τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός να αυξάνονται κατά 16 ανά 100.000 παιδιά την ημέρα. Αντίστοιχα, εκείνες χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας είδαν αυξήσεις της τάξης των 35 κρουσμάτων ανά 100.000 παιδιά ημερησίως.

Πηγή: iatropedia

Μοίρασε το άρθρο!