Κορωνοϊός: Η υφασμάτινη μάσκα που εξουδετερώνει κατά 99,9% ιούς και βακτήρια

Η χρήση μάσκας σε κάθε χώρο εκτός του σπιτιού έγινε το αναγκαίο όπλο στην προσπάθεια αποτροπής της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Και ενώ τη φοράμε παντού στους δημόσιους χώρους, είμαστε ασφαλείς όταν επιστρέφουμε σπίτι και την πιάνουμε κατά την αφαίρεσή της;

Οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να εμποδίσουν νανοσταγονίδια – όπως αυτά που απελευθερώνονται κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα, περιορίζοντας τη μετάδοση των ιών όπως ο SARS-Cov-2. Ωστόσο, τα βακτήρια και οι ιοί που εξακολουθούν να ζουν στην επιφάνεια της μάσκας θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιμόλυνση. Οι Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin με την ομάδας τους αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα νέο βαμβακερό ύφασμα το οποίο, με την απελευθέρωση ελευθέρων ριζών (ασταθή μόρια ή αντιδραστικά είδη οξυγόνου) όταν εκτίθεται στο φως της ημέρας, θα μπορεί να εξοντώνει τα μικρόβια που είναι προσκολλημένα στο ύφασμα ενώ, παράλληλα, θα είναι ασφαλής και θα μπορεί να πλένεται για πολλαπλές χρήσεις. Έτσι, για την απολύμανση της μάσκας, θα αρκούσε να αφήσει μία ώρα τη μάσκα του στον ήλιο.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν το αντιμικροβιακό υλικό συνδέοντας θετικά φορτισμένες αλυσίδες της ένωσης DEAE-Cl (2-diethylaminoethyl chloride) στο συνηθισμένο βαμβακερό ύφασμα. Στη συνέχεια, το εμπότισαν με ένα διάλυμα αρνητικά φορτισμένου φωτοευαισθητοποιητή (μια ένωση που εκλύει ελεύθερες ρίζες κατά την έκθεση στο φως), η οποία προσκολλήθηκε στις αλυσίδες DEAE-Cl μέσα από ισχυρές ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ύφασμα που κατασκεύασαν με τη χρήση της χρωστικής ουσίας «Ερυθρό της Βεγγάλης» ((4,5,6,7-τετραχλωρο-2′,4′,5′,7′-τετραϊωδοφλυοροσκεΐνη) ως φωτοευαισθητοποιητή εξολόθρευσε το 99,9% των βακτηρίων που προστέθηκαν στο ύφασμα και απενεργοποίησε σε 30 λεπτά το 99,9% του βακτηριοφάγου T7, ενός ιού που θεωρείται πιο ανθεκτικός στις ελεύθερες ρίζες από ότι μερικοί κορωνοϊοί. Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι το υλικό μπορεί να πλυθεί στο χέρι τουλάχιστον δέκα φορές και να εκτεθεί στο φως της ημέρας για τουλάχιστον επτά ημέρες συνεχόμενα χωρίς να χάσει την αντιμικροβιακή του δράση.

 Πηγή: ygeiamou.gr

Μοίρασε το άρθρο!