Κορωνοϊός-Έρευνα: Το κάπνισμα δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Eπιστήμονες ανακοίνωσαν με δημοσίευση στο European Journal of Internal Medicine τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής μελέτης ανάλυσης αποτελεσμάτων (meta-analysis) και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων από κορονοϊό COVID-19 δεν σχετίζεται με το τσιγάρο (Lippi G, Henry BH. Eur J Intern Med. 2020:doi:10.1016/j.ejim.2020.03.014).

Σε προγενέστερη δημοσιευμένη μελέτη που αφορούσε 44,672 περιπτώσεις ασθενών από την Κίνα, αποκάλυπτε ότι υπάρχει υψηλότερη συχνότητα θνητότητας  ανάμεσα στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες  (2.8% vs. 1.7%).

Αυτή η διαφορά θα μπορούσε σε ένα βαθμό να αντανακλά τη μεγαλύτερη συχνότητα συνυπαρχόντων νοσημάτων η βλαβερών για τους πνεύμονες συνείθειες, όπως το κάπνισμα ανάμεσα στους άντρες. Στο παραπάνω  συμπέρασμα αναφέρθηκε ο Giuseppe Lippi, MD, από το κλινικό βιοχημικό εργαστήριο του τμήματος νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Βερόνας στην Ιταλία και ο Brandon Michael Henry, MD, PhD, πανεπιστημιακός ακόλουθος στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

Στην Κίνα το 52.1% των αντρών αναφέρεται ότι είναι καπνιστές σε αντίθεση με τις γυναίκες που καπνίστριες  είναι μόνο το  2.7%.

Οι Lippi και  Henry εξέτασαν τα αποτελέσματα πέντε μελετών που είχαν συμπεριλάβει συνολικά  1,399 ασθενείς . Βρήκαν ότι αναμeσά σε αυτούς υπήρχαν 288  ασθενείς που είχαν αναπτύξει  σοβαρή νόσο από  COVID-19.

Το ενεργό κάπνισμα δεν αποτέλεσε σημαντικό  προγνωστικό παράγοντα για ανάπτυξη σοβαρής νόσου από COVID-19 αφού μόνο σε μια από τις πέντε μελέτες βρέθηκε θετική συσχέτιση.

Ωστόσο τα συμπεράσματα δεν αποενοχοποιούν το κάπνισμα: Έχει τους δικούς του θανατηφόρους κινδύνους ακόμα και αν δεν συνδέεται με την κλινική εικόνα των ασθενών από Covid-19.

Πηγή: newmoney.gr

Μοίρασε το άρθρο!