Κορονοϊός: Φόβος για τη νέα διαδεδομένη παραλλαγή Eris – Αυτά είναι τα 5 συμπτώματα

Η νέα παραλλαγή του κορονοιού Eris, προέρχεται από την Όμικρον και πλέον αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία Eris έχει κάνει δυναμική εμφάνιση καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών και εξασθένισης της ανοσίας αυτό το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, πρόκειται για μία παραλλαγή – απόγονο της μετάλλαξης Όμικρον ή Eris ή EG.5.1 η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως παραλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία στις 31 Ιουλίου ενώ πλέον αντιστοιχεί σε ένα στα 10 κρούσματα Covid-19.

Είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την Arcturus, και αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα σε ποσοστό 39,4%, σύμφωνα με την UKHSA.

Σύμφωνα με την UKHSA, η Eris πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 λόγω αυξημένων αναφορών διεθνώς, ιδίως στην Ασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την «EG.5.1» στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για το 14,6 των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 5 συμπτώματα της Eris

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Η Eris θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο

Οι ειδικοί λένε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, την Arcturus και την Eris, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των καλοκαιρικών διακοπών και των κλειστών σχολείων.

Από την άλλη, φοβούνται είναι πως θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Ο επικεφαλής του τομέα πρωτοβάθμιας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής Azeem Majeed εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός. «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Οι αριθμοί των κρουσμάτων θα αυξομειώνονται και θα υπάρχουν περίοδοι όπου ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξάνεται», δήλωσε στον Independent.

Ακόμα υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ την έχει χαρακτηρίσει ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση (VUM) και όχι ως ανησυχητική παραλλαγή (VOC). «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την EG.5.1 για να δούμε τι αντίκτυπο έχει στα αποτελέσματα, όπως στον αριθμό των λοιμώξεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων», πρόσθεσε.

Μοίρασε το άρθρο!