Κορονοϊός: Για αυτό έχει χαθεί ο έλεγχος στην Ιταλία με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων

Μιλούν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο Guido Marinoni και ο ιολόγος του Πανεπιστημίου του Μιλάνου ο Fabrizio Pregliasco με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αλτζάνο Λομπάρντο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ιταλία με τις ανακοινώσεις για τους αριθμούς των νοσούντων και των νεκρών να διαφέρουν και να προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και να κλονίζουν το ηθικό των πολιτών που ακόμα και μέσα στα σπίτια τους δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη του κορονοϊού.

«Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και αφορούν στα κρούσματα του CONVID-19 και τους νεκρούς προέρχονται από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες μας που περνούν τη νόσο στα σπίτια τους. Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που φοβούνται ή διστάζουν να καλέσουν ιατρική βοήθεια ή γιατί γνωρίζουν πως τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί και δίνουν προτεραιότητα σε νεότερες ηλικίες. Για να βεβαιωθεί ένα κρούσμα είτε ένας θάνατος από κορονοϊό πρέπει να υπάρξουν εξετάσεις και σχετική βεβαίωση από νοσοκομείο και όχι από το σπίτι», λέει ο Guido Marinoni στο ecodibergamo.it

«70.000 νοσούν και μένουν σπίτι»
Εμειναν σπίτι μέχρι τέλους

Στα περιστατικά και στα ποσοστά που αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο Guido Marinoni θα πρέπει να υπολογιστούν και οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που αποδεδειγμένα έμειναν στο σπίτι μέχρι και το θάνατό τους καθώς δεν είχαν καμία ελπίδα ολοκληρωμένης νοσηλείας στα νοσοκομεία και τουλάχιστον ήθελαν να περάσουν τις τελευταίες τους στιγμές στα σπίτια τους μαζί με τους συγγενείς τους.

«Δέκα φορές περισσότεροι μολυσμένοι πολίτες»

Αλλά και ο Fabrizio Pregliasco, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Μιλάνου είπε: «Το έχω πει εδώ και καιρό. Υπάρχουν δέκα φορές περισσότεροι μολυσμένοι πολίτες. Δηλαδή, δέκα φορές οι ασθενείς θεωρήθηκαν επίσημα θετικοί. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει παντού, όχι σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες τουλάχιστον. Αλλά σίγουρα ισχύει σε πόλεις όπου η εξάπλωση του ιού έχει συμβεί εκθετικά, όπως το Μπέργκαμο και η Μπρέσια. Η χαρτογράφηση των αδήλωτων περιπτώσεων θα ήταν χρήσιμη. Ξέρουμε πως θα χρειαστεί υπεράνθρωπη προσπάθεια αλλά πρέπει να γίνει για να σταματήσουμε τον κύκλο τροφοδοσίας θανάτων. Δυστυχώς πολλοί πολίτες άργησαν να καταλάβουν την σπουδαιότητα των μέτρων καραντίνας».

Η περίπτωση του Αλτζάνο Λομπάρντο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιοχή του Αλτζάνο Λομπάρντο που έχει περίπου 13.000 κατοίκους. Το Μάρτιο του 2019 κατέγραψε 11 θανάτους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Camillo Bertocchi που μίλησε στο ecodibergamo.it το Μάρτιο του 2020 καταγράφηκαν 100 θάνατοι, δηλαδή, 90 περισσότεροι. Μάλιστα αποκάλυψε πως μεταξύ των θυμάτων που «έφυγαν» πριν λίγες μέρες είναι και ο Gian Pietro Rizzi, δήμαρχος της πόλης από το 1978 έως το 1980. «Τα επίσημα στοιχεία των θανάτων από κορονοϊό που εκδίδονται από τη Νομαρχία μας είναι 24 στα 100. Για τους υπόλοιπους θανάτους έχουν δηλωθεί άλλοι λόγοι. Υποθέτουμε πως ίσως συνδέονται με τον κορονοϊό. Σίγουρα υπάρχει αύξηση θανάτων χίλια τα εκατό τον τελευταίο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Δεσμευόμαστε να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα», είπε ο Camillo Bertocchi.

Μοίρασε το άρθρο!