Κλείνει η τρύπα στην Γαλήνη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση μιας περιοχής στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου, του Οικοδομικού Τετραγώνου 15, το οποίο χαρακτηρίστηκε τα τελευταία χρόνια ως «τρύπα». Στη συγκεκριμένη περιοχή είχε αρχίσει το 2006 ένα έργο, το οποίο, όμως, στην πορεία εγκαταλείφθηκε, αφήνοντας ένα ημιτελές κτίσμα.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΙΤΟΥ

Το έργο είναι σε φάση δημοπράτησης, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διαμόρφωση της περιοχής, στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο πολεμικών τεχνών και να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

Με το έργο πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του κτίσματος, το οποίο είναι σε δύο επίπεδα. Στο ένα προβλέπεται να κατασκευαστεί το αθλητικό κέντρο πολεμικών τεχνών και στο δεύτερο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λ.π..

Η ανάπλαση στο Οικοδομικό Τετράγωνο 15 προβλέπει τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου σε συνδυασμό με την λειτουργική ενσωμάτωση του ημιτελούς κτιρίου που βρίσκεται εκεί. Στην περιοχή σχεδιάζεται να γίνουν μια ανοιχτή πλατεία, ένα αναψυκτήριο, ένα αμφιθέατρο, πιστοποιημένη παιδική χαρά και ένα χώρος πρασίνου με αρωματικά και ενδημικά φυτά.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η μελέτη ο υπαίθριος χώρος υποδιαιρείται σε τέσσερις επί μέρους περιοχές: 

– Ο περιβάλλων χώρος του κτήριο: Διαμορφώνεται πλατεία που θα περιλαμβάνει ένα υπόστεγο χώρο με την κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου.
– Διαμόρφωση αναβαθμών, που θα δημιουργούν ένα φυσικό αμφιθεατρικό σκηνικό.
– Διαμόρφωση πιστοποιημένης παιδικής χαράς ακριβώς απέναντι από το 2ο δημοτικό σχολείο.
– Διαμόρφωση χώρου στάσης, με παγκάκια. Στο χώρο αυτό διαμορφώνεται και ένας κήπος με ενδημικά φυτά, που θα έχει ταυτόχρονα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Η εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η ενεργειακή του τροφοδοσία του χώρου σχεδιάζεται να γίνει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γεγονός που θα καταστήσει το Οικοδομικό Τετράγωνο 15 μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέρμανση και η ψύξη των χώρων θα γίνεται με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κλειστού τύπου, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη γεωθερμική βαθμίδα του εδάφους, επιτυγχάνοντας έτσι υψηλό βαθμό απόδοσης και την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, προβλέπεται η θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης θα γίνεται με ηλιακούς επιλεκτικούς συλλέκτες.

Η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, η οποία θα τοποθετηθεί στις πέργκολες της πλατείας. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μονάδων, η οποία θα λειτουργεί με την μεθοδολογία του net metering, έχει σχεδιασθεί ώστε να συμψηφίζεται πλήρως η παραγόμενη με την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

 

Μοίρασε το άρθρο!