Κι όμως το αλκόολ είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες – Η σωστή ποσότητα

Τι γίνεται όμως αν η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι υπερβολική

Λίγο αλκοόλ την ημέρα ενδέχεται να μειώνει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία αποτελεί κύρια αιτία για πολλά δεινά, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η ιδανική ποσότητα είναι έως ένα ποτό την ημέρα ή συνολικώς επτά την εβδομάδα. Ωστόσο οι μεγαλύτερες ποσότητες ασκούν αντίθετη από την επιθυμητή δράση, ενώ σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι λίγο αλκοόλ καταπολεμά ίσως έμμεσα τη φλεγμονή, καταπραΰνοντας το στρες που είναι γνωστό ότι την πυροδοτεί. Δίνουν, όμως, μεγάλη έμφαση στην ποσότητα που θεωρείται ωφέλιμη, δεδομένου ότι το αλκοόλ προκαλεί πολλά και σοβαρά νοσήματα.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Drug and Alcohol Dependence, η οξεία φλεγμονή είναι μία ζωτικής σημασίας αντίδραση στις λοιμώξεις και στους τραυματισμούς.

Η χαμηλού βαθμού, χρόνια φλεγμονή, όμως, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσει αρνητικά πολλά όργανα και ιστούς. Η φλεγμονή αυτή δεν υποχωρεί ή πυροδοτείται διαρκώς από διάφορα ερεθίσματα και οι συνέπειές της μπορεί να είναι σοβαρές, καθώς σχετίζεται με νοσήματα όπως:

  • Το άσθμα
  • Η αθηροσκλήρωση
  • Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εμπλέκεται επίσης σε πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Ψυχιατρικές διαταραχές
  • Καρκίνος
  • Τύπου 2 διαβήτης
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα

Σε περίπτωση υπερκατανάλωσηςτο αλκοόλ έχει βρεθεί ότι ευνοεί τη φλεγμονή. Η μέτρια κατανάλωση όμως φαίνεται πως δρα κατασταλτικά. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόσο ακριβείς είναι αυτές οι παρατηρήσεις.

Η νέα μελέτη

Έτσι, ανέλυσαν δεδομένα από 3.101 Βρετανούς, οι οποίοι σε ηλικία 34 και 42 ετών είχαν αναφέρει πόσο αλκοόλ κατανάλωναν. Επιπλέον, στα 46 τους χρόνια είχαν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις, με τις οποίες μετρήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Η ουσία αυτή είναι ένας δείκτης φλεγμονής στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδά της υποδηλώνουν ότι υπάρχει φλεγμονή σε αγγεία, ιστούς ή/και όργανα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, τα χαμηλότερα επίπεδα της CRP επίμονα καταγράφονταν μεταξύ των εθελοντών που ανέφεραν συστηματική, χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αυτή ήταν έως ένα ποτό την ημέρα (έως 7 την εβδομάδα). Οι εθελοντές που απείχαν εντελώς του αλκοόλ ή έπιναν περιστασιακά είχαν αισθητά υψηλότερη CRP.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν και σε άλλες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά. Προσθέτουν, όμως, πως συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο. Επιπλέον όταν είναι παρατεταμένη σχετίζεται με υπέρταση, καρκίνο και βλάβες στον εγκέφαλο.

«Η κατάχρηση αλκοόλ ευθύνεται παγκοσμίως για σημαντική νοσηρότητα. Εν τούτοις, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι, σε σύγκριση με την πλήρη αποχή, τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμα, όσον αφορά τη φλεγμονή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Rachel Visontay, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Πηγή: iatropedia

Μοίρασε το άρθρο!