Με πλούσια ατζέντα που περιλαμβάνει από placement και εισαγωγές νέων μετοχών μέχρι και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και η ελληνική κεφαλαιαγορά.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΗΣ
Attica Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου
Τράπεζα Κύπρου: στις 23 Σεπτεμβρίου στο ταμπλό του ΧΑ
Εθνική Τράπεζα: Ζυγίζει το κλίμα στις αγορές η Κυβέρνηση για να κλείσει το placement toy 18,3%
Με πλούσια ατζέντα που περιλαμβάνει από placement και εισαγωγές νέων μετοχών μέχρι και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και η ελληνική κεφαλαιαγορά.
Με χρονολογική σειρά πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα που άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Θα ακολουθήσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και ο μήνας θα κλείσει με το placement του τελευταίου πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στην κυριότητα του ΤΧΣ, υπό την προϋπόθεση πάντα του κλίματος που θα επικρατεί στις αγορές.
Όπως επισημαίνει έμπειρος τραπεζίτης κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα «τρέξει» τα τελευταία μέτρα μίας μακράς διαδικασίας επιστροφής σε πλήρη κανονικότητα καθώς ολοκληρώνονται και οι τελευταίες κινήσεις αναδιάρθρωσής του.
Πλέον οι τράπεζες, προσθέτει ο ίδιος, μετά από ένα πολυετή κύκλο μετασχηματισμού βρίσκεται εκ νέου σε θέση να υποστηρίξουν με χρηματοδοτικούς πόρους την πραγματική οικονομία και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους τους.
Attica Bank: Εγκρίθηκε η συγχώνευση με την Παγκρήτια
Ως την μόνη πραγματική και οριστική λύση εξυγίανσης των δύο τραπεζών χαρακτήρισε την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της πρώτης Ελένη Βρεττού.
Κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank που ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης, και παρουσιάστηκαν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, οι στόχοι και οι στρατηγικούς πυλώνες της νέας τράπεζας, η κα Βρεττού επεσήμανε ότι «η συγχώνευση αποτελεί μια οριστική αλλαγή που θα δημιουργήσει ένα νέο, υγιή και ανταγωνιστικό τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα στοχεύει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και όλων των φυσικών προσώπων».
“Η νέα τράπεζα θα είναι διπλάσια σε μέγεθος, με στόχευση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους ιδιώτες”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι αυτή να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική.
Συγκεκριμένα η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας θα δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα έχει στο τέλος του 2024 ενεργητικό 10 δισ. ευρώ και πανελλαδική κάλυψη, που στοχεύει σε δάνεια 7,6 δισ. ευρώ το 2027, δηλ. σε πενταπλασιασμό, τουλάχιστον, των εξυπηρετούμενων δανείων του, σε έσοδα 20% υψηλότερα των σημερινών και σε μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα στα επίπεδα της αγοράς.
Το ενιαίο σχήμα θα έχει συνολικά εποπτικά κεφάλαια άνω του 15% όλες τις χρονιές, υψηλότερα κέρδη λόγω συνεργειών, μεγαλύτερου μεγέθους και λειτουργικής μόχλευσης, με προ προβλέψεων έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2027, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, μερίδια αγορά, έσοδα και απόδοση για τους μετόχους (δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025, σε επαναλαμβανόμενη βάση), καλύτερη αποτίμηση και βελτίωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα πάντα με την κα Βρετού, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στρατηγικούς πυλώνες:
- την ταχεία αύξηση των καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση για τη διεύρυνση της πελατείας και την αύξηση της ρευστότητας,
- την επέκταση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες (one – stop – shop)
- την ανάπτυξη «εύπορων» (affluent) πελατών και τη βελτίωση των υπηρεσιών wealth management
- το χτίσιμο «απλής και καθημερινής» τράπεζας με επίκεντρο εξειδικευμένους υπαλλήλους (RMs)
- την βελτιστοποίηση της κερδοφορίας της επιχειρηματικής τραπεζικής νε νέα προϊόντα και είσοδο σε νέες αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank, υπαγωγή των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ» προκειμένου ο δείκτης NPE να υποχωρήσει κάτω του 3% από 56% στο τέλος του 2023 και ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ.
Στόχος του παραπάνω σχεδιασμού είναι ο δείκτης CET 1 του 2023 να ανέλθει σε 15% pro – forma. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την εξυγίανση της Attica Bank μέσω «Ηρακλή» υπολογίστηκε, σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο, σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία θα αυξανόταν κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ εάν επιλεγόταν η λύση της πώλησης των κόκκινων δανείων.
Όπως τόνισε η κα Βρεττού, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμφώνησαν οι κύριοι μέτοχοι, ΤΧΣ και Thrivest, αλλά και οι ιστορικοί μέτοχοι της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, θα είναι επίσης η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να καλύψει:
- Ζημίες από την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας
- Κόστη αναδιάρθρωσης
- Νέες επενδύσεις (νέες τεχνολογίες, αναβάθμιση καταστημάτων, rebranding κ.λπ.)
- Την ανάπτυξη της Τράπεζας (νέες χορηγήσεις).
- Παράλληλα η αναπτυξιακή πολιτική της διοίκησης με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επενδύσεις στην τεχνολογία και το asset management θα εξυπηρετηθεί τόσο από κεφάλαια της ΑΜΚ όσο και από την παραγωγή εσόδων τα επόμενα χρόνια.
Κεντρικό βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής της τράπεζας θα αποτελέσει η Κρήτη, η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα δεν θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εξυγίανσης και συγχώνευσης που παρουσιάστηκε στους μετόχους, αύριο ολοκληρώνεται η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, θα ακολουθηθεί Οκτώβριο με Νοέμβριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης warrants και τον Δεκέμβριο η αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τον ισολογισμό. Τέλος από την 1/1/2025 αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα Τράπεζα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου στο ταμπλό του ΧΑ η Τράπεζα Κύπρου
Σημαντικά οφέλη από την επιστροφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ προσδοκά η διοίκηση της Τράπεζας, με τις σχετικές διεργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έγκριση της εισαγωγής από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. αναμένεται στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας στο LSE, με τη διαγραφή να τίθεται σε ισχύ στις 19 του ίδιου μήνα. Όσον αφορά την εισαγωγή των μετοχών της στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αυτή θα λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου.
Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών στο Χ.Α., η Τράπεζα Κύπρου, όπως αποκαλύπτει η διοίκησή της, έχει συμφωνήσει με το Χ.Α. την αποζημίωση ορισμένων εξόδων θεματοφυλακής τρίτων που θα επιβαρύνουν το Χ.Α. σε σχέση με τη λειτουργία της δομής διακανονισμού για τις συνήθεις μετοχές που τηρούνται υπό τη μορφή λογιστικής εγγραφής μέσω του αποθετηρίου τίτλων για το Χ.Α. που λειτουργεί από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).
“Το Χ.Α. έχει δεσμευτεί να μεταβιβάσει αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους στα μέλη του Χ.Α. ή στις τράπεζες θεματοφύλακες ως εξουσιοδοτημένους χειριστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο ΕΛΚΑΤ θα πρέπει να επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος από την κατοχή συνήθων μετοχών μέσω του ΕΛΚΑΤ από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά”, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Αυτές οι ρυθμίσεις αναμένεται να συνεχιστούν για όσο διάστημα η εταιρεία συνεχίζει να αναλαμβάνει τα έξοδα του θεματοφύλακα σε σχέση με τα παραστατικά δικαιώματα που εκδίδονται σε σχέση με την εισαγωγή στο ΧΑΚ”.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου επιχειρεί να καταστήσει εξαιρετικά ελκυστική την επιστροφή της στο ταμπλό το ΧΑ, σκοπεύοντας να διανείμει στους μετόχου της, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών, το 50% των κερδών της τράχουσας χρήσης.
Εθνική Τράπεζα: το σχήμα που θα τρέξει το placement
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό project έχει να κάνει με την διάθεση του στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του εναπομείναντος 18,5% που εξακολουθεί να κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.
Σε ότι αφορά τώρα στις λεπτομέρειες του placement, καθώς στο τραπέζι ως γνωστών έχουν πέσει δύο ενδεχόμενα: είτε η διάθεση του συνόλου των μετοχών είτε η διατήρηση από το Δημόσιο ενός ποσοστού που θα κυμαίνεται κάτω του 10%, προφανώς και σε αυτή την περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο.
Καθοριστικός παράγοντας είναι το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και όπως επισημαίνουν έμπειροι χρηματιστηριακοί αναλυτές καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έδειξε ιδιαίτερα «αμυντικά» χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διατήρηση του χρονοδιαγράμματος έχει τη σημασία της για την αγορά, καθώς αφενός μεν αποτελεί μια έμμεση καθοδήγηση για το πώς αναμένουν το κλίμα στις αγορές οι κορυφαίες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, που συμμετέχουν στο σχήμα και αφετέρου επειδή συντηρείται περιβάλλον προσδοκιών.
Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου επιδιώκουν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της σε Χ.Α στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το placement μετοχών Εθνικής Τράπεζας.
Στην αγορά, πάντως, είναι διάχυτη η αίσθηση πως και αυτή η διαδικασία θα στεφθεί με επιτυχία, με το ΤΧΣ να ολοκληρώνει έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη 14χρονη παρουσία του στο εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι πριν απορροφηθεί από το Υπερταμείο.
Υπενθυμίζεται πως με την αρχική διάθεση του 22% στην ΕΤΕ, αλλά και το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το δημόσιο ταμείο ενισχύθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν τα περίπου 100 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο και τα 300 εκατ. ευρώ από τη UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, τότε το όφελος από την αποεπένδυση ξεπερνά τα 2,75 δισ. ευρώ.