ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

 

 H κατάσταση έξω στην ύπαιθρο, όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, δεν περιγράφεται. Ο κόσμος είναι σε απόλυτη αναστάτωση. H σύνταξη των δασικών χαρτών ξεκίνησε λανθασμένα και ανατρέπει τους σχεδιασμούς τακτοποίησης, πέραν των 1,5 εκατομμυρίων αυθαιρέτων και  αγροτεμαχίων και σίγουρα εγείρει επιφυλάξεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη και ολοκλήρωση συνολικά των δασικών χαρτών.

Όπως έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ (με τις 685-688/2019 αποφάσεις της), η διάταξη του ν.4389/16 με την οποία εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση του δασικού χάρτη οι «οικιστικές πυκνώσεις» είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και η καθυστέρηση στην σύνταξη αυτών,  οφείλεται πρωτίστως στο νομικό πλαίσιο, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ή την περιγραφή των δασικών εκτάσεων, ένα νομικό πλαίσιο με πλήρη ασάφεια και πολυνομία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους στα Δασαρχεία, να κάνουν καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων τους και αυθαίρετες ερμηνείες των διατάξεων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το φαινόμενο να κηρύσσονται αναδασωτέες ή δασικές εκτάσεις οι οποίες είναι αγροτικές.

Ο Βουλευτής της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Λαζαρίδης, καταθέτει την υπ΄αριθμ. Πρ. 7430/16-05-2019 ερώτηση, ζητώντας την επανεξέταση συνολικά του θεσμικού πλαισίου των δασικών χαρτών, ως προς τις προβλέψεις αλλά και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Μοίρασε το άρθρο!