Κακοποίηση ζώων: Αυτόφωρο και σύλληψη ζητεί ο Άρειος Πάγος για τους δράστες – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Σε αυστηρές συστάσεις προς τους εισαγγελείς των Εφετείων και των Πρωτοδικείων της χώρας προχώρησε ο Άρειος Πάγος σχετικά με την κακοποίηση ζώων, μετά και τα κρούσματα που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας με πλέον πρόσφατο το μαχαίρωμα που υπέστη ένα σκυλάκι από καθηγητή στη Νίκαια.Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως όπου υπάρχει παράβαση του νόμου θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου και συνδέοντας τις ενέργειες αυτές των δραστών κατά της κακοποίησης ζώων με την μετέπειτα πιθανή εγκληματική συμπεριφορά τους. Στην πρώτη της εγκύκλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδια για την προστασία των ζώων, Όλγα Σμυρλή, καλεί τους εισαγγελείς της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες οδηγίες προς τα αστυνομικά τμήματα ώστε να εντείνουν τις ενέργειές τους για τη διαπίστωση βασανισμού ζώων.

 Άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών

Εκδήλωση εγκληματικότητας

Στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου τονίζεται η σημασία και η σοβαρότητα των που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων. «Δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως μοντέλο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων» υπογραμμίζεται.

Τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να δίνεται σημασία και να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ακόμη και το ζώο συντροφιάς ή άλλης κατηγορίας από τους ιδιοκτήτες τους εφόσον υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης. «Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο» η εγκύκλιος ορίζει ακόμη και την απαγόρευση απόκτησης άλλου ζώου από τον παραβάτη. Ειδική μνεία γίνεται στην εγκύκλιο και για την τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων ως προς την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων. Επίσης, οι εισαγγελείς θα πρέπει να μεριμνούν για τους κανόνες λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Κακούργημα έως 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακή για την κακοποίηση ζώων

Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα της κακοποίησης ζώων με απόφαση είναι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη με αφορμή τα τελευταία κρούσματα κακοποίησης που είδαμε με κορυφαίο παράδειγμα το μαχαίρωμα στη Νίκαια. Το πνεύμα της νέας διάταξης που θα εισηγηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία θα ενταχθεί σε κάποιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης τις επόμενες μέρες είναι «βαρύτατες ποινές και οι δράστες στη φυλακή». Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Η κακοποίηση ζώου από πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα με ποινή από 5-10 χρόνια κάθειρξη
  • Αυτό σημαίνει πως ο δράστης πάει στη φυλακή
  • Αναστολή θα μπορεί να δοθεί μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου
  • Η χρηματική (διοικητική) κύρωση πιθανόν θα παραμείνει στις 30.000 ευρώ

Να θυμίσουμε πως με την προηγούμενη ρύθμιση οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (έως και πέντε έτη), με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ

Πηγή: dikastiko.gr

Μοίρασε το άρθρο!