… και ανθοπαραγωγική η Πρωτομαγιά

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την 1η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Εργατών, ακόμα ξέραμε ότι έχει χαρακτηρισθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα για την νομιμοποίηση της Κάνναβης, αλλά όλοι ζήσαμε την Πρωτομαγιά σαν μια γιορτή της Άνοιξης, Γιορτή των Λουλουδιών.

Μετά την 1/5/2019 η Πρωτομαγιά στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών και μετά την επίσκεψη του κ Κώστα Μπακογιάννη σε αυτήν, σίγουρα θα είναι μια ημέρα ελπιδοφόρων προοπτικών για τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών-ΑΑΣΑ, εξ αιτίας όσων ακούστηκαν στην σύσκεψη που ακολούθησε, την εθιμοτυπική-ουσιαστική επίσκεψη-ενημέρωσή του.

Ο χρήστης facebook Κώστας Μπακογιάννης έγραψε αμέσως μετά την επίσκεψη στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, στον Προμπονά, στον ιστοχώρο του «Η πρωτομαγιά στου Προμπονά γεμίζει χρώμα και αρώματα από την Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών. Εκεί όπου αγρότες από όλη την Ελλάδα εκθέτουν τα προϊόντα τους εδώ και 57 χρόνια. Στη μεγαλύτερη Κεντρική Ανθαγορά της Αθήνας. Άνθρωποι που θέλουν τη συνεργασία του Δήμου, όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς αλλά και για δράσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να τη μετατρέψουν σε εργαλείο για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Όπως το «ανθοχαλί» στο Σύνταγμα την Άνοιξη, τις ανθοσυνθέσεις στο Πεδίον του Άρεως ή τα ανθεστήρια στις πλατείες της πόλης, με τη συμμετοχή και των ανθοπωλών. Μαζί με τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό ο Δήμος, δίπλα τους. Γιατί τα λουλούδια μπορούν να αλλάξουν την πόλη».

Πράγματι ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών. Ανθέων 21, Προμπονά, Άνω Πατήσια, ΑΘΗΝΑ) στην σύσκεψη μετά την περιήγηση στα stand της Κεντρικής Ανθαγοράς «έβγαλε» μερικές πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, μεταξύ των οποίων σταχυολογήσαμε:

  1. Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ είναι η μόνη κεντρική πανελλήνια αγορά δρεπτών ανθέων & πρασινάδων στην Αθήνα, στο ίδιο σημείο επί 57 χρόνια, με αγρότες από όλη την Ελλάδα, στα όρια του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, όταν ακόμα στην περιοχή υπήρχαν πατατοχώραφα από τους Ναξιώτες ιδιοκτήτες των χωραφιών.
  2. Η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών μπορεί χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες να βελτιώσει την συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, σε τομείς, όπως: στήριξη έκφρασης συναισθημάτων συμπολιτών μας με λουλούδια, τεχνικές συντήρησης λουλουδιών στο σπίτι και στην δουλειά, συμβολισμοί λουλουδιών, ανθοσυνθέσεις, «πες το με ένα λουλούδι», κλπ
  3. Μπορεί η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών να στηρίξει την καθιέρωση ενός μεγάλου γεγονότος στην Αθήνα, πχ: «ανθοχαλί» στην πλατεία Συντάγματος την άνοιξη, ανθοσυνθέσεις στο Πεδίο Άρεως αι στις γειτονιές στην Αθήνα σε συνεργασία και με τους ανθοπώλες-πελάτες της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, Ανθεστήρια σε συνεργασία με τους ανθοπώλες κλπ.
  4. Ανάληψη «ανθοέργων» στις διοργανώσεις του Δήμου Αθηναίων με ανταποδοτικές συνεργασίες.
  5. Ο εκσυγχρονισμός της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ που συζητήθηκε με τον κ Κ. Μπακογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Αστικής Υποδομής Αθηναίων κ Γεώργιο Αποστολόπουλο, τον κ Διονύσιο Αδαμόπουλο (πρόεδρο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος και τους συνεργάτες του κ Κ Μπακογιάννη, προσαρμόζει τις λειτουργίες στις ανάγκες μιας σύγχρονης Ανθαγοράς, και κυρίως εξασφαλίζει σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή και προσφέρει πολλές πρόσθετες υπηρεσίες στην γειτονιά και τις συλλογικότητες της γειτονιάς, όπου λειτουργεί συνεχώς επί 57 χρόνια η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών.

Όπως ακούστηκε, η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, ως προσφορά της στην γειτονιά της, παρά τις οκταόροφες περιβάλλουσες οικοδομές, θα μπορούσε στο ιδιόκτητο της οικόπεδο 4.300τμ, να διαμορφώσει δύο υπόγεια (ένα υπόγειο ψυγείο & ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης για να συμβάλλει στην μειώσει της κυκλοφοριακής έντασης στην περιοχή), το κλειστό ισόγειο θα φιλοξενεί τις λειτουργίες της ανθαγοράς με επαρκή ηχομόνωση, και στον πρώτο όροφο (με αίθριο) θα υπάρχουν καταστήματα συμπληρωματικών και συναφών ειδών και στον δεύτερο όροφο θα υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων και γραφεία συλλογικοτήτων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κλπ.

Το σημαντικό είναι η επισκέψιμη χαμηλή ταράτσα με προσβάσιμο επιδεικτικό ανθόκηπο-ταρατσόκηπο, με αναψυκτήριο & πέργολες ηλιοπροστασίας, ανοικτό για τα παιδιά και τους γείτονες, αλλά και άλλους επισκέπτες.

  1. Τέλος, από όσα ακούστηκαν, η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, η μόνη Κεντρική Ανθαγορά από αγρότες ανθοπαραγωγούς στο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, θα μπορούσε να λειτουργεί ως τουριστική attraction για τον City Brake τουρισμό της Αθήνας δεχόμενη επισκέψεις τουριστών και οργανωμένες επισκέψεις μαθητών για την προώθηση της ένταξης του «χρώματος» και των «λουλουδιών» στην ζωή των Αθηναίων.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο που ακολούθησε τις επισκέψεις της κας Γεωργίας Γεννιά (Βουλευτή), του κ Κ. Μπακογιάννη (Περιφερειάρχη & Υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων), του κ Διονύση Αδαμόπουλου (Προέδρου 5ου ΔΔ), του κ Γιώργου Αποστολόπουλου (Αντιδημάρχου Αθηναίων), του κ Σπύρου Σπυρίδωνος (π. Δημάρχου Πόρου και π. ΓΓΑποκεντρωμένης), κατά την Πρωτομαγιά, ο κ Αθανάσιος  Κελμάγερ (Πρόεδρος), ο κ Αλέξανδρος Μόσχος (Αντιπρόεδρος), ο κ Κώστας Ηρειώτης (Ταμίας), ο κ Χρήστος Φλεριανός και ο κ Γεώργιος Σούγλας, κατέγραψαν την ικανοποίηση όλων από την θετική ανταπόκριση, του αναπτυξιακού προγράμματος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, μάλιστα με αντιπροτάσεις για την από κοινού διερεύνηση της στήριξης της χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, από όσα ακούστηκαν, προχωρά ο σημαντικός μηχανοργανωτικός εκσυγχρονισμός του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, με καινούργιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και νέο πρόγραμμα μηχανογράφησης και διοικητικής αναδιοργάνωσης.

Ο κ Α. Κελμάγερ (πρόεδρος, 6932381604) εξέφρασε την πεποίθηση ότι το προσεχές φθινόπωρο ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών-Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών θα μπορεί να κοιτά στο μέλλον με διαφορετικές ευοίωνες προοπτικές …

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Μοίρασε το άρθρο!