Ιδέες για το γιορτινό τραπέζι: Συνταγή για λαχανοντολμάδες

Oι γιορτές πλησιάζουν και έρχεται ο καιρός που θα πρέπει να βρείτε τι να μαγειρέψετε για τους αγαπημένους σας στο γιορτινό τραπέζι. Έτσι, αυτές τις ημέρες θα σας δώσουμε μερικές ιδέες που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους και φέτος τα Χριστούγεννα. \

Σήμερα μαγειρεύουμε παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες!

Υλικά (για 40 τεμάχια)

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι ρύζι τύπου καρολίνα
  • 1 μέτριο λάχανο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι δυόσμο
  • 1 αβγό Αλάτι-πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για τη σάλτσα

  • 2,5 φλιτζάνια από το ζουμί που θα βγάλουν οι λαχανοντολμάδες
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
  • 1 αβγό
  • Μισό λεμόνι
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε καλά, ενώ παράλληλα βράζουμε το λάχανο. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε ένα φύλλο από το λάχανο με το μαχαίρι.
  2. Γεμίζουμε κάθε φύλλο και το διπλώνουμε έτσι ώστε να εγκλωβίζεται μέσα η γέμιση και να μην ξεχειλίζει.
  3. Στη συνέχεια στρώνουμε λίγα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε τους λαχανοντολμάδες. Μόλις τους τελειώσουμε, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και προσθέτουμε 2,5 φλιτζάνια νερό, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Τους αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
  4. Μόλις μαγειρευτούν, αδειάζουμε το ζουμί σε μία άλλη κατσαρόλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ένα αβγό, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και ανακατεύουμε. Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, όπου βράζει το ζουμί, και το ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.
  5. Η σάλτσα όταν θα σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες πρέπει να είναι ζεστή.
  6. Χρόνος προετοιμασίας 30’ – Χρόνος μαγειρέματος 55’

Μοίρασε το άρθρο!