Θεσσαλονίκη: 2.500 καταστήματα είναι αδιάθετα στο πολεοδομικό συγκρότημα

Μούδιασμα βλέπουν στο λιανεμπόριο οι μεσίτες της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα εκείνοι που ασχολούνται, κυρίως, με το επαγγελματικό ακίνητο, για παγωμάρα κάνουν λόγο οι έμποροι που βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται ακόμη και σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών.

Το βέβαιο είναι πως τα ξενοίκιαστα καταστήματα άρχισαν να ξεπροβάλλουν και μέσα στο εμπορικό κέντρο Πλατεία, που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ενώ επί του πλέον εμπορικού δρόμου της πόλης, την οδό Τσιμισκή, αλλά και στην Μητροπόλεως, τα ξενοίκιαστα καταστήματα δημιουργούν μια εικόνα ανησυχίας, καθώς κάποια εξ αυτών παραμένουν επί μακρόν στα αζήτητα.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ

Ανησυχία που σε άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, μεταξύ αυτών σε Ερμού, Ι. Δραγούμη, Εγνατία, η οποία αποτελεί μια… ειδική κατηγορία καθώς πληρώνει τα αποτελέσματα των πολύχρονων έργων για την κατασκευή του μετρό, γίνεται εφιάλτης καθώς τα αδιάθετα καταστήματα διαδέχονται σχεδόν το ένα το άλλο. Χειρότερη είναι η εικόνα σε λιγότερο εμπορικούς και κεντρικούς δρόμους όπου τα ξενοίκιαστα καταστήματα έχουν πλέον… αραχνιάσει.

Κάνοντας μια αναζήτηση σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων καταγράφεται, μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης, μια ευρεία γκάμα καταστημάτων που αγγίζουν τα 2.500 και αναζητούν τον νέο τους ενοικιαστή.

Ξενοικιάζονται περιμένοντας τον επόμενο ενοικιαστή…

Την ώρα που η κινητικότητα περισσεύει, ειδικά για την ενοικίαση σύγχρονων υψηλών προδιαγραφών γραφειακών χωρών, η ζήτηση για καταστήματα δείχνει να περιορίζεται ως απόρροια της ελλιπούς καταναλωτικής διάθεσης, η οποία είναι συνάρτηση της δύσκολης καθημερινότητας των νοικοκυριών που συχνά αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα λόγω των πολλαπλών εξόδων και υποχρεώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο «Πλατεία» στα τέλη Οκτωβρίου ξενοικιάστηκε κατάστημα που λειτουργούσε ως Mango, καθώς η δημοφιλής ισπανική αλυσίδα αποφάσισε να περιορίσει την παρουσία της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μόνο ένα κατάστημα, αυτό στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών. Το κατάστημα που βρίσκεται στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου παραμένει ξενοίκιαστο, ενώ παραπλεύρως υπάρχει και έτερο ξενοίκιαστο κατάστημα που μέχρι πρόσφατα είχε παιδικά ενδύματα. Ξενοίκιαστο κατάστημα υπάρχει και στον πρώτο όροφο.

Την ίδια ώρα διαφορετική είναι η εικόνα για τους γραφειακούς χώρους που φιλοξενεί το «Πλατεία», καθώς έντονη κινητικότητα καταγράφεται για την ενοικίαση δύο διαθέσιμων μεγάλων χώρων που διαθέτει.

Μοίρασε το άρθρο!