Θεσσαλονίκη: Ο κατασκευαστικός κλάδος ανεβάζει στροφές

Σαν…ζεστό κουλούρι πωλούνται τα νεόδμητα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και αν η πολυκατοικία βρίσκεται στα σχέδια και ο αγοραστής έχει απλά στα χέρια του τη φωτορεαλιστική  αποτύπωση του ακινήτου που επέλεξε. Κατά μέσο όρο κάθε μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκδίδονται 50 νέες οικοδομικές άδειες στη Θεσσαλονίκη.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ

Είναι χαρακτηριστικό όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πως οι άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 2.722, αντιστοιχούν σε 613.059 m2 επιφάνειας και 2.521.191 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 73,5% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 75,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Πανελλαδικά τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 1.291 άδειες για οικοδομές, με  την πλειονότητα αυτών να αφορά το νόμο Αττικής με 205, την περιφέρεια Κρήτης να ακολουθεί με 185 άδειες, την περιφέρεια Ιόνιων Νήσων να έπεται με 169, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 161 και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 150, εκ των οποίων οι 52 αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη. Πανελλαδικά οι λιγότερες άδειες, μόλις 5, κατά το εξεταζόμενο διάστημα εκδόθηκαν στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, οι 4 για την Κοζάνη και 1 για τη Φλώρινα.

Σημειώνεται πως στο σύνολο του 2023 εκδόθηκαν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1.367 άδειες για νέες οικοδομές, εκ των οποίων οι 517 αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη.

Η κατασκευή βγαίνει από το λήθαργο

Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτέλεσε ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος μπήκε, ωστόσο, για μια δεκαετία περίπου στον πάγο ως απόρροια της κρίσης, που άλλαξε άρδην, όσα γνώριζαν μέχρι τότε οι Έλληνες. Η εικόνα στον κατασκευαστικό κλάδο άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται από το 2020, ενώ πλέον, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, ο χώρος έχει μπει σε νέα, ελπιδοφόρα  τροχιά.

Αν και δεν έχουμε επανέλθει στα επίπεδα της δεκαετίας του 2000, όταν κατά μέσο όρο κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη  εκδίδονταν 100 – 110 οικοδομικές άδειες ωστόσο, είναι βέβαιο πως το διάστημα της κρίσης, όποτε οι άδειες άγγιζαν τις 9 έως 14 το μήνα, αποτελούν, πλέον, παρελθόν.

Επιστροφή στα νεόδμητα

Ορόσημο για την επιστροφή των αγοραστών στα νεόδμητα διαμερίσματα αποτέλεσε κυρίως η τελευταία διετία, καθώς αναπτύχθηκε μια σημαντική δυναμική στην ανάπτυξη των νέων οικοδομών. Αιτία η έλλειψη νεόδμητων κατοίκων, η συρρίκνωση του αριθμού των μεταχειρισμένων, αλλά και το γεγονός πως τα παλιά, κυρίως τα ανακαινισμένα, διαμερίσματα τείνουν να πωλούνται το τελευταίο διάστημα σχεδόν στην τιμή των καινούργιων.

Η θετική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου συνεχίζεται και την τρέχουσα χρονιά με αρκετές πλέον νεόδμητες οικοδομές είτε να ξεκινούν, είτε να βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης.

Στην αύξηση της κατασκευής νέων οικοδομών συμβάλει και το γεγονός πως  η αντιπαροχή στη Θεσσαλονίκη κινείται με αυξητικούς ρυθμούς δημιουργώντας μια νέα περίοδο ανοικοδόμησης για την πόλη. Μπορεί τα οικοδομικά υλικά να έχουν εκτοξευτεί σημαντικά, ωστόσο οι εργολάβοι μοιάζουν να ισορροπούν μεταξύ του διλήμματος «υψηλότερο κόστος κατασκευής ή μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη;». Η πλειονότητα των κατασκευαστών συγκλίνει στην υλοποίηση των επενδύσεων, δεδομένου μάλιστα πως δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που επιστρέφουν στις παλιές καλές… συνήθειες, εκείνες που αγόραζαν το διαμέρισμα της αρεσκείας τους από τα θεμέλια.

Όπως λένε κύκλοι της αγοράς ακινήτων τα οικόπεδα για αντιπαροχή καταγράφουν αυξημένη ζήτηση κατά 20% έως 30% έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ το ποσοστό που δίνεται στον ιδιοκτήτη είναι από 38% έως 50% σε ελάχιστες περιπτώσεις. Σημειώνεται πως στα χρόνια της άνθισης της ανοικοδόμησης το ποσοστό σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και το 60%.

Η πλειονότητα των οικοπέδων εντοπίζεται στη Θέρμη, και ακολουθούν οι: Άνω Πόλη, Καλαμαριά, Άη – Γιάννης, Βούλγαρη, Χαριλάου, Εύοσμος, ενώ λιγοστά εντοπίζονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Μοίρασε το άρθρο!