Θεσσαλονίκη: Εκεί που μαζεύονται για φαγητό μετά το ξενύχτι οι καλοφαγάδες

Βγήκες, ήπιες και τώρα πεινάς. Έλα, όμως, που το 80% των φαγάδικων είναι κλειστό. Ε, και; Δώδεκα διευθύνσεις στην πόλη ικανοποιούν τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες μας.

Η καλοπέραση ταιριάζει με το φαγοπότι, όπως τα γεμιστά με τη φέτα. Σε αυτό το ζήτημα, η φήμη της Θεσσαλονίκης προηγείται και όχι άδικα, αφού η γαστριμαργική απόλαυση και η διασκέδαση έχουν αναχθεί σε επιστήμη. Ξενυχτήσαμε, δοκιμάσαμε πολλά και καταλήξαμε στα στέκια που καταφέρνουν να ξεχωρίζουν και να μαζεύουν τους ξενύχτηδες. Πρόκειται για εκείνα που ξέρεις ότι θα φας καλά και θα κλείσεις τη βραδιά σου με τον πιο ωραίο και νόστιμο τρόπο.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Πόσες φορές μας έχει βρει η νύχτα να ψάχνουμε απεγνωσμένα ένα μέρος για φαγητό στο κέντρο της πόλης; Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το happy place κάθε καλοφαγά και ξενύχτη. Σε αυτήν την πόλη, το φαγητό σε προλαβαίνει. Δεν σε αφήνει να πεινάσεις, σου «επιτίθεται» από παντού. Πριν ακόμη γουργουρίσει η κοιλιά σου, λιγουρεύεται το μάτι σου, κυρίως επειδή στον δρόμο, σε κάθε δυο μαγαζιά, το τρίτο είναι φαγάδικο.

Καταρχάς, εδώ οι κουζίνες μένουν ανοιχτές ως αργά, ενώ παράλληλα υπάρχουν και στέκια που ξενυχτάνε όλο το βράδυ για να μας προσφέρουν ζεστά και λαχταριστά πιάτα. Street food, μπουγατσατζίδικα, σουβλατζίδικα, πατσατζίδικα και καντίνες με «βρώμικο» – που όπως και να το κάνουμε παραμένουν all time classic και ιδανικά στέκια για όσους γνωρίζουν από καλό φαγητό, εκείνους που έχουν πιο ευαίσθητα στομάχια, αλλά και απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στα τραπέζια τους θα συναντήσεις παρέες μετά από βραδινές εξόδουςανθρώπους που δουλεύουν νύχτα και χρειάζονται ένα δυναμωτικό φαγητό, ακόμα και νυχτοπούλια που δεν τους παίρνει ο ύπνος και παθαίνουν μια λιγούρα ξαφνικά.

Αν, λοιπόν, ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, ή απλώς απολαμβάνεις τις βραδινές βόλτες στην πόλη, τότε δεν έχεις παρά να τα επισκεφτείς.

Πίτσα Σάκης

Λεωφόρος Στρατού 26

Έχεις ξενυχτήσει (ή και όχι) και γυρίζεις πρωί από τη χθεσινή σου έξοδο και κάνεις στάση στην πιο κολασμένη πίτσα της Θεσσαλονίκης. Παχιά ζύμη, γλυκιά σάλτσα, μπόλικη σος ουγγαρέζα. Αυτή είναι η απόλυτη συνταγή της επιτυχίας, ο θεϊκός αυτός συνδυασμός που έχει χορτάσει κόσμο και κοσμάκη. Όχι, αυτή δεν είναι μια πίτσα σαν όλες τις άλλες. Καταρχάς δεν έχει τη λεπτή ιταλική ζύμη, αυτή την κομψή και γκουρμέ, αυτή άστην για άλλες ώρες!

Του Σάκη θυμίζει κάτι ανάμεσα στην πίτσα που φτιάχνει η γιαγιά ή η μαμά μας και την πίτσα που μας έδιναν στα θρυλικά παιδικά πάρτι στους παιδότοπους, δηλαδή είναι πολύ πολύ χορταστική. Τα κομμάτια της είναι τετράγωνα και η ιδιαιτερότητα της βρίσκεται στη σάλτσα, η οποία τα έχει όλα κι έχει και μια ωραία γλύκα. Δεν λυπούνται ούτε το κασέρι, ούτε τα αλλαντικά. Αυτή είναι η πίτσα Σάκης και δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω λόγια, γιατί οι λάτρεις της καλή πίτσας γνωρίζετε πολύ καλά το γνωστό στέκι στη Λεωφόρο Στρατού που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Ψητοπωλείο Άνω Κάτω

Τζαβέλλα 2, Εύοσμος

Το στέκι του Ευόσμου που αγαπούν οι ξενύχτηδες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι άδικα. Το Άνω Κάτω είναι από τα πιο γνωστά ψητοπωλεία στη Θεσσαλονίκη που θα δεις ουρές από κόσμο που περιμένει καρτερικά για ένα από τα πιο φημισμένα σάντουιτς. Σουβλάκια, πανσέτες και μπιφτέκια είναι μόνο κάποια από τα εδέσματα που λιώνουν στο στόμα.

Εδώ, όλα ψήνονται μερακλήδικα στα κάρβουνα, το κρέας μπαίνει σε διπλή ποσότητα, η εξυπηρέτηση – παρά τον μεγάλο όγκο κόσμου – είναι τάχιστη, ενώ οι τιμές του δεν παίζονται! Όχι μόνο θα χορτάσεις, αλλά δε θα χρειαστεί να βάλεις και βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δοκίμασε πανσέτα που λιώνει στο στόμα, πατάτες, κρεμμύδι και μπούκοβο σε αφράτο ψωμί. Το καλό κρέας δεν θέλει πολλές αλοιφές κι εδώ αυτό γίνεται ξεκάθαρο. Όταν έχεις λιγούρα, πέρνα από εκεί και οι υπάλληλοι του καταστήματος θα σε ανταμείψουν με τα πιο γευστικά κρέατα. Θα το βρεις στην οδό Τζαβέλα 2.

Μπουγάτσα Γιάννης

Μητροπόλεως 106

Ένα καλό πρωί ξεκινάει με μια μπουγάτσα, αν και για πολλούς Θεσσαλονικείς κάπως έτσι τελειώνει η μέρα μετά από ένα ξενύχτι. Ο Γιάννης συνηθίζει να μένει ανοιχτός σχεδόν όλο το 24ωρο, οπότε ιδίως οι ξενύχτηδες τον αγαπούν και φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια λειτουργίας. Το φύλλο που βασίζεται σε παραδοσιακή συνταγή, το ανοίγουν μόνοι τους και το γεμίζουν με κρέμα, με κιμά, με τυριά, με Nutella.

Από το πρωί, αλλά και πριν τη νυχτερινή έξοδο, μην εκπλαγείς που σχηματίζονται τεράστιες ουρές εδώ. Εκτός από τις διάσημες μπουγάτσα με μερέντα και μπουγάτσα με κιμά και επάλειψη με γιαούρτι, δοκίμασε το σουφλέ αλλαντικών, την «τσιγγάνα» με μοτσαρέλα, ζαμπόν, φρέσκα μανιτάρια και ντομάτα και τη σφολιάτα με καπνιστό κασέρι, ζαμπόν και προσούτο.

Λαϊκόν σουβλατζίδικο

Πολυτεχνείου 24

Μια πρόταση για τους ξενύχτηδες της πόλης στην οδό Πολυτεχνείου, εκεί που καταλήγει όλη η διασκέδαση της πόλης. Το «Λαϊκόν» βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες για να χορτάσει την πείνα μας. Σουβλάκι, σουτζουκάκι, μπιφτέκι, πανσέτα, σουβλάκι κοτόπουλο, λουκάνικο όλα χειροποίητα και όλα ψημένα τη στιγμή που τα παραγγείλετε στα κάρβουνα. Ο κατάλογος μικρός, η επιθυμία να τα δοκιμάσεις όλα επιτρεπτή, αλλά αξίζει να περιμένεις για την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτή την οδό.

Αυθεντικές γεύσεις για όσους ξέρουν να γλεντάνε τη ζωή. Το σουβλατζίδικο είναι ο τίτλος που του αξίζει, γιατί οποιοδήποτε σουβλατζίδικο είναι ανώτερο από κάθε γυράδικο. Το παραδοσιακό στυλ, τα παλιά τραπεζάκια, τα κρέατα που ψήνονται εκείνη την ώρα, οι παραδοσιακές πατάτες τηγανιτές κομμένες στο χέρι, η καυτερή πιπεριά, είναι μόνο μερικοί λόγοι για να πας.

Κρέπα Λάμπρος

Νικηφόρου Φωκά 4

Στο στενό της Νικηφόρου Φωκά, απέναντι από τον Λευκό Πύργο υπάρχει εδώ και χρόνια η κρεπερί «Κρέπα Λάμπρος». Όλοι όσοι έχουν περάσει από εκεί, ξέρουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Οι πελάτες μία παρέα αβαντάρουν τον Λάμπρο να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που λατρεύουν, με τον χαβαλέ να χτυπά κόκκινο.

Έχει ό,τι υλικά μπορείς να φανταστείς και οι κρέπες που φτιάχνει είναι σκέτη απόλαυση. Αλμυρές, γλυκές, πρωτότυπες, ευφάνταστες – μέχρι και κρέπα με μελομακάρονα και κανταΐφι θα βρεις, μα πάνω απ’ όλα μπαμπάτσικες και πεντανόστιμες. Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί κι έχεις λιγούρα, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις.

Μπουκιά Μπουκιά

Κατούνη 21 & Πολυτεχνείου

Όταν έχεις πιει τα ποτά σου, πεινάς και θέλεις κάτι πραγματικά καλό για να ικανοποιήσεις τις ορέξεις σου, ο προορισμός είναι ένας. To σουβλατζίδικο – μπιφτεκάδικο – μπριζολάδικο Μπουκιά Μπουκιά βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της διασκέδασης, τα Λαδάδικα.

Έχει δημιουργήσει έναν χώρο διαφορετικό και ιδιαίτερα προσεγμένο για να ικανοποιήσει την πείνα μας «εις διπλούν» και να μάς συντροφεύει καθημερινά, με μεγάλη ποικιλία καλοψημένων και ζουμερών κρεατικών σε σάντουιτς, σε τεμάχια ή στη λαδόκολλα. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που δεν θα ξέρεις τι να επιλέξεις. Ομως, ό,τι και να αποφασίσεις να ξέρεις ότι θα γλείφεις τα δάχτυλά σου. Μας περιμένει καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως νωρίς το πρωί και οι προσφορές του είναι πολλές.

Η Καντίνα της Αννούλας

Κ. Καραμανλή 40Α, Καλαμαριά

Η καντίνα της Αννούλας είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες καντίνες. Από το μεσημέρι μέχρι πολύ αργά το βράδυ, φροντίζει τους πιστούς της φίλους. Ίσως, η πιο νόστιμη στάση της Ανατολικής Θεσσαλονίκης για όλους. Μπορεί να έχει αλλάξει κάποια σημεία από το 2008 που πρωτοάνοιξε, ωστόσο κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια: η ποιότητα στα κρεατικά και ο διαρκής εμπλουτισμός του μενού, με νέα υλικά και γευστικούς συνδυασμούς.

Κεμπαμπάκι Φλώρινας, ζουμερό μπιφτέκι μοσχαρίσιο, πανσετούλα ψιλοκομμένη, king size μπεργκεράρες και φρεσκοκομμένες πατάτες στο χέρι. Όσο για αυτούς που διασκεδάζουν ως αργά, ξενύχτηδες και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης από όπου και αν ήταν πάντα το βράδυ τους τελείωνε στην καντίνα της Αννούλας.

Σουβλάκια Ζυγός

Λαγκαδά 214, Σταυρούπολη

Η Σταυρούπολη, αυτή η τιμημένη δυτική συνοικία, δύο πράγματα έχει λίγο πιο διάσημα από όλα τα υπόλοιπα. Το ιστορικό σκυλάδικο Ζυγός και τα σουβλάκια Ζυγός. Τα οποία σουβλάκια σερβιριζόντουσαν μέσα στο σκυλάδικο για δεκαετίες. Σουβλάκι ζουμερό, πανσέτα και εκλεκτό σουτζουκάκι θα φας στο Ζυγό με όλα τα παρελκόμενα.

Ο Παντελής Βούλγαρης αποφάσισε να γυρίσει εδώ τις βασικές σκηνές της ταινίας «Όλα είναι δρόμος» που έμεινε στην ιστορία. Στο Ζυγό έγιναν τα εσωτερικά γυρίσματα της απίστευτης σκηνής με τον Μάκη Τσετσένογλου που πάει να πνίξει τον πληγωμένο του εγωισμό στο σκυλάδικο «Βιετνάμ» και αγοράζει το μαγαζί για να το καταστρέψει, ξεστομίζοντας μία από τις πιο διάσημες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου: «Ηλία, ρίχτο»! Κάθε φορά που κάποιος πηγαίνει για σουβλάκια εκεί, ξέρει την ιστορία αυτών των σουβλακίων και τι κληρονομιά κουβαλάνε.

Βρίσκεται επί της οδού Λαγκαδά και αποτελεί ιστορικό σταθμό στην νυχτερινή ζωή της πόλης. Εδώ, τα κρεατικά ψήνονται από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και σερβίρονται είτε σε σάντουιτς, είτε ξεχωριστά σε τεμάχια. Λειτουργεί καθημερινά έως τις 5 τα χαράματα και είναι – αλήθεια – αρκετά οικονομικό και σίγουρα χορταστικό!

Εστιατόριο – Πατσατζίδικο Τσαρούχα

Ολύμπου 78

Από τα πιο θρυλικά εστιατόρια-πατσατζίδικα στη Θεσσαλονίκη, ο Τσαρούχας μετρά περισσότερο από μισό αιώνα ζωής (λειτουργεί από το 1950) και εξακολουθεί να μένει πιστός στην παράδοση. Οι μυρωδιές του φρεσκοκομμένου πατσά που σιγοβράζει στα καζάνια θα σε τραβήξουν στο εσωτερικό του για να δοκιμάσεις τη φημισμένη σούπα που, κατά πολλούς, λειτουργεί ως βάλσαμο για το στομάχι των ξενύχτηδων. Εδώ, στον πατσά βάζουν σάλτσα και κόκκινο γλυκό πιπέρι διαλυμένο στο λίπος.

Το 1952 δυο αδέρφια, ο Νίκος και ο Γρηγόρης Τσαρούχας, ξεκίνησαν να προσφέρουν στη Θεσσαλονίκη εκλεκτό πατσά και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Το εστιατόριο συνεχίζει να πορεύεται μέσα στις δεκαετίες, παράλληλα με την ιστορία της πόλης, μαγειρεύοντας τις ίδιες νόστιμες συνταγές και προσφέροντας ανεπανάληπτες παραδοσιακές γεύσεις. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο με παλιά, ανακαινισμένο πια, αλλά με όλες τις μνήμες κρατημένες στους ίδιους τοίχους, βαμμένους με νέα χρώματα, σε απόλυτα νοσταλγικούς και ρετρό τόνους.

Ο Γύρος της Αριστοτέλους

Αριστοτέλους 24

Στη βόρεια πλευρά της Πλατείας Αριστοτέλους, αν περιμένετε το λεωφορείο στο Πέταλο και πεινάτε πολύ, ο Γύρος της Αριστοτέλους είναι μονόδρομος. Αξιοζήλευτος γύρος, ποικιλία σε σάντουιτς και μερίδες, επιλογές για vegetarian και ποσότητα για δυνατούς… ουρανίσκους.

Tαχεία και άψογη εξυπηρέτηση των πελατών, προσφέροντας ποιοτικά και γευστικά γεύματα σε προσιτές τιμές. Όλα τα κρεατικά και οι αλοιφές παρασκευάζονται εκείνη την ώρα στο κατάστημα με αγνές και Ελληνικές πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας. Με 23 χρόνια παρουσίας στην Πλατεία Αριστοτέλους είναι πλέον από τα σημεία αναφοράς για λαχταριστό γύρο και κρεατικά στη σχάρα.

Μπουγάτσα το Νέον

Φράγκων 20, Άνω Λαδάδικα

Ιδρύθηκε το 1970 από δύο δίδυμα αδέρφια τον Χρήστο & τον Τάσο Κουφουτάκη. Με αγάπη αφοσίωση και μεράκι για την τέχνη της μπουγάτσας, επί πέντε σχεδόν δεκαετίες παρασκευάζουν με αγνά υλικά το δημοφιλέστερο και παραδοσιακότερο προϊόν της Θεσσαλονίκης, τη μπουγάτσα. Με την αυθεντική γεύση της, έχει μεγαλώσει γενιές και συνεχίζει να προσφέρει την παράδοση μέσα από κάθε λαχταριστή μπουκιά.

Εδώ, κάθε μπουγάτσα είναι μια μικρή γευστική εμπειρία, γεμάτη μεράκι και παράδοση. Καθημερινά ανοίγουν φύλλο και επιλέγουν τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς για τις γεμίσεις όλων των ειδών που παρασκευάζουν. Είτε προτιμάς την κλασική κρέμα με ζάχαρη άχνη και κανέλα, είτε κάτι πιο αλμυρό, εδώ θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Μια επίσκεψη αρκεί για να καταλάβεις, γιατί οι Θεσσαλονικείς αγαπούν αυτό το μέρος.

Εστιατόριο ΠΑΤΣΑΣ 92

25ης Μαρτίου 92

Ένα εστιατόριο γεμάτο ιστορία, που φέρνει μνήμες παλιάς Θεσσαλονίκης, αποτελεί στέκι όσων γνωρίζουν από καλό φαγητό για after καταστάσεις. Απλά, καλομαγειρεμένα πιάτα, θεϊκές σούπες, που ευφραίνουν καρδίαν και πατσάς για τους μερακλήδες. Από τότε που άνοιξε δεν έχει ξαναβάλει το κλειδί στην κλειδαριά.

Σερβίρει όλο το 24ωρο, καθημερινά. Οικογενειακή επιχείρηση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΑΡΗ, της ΑΕΚ και της Εθνικής, Ντίνου Μπαλή. Μαγειρευτά φαγητά και σούπες από την ελληνική κουζίνα αλλά και μακαρονάδες γεμίζουν το μενού και τα πιάτα. Εδώ, η μαγειρίτσα θεωρείται σπεσιαλιτέ, σερβίρεται όλο το χρόνο και είναι το δικό μας αγαπημένο.

 

Μοίρασε το άρθρο!