Θεσσαλονίκη: Αύξηση ιώσεων στα παιδιά αυτές τις μέρες – Για ποιο λόγο

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που έδιναν την αίσθηση ενός παρατεταμένου καλοκαιριού, έδωσαν ευνοϊκό κλίμα για ιώσεις, ταλαιπωρώντας τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τους γονείς τους που τα φροντίζουν.

«Αυτή την περίοδο έχουμε αρκετή νοσηρότητα με δύο κατηγορίες ιώσεων: α) για αυτές του ανώτερου αναπνευστικού με ρινίτιδα, βήχα και πυρετό και β) με λιγότερο συχνή εμφάνιση σε παιδιά που έχουν συμπτώματα στο γαστρεντερικό με άλγος, διάρροιες και εμετούς. Φυσικά είναι παρών και ο κορωνοϊός αλλά και η γρίπη. Όμως για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις υπάρχει διαφορά στο ότι έχουμε εύκολη την ταυτοποίηση με την βοήθεια των σχετικών τεστ. Υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία και ειδικά πχ για κορωνοϊό γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά απέναντί του. Επιπλέον έχουμε και την προστασία με τα εμβόλια. Πολλές οικογένειες, ειδικά όσες έχουν βρέφη κάτω των 6 μηνών ή σε όσες υπάρχουν μητέρες που κυοφορούν ή άτομα με χρόνια προβλήματα, εμβολιάζονται», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Καρανταγλής.

Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει στην εμφάνιση των ιώσεων ο καιρός σχολίασε πως αυτό που ευνοεί είναι ο συγχρωτισμός. «Βλέπουμε περισσότερες ιώσεις σε παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Εκείνες είναι οι ηλικίες που ταλαιπωρούνται περισσότερο. Αυτό ίσως που είναι διαφορετικό σχετικά με τον καιρό, θα έλεγα ότι σε παλαιότερα χρόνια που είχαμε νωρίτερα το κρύο, είχαμε και νωρίτερα την εμφάνιση των ιώσεων. Πρακτικά αλλάζει κάπως χρονικά η επιδημιολογία», σχολίασε.

Σχετικά με τον ιό κοξάκι ο κ. Καρανταγλής σημείωσε πως «στη λοίμωξη αυτή έχουμε αρκετά περιστατικά, αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει καλοήθης πορεία στα παιδιά όταν εκείνα βοηθηθούν από τους γονείς εγκαίρως. Όμως οι γονείς πάντα ανησυχούν και είναι λογικό. Η λοίμωξη αυτή έχει χαρακτηριστικό εξάνθημα γύρω από στόμα, παλάμες και πέλματα. Γι΄αυτό και λέγεται Νόσος χεριών, ποδιών, στόματος».

Ο κ Καρανταγλής είναι καθησυχαστικός ως προς τα φαινόμενα των ιώσεων και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα ώστε να βοηθήσουμε το άρρωστο παιδί. Όταν βλέπουμε ότι ταλαιπωρείται αυτό δεν οφείλεται στο ότι πχ βγήκε το κρύο αλλά γιατί κάποιος άρρωστος του μετέδωσε τον ιό, πολλές φορές κιόλας μπορεί καν να μην είχε και ο ίδιος συμπτώματα. Ένα παιδί που πονάει ή έχει βήχα, πυρετό ή συμπτώματα στο γαστρεντερικό, αν το κρατήσουμε στο σπίτι και τρέφεται κανονικά και είναι ενυδατωμένο και καθαρίσουμε καλά τη μύτη του, τότε κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το βοηθήσουμε. Αν δεν δείχνει κάτι ανησυχητικό το θερμόμετρο βλέπουμε το ενδεχόμενο να του δώσουμε παυσίπονο. Και σταδιακά το παιδί θα επανέρθει στα φυσιολογικά.. Σημασία έχει να αναγνωρίσουμε τα λίγα παιδιά που χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Που ενώ έγινε ανάπαυση, καλή ενυδάτωση και δόθηκαν παυσίπονα, δεν συνέρχονται. Αν δούμε ότι το παιδί δεν επικοινωνεί καλά και δυσκολεύεται πχ στις ανάσες του ή πονάει, τότε δεν περιμένουμε και πάμε στο γιατρό ή στα επείγοντα για να δούμε μήπως υπάρχει κάποια επιπλοκή ή κάτι πιο σοβαρό».

Εξάλλου πρόσθεσε πως οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε το παιδί να είναι εμβολιασμένο και να μην δίνουν παραπανίσια φάρμακα ή «λύσεις κουμπιά» πχ για τον βήχα. «Ο βήχας είναι αμυντικός οργανισμός του παιδιού για να διώξουν αυτά που τους δυσκολεύουν. Ένα παιδί που τρώει κανονικά δεν χρειάζεται να του προσθέσουμε στην διατροφή του πχ βιταμίνες. Και οι ιώσεις δείχνουν πως το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργεί», σημείωσε ο κ. Καρανταγλής.

Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Μοίρασε το άρθρο!