Θεσσαλονίκη: Αλλάζει η πιάτσα ξανά στην νυχτερινή διασκέδαση

Η περιοχή των Σφαγείων σταδιακά αλλάζει και ημέρα με την ημέρα αποκτά νέα μορφή και χαρακτήρα. Για δεκαετίες αποτελούσε τη «συνοικία» των μεγάλων νυχτερινών κέντρων της πόλης που ήταν ανοικτά κυρίως τους χειμερινούς μήνες. «FIX» και «Άστρα» είναι δύο εμβληματικά μαγαζιά που πλέον δεν λειτουργούν στην περιοχή και στις θέσεις τους χτίζονται πολυώροφα κτίρια που θα στεγάσουν γραφεία και καταστήματα εμπορικής χρήσης. Την ίδια… τύχη, φαίνεται, πως θα έχουν στο άμεσο μέλλον και άλλα νυχτερινά κέντρα της περιοχής.

Από τις αρχές του 2018, κλειστά παραμένουν και τα «Μαμούνια» που βρίσκονταν μέσα στην περιοχή της Βίλκα. Πρόκειται για τον εργοστασιακό χώρο που κτίστηκε το 1956 και περνώντας στα χέρια του Πέτρου Μουρατίδη, γνώρισε την απόλυτη δόξα καθώς για χρόνια αποτελούσε έναν πολυχώρο διασκέδασης. Πλέον, βρίσκεται σε εγκατάλειψη με τα κτίρια να ρημάζουν και τον εξωτερικό χώρο να αποκτά άγρια βλάστηση και σκουριά. Μάλιστα, ο γνωστός επιχειρηματίας, έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό το 2020 και παραμένει άγνωστο αν ο χώρος θα αξιοποιηθεί ξανά.

Τα μαγαζιά που λειτουργούν

Αυτή τη στιγμή, ενεργά νυχτερινά κέντρα στην περιοχή παραμένουν η «Πύλη Αξιού», στην οποία πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους οι Στέλιος Ρόκκος και Λένα Ζευγαρά, το «Barbarella» όπου εμφανίζεται η Νατάσα Θεοδωρίδου με τον Γιώργο Κακοσαίο, ενώ τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην νυχτερινή διασκέδαση της πόλης έχει και το «Vogue», όπου τον Μάρτιο ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους ο Πέτρος Ιακωβίδης και η Josefine. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιξε τις πύλες του το «W» (στην οδό Φρίξου) με «πρωταγωνιστές» τον Πάνο Κιάμο και τον Τόνι Σφήνο. 

Πρόκειται για το πρώην «Ρόδον» που πριν από μερικά χρόνια είχε επαναλειτουργήσει με την ονομασία «Μagique», ενώ παλαιότερα ήταν κλαμπ με το όνομα που έχει σήμερα. Είναι το μοναδικό μαγαζί που άνοιξε ξανά στην περιοχή των Σφαγείων, σε μία περίοδο που τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα αλλάζουν χέρια και γκρεμίζονται.

f6-friksoy-w.jpg

Η οδός Φρίξου

Η αρχή της αλλαγής

Η φυσιογνωμία της οδού 26ης Οκτωβρίου άλλαξε σταδιακά. Η έδρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) που βρίσκεται σε κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης στον συγκεκριμένο δρόμο, έφερε νέο αέρα στα Σφαγεία, με επισκέψεις υψηλών προσώπων από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως ο Μάικ Πομπέο.

Η αξιοποίηση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου κτιρίου άνοιξε τον δρόμο για τη στέγαση σημαντικών οργανισμών και εταιρειών στην περιοχή. Ένα από τα αυτά είναι και το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ.

Στην αναβάθμιση της περιοχής συνέβαλε και η εγκατάσταση των νέων γραφείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα υπερσύγχρονο κτίριο που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 10.200 τμ, όπου συχνά ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υποδέχεται επίσημους κατά την επίσκεψή τους στην πόλη.

Είναι δεδομένο, ότι η περιοχή με τα συγκεκριμένα κτίρια εξωραΐσθηκε και βελτιώθηκε κατακόρυφα η εικόνα της, αποκτώντας μεγαλύτερη αξία και προοπτικές. Ενδεικτικές είναι οι μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα προσφέρουν μία εντελώς διαφορετική όψη στην 26ης Οκτωβρίου.

Οι επενδύσεις της Dimand

Με δύο μεγάλες επενδύσεις, η εταιρεία Dimand, βοηθάει να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της περιοχής, καθώς «γκρεμίζει» δύο θρυλικά μαγαζιά, «FIX» και «Άστρα», και στη θέση τους θα δεσπόζουν πολυώροφα κτίρια.

Στα… χέρια της εταιρείας πέρασε αρχικά το οικοδομικό τετράγωνο όπου για χρόνια βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο «Άστρα» και ένα βενζινάδικο. Τα οικοδομήματα γκρεμίστηκαν με γρήγορο ρυθμό και στη θέση τους χτίζεται ο πρώτος μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικός χώρος εργασίας με το όνομα «Hub 26».

hub26.jpg

Τα σχέδια για το οικοδομικό τετράγωνο όπου για χρόνια βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο «Άστρα» και ένα βενζινάδικο

Το πολυκτιριακό επιχειρηματικό κέντρο που κατασκευάζει η TEΡΝΑ για τη Dimand, είναι μία επένδυση 49 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ένα έργο με συνολική επιφάνεια 30.600 τμ που θα δώσει νέα αισθητική στη δυτική είσοδο της πόλης. Ήδη, ο σκελετός των κτιρίων έχει διαμορφωθεί και όποιος περάσει από το σημείο μπορεί να πάρει μία γεύση από το πώς θα είναι στην τελική μορφή του.

2-iub26-IsDDc.jpg

Το δεύτερο «χτύπημα» της Dimand ήταν ο χώρος του FIX όπου για 28 χρόνια βρισκόταν το θρυλικό ομώνυμο κέντρο διασκέδασης, όπου τραγούδησαν σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Κατά περιόδους, μάλιστα, λειτουργούσαν δύο ή και τρία νυχτερινά κέντρα στον χώρο: το «FIX Live», το οποίο φιλοξενούσε λαϊκά σχήματα, η σκηνή του FIX με μουσικά έντεχνα πρόγραμμα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε και το «FIX Studio 3». 

Το «FIX», πέρασε ένδοξες εποχές στα χέρια του επιχειρηματία Γιώργου Φουρναράκη, ο οποίος το είχε πουλήσει σε νέους ιδιοκτήτες -οι οποίοι στη συνέχεια προχώρησαν σε συμφωνία με την DIMAND- λίγα χρόνια πριν το νυχτερινό κέντρο κλείσει για πάντα.

Οι κατεδαφίσεις άρχισαν ήδη στο χώρο του FIX και μέχρι το 2025 αναμένεται να κατασκευαστούν γραφειακοί χώροι, καταστήματα εστίασης, χώροι πολιτισμού, ενώ υπάρχουν σχέδια για κατοικίες αλλά και ξενοδοχείο. Λεγόταν έντονα ότι στο χώρο ίσως χτιστεί ένα πολυώροφο κτίριο που θα θυμίζει ουρανοξύστη. 

Ο ισχύον συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 2,4, και δυνητικά θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σχετικά υψηλό κτίριο στο ελεύθερο κομμάτι του οικοπέδου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στα σχέδια. Το ακίνητο περιλαμβάνει διατηρητέα κτίρια που δεν θα «πειραχθούν» αλλά αντιθέτως θα αναδειχθούν μέσω επιτρεπτών παρεμβάσεων.

5-fix.jpg

O χώρος του FIX

Τα δύο «διαμάντια» της Dimand θα βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο και η επιλογή της περιοχής δεν φαίνεται καθόλου τυχαία. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της εταιρείας για την περιοχή, είναι η προσφορά που έκαναν στον δήμο Θεσσαλονίκης για να αναλάβουν την ανάπλαση και την ανακατασκευή του δρόμου της 26ης Οκτωβρίου.

Αβέβαιο το μέλλον για το «Vogue»

Τον Οκτώβριο του 2017 το νυχτερινό κέντρο «Vogue» πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Κώστα Μπερτάκη, ο οποίος έχει κυρίαρχο ρόλο στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Τα τελευταία πέντε χρόνια το «Vogue» είναι βασικός προορισμός για τη διασκέδαση στην πόλη, φιλοξενώντας σχήματα με δημοφιλείς τραγουδιστές που διαμορφώνει ο Αθηναίος επιχειρηματίας, σε συνεργασία με την οικογένεια Ποζίδη.

Αν και το «Vogue» κυριαρχεί στη νυχτερινή ζωή, το τελευταίο διάστημα φουντώνουν τα σενάρια ότι θα αλλάξει χρήση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το οικόπεδο και το οικοδόμημα έχει ήδη πουληθεί και η επόμενη χρήση του θα είναι είτε εμπορική είτε θα διαμορφωθούν γραφειακοί χώροι. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι στη θέση του νυχτερινού κέντρου θα χτιστεί ξενοδοχείο.

Σκέψεις για πώληση ή… ενοικίαση της Πύλης;

Το φετινό χειμώνα άλλαξε επιχειρηματικό σχήμα, μετά από χρόνια, η «Πύλη Αξιού». Το ιστορικό μαγαζί που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην νύχτα της πόλης, διοικείτο για χρόνια από ένα επιχειρηματικό σχήμα που ηγούταν ο Γιώργος Ποζίδης και ο Βασίλης Γκόγκος.

Από το 2019 που ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης έφυγε από την ζωή, τις επιχειρήσεις ανέλαβαν οι γιοι του με τους υπόλοιπους μετόχους. Ωστόσο, φέτος, στην διαχείριση του μαγαζιού συμμετείχε και ο Κώστας Μπερτάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύμφωνο συνεργασίας είχε μία μορφή «ενοικίασης» από τον Αθηναίο επιχειρηματία για να φιλοξενήσει το μαγαζί ένα δικό του σχήμα: τον Στέλιο Ρόκκο και την Λένα Ζευγαρά.

Στην «Πύλη Αξιού» φαίνεται όμως πως έχει μπει εδώ καιρό «πωλητήριο». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον χειμώνα που πέρασε υπήρχαν σκέψεις για πώληση της επιχείρησης, ακόμα και σε ανθρώπους εκτός χώρου. Τελικά, όπως όλα δείχνουν η συνεργασία με τον Κώστα Μπερτάκη απέφερε καρπούς και από τον Σεπτέμβριο το ιστορικό κέντρο διασκέδασης θα διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Αθηναίος επιχειρηματίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», ο Κώστας Μπερτάκης φαίνεται πως το καλοκαίρι θα έχει στην ιδιοκτησία του και το καλοκαιρινό νυχτερινό κέντρο «FIX» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Το όραμα του Arxellence 2

Στη δημιουργία ενός σύγχρονου Οικιστικού και Επιχειρηματικού Κέντρου στην παλιά βιομηχανική περιοχή στα όρια του λιμένος Θεσσαλονίκης, στοχεύει το πολλά υποσχόμενο σχέδιο «Arxellence 2» της Alumil. Το μεγάλο όραμα ανάπλασης αφορά μία περιοχή 120.000 τμ, που γεωγραφικά βρίσκεται πίσω από το λιμάνι και συμπεριλαμβάνει και τον χώρο του FIX. Είναι ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό σχέδιο που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα με τις οικονομικά εφικτές επενδύσεις.

Η πρόταση του Arxellence 2 περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτιριακών συγκροτημάτων της τάξεως των 400.000 τετραγωνικών μέτρων, με χρήσεις γραφείων, κατοικίας, τουρισμού, αναψυχής κ.ά., σε μία έκταση περίπου 120 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της πόλης.

Όπως είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς στην ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του makthes.gr με θέμα «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης», το σχέδιο παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό. Το επόμενο βήμα είναι η πρόσκληση και επιλογή για οριστική μελέτη, εμβάθυνση ή και συγκερασμό των προτάσεων του Arxellence 2 που παρουσίασαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία.

Οι ανατροπές στην περιοχή του αεροδρομίου

Στην καλοκαιρινή «συνοικία» των νυχτερινών κέντρων, στην περιοχή του αεροδρομίου, τα περισσότερα μαγαζιά ρημάζουν. Μόνο το «Όραμα» ανοίγει, σχεδόν κάθε καλοκαίρι, με τον Νίκο Βέρτη που διαχειριζόταν και την επιχείρηση. Μετά από δικαστική διαμάχη, η επιχείρηση δεν βρίσκεται πλέον στην ιδιοκτησία του γνωστού τραγουδιστή, ο οποίος το καλοκαίρι θα κάνει επετειακή περιοδεία για τα 20 χρόνια δισκογραφίας του, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίζεται στο καλοκαιρινό «Markiz» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Όσο για το «Όραμα», οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει ξανά τον Αύγουστο υπό νέα διεύθυνση και με τον Αντώνη Ρέμο επί σκηνής. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις το συγκεκριμένο μαγαζί να είναι ανοικτό πλέον και τους χειμερινούς μήνες.

Η ανατροπή, ωστόσο, έρχεται με την περίπτωση του νυχτερινού κέντρου «Μαμούνια», στην περιοχή του αεροδρομίου, που είναι κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», η επιχείρηση που ανήκει στην οικογένεια Μουρατίδη αναμένεται να ανοίξει το προσεχές διάστημα. Το νυχτερινό κέντρο θα επαναλειτουργήσει με εμφανίσεις της Πάολα, η οποία γνωρίζει καλά τον χώρο καθώς πριν την κάθοδο της στην πρωτεύουσα τραγουδούσε εκεί για πολλές συνεχόμενες σεζόν.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” 

Μοίρασε το άρθρο!