Η Finos Film και η πορεία από την καταξίωση στο περιθώριο Αφιέρωμα στη μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία του χθες

 

Ο Φίνος αντιπαθούσε την τηλεόραση. Στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να παραχωρήσει τα δικαιώματα των ταινιών του στη μικρή οθόνη για να πληρώνει τα χρέη του.

Πέθανε χρεωμένος με υποχρεώσεις που έφταναν τις περίπου 50.000.000 εκατομμύρια δραχμές. Ένα χρέος το οποίο κληροδότησε στη σύζυγό του, Τζέλα. Κι εκείνη με μαεστρία κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την επιχείρηση χωρίς να εκποιήσει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο.

Ποιος ανακάλυψε τη Βουγιουκλάκη; Ο Φίνος. Αυτός ήταν την έκανε φίρμα. Και οι δυο τους διέθεταν ισχυρή προσωπικότητα και συγκρούστηκαν πολλές φορές. Κυρίως όταν η Αλίκη έφευγε από το τηλεοπτικό πλατό της Finos Film για να πάει στον Καρατζόπουλο, στους Δαμασκηνό-Μιχαηλίδη ή αλλού. Κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Φιλοποίμενας αποκαθήλωνε το κάδρο της από το γραφείο του κάθε φορά που εκείνη έφευγε από την εταιρεία του, για να το επαναφέρει όταν εκείνη έδιναν και πάλι τα χέρια για την παραγωγή μιας νέας ταινίας στη Finos.

Σπίτι δικό του δεν απέκτησε παρά στα τελευταία χρόνια της ζήσης του. Η γυναίκα του τον παρότρυνε να αγοράσει ένα δυάρι. Εκείνος προτιμούσε να ξοδεύει κάθε δραχμή που είχε πάνω του, για να αγοράζει καινούργια μηχανήματα και να στήνει καινούργιες παραγωγές.

Κουβαλούσε πάντοτε πάνω του ένα κατσαβίδι και μ’ αυτό επιδιόρθωνε ή τροποποιούσε τα μηχανήματά του. Κι αν κάποιος τον χαρακτήριζε… «κατσαβιδάκια», μόνο υπερβολικός δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Στις καλές εποχές έβγαζε στο κινηματογραφικό πανί περίπου 16 ταινίες το χρόνο, ενώ είχε ξεκινήσει δειλά το 1943 με πρώτη του ταινία τη «Φωνή της Καρδιάς».

Όταν ο ίδιος έκλεισε των κύκλο των ταινιών του, το έκανε και πάλι με μία μόνο ταινία. Κύκνειο άσμα της Finos Film στις 12 Ιανουαρίου 1977 ήταν το «Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται» του Δαλιανίδη. Ο Φίνος όμως δεν την είδε ποτέ να προβάλλεται στις αίθουσες. Πάλευε με τον καρκίνο σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ενώ πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα, βάζοντας τέλος σε μία ολόκληρη εποχή ελληνικού κινηματογράφου. Η αδηφάγος τηλεόραση είχε ήδη εισβάλει σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά πλήττοντας τις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες της εποχής. Διαδοχικά άρχισαν να κλείνουν αρκετές από αυτές, καθώς έκοβαν πλέον ελάχιστα εισιτήρια.

 

Μοίρασε το άρθρο!