Η στοά Μοδιάνο αρχίζει και παίρνει μορφή

Ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά και οι πρώτες φωτογραφίες από σχέδια για το πως θα μοιάζει η στοά Μοδιάνο έχουν κάνει την εμφάνιση τους αν κανείς σταθεί στις δύο κεντρικές εισόδους επί της Ερμού και της Β. Ηρακλείου θα παρατηρήσει πως ήδη το εσωτερικό αρχίζει και παίρνει την νέα ανακαινισμένη μορφή του εμβληματικού κτηρίου που μετρά σχεδόν 100 χρόνια. Η στοά Μοδιάνο σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο το 1925 για να στεγάσει την Κεντρική Αγορά τροφίμων της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ

Ο Ελί Μοδιάνο ήταν Εβραίος αρχιτέκτονας, γόνος της γνωστής οικογένειας Μοδιάνο. Σπούδασε στην École Centrale des Arts et Manufactures στο Παρίσι  και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη αφού ανέλαβε τον σχεδιασμό σημαντικών κτηρίων της πόλης, όπως το Τελωνείο, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, την στοά Σαούλ κ.α  

Λέγεται πως στα εγκαίνια της στοάς Μοδιάνο που έγιναν στις 23 Μαρτίου του 1925, είχε γίνει μια μεγάλη γιορτή όπου οι μουσικές έπαιζαν ως αργά τη νύχτα, ενώ για τους πλούσιους υπήρχε άφθονη σαμπάνια και χαβιάρι, σε αντίθεση με τους φτωχούς που τους πρόσφεραν μόνο ψωμί και τυρί. 

Το Μοδιάνο όπως είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς εν πλήρη λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια έκλεισε σταδιακά όταν στις 30/1/2020 έλαβε οικοδομική άδεια η ιδιοκτήτρια εταιρία για να προχωρήσει στην αποκατάσταση, επισκευή και ανακαίνιση του διατηρητέου μνημείου. 

Σύμφωνα με την μελέτη των SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, με σύμβουλο την ειδική στην αποκατάσταση μνημείων, Κλεοπάτρα Θεολογίδου στο ισόγειο της Στοάς θα λειτουργήσουν μέχρι και 140 καταστήματα χωρισμένα ανά κατηγορίες προϊόντων κάτι που θα θυμίζει τις αγορές της Βαρκελώνης της Γερμανίας και άλλων μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων που αποτελεούν σημείο αναφοράς για κάθε τουρίστα με πλήθος κόσμου να τα επισκέπτεται καθημερινά.

Η Αγορά Μοδιάνο αναγεννάται και αναδεικνύεται σε μία σύγχρονη αγορά τροφίμων, που θα διατηρεί τον χαρακτήρα, τη μορφή και την παλιά της αίγλη.

Ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, αφού θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, μία πολύ-πολιτισμική αγορά, που θα συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο, από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα, μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου.

 

Μοίρασε το άρθρο!