Η νόσος “Χ” θα είναι πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό – Παγκόσμιος συναγερμός

Η Νόσος Χ δεν υπάρχει, είναι υποθετική νόσος

Η “νόσος Χ” για την οποία γίνεται λόγος καθώς είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Γενεύη η 66η Παγκόσμια Σύνοδος του ΠΟΥ, είναι υποθετική νόσος που χρησιμοποίησε εδώ και πολλά χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να εφαρμόσει σενάρια αντίδρασης και οργάνωσης απέναντι σε μία υποθετική πανδημία. Σε αυτή την υποθετική νόσο εντάσσονται χαρακτηριστικά που να δοκιμάζουν την αντοχή των συστημάτων Υγείας, της επιστημονικής έρευνας για την φαρμακευτική αντιμετώπιση και την παραγωγή εμβολίων, καθώς και σειρά άλλων παραμέτρων μίας υγειονομικής κρίσης.

Όπως εκτίμησε η κα Παγώνη, “πιθανότατα θα είναι κάποιος ιός από ζώα, άγρια ή οικόσιτα, που θα μεταδοθεί στον άνθρωπο”. Κατά την ίδια θα μπορούσε να είναι “50% ως 70% θανατηφόρος”.

Επισήμως, η “νόσος Χ” υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως όρος το 2018, προκειμένου τα επιλεγμένα χαρακτηριστικά της να περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες έρευνας και ανάπτυξης σκευασμάτων, υπηρεσιών και βέλτιστων πρακτικών. Επιδίωξη των επιστημόνων είναι με βάση αυτή την προπαρασκευή να συμπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος από τον αρχικό εντοπισμό ενός νέου παθογενούς παράγοντα μέχρι την παραγωγή και διανομή επαρκούς ποσότητας εμβολίων. Η πρακτική αυτή θεωρείται ότι συνέβαλε στην πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίστηκε παγκοσμίως η πανδημία covid-19, σε σχέση με παλαιότερες πανδημίες. Ειδικά ως προς τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, το ρεκόρ αυτό επισήμως είναι οι 326 μέρες, αλλά ο στόχος των επιστημόνων είναι να περιοριστεί δραστικά, ακόμη και στις 100 ημέρες.

Υ.Γ. Οσοι σήμερα αναφέρονται σε “νόσο Χ” θα πρέπει να επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για πραγματική νόσο και πραγματικό ιό, αλλά σε υποθετικό σενάριο ετοιμότητας.

Μοίρασε το άρθρο!