Η νεκρική άμαξα που μετέφερε το Μέγα Αλέξανδρο – Γράφει ο Διοικητής του ΑT Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος

Η νεκρική άμαξα που μετέφερε το Μέγα Αλέξανδρο, Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος
Η άμαξα που θα μετέφερε το νεκρό βασιλιά Αλέξανδρο ξεκίνησε να κατασκευάζεται λίγο μετά το θάνατο του, από έναν αξιωματικό του μακεδονικού στρατού, τον Αρίβαιο ή Αρίδαιο. Οι εργασίες της κατασκευής, ήταν επίπονες και πρέπει να διήρκησαν ένα ή δύο χρόνια.Η άμαξα ήταν μεγαλοπρεπής και πρέπει να ζύγιζε σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου εκατό τόνους.

Ο νεκρικός θάλαμος επάνω στην άμαξα ήταν ολόχρυσος. Στο εσωτερικό του θαλάμου, σε κάθε γωνία του υπήρχε από ένα χρυσό άγαλμα της τροπαιοφόρου νίκης. Στην κάμαρα υπήρχε και ένα επίσης χρυσό περιστύλιο με ιωνικούς κιονόκρανους. Κάτω από την οροφή της άμαξας υπήρχαν ανάγλυφες προτομές τραγέλαφων και μυθικών ζώων. Στην είσοδο της κάμαρας υπήρχαν χρυσοί λέοντες που κοιτούσαν τους εισερχόμενους σε αυτή στα μάτια.

Στις άκρες της άμαξας υπήρχαν φούντες με κρόσσια απ’ όπου κρέμονταν κουδούνια. Οι ακτίνες των τροχών ήταν επενδυμένες με χρυσό. Γενικά υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 250 λίτρα χρυσού, για την κατασκευή της άμαξας. Υπήρχαν επίσης και τέσσερις ζωοφόροι που αναπαριστούσαν σκηνές από τη ζωή του Αλέξανδρου.

Η σαρκοφάγος του βασιλιά ήταν και αυτή χρυσή. Είχε σφυρηλατηθεί με προσοχή και αναπαριστούσε σκηνές από τη ζωή του. Ήταν γεμάτη από αρώματα, και σκεπασμένη από πορφυρή χρυσοκέντητη σημαία. Δίπλα από τη σαρκοφάγο κείτονταν τα όπλα του Αλέξανδρου.
Για τη μεταφορά της άμαξας χρησιμοποιήθηκαν 64 ημίονοι, ενώ η τύχη της παραμένει άγνωστη. Κατευθύνονταν, στρατιωτικής συνοδείας, είτε προς τη Σίβα σύμφωνα με το Διόδωρο Σικελιώτη, είτε προς τις Αίγες, σύμφωνα με τον Παυσανία. Τα ίχνη της άμαξας χάνονται κοντά στη Δαμασκό, όπου εικάζεται ότι την έκλεψε ο Πτολεμαίος…

Παύλος Παπαδόπουλος, Ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

Μοίρασε το άρθρο!