Η κατάργηση του «ΦιλόΔημου» προκαλεί σοκ στον δήμο Ωραιοκάστρου

Η κατάργηση του Φιλόδημου προκαλεί σοκ, ως απόφαση που σταματά πλήθος έργων με σημαντικό προϋπολογισμό σε όλη τη χώρα. Ο Φιλόδημος υπήρξε για την αυτοδιοίκηση μια μικρή “επανάσταση” γιατί οι Δήμοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης των Δημάρχων, είχαν τη δυνατότητα να αντλούν τεράστιους πόρους για πολύ κρίσιμα έργα υποδομών, ποιότητας ζωής, αθλητικών εγκαταστάσεων, ύδρευσης, αποχέτευσης. Βασίστηκε σε μια πλατφόρμα, σχεδόν αυτοματοποιημένη με γρήγορες διαδικασίες, άμεσες εντάξεις έργων και αντικειμενικά κριτήρια που “έβγαλαν από τη μέση” την δικαιοδοσία κάθε υπουργού να πριμοδοτεί αρεστούς Δημάρχους. Και για αυτό ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός εσωτερικών ανακοίνωσε στους εμβρόντητους δημάρχους της ΚΕΔΕ, την απόφασή του να διακόψει το Φιλόδημο τινάζοντας στον αέρα πάνω από 500 έργα με προυπολογισμό άνω του ενός δις.ευρώ. Κανένα έργο και καμία χρηματοδότηση αν προηγουμένως οι Δήμαρχοι δεν περάσουν από το γραφείο του Υπουργού και δεν δείξουν την υποταγή τους στην κεντρική διοίκηση. Ένα τεράστιο πισωγύρισμα για το κράτος, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία.

Μελέτες σε ιδιώτες, παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις, αθρόες προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ σε αμαρτωλές Αναπτυξιακές, σκοτεινές διαδικασίες. Αλλά και στα δημόσια έργα φροντίζουν να ακυρώσουν όλους τους διαγωνισμούς που είχαν γίνει πριν, και σταματούν κάθε έργο. Οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες δυστυχώς θα είναι ανυπολόγιστες.

Εδώ στον δήμο Ωραιοκάστρου η προηγούμενη διοίκηση είχε εξασφαλίσει πολλά και σημαντικά έργα, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις με πρώτη την διοικούσα, θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί, για να μην πάνε στράφι αυτά τα τόσο σημαντικά έργα, και ο νέος δήμαρχος να μην θυσιάσει στον κομματικό βωμό το μέλλον του δήμου μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μένει μακρυά από κόμματα, όποιο από αυτά και αν είναι στην εξουσία. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι, γιατί η μέχρι τώρα πορεία του, δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξόφληση των προεκλογικών γραμματίων, τοποθετώντας σε θέσεις κλειδιά, ανθρώπους που δεν γνώριζαν μέχρι πρότινος, κατά που πέφτει το Ωραιόκαστρο. Ορισμένοι από αυτούς νόμιζαν ότι είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, και ήρθαν εδώ για διακοπές.

Με πληροφορίες από το πρόγραμμα του ΦιλόΔημου

Μοίρασε το άρθρο!