Η διπλωματία μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν υπάρχει ειλικρίνεια

Την Πέμπτη 15 του μηνός, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν απόλυτος. Συγχαρητήρια! Επέκρινε ανοιχτά, με συγκεκριμένα παραδείγματα, τις παρανομίες και τις παραβιάσεις της Άγκυρας.

Αποκάλυψε την έλλειψη ειλικρίνειας και τις αντιφάσεις του καθεστώτος του Ερντογάν. Ο Έλληνας Υπουργός τόλμησε να προβεί σε μία τέτοια ρητορική, στην Άγκυρα, μακριά από τη χώρα του. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο, ειδικά σε συνέντευξη τύπου δύο Υπουργών. Μάλιστα, κατά την έναρξη της διάσκεψης οι δύο υπουργοί μιλούσαν στον ενικό.

 Τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, δεν δημοσίευσαν όλες τις δηλώσεις του Έλληνα φιλοξενούμενου και επέμειναν στις διαμαρτυρίες του Τούρκου υπουργού.

Ο Δένδιας ξεχώρισε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, διότι, αντί να καλοπιάσει, αντί να κατευνάσει το τουρκικό καθεστώς, προτίμησε να καταγγείλει τα κακώς κείμενα των πολιτικών του Ερντογάν. Συγχαρητήρια και πάλι… Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα αρχής, ένα πρακτικό πρόβλημα σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η διπλωματία είναι η τέχνη της επίλυσης των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα, δηλαδή μέσω του διαλόγου. Η διπλωματία είναι το στάδιο πριν από τις ένοπλες συγκρούσεις και ακολουθείται ακριβώς, για να αποφευχθούν οι ένοπλες συγκρούσεις.

 Οι διπλωμάτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και, αν αποτύχουν, αναλαμβάνουν οι στρατιωτικοί. Ηρωικά! Οι διπλωμάτες υπάρχουν -αυτή είναι η δουλειά τους- για την ανεργία των στρατιωτικών.
 Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν ισχυρίζομαι, δεν προβλέπω βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα έναν Ελληνοτουρκικό Πόλεμο ως αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας της ελληνικής διπλωματίας. Αλλά οι λέξεις, ακόμη και οι πολύ σκληρές μερικές φορές, μπορεί να μην πείσουν εκείνους που δεν μπορούν να κατανοήσουν τη βαθιά έννοια αυτών των λέξεων. Η διπλωματία υπάρχει στα πολιτισμένα καθεστώτα. Η διπλωματία λειτουργεί για τις κυβερνήσεις που γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων. Η διπλωματία ισχύει στις δημοκρατικές χώρες.
 Η Άγκυρα δεν χρειάζεται διπλωμάτες, ούτε διπλωματία. Ο τουρκικός στρατός είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της τακτικής και των στρατηγικών του Ερντογάν, στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο… Η τουρκική διπλωματία προσπαθεί να δικαιολογεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ερντογάν.

Παρόλα αυτά, εάν όλοι οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι διπλωμάτες και αυτοί της Μέσης Ανατολής, ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δένδια, η Άγκυρα μπορεί να αποδυναμωθεί.

Επιπλέον, ας μην ξεχνούμε ότι οι πραγματικές κυρώσεις, οι οικονομικές κυρίως, μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στην απομόνωση του Ενός Ανδρός, ο οποίος ήδη υποφέρει από μία οικονομική και ακόλουθη υγειονομική κρίση εξαιτίας της ιδιαιτέρως κακής διαχείρισης της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την ευκαιρία της επιβολής κυρώσεων στις 6 Απριλίου και ανταμείφθηκε με την απουσία καρέκλας για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ραγκίπ Ντουράν

Μοίρασε το άρθρο!