”Η γυναίκα μου φάντασμα”- Του Νόελ Κάουαρντ

Η γυναίκα μου φάντασμα, του Νόελ Κάουαρντ –  Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του θεάτρου καλησπέρα σας. Απόψε θα σας παρουσιάσω την κλασική κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ Η γυναίκα μου φάντασμα, όπως παίχτηκε το 1979 από την εκπομπή Το θέατρο της Δευτέρας.

Πρόκειται για μία τρελή φαντασμαγορική κωμωδία που γράφτηκε το 1941. Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Κάουαρντ και προσαρμόστηκε άψογα στα δεδομένα της λονδρέζικης κοινωνίας του 1965. Έργο αστραφτερό, ποιοτικό, γοργού-κοφτού διαλόγου καθηλώνει το θεατή.

Η πλοκή του έργου:

Το έργο, γραμμένο το 1941, διαδραματίζεται στο σπίτι του συγγραφέα Τσαρλς Κόντομαιν όπου ζει με την δεύτερη γυναίκα του Ρουθ. Εκεί θα καλέσουν ένα μέντιουμ, τη Μαντάμ Αρκάτι και ένα φιλικό τους ζευγάρι για «τραπεζάκι». Στόχος του Τσαρλς είναι να κάνει μια έρευνα για τον μεταφυσικό κόσμο ώστε να μπορέσει να τον παρουσιάσει στο νέο του βιβλίο όσο καλύτερα μπορεί. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η μαντάμ Αρκάτι θα φέρει από την άλλη διάσταση την νεκρή γυναίκα του Τσαρλς, Ελβίρα.

Επιπλέον στοιχεία για το έργο:

Έχουμε να κάνουμε με μία παράσταση καταιγιστικής δράσης, με συνεχείς αντιθέσεις και ανατροπές, πολύπλοκους χαρακτήρες, ενώ δε λείπει η ένταση μυστηρίου και αστυνομικής πλοκής.

Οι ηθοποιοί με ερμηνείες σε ικανοποιητικό επίπεδο υποστήριξαν πολύ καλά τους ρόλους τους. Η σκηνοθεσία επίσης ήταν άρτια. Την παράσταση επίσης τυλίγουν κομμάτια κλασικής μουσικής και επιτυχίες του Φρανκ Σινάτρα. Τα κοστούμια των ηθοποιών, καθώς και η αρχιτεκτονική της σκηνής μας μεταφέρουν χωρίς δεύτερη σκέψη στην αστική τάξη της δεκαετίας του ΄60.

Ο Σταύρος Ξενίδης στο ρόλο του Τσαρλς Κόντομαϊν ήταν απολαυστικός, και σάρωσε επί σκηνής ουσιαστικά με την ερμηνεία του. Αναμφίβολα έδωσε την κατάλληλη αύρα που απαιτεί ο ρόλος με τη σωστή άρθρωση. Αφού πιστεί για την ύπαρξη ζωής στον άλλο κόσμο, όταν δει τη νεκρή πρώτη του γυναίκα, θα γίνει έρμαιο δύο γυναικών και θα ξεδιπλώσει την αδυναμία του.

Τη δεύτερη σύζυγο του Τσαρλς Ρουθ Κόντομαϊν ερμηνεύει η Μαρία Κωνσταντάρου. Είναι αυστηρή, αρκετά σκληρή και επιθυμεί να έχει τον έλεγχο των καταστάσεων, υπήρχε ίσως όμως έδαφος για περισσότερη σοβαρότητα, η Κωνστατάρου βέβαια πετυχαίνει στο απόλυτο την απαιτούμενη καυστικότητα του ρόλου. Το φιλικό ζευγάρι Μπράντμαν (Νίκος Γαλανός, Σοφία Κακαρελίδου) δίνει μια ευχάριστη νότα στο έργο. Η ανήσυχη υπηρέτρια Έντιθ, που σημειωτέον είναι και ο σύνδεσμος ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, είναι παρά το μικρό ρόλο της ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πρόσωπο στο έργο.

Τέλος η μαντάμ Αρκάτι που ερμηνεύει η απολαυστική Τζένη Ρουσσέα είναι έντονη παρουσία, χειμαρώδης, πιστεύει ακράδαντα σε αυτό που κάνει, να επικοινωνεί δηλαδή με τα πνεύματα από την «απέναντι όχθη». Γενικά τα παρασέρνει όλα στο πέρασμα της.

Η προβολή της λονδρέζικης κοινωνίας του 1965 δεν είναι το ζητούμενο, όπως σημειώνει ο Τζίνης, αλλά η καυτηρίαση πολλών πανανθρώπινων «αξιών» που ακόμη και σήμερα, πρωτίστως της μεταφυσικής. Οι αξίες αυτές είναι μεγεθυνόμενες και σήμερα στις «πολιτισμένες» κοινωνίες.

Η ιδέα μιας γυναίκας φάντασμα που ¨επιστρέφει¨ και αρχικά είναι ορατή μόνο στο σύζυγο της ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη το 1941, επιστρέφει το 1965 και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής. Μια τέτοια ιδέα από μόνη της είναι αρκετή να απογειώσει το θεατρικό σανίδι!

Πηγές:
Ένα «ανάλαφρο» Φάντασμα με γόβες στο Θέατρο Γκλόρια | in.gr
theatrogiasas.blogspot.com/2016/01/blog-post_29.html
www.mr-green.gr/ένα-φάντασμα-με-γόβες/
https://www.logotypos.gr/h-gynaika-mou-fantasma-mia-metafysiki-komodia-pou-prokalei-aviasta-to-gelio/
https://www.theatrikaprogrammata.gr/φάντασμα-με-γόβες-του-νόελ-κάουαρντ-σ/

-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Μοίρασε το άρθρο!