”Η ανθρωπότητα σε 20 χρόνια θα ανακαλύψει κόσμους όπου ζουν εξωγήινοι”

Ο καθηγητής Σάσα Χίνκλεϊ, υποστηρίζει πως η ανθρωπότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα ανακαλύψει εξωγήινη ζωή, σε μακρινούς κόσμους. Τα ευρήματα του τηλεσκόπιου James Webb που ενισχύουν τον ισχυρισμό του.

Ο καθηγητής Sasha Hinkley, αναπληρωτής καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, είπε ότι γίνεται «ολοένα και πιο πιθανό» ότι τα ενδεικτικά σημάδια εξωγήινης ζωής θα αποκαλυφθούν «εντός της ζωής του», σύμφωνα με την Daily Mail.

Ο Χίνκλεϊ ανέφερε ότι συσκευές όπως το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκονται στο κατώφλι του εντοπισμού «βιουπογραφών» – ατμόσφαιρες σε εξωπλανήτες με αέρια που εκπέμπονται από ζωντανά πράγματα, όπως το οξυγόνο που θα μπορούσε να υποδεικνύει ζωή.

Τα σχόλια του επιστήμονα έρχονται καθώς μια ομάδα ειδικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ελβετία επέμεινε ότι εξωγήινη ζωή θα βρεθεί σε χιλιάδες κόσμους τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια, σε αυτή που θα ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο καθηγητής Hinkley είπε: «Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε κάποια μορφή στο σύμπαν είναι αρκετά υψηλή. Πράγματι, θα έφτανα στο σημείο να πω ότι φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι η ανίχνευση ζωής σε έναν εξωπλανήτη θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μου».

Will we soon find life on another planet? Professor Sasha Hinkley thinks so 🔭 #space #jameswebb
 

Αλλά ο αστροφυσικός είπε ότι ακόμα κι αν εντοπίστηκαν ενδεικτικά σημάδια ζωής σε μακρινούς κόσμους, μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα μια συνάντηση με εξωγήινους.

«Για να είμαστε σαφείς, η ανίχνευση ζωής σε άλλο πλανήτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός σε άλλον πλανήτη, ούτε ότι πρόκειται να έχουμε κάποια μορφή επικοινωνίας με τέτοιες μορφές ζωής», πρόσθεσε στο άρθρο του για το The Spectator.

«Τα στοιχεία της ανακάλυψης της ζωής θα βρεθούν πιθανώς με την παρατήρηση ανισορροπιών στις αναλογίες χημικών ειδών (όζον και διοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα), που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν φυσικά χωρίς πιθανώς κάποια μορφή βιολογικής δραστηριότητας που οδηγεί σε αυτήν την ανισορροπία».

Εκατό εκατομμύρια κόσμοι στον γαλαξία μας μπορούν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή, σύμφωνα με μια «συντηρητική» πρόβλεψη της NASA.

Και η διαστημική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι θα μπορέσουμε να βρούμε αυτή τη ζωή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, με μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Συσκευές όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που εκτοξεύτηκε το 2021, παρατηρούν ήδη τον κόσμο με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Η αποστολή του είναι να προωθήσει την κατανόηση της ανθρωπότητας σχετικά με το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες, τα αστέρια και οι γαλαξίες.

ERS Program 1386: High Contrast Imaging of Exoplanets with JWST

Άλλα διαστημικά κιτ υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται ήδη στα σκαριά, είπε ο καθηγητής Hinkley, με τη Nasa να είναι πλέον επιφορτισμένη με το έργο της ανάπτυξης μιας διαστημικής αποστολής για την αναζήτηση βιουπογραφών σε εξωπλανήτες μέχρι τη δεκαετία του 2040.

Τα διαστημικά τηλεσκόπια μπορούν ήδη να αναλύσουν το φως των αστεριών που περνά από την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη για να υπολογίσουν τη χημική του σύνθεση.

Τον Αύγουστο, οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο James Webb στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη μεγέθους 700 ετών φωτός μακριά.

Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να πουν, με βεβαιότητα, ότι είχαν εντοπίσει αέριο σε έναν πλανήτη πέρα από το ηλιακό σύστημα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους πλανήτες οι «ζώνες Goldilocks», όπου οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή έχει τις καλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί και να ανθίσει.

Οι πλανητικές τροχιές σε αυτή τη ζώνη δεν είναι πολύ κοντά ή πολύ μακριά από ένα αστέρι, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ύπαρξη υγρού νερού – το οποίο πιστεύεται ότι είναι βασικό συστατικό για τη δημιουργία ζωής.

Πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τρισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες στο σύμπαν και εκατοντάδες εκατομμύρια μόνο στον γαλαξία μας.

Ο καθηγητής Hinkley είπε ότι μία από τις καλύτερες πιθανές περιοχές για ζωή στον Γαλαξία μας ήταν στο πλανητικό σύστημα TRAPPIST-1.

Το σύστημα βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός μακριά και κατοικείται από επτά «πλανήτες στο μέγεθος της Γης» που περιφέρονται στενά γύρω από ένα «πολύ αμυδρό και δροσερό αστέρι όχι πολύ μεγαλύτερο από τον Δία», είπε ο καθηγητής Χίνκλεϊ.

Και πρόσθεσε: «Τρεις από τους πλανήτες σε τροχιά TRAPPIST-1 περιφέρονται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου ξενιστή τους. Γίνονται ήδη προσπάθειες για τη στόχευση αυτών των τριών πλανητών με το τηλεσκόπιο James Webb για αναζήτηση αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν «βιοσυγραφές».

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 5.332 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες σε τροχιά σε περίπου 3.931 πλανητικά συστήματα.

What Makes the Exoplanets of Trappist-1 So Special?

«Αλλά αυτό δεν είναι καν η κορυφή του παγόβουνου. Για προοπτική: υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας», πρόσθεσε ο καθηγητής Hinkley.

«Εφόσον τώρα γνωρίζουμε από διάφορες διαστημικές αποστολές ότι τα περισσότερα αστέρια φιλοξενούν πλανήτες, αυτό αρχίζει να σας δίνει μια ένδειξη για το πόσοι εξωπλανήτες θα μπορούσαν να υπάρχουν στον γαλαξία μας», σχολίασε και συμπλήρωσε:

«Και μετά, πέρα από τον γαλαξία μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν, ο καθένας από τους οποίους περιέχει δυνητικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια με τους δικούς του εξωπλανήτες».

Τον περασμένο μήνα, η Δρ Έμιλι Μίτσελ, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να βρεθούν σημάδια εξωγήινων γειτόνων, επειδή η ζωή είναι σχεδόν σίγουρα «αρκετά κοινή» στο σύμπαν.

Είπε: «Έχουμε μόνο μια βιοϋπογραφή, εδώ στη Γη. Αλλά σε 10 ή 20 χρόνια οι αισιόδοξοι συνάδελφοί μου προτείνουν να έχουμε χιλιάδες βιοϋπογραφές. Στη συνέχεια, μπορούμε να βρούμε πώς συγκρίνουμε τη ζωή σε άλλους πλανήτες».

Μοίρασε το άρθρο!