Η αμηχανία του πολιτικού συστήματος για τον θάνατο του Σταύρου Ψυχάρη

Τα συλλυπητήρια μηνύματα κομμάτων και πολιτικών αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του Σταύρου Ψυχάρη ήταν τόσο ουδέτερα που δεν άφηναν να κρυφτεί η έντονη αμηχανία και μια αποφευκτική διάθεση.

Όλοι αναφέρονταν σε αυτόν ως δημοσιογράφο και εκδότη που είχε έντονη παρουσία στη δημόσια σφαίρα για δεκαετίες αλλά κανείς δεν είπε κάτι ευθέως εγκωμιαστικό για την προσωπικότητα και τη διαδρομή του ή δεν αναφέρθηκε στη δραματική πτώση του τα τελευταία χρόνια από την κορυφή του πολιτικομιντιακού συστήματος.

Ο πολιτικός συντάκτης, διευθυντής και τελικά εκδότης του ΔΟΛ ήταν ένας από τους ισχυρότερους δημοσιογράφους που έχουν περάσει από τη χώρα. Η πολιτική επιρροή του ήταν τεράστια και ο λόγος του μετρούσε για βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς.

Το γεγονός ότι διετέλεσε διοικητής του Αγίου Ορους ήταν πολύ χαρακτηριστικό του εκτοπίσματός του.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και αφηγήσεις που τον αφορούν για ίντριγκες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και σημαντικά μυστικά στη γκρίζα περιοχή της διασταύρωσης πολιτικής και μιντιακής εξουσίας.

Το άγριο τέλος της εκδοτικής αυτοκρατορίας του που οδήγησε τον ΔΟΛ στα χέρια των τραπεζών και μετά του Β. Μαρινάκη συνδυάστηκε με πλειστηριασμούς ακινήτων του μετά από αποκαλύψεις για θηριώδη δάνεια που του είχαν δοθεί με εντυπωσιακή γενναιοδωρία. 

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ενεργός στα δημόσια πράγματα, ήταν βαριά άρρωστος και ελάχιστοι ήξεραν τι κάνει και τι σκέφτεται.

Η σιωπή του πολιτικού συστήματος μετά το θάνατό του δείχνει – σε αρκετές περιπτώσεις – απροθυμία αναστοχασμού, επιθυμία επίδειξης απόστασης και δυσκολία αναγνώρισης της πραγματικότητας που υπήρχε την περίοδο της βασιλείας του.

Όταν ήταν πανίσχυρος είχε πολλούς φίλους.

”ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ”

Μοίρασε το άρθρο!