Ζαλίζουν οι τιμές των ενοικίων – Πού κυμαίνονται, δείτε παραδείγματα

Οι λόγοι που αυξάνονται οι τιμές των μισθωμάτων – Τα ενοίκια κινούνται με ταχύτητα που συχνά αδυνατούν να καλύψουν οι μισθοί.

Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος πως ένα ανακαινισμένο δυαράκι των 65 τμ, στην περιοχή του Ιπποκρατείου, θα νοικιαζόταν 870 ευρώ, σίγουρα όλοι θα τον κοιτούσαν σαν να ήταν ο «τρελός» της παρέας. Και όμως τιμές σαν την προαναφερθείσα αποτελούν μέρος της νέας πραγματικότητας για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, με τα αιτούμενα μισθώματα να μοιάζουν πως κάνουν… ανάβαση στο όρος Έβερεστ και τους ενδιαφερόμενους να δυσκολεύονται ιδιαίτερα για να βρουν ακίνητο προς μίσθωση, για το οποίο να μην αναγκάζονται να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους ή ακόμη και ολόκληρο.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως η ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου, προκαλούν πονοκέφαλο και τα αιτούμενα ενοίκια σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν να απευθύνονται σε πολίτες άλλων χωρών που έχουν σημαντικά αυξημένους μισθούς έναντι των Ελλήνων.  

Η έκρηξη των τιμών οφείλεται εν πολλοίς, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, στο γεγονός πως η ζήτηση για ενοικίαση αυξάνεται, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα είναι λιγοστά και σε κάποιες περιοχές ακόμη και ανύπαρκτα. Την ίδια ώρα στην αρνητική εξίσωση που δημιουργείται για τους εν δυνάμει ενοικιαστές προστίθενται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που δεσμεύουν κατοικίες, όπως επίσης το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του όποιου διαθέσιμου stock έχει σοβαρές ελλείψεις, κυρίως στο πεδίο της ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας.

Αποτέλεσμα; Τα λιγοστά νεόδμητα εκμισθώνονται με χρυσά συμβόλαια, ενώ τα παλαιότερα, όντα περιορισμένα σε αριθμό διατίθενται με αλμυρά ενοίκια, ειδικά αν είναι ανακαινισμένα ή γειτνιάζουν με στάση του πολυθρύλητου μετρό. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να ζητούν ένα Α ποσό μέχρι τη λειτουργία του μετρό και εν συνέχεια να αναφέρουν στο ενδεχόμενο συμβόλαιο πως το ενοίκιο θα αυξηθεί ακόμη και κατά 50%! Και αυτό γιατί το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία με μεγάλη εγγύτητα σε στάση του μετρό. Αναμφίβολα πρόκειται για τακτικές που μόνο προβληματισμό δημιουργούν την ώρα που βρίσκονται δύσκολα μισθωτές να αποδεχθούν τέτοιου τύπου… αψυχολόγητες ανατιμήσεις.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Σερφάροντας σε ιστοσελίδες αναζήτησης ενοικίασης ακινήτων, το εύρος των τιμών ακολουθεί την ανιούσα. Ενδεικτικά μερικά παραδείγματα μεσαίων διαμερισμάτων (70 έως 80 τμ, κάποια εξ αυτών είναι ανακαινισμένα μερικώς ή ολικώς) όπως αυτά αναφέρονται σε αγγελίες καταχωρημένες σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων. Σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κατοικίες σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο είναι δυσεύρετα και σε κάποιες περιπτώσεις… αφημένα στη φθορά του χρόνου.   

Διαμέρισμα 80 τμ, στο ιστορικό κέντρο, με θέα στη θάλασσα, επιπλωμένο και ανακαινισμένο, νοικιάζεται προς 1.500 ευρώ.

Διαμέρισμα 75 τμ στην περιοχή του Φαλήρου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με δυο δωμάτια, νοικιάζεται 850 ευρώ.

Διαμέρισμα 78 τμ στην περιοχή της Τριανδρίας, επιπλωμένο, με δυο δωμάτια, νοικιάζεται 820 ευρώ.

Διαμέρισμα 70 τμ στην Αγία Τριάδα, ανακαινισμένο, με δυο δωμάτια, νοικιάζεται 650 ευρώ.

Διαμέρισμα 70 τμ, κατασκευής του 1961, με δυο δωμάτια, στο ιστορικό κέντρο, νοικιάζεται 650 ευρώ.

Διαμέρισμα 80 τμ στην περιοχή της Μαρτίου, νοικιάζεται 800 ευρώ.

Διαμέρισμα 70 τμ στην Αγίου Δημητρίου, νοικιάζεται 650 ευρώ.

Διαμέρισμα 75 τμ στην περιοχή της Χαριλάου, με έτος κατασκευής το 1977, νοικιάζεται 580 ευρώ.

Διαμέρισμα 75 τμ στην περιοχή της Ξηροκρήνης, ανακαινισμένο το 2018, νοικιάζεται 500 ευρώ.

Μοίρασε το άρθρο!