ΕΥΡΩΠΗ: Η ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ

Τι καταγράφει η κοινή έκθεση Copernicus και παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού του ΟΗΕ – Καταρρίφθηκε… για πλάκα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που είχε τεθεί στην COP21.

Το 2023 καταγράφηκε ως το πιο θερμό έτος από τότε που υπήρξαν συγκεκριμένα μετεωρολογικά στοιχεία, αφήνοντας πίσω του πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό σημειώνουν στην κοινή ετήσια έκθεση για την κατάσταση για το κλίμα της Ευρώπης, που κυκλοφόρησε από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τον παγκόσμιο μετεωρολογικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (WMO).

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το 2023 ήταν 2,6 βαθμούς πάνω από αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου, καταδεικνύοντας ότι το όριο του 1,5 βαθμού που έχετε τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς έχει ήδη καταρριφθεί.

Τα επίπεδα βροχοπτώσεων ήταν 7% πάνω από τον μέσο όρο το 2023, αυξάνοντας τους κινδύνους πλημμύρας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ενώ η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε όλη την ήπειρο ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις κοινωνίες μας το 2023, ιδίως τις οικονομικές απώλειες λόγω πλημμυρών και τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στην υγεία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι θάνατοι που συνδέονται με τους καύσωνες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 30% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Συμπερασματικά, η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου στο διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, όπως υπογραμμίζεται από την ευρωπαϊκή αξιολόγηση κλιματικού κινδύνου.

Η σημερινή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος τονίζει για άλλη μία φορά την ανάγκη να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική στο κλίμα, και να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η υιοθέτηση μέτρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και έχει συμφωνήσει σε στόχους και νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση ΕΔΩ.

Μοίρασε το άρθρο!