Επιστρέφουν στον Μεσαίωνα οι ΗΠΑ

«Πίσω στους σκοτεινούς χρόνους» τιτλοφορούσε η Huffington Post προεξοφλώντας την απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ακύρωση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Χρειάστηκαν πάνω από 30 χρόνια αγώνων και βασανιστικών διαδικασιών, προκειμένου οι ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το 1973 το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε αυτόν τον πλανήτη να ορίζει το κορμί της, τη ζωή της και την ψυχή της.

Μετά από 50 χρόνια, μια συγκυριακή πλειοψηφία υπερσυντηρητικών έως και ακροδεξιών δικαστικών λειτουργών στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα των ΗΠΑ ανατρέπει το καθεστώς ελευθερίας και ελεύθερης βούλησης που είχε εγκαθιδρύσει ο νόμος του 1973 και επαναφέρει στην αποκαλούμενη ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου καθεστώς μεσαίωνα.

Περίπου δύο χρόνια μετά την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ και ο τραμπισμός καλά κρατεί στους ανώτατους θεσμούς των ΗΠΑ. Ορκισμένοι εχθροί κάθε προοδευτικής προοπτικής, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μόλις πριν από 24 ώρες είχε ακυρώσει τον νόμο του 1913 που απαγόρευε στους πολίτες της πολιτείας της Νέας Υόρκης να βγαίνουν οπλισμένοι στους δρόμους. Παρά τις επανειλημμένες ανθρώπινες τραγωδίες που την τελευταία περίοδο χαρακτηρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα στις ΗΠΑ με τις πολλαπλές δολοφονίες σε σχολεία και δημόσιους χώρους, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κλείνοντας τα μάτια στη βάρβαρη αυτή πραγματικότητα του ανεξέλεγκτου εξοπλισμό των πολιτών τελικά δικαίωσε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ψυχή των ΗΠΑ είναι το δόγμα της Άγριας Δύσης και πως η αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά κάθε Αμερικανού πολίτη είναι αυτή των εξοργισμένων καουμπόις έξω από τα σαλούν του Φαρ Ουέστ.

Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Είναι φανερό πως με τέτοια δικαστική εξουσία, η οποία απολαμβάνει μια τόσο διογκωμένης κοινωνικής αποδοχής, η οποία εκφράζεται και με τα ποσοστά στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του 2020 αλλά και που καταδεικνύεται από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτές οι ΗΠΑ εισήλθαν πλέον σε εκείνη τη φάση της πολιτισμικής, της κοινωνικής και της πολιτικής παρακμής.

Όπως προβλέπουν και οι πολιτικοί αναλυτές αυτά τα φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης και πολιτισμικής οπισθοχώρησης θα επιβεβαιωθούν και από πολιτικές επιλογές στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου, το Νοέμβριο του 2022 και θα επισφραγιστεί και από την απόφαση – δήλωση του Τζο Μπάιντεν πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Με δεδομένο ότι η αντιπρόεδορος Καμάλα Χάρις δεν έχει πείσει για το ηγετικό της προφίλ, σχεδόν το σύνολο των αναλυτών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το στρατόπεδο των Δημοκρατικών έχει μείνει ουσιαστικά ακέφαλο με τους ηγέτες τους να καταφεύγουν στις Πολιτείες τους, εγκαταλείποντας την Ουάσιγκτον.

 

Το σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου 

Το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο, η σύνθεση του οποίου διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά, την ανατροπή της ιστορικής απόφασης για την υπόθεση Roe vs Wade. Υπέρ ψήφισαν πέντε δικαστές που έχουν διοριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους, κατά ψήφισαν οι τρεις δικαστές που έχουν διοριστεί από τους Δημοκρατικούς και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος θεωρείται ο πιο μετριοπαθής εκ των συντηρητικών. 

Στη γνωμοδότηση του, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, ίσως ο συντηρητικότερος όλων, έγραψε ότι «ο Roe ήταν εξωφρενικά λανθασμένος από την αρχή», και συμπλήρωσε ότι «το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, ο Roe και ο Casey έχουν πυροδοτήσει την συζήτηση και έχουν βαθύνει τις διαιρέσεις». Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, συντάχθηκε με τη μειοψηφία, και έγραψε ότι θα προτιμούσε να μείνει σε ισχύ ο νόμος της Πολιτείας του Μισισιπή που απαγορεύει την άμβλωση μετά τις 15 εβδομάδες και όχι να ανατραπεί πλήρως ο Roe εναντίον Wade.  

Οι τρεις δικαστές που μειοψήφισαν, ο Στίβεν Μπάιερ, η Σόνια Σοτομαγιόρ και η Έλενα Κέιγκαν έγραψαν: «με λύπη — για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχουν χάσει σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία -διαφωνούμε».

Πλέον, η νομοθεσία για τις αμβλώσεις περνά στα χέρια κάθε Πολιτείας ξεχωριστά, εκτός κι αν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Μέχρι στιγμής περίπου οι μισές πολιτείες έχουν θεσπίσει ή θα θεσπίσουν νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που βάζουν περιορισμούς στη διαδικασία.

Μοίρασε το άρθρο!