Επιθετική εμφάνιση ιώσεων στα σχολεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς – Πώς θα οπλιστούν κατά της βροχγιολίτιδας και κοκκίτη

Μπορεί να μετράμε λίγες μόνο μέρες από την έναρξη της σχολικής χρόνιας, όμως μαζί με αυτήν άρχισαν ήδη και οι ιώσεις.

Αρκετοί γονείς είδαν τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν και συχνά να μεταφέρουν ιούς στα μικρότερα αδερφάκια τους.

«Παρότι δεν έχουμε αρκετές μέρες που χτύπησε το πρώτο κουδούνι, είδαμε πως οι ιώσεις άρχισαν μια επιθετική εμφάνιση, κυρίως στο αναπνευστικό πχ κόβιντ, και ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Βλέπουμε επίσης και ιώσεις του γαστρεντερικού.

Η έναρξη ήταν γρήγορη θα έλεγα γιατί όταν είναι καλός ο καιρός οι ιώσεις με γριπώδη συνδρομή έρχονται πιο μετά, από Οκτώβριο μέχρι και Φεβρουάριο», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος και παιδίατρος κ. Νίκος Καρανταγλής.

Σχετικά με τα συμπτώματα των ιώσεων είπε πως αυτά είναι κυρίως «όταν το παιδί έχει ήπια καταρροή και πυρετό, βήχα και ανορεξία. Τις επόμενες 2-3 μέρες μπορεί να δυσκολέψει η αναπνοή, να έχει ανορεξία, αλλά μετά από 2-3 μέρες η εικόνα βελτιώνεται. Αν οι γονείς δουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κρατήσουν το παιδί τους στο σπίτι. Ένα άρρωστο νήπιο ταλαιπωρείται πολύ επειδή δεν μπορεί να βήξει να φυσήξει μύτη του. Επίσης μια δασκάλα με 20 παιδιά είναι δύσκολο να φροντίσει ένα άρρωστο παιδάκι. Οπότε σε περίπτωση που το παιδί είναι αδιάθετο θα πρέπει να μείνει σπίτι, να ελέγχουμε την θερμοκρασία του, να του δώσουμε εφόσον χρειαστεί παυσίπονα, να τρέφεται σωστά και να κοιμάται καλά. Τότε θα αναρρώσει πιο γρήγορα και δεν θα διασπείρει ίωση στα άλλα παιδιά. Αντιλαμβάνομαι ότι την πρώτη μέρα της ίσως είναι δύσκολο κανείς να αντιληφθεί τα συμπτώματα ή ότι μια εργαζόμενη μητέρα δυσκολεύεται να μείνει σπίτι με το παιδί, όμως αν γίνουν τα παραπάνω βήματα θα αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα η ίωση».

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές

Όπως ανέφερε ο παιδίατρος «πρέπει να αντιμετωπίσουμε κλινική εικόνα του παιδιού. Σε κάποια παιδιά ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλοκές. Αυτό θα το διαπιστώσουμε αν μετά την 3-5η μέρα αντί να γίνουν καλύτερα, δυσκολεύονται. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι:

-η ωττίτιδα που εμφανίζεται πιο συχνά σε προσχολική ηλικία και θα την καταλάβουμε γιατί πονάει το αφτί του παιδιού και δεν έχει όρεξη να φάει. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από  αντιφλεγμονόδη, μπορεί να πάρει και αντιβιωτικά,

-η λαρυγγιτιδα όπου κλείνει ο λαιμός,

-η βρογχιολίτιδα, όπου μετά 3-4 μέρες δυσκολεύεται να αναπνεύσει και ακούμε θόρυβο στο στήθος του,

-η βρογχίτιδα και η πνευμονία, όπου το παιδί δυσκολεύεται να βγάλει εκκρίσεις και γίνεται επιμόλυνση από μικρόβιο.

Επίσης για πιο μεγάλα παιδιά έχουμε και την ιγμορίτιδα του πονάει το κεφάλι και έχουν κακή διάθεση.

Στις παραπάνω περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει να πάνε τα παιδιά τους στον γιατρό».

«Όχι» σε μαγικές λύσεις κατά ιώσεων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ο κ. Καρανταγλής εστίασε και στις συχνές ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά που πρωτοπηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Όπως μας είπε «συχνά οι γονείς απελπίζονται και αγχώνονται. Σκεφτείτε πως ένα παιδί προσχολικής ηλικίας από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάρτιο θα κολλήσει κατά μέσο όρο 7 ιώσεις. Βάλτε επί 7-10 μέρες που θα χρειαστεί για να συνέλθει κ,αι αναλογιστείτε το χρονικό διάστημα που θα ταλαιπωρηθεί. Οι γονείς αναζητούν μαγικές λύσεις. Ζητούν να τονώσουν ανοσοποιητικό. Όμως επειδή λειτουργεί το ανοσοποιητικό γι’ αυτό έχουμε ιώσεις. Αν τρώει σωστά, πχ έχει φρούτα και λαχανικά στην διατροφή του και ξεκουράζεται (κοιμάται νωρίς) θα τονωθεί ο οργανισμός του. Εμείς λέμε όχι σε εξωτικά σκευάσματα. Δεν είναι αποτελεσματικά».

Με όπλο τα εμβόλια

Σχετικά με την πρόληψη σημείωσε πως τα εμβόλια μάς προστατεύουν από κάποιες ιώσεις. «Όσοι φροντίζουν ένα μικρό παιδί πχ παππούδες, γιαγιάδες κλπ καλό θα ήταν να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό μπορεί να γίνει από 6 μηνών και στα παιδιά. Επίσης και ο κορωνοϊός που πλέον είναι ενδημική ασθένεια, έχει εμβόλιο.

Ακόμη οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν για κοκκίτη, γιατί είναι μια λοίμωξη που δυσκολεύει τα παιδιά. Πέρυσι είχαμε δει πολλά αύξηση των κρουσμάτων και η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν εκτός από τις εγκύους και οι ενήλικες που είναι κοντά σε ένα παιδί να εμβολιαστούν.

Επιπλέον για τον RSV, γνωστό ιό του αναπνευστικού που εμφανίζεται το χειμώνα και προκαλεί βροχγιολίτιδα, έχουμε εμβόλιο. Δεν είναι αδειοδοτημένο για παιδία αλλά μπορούν να το κάνουν έγκυες. Στην Βρετανία ήδη το κάνουν και εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε λιγότερα κρούσματα με παιδιά με βρογχιολύτιδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανταγλής.

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

 

Μοίρασε το άρθρο!