Επιθέσεις με βιτριόλι στην Ελλάδα: Ένα χρονικό επιθέσεων εκδίκησης και μίσους

Οι επιθέσεις με βιτριόλι στην Ελλάδα μετρούν ήδη σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας, με διάφορα περιστατικά που προκαλούσαν σάλο στην κοινωνία της εκάστοτε εποχής, λόγω της αγριότητας των επιθέσεων.

Το βιτριόλι (θειικό οξύ), όπως και αντίστοιχα καυστικά υγρά, τύπου ακουαφόρτε (υδροχλωρικό οξύ), που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σαν καθαριστικά, γίνονταν φονικά όπλα στα χέρια όσων ήθελαν να εκδικηθούν για λόγους απιστίας είτε έπειτα από κάποιο καυγά.

Τα «πρωτεία» στις επιθέσεις με βιτριόλι κατείχαν κυρίως γυναίκες, οι οποίες στόχευαν με το καυστικό υγρό τα πρόσωπα ανδρών που δεν φέρονταν «παστρικά» απέναντί τους, για εκδίκηση ή τιμωρία.

Τα καυστικά υγρά, προκαλούσαν σοβαρά εγκαύματα και σημάδευαν για πάντα τα θύματα. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του florinapress.gr, Δημήτρης Μεκάσης, η φράση «θα σου ρίξω βιτριόλι» είχε γίνει ο φόβος και τρόμος για τους εραστές, που έταζαν γάμο αλλά δεν παντρεύονταν τις αγαπημένες τους. Αρχικά, οι απειλές ήταν απλώς φραστικές. Ωστόσο, τα λόγια δεν άργησαν να γίνουν και πράξη.

Δείτε εδώ το χρονικό των επιθέσεων με βιτριόλι στην Ελλάδα από το CNN Greece

 

Μοίρασε το άρθρο!