Εξωτερική πολιτική στα… κουτουρού

Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις  αλλά εκφράστηκε ένα ακόμη ευχολόγιο για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, ο Ρ. Τ. Ερντογάν πέτυχε αυτό που ήθελε, να μην τιμωρηθεί για την τουρκική παραβατικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ ώστε να διαπραγματευτεί με το Βερολίνο ελεύθερα αυτά που τον ενδιαφέρουν: Την απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα), μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με περισσότερα κονδύλια για τη χώρα του, αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας.

Παρόλα εμείς πανηγυρίζαμε, βαφτίζοντας το φιάσκο εθνική επιτυχία. Η χώρα μας έχασε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα υποχρέωνε τον Ρ. Τ. Ερντογάν να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και την αναθεωρητική στρατηγική του. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν λόγο ακόμη και για επικείμενη απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

 Το μήνυμα που πήρε η Άγκυρα είναι ότι το Καστελόριζο και η Κύπρος είναι μακριά για την ΕΕ και ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν ακούγονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Και αποθρασύνθηκε. Εγκαταλείποντας το σχέδιο επανέναρξης των διερευνητικών επαφών έστειλε το Ορουτς Ρεις ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χθες βράδυ υπήρχαν ενδείξεις ότι γίνεται πόντιση καλωδίων για την πραγματοποίηση ερευνών, ενώ το δραματικό ερώτημα είναι αν το τουρκικό σκάφος, που συνοδεύεται από πολεμικά, θα πλησιάσει στα 12 ναυτικά μίλια από ελληνικό νησί προκαλώντας στρατιωτική απάντηση από ελληνικής πλευράς, δηλαδή θερμό επεισόδιο.

Αυτά ενώ δεν ξέρουμε αν υπάρχει μηχανισμός αποκλιμάκωσης της έντασης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπως είχε ανακοινωθεί από τον γγ της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ χωρίς να υπάρξει επιβεβαίωση, διάψευση ή οποιοδήποτε σχόλιο από την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε επίσης τι συζητείται από τους συμβούλους του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου Ε. Σουρανή και Ι. Καλίν και τι συζητήθηκε στην τελευταία τους επικοινωνία πριν το Ορούτς Ρέις αποπλεύσει από την Αττάλεια.

”ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ”

Μοίρασε το άρθρο!