Ενέδρα και ρατσιστική επίθεση στο Ωραιόκαστρο σε δύο προσφυγόπουλα της ΑΡΣΙΣ

Θύματα ρατσιστικής επίθεσης έπεσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης δύο ανήλικα προσφυγόπουλα έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, όπου διαμένουν.

Όπως καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ, τα δύο αγόρια, 17 χρονών και υπήκοοι Πακιστάν αμφότεροι, 150 μέτρα μακριά από τη Δομή κι ενώ επέστρεφαν σε αυτήν, έπεσαν σε ενέδρα οκτώ – δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, ρωτώντας τα επιθετικά «από πού είναι». Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά (το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο) στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το παιδί, σύμφωνα με την οργάνωση, τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό.  

Ο τραυματισμένος ανήλικος, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες (του έγιναν ράμματα), επέστρεψε στη δομή και είναι σε διαδικασία ανάρρωσης, ωστόσο, όπως λέει στη Voria.gr η συντονίστρια του Ξενώνα Ίριδα Πανδίρη, είναι ζορισμένος ψυχολογικά λόγω του περιστατικού.

Σύμφωνα με την κα. Πανδίρη, μετά το περιστατικό, η Δομή έχει ενισχύσει τις βάρδιες του προσωπικού, βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση αλλά και συνεχή επικοινωνία με την Αστυνομία, η οποία προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους δράστες, γεγονός, όμως, εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των καλυμμένων προσώπων τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως εικάζεται από την ΑΡΣΙΣ, «τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή».

«Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε πριν κάποια χρόνια ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τονίζει η Ίριδα Πανδίρη.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

«Δεν υπάρχουν λόγια που να χωρούν τον αποτροπιασμό μας για τέτοιες πράξεις ρατσιστικού μίσους ή για τη θρασυδειλία που κρύβεται πίσω από μία επίθεση οκτώ – δέκα ατόμων σε δύο ανήλικα παιδιά, με ρόπαλα», προσθέτει η συντονίστρια του Ξενώνα, «αλλά θα επιλέξουμε για ακόμα μία φορά να μην εστιάσουμε σε αυτό. Θα εστιάσουμε στα χαμόγελα που τόσα χρόνια μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά μας, στις γιορτές στις οποίες όλοι μαζί συμμετείχαμε, στην αγάπη που μας έδειξαν. Σε όλους τους δασκάλους που τα αγκάλιασαν, σε όλους τους γείτονες που μας έκαναν να ελπίζουμε κάθε μέρα πιο δυνατά στο όραμα της ΑΡΣΙΣ για ένα κόσμο όπου κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, θα απολαμβάνει όσα ένα παιδί χρειάζεται και δικαιούται».  

Η ΑΡΣΙΣ στηρίζει και βοηθά σταθερά τους ασυνόδευτους ανήλικους, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και συντηρώντας σταθερές δομές φιλοξενίας από το 2006. Σήμερα λειτουργεί επτά Ξενώνες, τρεις Μεταβατικές Δομές και επτά Safe Zone για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφέροντας συνολικά 525 θέσεις φιλοξενίας.

Ως ασυνόδευτος ανήλικος μπορεί να θεωρηθεί ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και ο οποίος είτε εισέρχεται στην Ελληνική Επικράτεια χωρίς να συνοδεύεται από τον κατά το νόμο ή το έθιμο υπεύθυνο για την επιμέλεια του ενήλικο και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ανωτέρω κατάσταση, είτε βρέθηκε χωρίς συνοδεία μετά την είσοδο του στη xώρα.

Πηγή πληροφοριών:voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!