Ελαιοκομία, μύδια, θάλασσες, μόνο 2,9%

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ. Όσο μικρότερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το ΕΓΩ. Α. Αινστάϊν.

Ελαιοκομία: ένας από τους δυναμικότερους πυλώνες του αγροτικού τομέα της χώρας, με μεγάλη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία λόγω μεγέθους παραγωγής. Η σημασία του ελαιοκομικού τομέα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς και πρακτικές λύσεις και προτάσεις που θα αναβαθμίσουν την παραγωγή και θα βελτιώσουν τις εξαγωγές στο #infographic και περισσότερα στο νέο Special Report ΣΕΒ:http://bit.ly/2AVMfts. Γ. Οικονόμου. 26/12/2017 (σσ. αφού οι αγρότες είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τον πλούτο που παράγουν, πάντα θα βρεθεί κάποιος «καλοθελητής» να … βοηθήσει, και στην προκειμένη περίπτωση, ο ΣΕΒ, ανέλαβε να υιοθετήσει τους πλουτοπαραγωγούς-ανίκανους αγρότες …)

Τα μύδια κινδυνεύουν από ολοκληρωτική μόλυνση εξαιτίας των πλαστικών στο βυθό, από την Αρκτική ως την Κίνα, αποτελώντας σημάδι της παγκόσμιας εξάπλωσης της ρύπανσης των ωκεανών που καταλήγει στην τροφική αλυσίδα. Στα φαινομενικά παρθένα ύδατα της Αρκτικής, τα μύδια περιείχαν το περισσότερο πλαστικό από όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά μήκος των νορβηγικών ακτών (Νορβηγικό Ινστιτούτο Υδάτινης Έρευνας), που φθάνουν εκεί μέσω των θαλασσίων ρευμάτων. Παλαιότερες έρευνες έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά σε μύδια από Κίνα, Χιλή, Καναδά, Αγγλία & Βέλγιο. Στην Νορβηγία τα μύδια περιείχαν κατά μ.ο. 1,8 κομμάτια μικροπλαστικών, με μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά. Στην Αρκτική τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 4,3 κομμάτια μικροπλαστικών. Τα μύδια είναι ένας ανεπίσημος παγκόσμιος βιοδείκτης

της μικροπλαστικής ρύπανσης, καθώς παραμένουν στην ίδια θέση. Ο κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένων μυδιών δεν είναι σοβαρός ακόμα. Κίνα & ΕΕ είναι οι κύριοι εκτροφείς μυδιών σε μια παγκόσμια αγορά αξίας 3 δις $. iefimerida.gr, 6/1/2018

 Όλο και πιο δύσκολα «αναπνέουν» οι ωκεανοί της Γης, καθώς λιγοστεύει το οξυγόνο τους. Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις φορές η ποσότητα του νερού των ανοικτών θαλασσών, που έχουν μηδενικό οξυγόνο. Παράλληλα, στα παράκτια ύδατα και στις κλειστές θάλασσες οι περιοχές με χαμηλό έως μηδενικό οξυγόνο έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιασθεί από το 1950 έως σήμερα. Η άνοδος της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων καθιστά πιο δύσκολο για το οξυγόνο να εισχωρήσει βαθύτερα στο νερό. Και καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται, διακρατεί συνολικά λιγότερο οξυγόνο. Η κατάσταση επιδεινώνεται πιο κοντά στις ακτές εξαιτίας του ευτροφισμού που απορροφούν το θαλάσσιο οξυγόνο. Πρέπει να παύση η ρύπανση της θάλασσας με θρεπτικά συστατικά. Η μείωση του οξυγόνου των θαλασσών μπορεί να πυροδοτήσει την έκλυση οξείδιου του αζώτου και το τοξικό σουλφίδιο του υδρογόνου. Περιβαλλοντικό Κέντρο Σμιθσόνιαν. GO2NE-Global Ocean Oxygen Network-Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή ΟΗΕ. Science. ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr, 5/1/2018.

Το Ταµείο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας (ΤΑΕ) που έγινε την περίοδο 2007-2013 έµεινε ανοιχτό Φεβ 2013-Δεκ 2015. Ο συγκεκριµένος φορέας χορηγούσε δάνεια επιµερισµένου κινδύνου όπου υπήρχε συνεπένδυση των Προγραµµάτων και μιας τράπεζας σε δικαιούχους κυρίως Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης. Η απορρόφηση από το ΤΑΕ (ανάδοχος το ΕΤΕΑΝ) ήταν πολύ µικρή φτάνοντας το 2,9% των κονδυλίων που είχαν διατεθεί για αυτό το σκοπό. thessaliatv.gr, 29/12/2017.

 

Μοίρασε το άρθρο!