Εκλογή δημάρχου με 40%-Μείωση των δημοτικών συμβούλων 30%

Τρεις εκλογικούς νόμους αναμένεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2020 η κυβέρνηση.

Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση της απλής αναλογικής την ερχόμενη Πέμπτη και του κλιμακωτού bonus στο πρώτο κόμμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νόμοι που θα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.

Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν το σενάριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με 40% κι όχι με 50%, με απαραίτητη προϋπόθεση η διαφορά από τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» φέρεται να δήλωσε  κυβερνητικό στέλεχος.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται κι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, με την μεταρρύθμιση να ενδέχεται να προβλέπει μείωσή τους ακόμα και κατά 30%.

Στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου φέρεται να ανέφερε ότι στο Αιγάλεω υπάρχουν 41 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στη Νέα Υόρκη μόλις 51, θέλοντας να δείξει τον μεγάλο αριθμό που υφίσταται.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι η επαναφορά της λίστας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τη διατήρηση του σταυρού, αλλά με σπάσιμο της χώρας σε δύο μεγάλες περιφέρειες.

Δήμαρχος με 40-42%, τελειώνει η απλή αναλογική

 Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με ένα ποσοστό της τάξης του 40% ή του 42%,κάτι που ίσχυε παλαιότερα αυτό. Το βέβαιο είναι ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική, η οποία σύμφωνα  με το υπουργείο, δημιούργησε τρομακτικά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση και υποχρέωσε το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση, να έρθει ένας νόμος, που θα αποκαταστούσε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Τέλος λοιπόν η απλή αναλογική στους Δήμους με τον νέο εκλογικό νόμο, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει κλείσει πολύ σύντομα, και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού στη χώρα, θα έχουν καθοριστεί πάρα πολύ γρήγορα και σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις επόμενες εκλογές.

 

Μοίρασε το άρθρο!