Εκθεση κόλαφος του ΟΑΣΕ για τις τουρκικές εκλογές

Έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις προχθεσινές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές επέδειξε το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, την ώρα που η κάλυψή τους από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπήρξε μεροληπτική, υποστηρίζουν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα συγκυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία. Οι διαπιστώσεις αυτές δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε η κοινή αποστολή παρατηρητών που συγκροτήθηκε από την υπηρεσία για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΑΣΕ (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΟΑΣΕ PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

«Με λύπη μου σημειώνω ότι το έργο της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας, καθώς και την πολύ μεγάλη μεροληψία των κρατικών μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Γιαν Πέτερσεν, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών για εκλογές του ODIHR. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν «σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά», παρότι σημειώθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, λέγοντας, παράλληλα, ότι το YSK λειτούργησε με τρόπο αποτελεσματικό. Επίσης, η αντιπροσωπεία επαίνεσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ενός «ισχυρού δημοκρατικού πνεύματος».

«Η διαδικασία επεξεργασίας των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας και αποφάσεις του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν, ως επί το πλείστον δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες», ανέφερε η έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών.

Το YSK επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 28η Μαΐου, μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού κανένας εκ των δύο δεν ξεπέρασε το όριο του 50%, ώστε να κερδίσει την προεδρία με την πρώτη. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων έναντι 44,96% του Κιλιτσντάρογλου.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία συμμετέχει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, φαίνεται να οδεύει προς την εξασφάλιση πλειοψηφίας. «Η τουρκική δημοκρατία αποδεικνύεται αξιοθαύμαστα ανθεκτική. Σε αυτές τις εκλογές καταγράφηκε υψηλή συμμετοχή και αυτές πρόσφεραν μια πραγματική επιλογή. Ωστόσο, η Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΣΣΕ.

Ο ίδιος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου, σημειώνοντας ότι η ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη του Ερντογάν και των κυβερνώντων κομμάτων από την τουρκική κρατική τηλεόραση ισοδυναμεί με λογοκρισία. Η αποστολή, η οποία ανέπτυξε 401 παρατηρητές από 40 χώρες σε όλη τη Τουρκία, τόνισε, παράλληλα, ότι μέλη του φιλοκουρδικού Πράσινου Αριστερού Κόμματος (YSP) βρέθηκαν αντιμέτωπα με εκτεταμένα περιστατικά εκφοβισμών. Η αποστολή, πάντως, δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για αυτά τα περιστατικά, ενώ πρόσθεσε πως ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπόκεινται σε περιορισμούς, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εγγυηθούν υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες, σε πόλεις που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο. Η αποστολή του ΟΑΣΕ σημείωσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου.

Ο Φαράχ Καρίμι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΟΑΣΕ PA, δήλωσε ότι η άρνηση των τουρκικών αρχών να χορηγήσουν διαπίστευση στον Δανό βουλευτή Σόρεν Σόντεργκαρντ και τον Σουηδό βουλευτή Καντίρ Κασίργκα, που επρόκειτο να πάνε στην Τουρκία ως παρατηρητές των εκλογών, ήταν μια «ατυχής απόφαση».

Ερντογάν: «Θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου»

Με αφορμή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που θα γίνει στις 28 Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε «στον λαό του» με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Twitter.

«Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, είχαν μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές στην Ιστορία μας, διεξήχθησαν σε ένα εορταστικό κλίμα που αρμόζει στη Δημοκρατία και το Έθνος μας», αναφέρει αρχικά ο Ερντογάν, αφήνοντας, στη συνέχεια, αιχμές για το PKK, τους γκιουλενιστές, τα social media και τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ που προέβλεπαν το… τέλος του.

«Το έθνος μας, με περισσότερες από 27 εκατομμύρια ψήφους, το 49,51% των ψήφων, μάς έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη εύνοια και έδωσε την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στη Λαϊκή Συμμαχία, επιβεβαιώνοντας ότι εμπιστεύονται εμάς και τη Συμμαχία μας, ότι πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον τους εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες μου, που αντανακλούν την ελεύθερη βούλησή τους, πηγαίνοντας στις κάλπες στις 14 Μαΐου, καθώς και κάθε έναν από τους 56 εκατομμύρια ανθρώπους μας στο εξωτερικό για τις πολύτιμες ψήφους και τη συμβολή τους στη Δημοκρατία. Με την ωριμότητα που επέδειξε χθες, η Τουρκία έδειξε ότι είναι μια από τις χώρες με την πιο προηγμένη δημοκρατική κουλτούρα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, παρά τη διαφορά των 2,5 εκατομμυρίων ψήφων μεταξύ εμού και του ανταγωνιστή μου, οι Προεδρικές Εκλογές οδηγήθηκαν στον δεύτερο γύρο με διαφορά μικρότερη της μισής μονάδας. Ως πολιτικός που δεν γνώρισε ποτέ άλλη δύναμη, εκτός από τη βούληση του έθνους, και δεν έχει παρεκκλίνει από την κατεύθυνση που χάραξε το έθνος, σεβόμαστε αυτή τη βούληση που εκδηλώνεται στην κάλπη. Μέχρι τις 28 Μαΐου θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας απέναντι στο αγαπημένο μας έθνος.

Θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου, αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που αποκτήσαμε στις 14 Μαΐου και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία. Προσδοκούμε την ψήφο όλων των πολιτών μας, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα που αγαπούν. Είθε ο Αλλάχ να μας βοηθήσει», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Τούρκος πρόεδρος.

Μοίρασε το άρθρο!