Εθνικές εκλογές: Οι επώνυμοι στα ψηφοδέλτια – Λίφτινγκ με… παλιά συνταγή –Του Νίκου Μάστορα

Η συµµετοχή ανθρώπων της σόουµπιζ στη µάχη των εκλογών είναι µια πολύ παλιά ιστορία, µε τους ίδιους πολλές φορές\ πρωταγωνιστές ακόµα και σε διαφορετικούς ρόλους

Πριν από λίγες μέρες, εκεί που στο αίθριο του «στρατηγείου» του ΚΚΕστον Περισσό δεκάδες φίλοι του κόµµατος περίµεναν υποµονετικά τον Δηµήτρη Κουτσούµπα να ανακοινώσει τους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ξαφνικά «εισβάλλει»… η Κατερίνα Στικούδη!

Η εντυπωσιακή τραγουδίστρια αγνόησε όλα τα βλέµµατα που καρφώθηκαν πάνω της και συνοδευόµενη από τον σύζυγό της -και στέλεχος του κόµµατος- Βαγγέλη Σερίφη, χαιρέτησε τον γενικό γραµµατέα του ΚΚΕ και αρκετούς από τους παρισταµένους, ανάµεσα στους οποίους ο Κώστας Καζάκος, η Μπέτυ Βαλάση, ο Αγγελος Αντωνόπουλος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Στάθης Δρογώσης κ.ά.

Η Κατερίνα Στικούδη δεν θα είναι η ίδια υποψήφια µε το ΚΚΕ, όµως καθόλου δεν κρύβει την συµπάθειά της για το κόµµα του λαού. Το ίδιο συµβαίνει και µε πολλούς ακόµα καλλιτέχνες, µε πρώτο τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος αποδέχθηκε την τιµητική 12η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1982 για να περάσει στη συνέχεια στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και µετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη να αναλάβει υπουργός Πολιτισµού.

Εθνικές εκλογές 2019: Ο Βασίλης Βασιλικός επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία χρόνια όµως συνδέθηκε ξανά µε το ΚΚΕ και έδωσε τρεις µεγάλες συναυλίες για τα 100 του χρόνια. Το φαινόµενο των επωνύµων -από τον καλλιτεχνικό, τον αθλητικό και πολλούς άλλους χώρους- που τους προσεγγίζουν τα κόµµατα -είτε τα προσεγγίζουν εκείνοιείτε για να πολιτευτούν είτε απλά για να δείξουν την πολιτική συµπάθειά τους, ούτε νέο είναι ούτε αφορά µόνο το ΚΚΕ.

Νωπό παράδειγµα, η υποψηφιότητα του Αλέξη Γεωργούλη µε τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδείχθηκε πως εκτιµήθηκε από τους ψηφοφόρους που τελικά έστειλαν τον ηθοποιό στην Ευρωβουλή, αντίθετα µε τον συνάδελφό του Κώστα Σόµµερ που δεν κατόρθωσε να εκλεγεί µε την Ενωση Κεντρώων. Στα νότια της Β’ Αθήνας υποψήφια µε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου που ήταν υποψήφια και στις ευρωεκλογές.

Με το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε προ ηµερών ότι θα πολιτευτεί η ηθοποιός Βάνα Μπάρµπα στα Ιωάννινα. Η κυρία Μπάρµπα δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να ασχοληθεί µε την πολιτική. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είχε εκλεγεί µε τον υποψήφιο της Ν∆ στον ∆ήµο Γλυφάδας, ενώ το 2012 ήταν υποψήφια µε τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Επιστημονική μεταγραφή

Αντίστοιχη επιστηµονική «µεταγραφή» έκανε και η ΝΔ, µε τη γνωστή καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, η οποία υπήρξε µέλος στη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου το 1973. Επίσης µε τη Ν∆ κατεβαίνει ο Τάκης Φύσσας της χρυσής Εθνικής Οµάδας του 2004. Μη νοµίζετε όµως ότι τα άλλα κόµµατα πάνε πίσω.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ενέταξε στο ΜέΡΑ25 τη Νένα Βενετσάνου και τονΨαραντώνη. Μαζί µε τη Σοφία Σακοράφα, τον (εκ «µεταγραφής» από τη ΛΑΕ) γνωστό σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο, την πανεπιστηµιακό Πέπη Ρηγοπούλου και άλλους συγκρότησε την οµάδα που ελπίζει να τον βάλει στη Βουλή.

Αντίθετα ο έτερος «σταρ» των µικρών κοµµάτων της περιόδου, ο Κυριάκος Βελόπουλος, που ακολουθεί πιο συγκεντρωτική τακτική, κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση και… αποµάκρυνε από το ψηφοδέλτιό του το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γαµπρό του Ανδρέα Παπανδρέου Θόδωρο Κατσανέβα, επειδή ο τελευταίος είπε ότι θα είναι υποψήφιος µε την Ελληνική Λύση χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσηµα. Ο Κατσανέβας πάντως αρνείται ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Ακόµα και η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από το «σούπερ µάρκετ» των διασηµοτήτων, έστω και από χαµηλότερο ράφι: ο γνωστός µπασκετικός παίκτης και προπονητής Στηβ Γιατζόγλου, ο ηθοποιός Γιώργος Πετρόχειλος, ο παλιός αθλητής-µαραθωνοδρόµος Τάσος Ψαθάςείναι ανάµεσα στους υποψηφίους της.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Μοίρασε το άρθρο!