Εγκρίθηκε το έργο Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το μεγαλύτερο από πλευράς τονάζ έργο διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκεται υπό υλοποίηση στη χώρα ενέκρινε τη Δευτέρα η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την τελευταία από τις τρεις μονάδες που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την συγκεκριμένη Περιφέρεια, έπειτα από αυτές των Σερρών, που έχει ολοκληρωθεί, και του Ανατολικού Τομέα, που δημιουργείται στον Δήμο Θέρμης.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ΣΔΙΤ έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα.

Σε δήλωσή του ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ξεμπλοκάρισμα των έργων ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων και έκανε λόγο για γρήγορη και διάφανη λύση, ενώ υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. Γ.Χαν για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, ακριβώς λόγω των συνεχόμενων αναβολών που προέκυπταν όπως είπε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το έργο του Δυτικού Τομέα είναι το έκτο κατά σειρά ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς ήδη λειτουργούν αντίστοιχα σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο.

Για την υλοποίησή του θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ.

«Η Διυπουργκή Επιτροπή ενθαρρύνει Περιφέρειες, Δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ικανοποιημένος με την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής (ΣΔΙΤ) αναφορικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα, λέγοντας μάλιστα ότι το αίτημα αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση  των συναδέλφων της Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2017 για υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα και με την έγκριση του μόνο χαρά μπορούμε να νοιώθουμε αφενός γιατί υλοποιούμε πιστά τον Περιφερειακό σχεδιασμό και μάλιστα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και αφετέρου γιατί με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους συνεργάτες του ΦΟΔΣΑ που με αγαστή συνεργασία καταφέραμε σήμερα όχι να συζητάμε για τον ΠΕΣΔΑ αλλά να τον υλοποιούμε.

Το έργο σε αριθμούς:

(i)                  Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ δυναμικότητας 262.700 t/έτος

(ii)                Μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 t/έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ ΚΜ

θα εξυπηρετεί :

  1. Όσον αφορά στα σύμμεικτα τους ακόλουθους 10 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης,  Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών,  Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς.
  1. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού – Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την λειτουργία του:

–          Μείωση δραστικά του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων.

–          Μείωση δραστικά της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων.

–          Περιορισμός και αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.

–          Εξάλειψη της  ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις  με αυτό το θέμα.

Μοίρασε το άρθρο!