Δ. Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δ. Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου 2023, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ), για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Στο Δήμο Ωραιοκάστρου διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων διοργανώσαμε και φέτος εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Πόντο. Έχουμε καθήκον και χρέος να τιμούμε τους προγόνους μας, να τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
«Δεν ξεχνούμε, διατηρούμε αναμμένη τη φλόγα της μνήμης των προγόνων μας, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Γεωργία Πετρίδου.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απέναντι από το Δημαρχείο. Μπροστά από το Μνημείο τοποθετήθηκαν αναμμένα κεριά που σχημάτιζαν τον αριθμό 104, με αφορμή την 104η μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης μίλησε για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας, για τους θανάτους και τον ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες και στη συνέχεια με τη συνοδεία ποντιακής λύρας ήχησαν ποντιακοί θρήνοι.
Ακολούθησε λαμπαδηφορία επί της οδού Κομνηνών με κατάληξη στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Εκεί, η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων απέδωσε τραγούδια για την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τον Πόντο.
Το πρωί της Κυριακής στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και μοιράστηκαν κόλλυβα. Η Έρνα Λαζαρίδου, μέλος της ΕΠΩΦ, μίλησε για την Γενοκτονία. Με περιεκτικό, καθηλωτικό, δυναμικό και συγκινητικό λόγο η κ. Λαζαρίδου αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων που μεγαλούργησαν στον Πόντο και μετά τον διωγμό στην μητέρα Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστησαν, στις κακουχίες και στους χιλιάδες θανάτους και επισήμανε πως σήμερα έχουμε καθήκον να τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και να αγωνιζόμαστε για να μην ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοια γενοκτονία.
Στη συνέχεια ο Πόλυς Καρακασίδης απήγγειλε το ποίημα του δημότη Ωραιοκάστρου, Νεόφυτου Ιορδανίδη, με τίτλο «Αλησμόνητες Πατρίδες», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 19η Μαΐου ολοκληρώθηκαν στο Μνημείο της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού απέναντι από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη και την πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Γεωργία Πετρίδου.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου, παιανίζοντας τον Εθνικό Ύμνο.
Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας τελέστηκε επίσης στους ιερούς ναούς των Δ.Ε. Καλλιθέας και Μυγδονίας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατά μήκος της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης αναρτήθηκαν ελληνικές σημαίες και σημαίες του Πόντου, οι σημαίες στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου κυματίζουν μεσίστιες και το κτίριο είναι φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα (συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας).

Μοίρασε το άρθρο!