Δ.Θεσσαλονίκη: Πότε και πού θα ξεκινήσει η πρώτη απογευματινή υπαίθρια λαϊκή

Στη συμβολή της οδού Κώττα Ρούλια με την οδό Μαζαράκη, έως τη συμβολή της με την οδό Δάφνης στη δυτική Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο η λειτουργία της πρώτης απογευματινής υπαίθριας αγοράς (με 80 πάγκους πωλητών). Το παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής στη γιορτή που στήθηκε χθες στην Πλ. Αριστοτέλους για τα 94 χρόνια λαϊκών αγορών που διοργάνωσαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Είναι το πρώτο μας “ευχαριστώ”, από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, μιας και στόχος μας είναι η σημερινή γιορτή των λαϊκών αγορών να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τα επόμενα πολλά έτη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής. Ο κ. Δερετζής, χαρακτήρισε «συγκυριακό φαινόμενο στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατάστασης που επικρατεί» τη μείωση των τζίρων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τη λαϊκή για τα ψώνια τους.

«Ενενήντα τέσσερα χρόνια λαϊκών αγορών, 94 χρόνια ποιοτικά και φθηνά προϊόντα για τους καταναλωτές, κι εμείς ως Περιφέρεια συνδιοργανώνουμε μαζί με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πόλη μας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της υγιεινής διατροφής, καθώς και στο θετικό αποτύπωμα των λαϊκών αγορών, ενός θεσμού που αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και θα αναπτύσσεται και τα επόμενα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη σημερινή γιορτή των λαϊκών αγορών. «Είναι γνωστό, ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην Ελλάδα που θα αποκτήσει πολύ σύντομα απογευματινή λαϊκή αγορά», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι εφόσον αυτή η πρώτη πιλοτική λειτουργία της υπαίθριας αγοράς «στεφθεί με την αναμενόμενη επιτυχία», τότε «δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, με σκοπό τη διευκόλυνση των εργαζόμενων καταναλωτών».

Μπορεί από την εποχή της πρώτης υπαίθριας αγοράς, στην πλατεία Θησείου (ημέρα Σάββατο) να έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι αγορές αυτές να έχουν μετεξελιχθεί, αλλά όπως σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι το γεγονός ότι η προτίμηση των καταναλωτών γι’ αυτές έγινε συνήθεια, έγινε καθημερινότητα». Ως το «καθαρό τραπεζομάντιλο», που στρώνει ο πρωτογενής τομέας στον τραπέζι κάθε Έλληνα, χαρακτήρισε τις λαϊκές αγορές η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι «οι λαϊκές αγορές αποτελούν το ανάχωμα σε παγκόσμιες και εσωτερικές κρίσεις». Δύο χιλιάδες μαθητές δημοτικού και γυμνασίου «γιόρτασαν» τις λαϊκές αγορές Σήμα κατατεθέν της ολοήμερης γιορτής των λαϊκών αγορών είναι ένα μεγάλο αερόστατο που στήθηκε στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ ο πρωταγωνιστής και αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν το ρομπότ Πέπερ, που παρότρυνε τα παιδιά να επιλέγουν την υγιεινή διατροφή παρότι τα ίδια δεν έκρυβαν την αγάπη τους για τα …γλυκά.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου έδωσαν χρώμα στη γιορτή με ερωτήσεις, χαμόγελα, και πολλά τραγούδια. Άλλωστε, στην κεντρική σκηνή που στήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών έπαιρναν το μικρόφωνο και είτε απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή, είτε έστελναν το δικό τους μοναδικό μήνυμα. Την ολοήμερη γιορτή πλαισίωσαν πάγκοι λαϊκής αγοράς που στήθηκαν περιμετρικά της πλατείας Αριστοτέλους και διέθεταν δωρεάν σακούλες με φρούτα και λαχανικά, ενώ σεφ ετοίμαζαν γευστικά και υγιεινά γεύματα χρησιμοποιώντας 150 κιλά ρύζι και δεκάδες κιλά πιπεριές, φράουλες, ανανάδες, πορτοκάλια, τομάτες κ.ά. Θεατρικά παιχνίδια, μουσικοχορευτικοί διαγωνισμοί, κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, μασκότ, μπαλονοκατασκευές, τραγουδιστές, διαδραστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά, συνέθεταν ένα γιορτινό σκηνικό, στο οποίο οι πρωταγωνιστές ήταν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και η σημασία της ανακύκλωσης στους καφέ κάδους. Επιπλέον, γιατροί έκαναν τις δικές τους ενημερώσεις για τις διατροφικές συνήθειες και τη σημασία του να τρώει κάποιος ισορροπημένα, ενώ 12 ολοκαίνουρια ποδήλατα, παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, «περίμεναν» την κλήρωση για να βρουν τον νέο τους αναβάτη.

Επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης, συνδημιούργησε τη γενική συνομοσπονδία λαϊκών αγορών Ελλάδας, τον πάγκο αλληλεγγύης, τη δωρεάν τροφίμων σε διάφορες περιοχές, την πρωτοβουλία «καμία μερίδα φαγητού χαμένη», τις επισκέψεις σε σχολεία και τα κουπόνια σε ευπαθείς ομάδες. Και, όπως σημειώνει ο κ. Δερετζής, «όλα αυτά είναι η αρχή, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία, με οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα». 

Μοίρασε το άρθρο!