Δρυμός: Επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ για νέα παραγωγική μονάδα

Με τη νέα μονάδα, καλυμμένης επιφάνειας 5.500 τ.μ., η εταιρεία κάνει ένα παραγωγικό άλμα, επενδύοντας σε μια καινούρια μέθοδο παραγωγής, την HD FLEXO, και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το μέλλον της.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα νέο παραγωγικό κεφάλαιο στη μισού αιώνα ιστορία της ανοίγει η βιομηχανία χάρτινης συσκευασίας ManosPack, υλοποιώντας επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεών της στον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Με τη νέα μονάδα, καλυμμένης επιφάνειας 5.500 τ.μ., η εταιρεία κάνει ένα παραγωγικό άλμα, επενδύοντας σε μια καινούρια μέθοδο παραγωγής, την HD FLEXO και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το μέλλον της.

Με την HD FLEXO διασφαλίζεται χαμηλότερο βάρος χαρτιού ανά τ.μ. συσκευασίας και επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους, τόσο άμεσα, καθώς απαιτείται λιγότερη πρώτη ύλη, όσο και έμμεσα, αφού οι βιομηχανίες-πελάτες της ManosPack που αποδίδουν φόρους ανακύκλωσης με βάση τα κιλά της συσκευασίας, καταφέρνουν να μειώσουν αυτή την επιβάρυνση. Στο πλαίσιο της νέας μονάδας η ManosPack επένδυσε και στα βερνίκια φραγμού, που επιτρέπουν στο χαρτί να είναι κατάλληλο, ώστε να ακουμπήσει το συσκευαζόμενο τρόφιμο, αλλά και ανθεκτικό, ώστε να αντέξει μια λιπαρότητα ή μια υγρασία. Παράλληλα, η εταιρεία έχει πλέον τη δυνατότητα παραγωγής κυματοειδούς χαρτιού, μικρο-μικροκύματος (NFLUTE), ελαφρόβαρου, που θα διευκολύνει τις εξαγωγές της επιχείρησης σε αυτό το ογκώδες μέχρι πρόσφατα προϊόν. Επίσης, με τη νέα επένδυση -η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό και ίδια κεφάλαια- ανοίγει ο δρόμος και για συσκευασίες για μεταφορές προϊόντων από e-shop. 

Η νέα μονάδα τέθηκε σε λειτουργία εδώ και λίγους μήνες -απομένει μόνο η μεταφορά των γραφείων και του R&D- με την προσδοκία να οδηγήσει την εταιρεία στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας κατά 40%, ενώ έχει ήδη αυξήσει κατά 20% τον αριθμό των εργαζομένων της ManosPack, με αιχμή κυρίως το διοικητικό και στελεχιακό προσωπικό. Απαιτεί δε και επένδυση στην εκπαίδευση των ανθρώπων της πάνω στη νέα τεχνολογία, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο software

Μάλιστα, στα επόμενα σχέδια της εταιρείας, που αναμένεται να  ξεδιπλωθούν τη διετία 2026-2027, είναι να υιοθετήσει τη νέα μέθοδο παραγωγής και η παλαιότερη μονάδα της, επιφάνειας 6.000 τ.μ., όπου αξιοποιείται η offset τεχνολογία.

«Η νέα παραγωγική μέθοδος είναι η μοναδική στην κλάδο που εξελίσσεται και έχει προοπτική ανάπτυξης. Ο χώρος μας είναι δυναμικός, δεν μπορείς να μείνεις στάσιμος. Πρέπει να προσπαθείς να πρωτοπορήσεις, να ηγηθείς» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ManosPack, Θανάσης Μάνος, σημειώνοντας πως με την κίνηση αυτή η εταιρεία μπαίνει σε μια αγορά όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικές, τολμώντας να οραματιστεί μιαν άλλη δυναμική.

Οι χάρτινες συσκευασίες της ManosPack έχουν βρει θέση στα ράφια διεθνών κολοσσών του λιανεμπορίου, όπως η Sainsbury´s, η Costco, η Walmart, η Aldi και η Lidl, των οποίων είναι εγκεκριμένος προμηθευτής, αναπτύσσοντας μια διαδραστική σχέση με τις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Παράλληλα, όμως διαθέτει και απευθείας συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών του εξωτερικού σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Ισραήλ και τα Βαλκάνια, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 28-30% του κύκλου εργασιών της.  

Μισός αιώνας ιστορίας

Από το 1976, όταν ο Κυριάκος Μάνος, με προϋπηρεσία στον κλάδο της χάρτινης συσκευασίας, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση σε ένα μικρό ισόγειο στην Κάτω Τούμπα με αντικείμενο την εκτύπωση βιβλίων και εμπορικών εντύπων, μέχρι τη σημερινή παραγωγική «πολιτεία» των 11.500 τ.μ. στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Μετά το πρώτο εκείνο βήμα, ήρθε μια βιομηχανική εγκατάσταση το 1980 στην Ευκαρπία, ενώ το 2004 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 1.500 τ.μ. στον Δρυμό, όπου στη συνέχεια υλοποιήθηκε σειρά αναπτυξιακών επενδύσεων. Η διαφοροποίηση του Κυριάκου Μάνου από την πρώτη στιγμή ήταν ότι εστίασε στις βιομηχανικές συσκευασίες, ενώ ο κλάδος τότε επικεντρωνόταν κυρίως στις συσκευασίες για την εστίαση. 

Τα δύο παιδιά του, ο Θανάσης Μάνος με σπουδές και μεταπτυχιακό στο μάνατζμεντ διεθνών επιχειρήσεων, και η Χρύσα Μάνου, που σπούδασε μάρκετινγκ, γραφιστική και design, ήξεραν πως η επιχείρηση θα γινόταν η ζωή τους, περνώντας καλοκαίρια και γιορτές στη ManosPack. Μάλιστα, για τον Θανάση Μάνο η ενασχόληση με την εταιρεία ήταν κομμάτι των ονείρων του, ενώ το ότι είχε τη δυνατότητα να βλέπει τις συσκευασίες της οικογενειακής επιχείρησης ανά τον κόσμο τού έφερνε μεγάλη χαρά. Τα δύο αδέρφια με τον ερχομό τους στη ManosPack άνοιξαν ένα παράθυρο στην Ευρώπη και δημιούργησαν τις συνθήκες συνεργασίας με το εξωτερικό, ενώ λάνσαραν και περιέκτες ψησίματος κατεψυγμένων πιτών σε συνεργασία με την Alfa. Οι συνεχείς καθετοποιήσεις ήταν μεγάλη πρόκληση, ώστε η εταιρεία να έχει τον έλεγχο της παραγωγής της και την ευελιξία να ανταποκριθεί. Μάλιστα, στόχος είναι να διατηρεί μόνιμα 2.000 με 2.500 τόνους πρώτης ύλης στις αποθήκες της, πετυχαίνοντας ασφ άλεια στο πεδίο των τιμών και των διαθεσιμοτήτων. «Επεκταθήκαμε όσο ήταν δυνατό με την προηγούμενη μορφή και αρχίσαμε από ένα σημείο και μετά να οραματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε τη νέα επένδυση» σημειώνει ο Θανάσης Μάνος. Στη νέα αυτή πορεία ο ιδρυτής Κυριάκος Μάνος παραμένει ενεργός, συμβάλλοντας, όπως τονίζει ο γιος του, με την πολύπλευρη εμπειρία του. 

Μοίρασε το άρθρο!