ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ»

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ RealOraiokastro.gr, ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ. 

Οκτώ προτάσεις για τον Πολιτισμό από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Γ.Παπακωνσταντίνου

Οκτώ προτάσεις για ανάδειξη, ενίσχυση, αξιοποίηση και προβολή του πολιτιστικού δυναμικού του Δήμου Ωραιοκάστρου παρουσίασε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας”, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια θεματικής εκδήλωσης με θέμα “Πολιτισμός” που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου, στην τοποθέτηση του, διαπίστωσε τη διαχρονική απουσία σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης από την πλευρά της διοίκησης και ανέλυσε το πλάνο της παράταξης του για μία νέα πολιτιστική πολιτική.

“Για εμάς πολιτισμός είναι το εμείς και η θυσία του εγώ. Το πρόγραμμα μας βασίζεται στη συμμετοχή και τη συλλογικότητα. Ως παράταξη έχουμε ένα πλάνο, ένα σχέδιο για τον συγκεκριμένο τομέα και είμαστε αποφασισμένοι να το πραγματοποιήσουμε. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κοντά σας”, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των πολιτιστικών Συλλόγων που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Πιο αναλυτικά οι οκτώ προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Ωραιοκάστρου στη διάρκεια της θεματικής για τον πολιτισμό είναι οι εξής:

1.Θεσμοθέτηση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτιστικών Συλλόγων με αρμοδιότητες την ετήσια οργάνωση προγράμματος εκδηλώσεων από τον Σεπτέμβριο για το επόμενο έτος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, ανταγωνισμός μεταξύ των συλλόγων αλλά και της τοπικής αγοράς.

2.Ενίσχυση των Συλλόγων με εκχώριση σε αυτούς υλικοτεχνικής υποδομής, όπως τραπεζοκαθίσματα, μικροφωνικές, χώρους στέγασης και αποθήκευσης κ.α. Αυτή η παροχή θα βοηθήσει την αυτονομία των Συλλόγων και τη συνεργασία μεταξύ τους.

3.Οργάνωση ετήσιου Πολιτιστικού Φεστιβάλ με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων του Δήμου και από άλλες περιοχές ή χώρες.

4.Οργάνωση ετήσιου διαγωνιστικού Φεστιβάλ Τεχνών Ενηλίκων στους τομείς της Ποίησης, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής, του Θεάτρου και του Χορού.

5.Οργάνωση ετήσιου διαγωνιστικού Σχολικού Φεστιβάλ Τεχνών με την ονομασία “ΛΥΚΑΙΑ” και τη συμμετοχή όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου με βράβευση (υποτροφίες, χρηματικά έπαθλα) τόσο της αριστείας, όσο και της προσπάθειας των μαθητών, των καθηγητών και των Σχολικών Μονάδων στους τομείς της Ποίησης, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, του Στίχου, της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής, του Θεάτρου, του Χορού και του Graffiti.

6.Ανάδειξη των ιστορικών μνημείων (Νεοτέρων, Βυζαντινών και Κλασικών) του δήμου Ωραιοκάστρου, όπως η παλαιά γέφυρα του ΟΣΕ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα Φυλάκια και τα Πυροβολεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ορεινό όγκο, οι Εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου στο Παλαιόκαστρο και τη Λητή, η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Λητή και άλλοι ναοί, οι Αρχαιολογικές Τούμπες (Πενταλόφου, Ωραιοκάστρου, Λητής κλπ), η Ρωμαϊκή Επαυλη Παλαιοκάστρου κ.α.

7.Επιστημονική καταγραφή της ιστορίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, επαναλειτουργία του Μουσείου Πολιτισμού και Παράδοσης και ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του, εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων Βιβλιοθηκών με τη δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και Κινητής Μονάδας.

8.Ολοκλήρωση του Πολυχώρου της Γαλήνης και του κλειστού Θεάτρου σε αυτό, αναστήλωση και ανακατασκευή του ΠΟλιτιστικού Κέντρου (παλαιού σχολείου) στη Νεοχωρούδα, κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου στο χώρο του παλαιού λατομείου Ωραιοκάστρου, κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου στο χώρο του παλαιού λατομείου Νεοχωρούδας, διεκδίκηση για άμεση καταβολή της χορηγίας του Τιτάνα για τη δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού στο Δρυμό, επισκευή και συντήρηση των παρασκηνίων και αποδυτηρίων του Ανοιχτού Θεάτρου στις Τσούκες, συντήρσηη και στατική αποκατάσταση του κλειστού Θεάτρου Μονολόφου κ.α.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση ο κ.Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε με νόημα ότι “Πολιτισμός για εμάς είναι η προσβασιμότητα και η ελευθερία κίνησης παντού των Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, οι ίσες ευκαιρίες σε όλους, ο σεβασμός στο περιβάλλον, τη φύση, τον ορεινό όγκο, την πανίδα και τα αδέσποτα, ο σεβασμός στη συμπεριφορά του Δήμου απέναντι στον πολίτη, ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία, η και η ανάδειξη των Εκκλησιών”.

Στην εκδήλωση, που διήρκησε περίπου δύο ώρες και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα, παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτιστικών και θεατρικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης επισκέφθηκε τον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης επισκέφθηκε τον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ

Την Πέμπτη (21/2) «Μιλήστε με τον Ανέστη» στον Μονόλοφο και την Παρασκευή (22/2) στον Πεντάλοφο

Με επίσκεψη σε μια δομή στην οποία επιτελείται ιδιαίτερα αξιόλογο κοινωνικό έργο ο υποψήφιος δήμαρχος, Ωραιοκάστρου Ανέστης Πολυχρονίδης τίμησε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης (20/2), επισκέφθηκε τον ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών και εφήβων σε κίνδυνο της «ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο συνοδευόμενος από τρεις υποψήφιες δημοτικές συμβούλους με τη «Συνεργασία Τώρα», τη Βάσω Μαντά, την Άννα Μιχαλάκη –Νόττα και τη Φρειδερίκη Παπαϊωάννου,   

Στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» ο Ανέστης Πολυχρονίδης συναντήθηκε με την υπεύθυνη, Μαριάννα Κολοβού η οποία ενημέρωσε για τη λειτουργία της δομής και για τα προβλήματα που υπάρχουν όπως ο ελλιπής φωτισμός στον δρόμο, τα αδέσποτα  αλλά και η κατάσταση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στον χώρο της Παιδόπολης τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση και αποτελούν πόλο έλξης για παραβατικά άτομα που δεν θα έπρεπε να έρχονται σε επαφή με τα μικρά και ευάλωτα παιδιά και όχι μόνο.

Η κυρία Κολοβού επισήμανε ακόμη ότι το έργο της δομής είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, ωστόσο, μέσω του Ανέστη Πολυχρονίδη, ευχαρίστησε τους συλλόγους, τους καταστηματάρχες και τους πολίτες του Ωραιοκάστρου οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν την αλληλεγγύη τους και στηρίζουν το έργο της δομής.

«Η κοινωνική πολιτική είναι στον ‘’πυρήνα’’ του προγράμματός μας», επισήμανε ο Ανέστης Πολυχρονίδης προσθέτοντας πως «πιστοί στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης –που είναι προϋπόθεση για την ισότητα των πολιτών- θα είμαστε κοντά στις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας. Μέλημά μας θα είναι τα προβλήματα όλων χωρίς αποκλεισμούς και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη μείωση των επιπτώσεων της ανεργίας και της φτώχειας που έχουν χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων οικογενειών λόγω της κρίσης».

«Μιλήστε με τον Ανέστη» σε Μονόλοφο και Πεντάλοφο

Επίσης, με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» συνεχίζουν τις ανοιχτές συζητήσεις σε όλες τις κοινότητες και σε όλους τους οικισμούς του διευρυμένου δήμου.

Οι επόμενες ανοιχτές συζητήσεις «Με τον Ανέστη» θα πραγματοποιηθούν στον Μονόλοφο (Πνευματικό Κέντρο), την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα και στον Πεντάλοφο (αίθουσα Αγροτικού Συνεταιρισμού), την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 το βράδυ.

Οι πολίτες του Μονόλοφου και του Πενταλόφου θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι απόψεις και οι προτάσεις τους, θα αποτελέσουν τη βάση στο πρόγραμμα δράσης –master plan «Δ. Ωραιοκάστρου 2019-2023» της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» η οποία, με επικεφαλής τον Ανέστη Πολυχρονίδη, διεκδικεί την ψήφο των δημοτών στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος συναντήσεων όπου ο Ανέστης Πολυχρονίδης θα δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης για την επίλυση των προβλημάτων που θα έχουν ήδη τεθεί υπόψη του από τους δημότες.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον κατήφορο των μικροσκοπιμοτήτων που εξυπηρετεί

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την παράταξη του στον κατήφορο της μικροπολιτικής και των μικροσκοπιμοτήτων που εξυπηρετεί.

Η στάση του για το θέμα των λατομείων, για τα οποία εμφανίζεται να αγνοεί επιδεικτικά την αλήθεια, είναι απολύτως ενδεικτική του ενδιαφέροντός του για την κοινωνία και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε όσα αποτυπώνονται για το θέμα των λατομείων ακόμη και από μη φιλικά διακείμενους προς την σημερινή διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου.

Παραδίδουμε την ανεύθυνη στάση του κ. Παπακωνσταντίνου και της παράταξης του, που δήθεν κόπτονται για το θέμα των λατομείων, αλλά το μόνο που πράττουν είναι φθηνή αντιπολίτευση, στην κρίση των πολιτών του δήμου μας.

Από την στιγμή που ο κ. Παπακωνσταντίνου τηρεί τέτοια επιζήμια και επιβλαβής στάση για το ζήτημα των λατομείων, ίσως είναι προτιμότερο να μην παραστεί καθόλου στην αυριανή σχετική συγκέντρωση με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης. 

Δείτε τις ομιλίες του Δημάρχου Αστ.Γαβότση και του δικηγόρου κ.Κυριακόπουλου για το λατομείο του Μεσαίου

Δύο video με τις ομιλίες του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση και του δικηγόρου που έχει αναλάβει και διαχειρίζεται την υπόθεση εδώ και χρόνια κ.Κυριακόπουλος, από το Δημοτικό Συμβούλιο στο Μεσαίο! Κεντρικό και μείζον θέμα για το δήμο Ωραιοκάστρου και τους κατοίκους της περιοχής,  η περιβαλλοντική αδειοδότηση δύο νέων λατομείων, «ΝΙΚΗΣ» και «ΚΥΨΕΛΗΣ».

 

Π. Σκαρλάτος: «Ως δημοτική αρχή θα δώσουμε στο δήμο μας και πάλι τη χαμένη του αίγλη»

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στην εκδήλωση της κοπής πίτας του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης- αν.α.σ.α.» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Σκαρλάτο. Περισσότεροι από 700 δημότες και κάτοικοι από όλο τον δήμο Ωραιοκάστρου ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση και έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση στέλνοντας μήνυμα νίκης.

Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Nouvelle» αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τη θέληση των συμπολιτών μας να δηλώσουν τη στήριξή τους στην προσπάθεια του Παντελή Σκαρλάτου και των μελών της παράταξής του να αλλάξουν το Ωραιόκαστρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται, κατά κοινή ομολογία, σε τέλμα.

Στην ομιλία του ο κ. Σκαρλάτος αναφέρθηκε στο όραμά του για έναν νέο δήμο Ωραιοκάστρου. «Εμείς δουλεύουμε καθημερινά και πιστεύουμε πως θα είμαστε εμείς που, ως δημοτική αρχή, θα δώσουμε μια ανάσα στο δήμο μας και θα του δώσουμε και πάλι τη χαμένη του αίγλη», είπε χαρακτηριστικά. «Παρουσιάζουμε, εδώ και καιρό, ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Σκοπός μας δεν είναι να πλειοδοτήσουμε σε υποσχέσεις, να εκφράσουμε επιθυμίες για αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε», τόνισε υποψήφιος δήμαρχος, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η «αν.α.σ.α».

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου το πλάνο δράσης του καταρτίζεται σε δυο βασικούς άξονες. «Πρώτον, δίνουμε άμεσα λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και υποβαθμίζουν τη ζωή μας και δεύτερον, μετατρέπουμε τον δήμο μας σε στρατηγείο ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σκαρλάτος. «Αλλάζουμε την ατζέντα προτεραιοτήτων, νοικοκυρεύουμε τις δαπάνες και αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στη σημερινή διοίκηση ο κ. Σκαρλάτος τόνισε ότι «ο δήμος Ωραιοκάστρου έχει φτάσει σε αυτό το χάλι – και ομιλώ για όλες τις περιοχές που τον απαρτίζουν – διότι η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται. Χρειαζόμαστε έναν δήμαρχο που να ενδιαφέρεται για τον τόπο του». «Στο Ωραιόκαστρο όμως δεν πάσχουμε μόνο από έλλειμμα  διοίκησης. Πάσχουμε και από έλλειψη αντιπολίτευσης. Έχουμε παρατάξεις κατ’ όνομα αντιπολιτευόμενες», συμπλήρωσε.

«Βρισκόμαστε 100 μέρες πριν τις εκλογές και αν εξαιρέσει κανείς τη δική μας προσπάθεια, κανείς άλλος δεν παρουσιάζει εναλλακτικό πρόγραμμα. θα μου πείτε ότι είναι νωρίς… Όχι φυσικά θα απαντήσω εγώ γιατί όλοι αυτοί που επαγγέλλονται όψιμοι δημοτικοί άρχοντες βρίσκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο στη  διαχείριση του δήμου πάνω από 20 χρόνια…», είπε και συνέχισε: «Ο δήμαρχος ίσως πιστεύει ότι θα συνεχίσει με την ίδια «επιτυχημένη» -κατ’ αυτόν- συνταγή,  διαπίστωση όμως που δεν ασπάζονται κατά πλειοψηφία οι δημότες και οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου. Συνυποψήφιοι δήμαρχοι απλά δήλωσαν και ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους αλλά μέχρι τώρα απλά με δημόσιες σχέσεις ή με πυροτεχνήματα προσπαθούν να πείσουν για τις προθέσεις. Ο δήμος όμως αλλάζει μόνο με σχέδιο και πρόγραμμα. Σχέδιο δεσμευτικό με σαφείς ιεραρχήσεις. Με προτεραιότητες και κοστολογήσεις. Εμείς το κάνουμε».

Ο κ. Σκαρλάτος έστειλε ένα μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι «όλοι εμείς μαζί, όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ πρέπει να κινητοποιηθούμε. Να στείλουμε από στόμα σε στόμα το μήνυμα ότι μπορούμε να πάρουμε πραγματική ανάσα ζωής και να αλλάξουμε τα πράγματα. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, θα κάνουμε τα πάντα, θα οργώσουμε όλες τις περιοχές του δήμου».

«Λέμε λοιπόν πως φέτος το Ωραιόκαστρο αλλάζει! Κι αυτό δεν είναι ευχή αλλά στόχος δράσης! Μαζί αλλάζουμε το Ωραιόκαστρο, μαζί δίνουμε ΑΝΑΣΑ στον τόπο μας», κατέληξε καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους ο κ. Σκαρλάτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκαρλάτος αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της δημιουργίας νέου λατομείου και στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου για το εν λόγω θέμα. Ο κ. Σκαρλάτος, παρευρέθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης του δ.σ., ωστόσο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της προγραμματισμένης εκδήλωσης, που ήταν αδύνατον να ακυρωθεί. Ο υποψήφιος δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αναγνωσθεί μια επιστολή με τις θέσεις της «αν.α.σ.α» στο θέμα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι 33 πρώτοι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της «αν.α.σ.α». Πρόκειται για ικανά στελέχη, όλων των ηλικιών, από την Καλλιθέα, τη Μυγδονία και το Ωραιόκαστρο. Άνθρωποι επαγγελματίες, τεχνοκράτες, με όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο μας.

Α. Πολυχρονίδης: Περιβαλλοντικό έγκλημα οι νέες άδειες για λατομεία στο Μεσαίο

Η αδειοδότηση των νέων λατομείων στο επίκεντρο της συνάντησης κατοίκων του Μεσαίου «Με τον Ανέστη» -Τι είπαν στον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη

«Δεν θέλουμε άλλα λατομεία που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και την ποιότητα της ζωής μας». Αυτό τόνισαν εμφατικά οι κάτοικοι του Μεσαίου οι οποίοι ανταποκρίθηκαν –το απόγευμα του Σαββάτου (16/2)- στο κάλεσμα που απηύθυνε η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» για συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη.

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα, Κυριακή, έκτακτη συνεδρίαση που δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου που συγκαλείται στο Μεσαίο με μοναδικό θέμα την πρόσφατη αδειοδότηση δυο νέων λατομείων στην περιοχή, «Νίκης» και «Κυψέλης». «Πρέπει να κλείσουν και όσα λατομεία ήδη λειτουργούν», είπαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, ενώ υπογράμμισαν την παντελή έλλειψη αποκατάστασης των παλιών λατομείων που υπάρχουν στην περιοχή.

«Έχουμε έναν πανέμορφο ορεινό όγκο σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη που δεν πρέπει να καταστραφεί, κάτι που θα συμβεί εάν λειτουργήσουν τα νέα λατομεία», απάντησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης επισημαίνοντας πως «με τις δυο νέες αδειοδοτήσεις συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας». Επίσης, επέρριψε ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή για την κωλυσιεργία και τους ατυχείς χειρισμούς που επέδειξε μέχρι σήμερα στο θέμα, ωστόσο επισήμανε πως πλέον είναι αναγκαία η συσπείρωση όλων των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση της αδειοδότησης των νέων λατομείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους κατοίκους του Μεσαίου και στην κακή ποιότητα νερού, επισημαίνοντας πως παρά τις διαβεβαιώσεις που τους παρέχονται περί της καταλληλότητάς του «κανείς από εμάς δεν το πίνει». Στα προβλήματα που τους απασχολούν παρέθεσαν ακόμη την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και της αστικής συγκοινωνίας, καθώς την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη ανάπλασης της πλατείας, της διαμόρφωσης την κοίτης του Γαλλικού ποταμού και της ασφαλτόστρωσης του χωματόδρομου προς το Ωραιόκαστρο που θα φέρει το Μεσαίο πιο κοντά στο κέντρο του δήμου στον οποίο ανήκει.

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνάντηση που θα έχει στο Μεσαίο θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης τις οποίες θα υλοποιήσει ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Επίσης διαβεβαίωσε πως θα ασκήσει πιέσεις προς την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να υλοποιηθούν έργα που δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά επηρεάζουν τα μέγιστα την καθημερινότητα των πολιτών του σε όλους τους οικισμούς.

Οι κάτοικοι του Δρυμού μίλησαν «με τον Ανέστη» -Τι ζήτησαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη

Οι κάτοικοι του Δρυμού μίλησαν «με τον Ανέστη» -Τι ζήτησαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη ο οποίος σήμερα (16/2) στις 5μμ θα βρίσκεται στο Μεσαίο

Το ακατάλληλο νερό που τρέχει στις βρύσες του Δρυμού ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής (15 Φεβρουαρίου) οι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» για συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη.

Ήταν η τέταρτη ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΚΑΠΗ και στη διάρκειά της αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, η ανακολουθία λόγων και έργων της απερχόμενης διοίκησης η οποία, παρότι υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα της ποιότητας νερού από τον πρώτο χρόνο της θητείας της, δεν προχώρησε την τελευταία πενταετία ούτε σε ένα ολοκληρωμένο έργο που θα έδινε λύση σε ένα θέμα που αφορά την υγεία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι μίλησαν ακόμη για την ανυπαρξία βασικών έργων υποδομής -όπως η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου- που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής στον Δρυμό ο οποίος, όπως είπαν, «έχει εγκαταλειφθεί». Επισήμαναν ακόμη μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως αυτό της έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δραματικής κατάστασης στο «μέτωπο» της αστικής συγκοινωνίας (τόσο όσον αφορά στη σύνδεση με το Ωραιόκαστρο όσο και με τη Θεσσαλονίκη). Αναφορά έγινε επίσης στην «επιλεκτική σύνδεση κατοικιών με το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο», στην κακή οδοποιία, στο θέμα των λατομείων, αλλά και στην ανάγκη αναβάθμισης των πολιτιστικών δομών με την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου και τη συντήρηση του θεάτρου που υπάρχει στον Δρυμό και το οποίο ρημάζει λόγω της αδιαφορίας της σημερινής δημοτικής αρχής.

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης άκουσε όλες τις απόψεις και τις προτάσεις των κατοίκων του Δρυμού και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης τις οποίες θα υλοποιήσει ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Διαβεβαίωσε πάντως πως ένας βασικός πυλώνας στον οποίο θα στηρίζεται το πρόγραμμα δράσης της δημοτικής του παράταξης–master plan «Δ. Ωραιοκάστρου 2019-2023»- θα είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση πως θα διεκδικήσει την ένταξη μεγάλων και μικρών έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πως δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.

Σήμερα (16/2) στο Μεσαίο

Η επόμενη –η πέμπτη- συζήτηση «Με τον Ανέστη» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στο Μεσαίο (στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου), στις 5 το απόγευμα.

Τι ζήτησαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη οι κάτοικοι της Ν.Φιλαδέλφειας

H έλλειψη οδικής ασφάλειας «καίει» τους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας- Τι ζήτησαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη ο οποίος σήμερα (15/2) το απόγευμα θα βρίσκεται στον Δρυμό

Στο έλεος των ασυνείδητων οδηγών οι οποίοι διέρχονται με υψηλές ταχύτητες μέσα από τη Ν. Φιλαδέλφεια βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού και, κυρίως, τα παιδιά που δεν μπορούν να διασχίσουν τον κεντρικό δρόμο με ασφάλεια ούτε να παίξουν αμέριμνα στην πλατεία του χωριού. Το θέμα αυτό «καίει» τους κατοίκους οι οποίοι το ιεράρχησαν στην πρώτη θέση μεταξύ των προβλημάτων που τους απασχολούν στη συνάντηση που είχαν με τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη, το απόγευμα της Πέμπτης (14 Φεβρουαρίου)  

Ήταν η τρίτη ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» στη διάρκεια της οποίας πολλοί κάτοικοι του Ν. Φιλαδέλφειας έθεσαν υπόψη του Ανέστη Πολυχρονίδη και μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και ο ελλιπής φωτισμός. Όπως είπαν χρειάζεται συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να πηγαίνουν στα χωράφια τους ή στη λίμνη, ενώ όσον αφορά στον  φωτισμό, παρότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτός δεν λειτούργησε ποτέ διότι επιτήδειοι έκλεψαν τα καλώδια! Μίλησαν ακόμη για το πρόβλημα της αστικής συγκοινωνίας (τόσο όσον αφορά στη σύνδεση με το κέντρο του δήμου όσο και με τη Θεσσαλονίκη), ενώ έθεσαν και άλλα θέματα της καθημερινότητας όπως η πρόσφατη αντικατάσταση -με την οποία διαφωνούν- των κάδων απορριμμάτων με μεγαλύτερους. «Το καλοκαίρι θα μας φάνε τα σκουλήκια», είπαν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως οι μικροί κάδοι πλένονταν από τους ίδιους τους κατοίκους κάτι που δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητά τους, κυρίως, σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» άκουσε όλες τις απόψεις και τις προτάσεις των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν πριν τις δημοτικές εκλογές θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης τις οποίες θα υλοποιήσει ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Δεσμεύτηκε επίσης να προχωρήσει άμεσα –ως μηχανικός Χωροταξίας- μαζί με τους συνεργάτες του σε αυτοψία στον κεντρικό δρόμο και στην πλατεία προκειμένου να διαμορφώσει την πιο εφικτή λύση για την ασφάλεια των πεζών. Και αυτή η πρόταση θα περιληφθεί στο πρόγραμμα δράσης που θα ανακοινώσει ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Σήμερα (15/2) στον Δρυμό και αύριο στο Μεσαίο

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» συνεχίζουν αυτές τις μέρες τις ανοιχτές συζητήσεις σε όλες τις κοινότητες και σε όλους τους οικισμούς του διευρυμένου δήμου.

Η επόμενη –τέταρτη- ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» θα πραγματοποιηθεί στον Δρυμό, σήμερα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο ΚΑΠΗ, και η πέμπτη συζήτηση αύριο, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στο Μεσαίο (στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου), στις 5 το απόγευμα.

Ο Δ. Ωραιοκάστρου  ανάμεσα στους πρωτοπόρους με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου για ακόμη μια φορά βρίσκεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους δήμους, που καινοτομούν αναζητώντας λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του.

Υπό αυτή τη σκέψη ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου,  προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η σχετική σύμβαση χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στόχο έχει τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της εικόνας του Δήμου.

Επισημαίνεται ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ένα εργαλείο διαδικασιών σχεδιασμού στον τομέα των μεταφορών και αναμένεται να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για τις δράσεις που ήδη προωθούνται από τη διοίκηση όπως για παράδειγμα: το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, οι αναπλάσεις κ.α.

Στο επίκεντρο της δημοτικής αρχής μπαίνει ο πολίτης και η βελτίωση της καθημερινότητάς του σε μια περιοχή, που πλέον αλλάζει μορφή και τείνει να προσεγγίσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν πρόκειται για μια απλή κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά για ένα ολοκληρωμένο έργο σύμφωνα με της αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης για την διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής των δημοτών.

Θέματα όπως η μείωση χρήσης αυτοκινήτου, οι εφαρμογές car pooling , η Τηλεματική , ο σχεδιασμός δημοτικής ή  συμμετοχικής συγκοινωνίας, τα έξυπνα λεωφορεία θα τεθούν σε διαβούλευση και θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης.

Στελέχη του Δήμου Ωραιοκάστρου και της εταιρείας που ανέλαβε το έργο της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης του Δήμου, θα συνεργαστούν τους επόμενους έξι μήνες ώστε να εκπονήσουν το σχέδιο σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της διοίκησης.

Ο δήμος καλεί, τις επόμενες μέρες, όλους τους δημότες του να συμμετέχουν ενεργά την πορεία εκπόνησης του ΣΒΑΚ μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Ωραιοκάστρου (http://oraiokastro.gr)

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης αναφερόμενους στην υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τόνισε ότι πρόκειται ακόμη ένα μεγάλο έργο, που εκπονείται στον δήμο. «Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο, που αναμένεται να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή και των δημοτών μας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά έτσι όπως επιθυμούν εκείνοι. Θέλουμε στο έργο, ουσιαστικά και τη δική τους «υπογραφή» γιατί το όραμα για ένα καλύτερο Ωραιόκαστρο είναι κοινό. Και εμείς θέλουμε τους δημότες μας συνοδοιπόρους», επεσήμανε ο Αστέριος Γαβότσης.

Απολογισμός πεπραγμένων 2017–2018–Αστ. Γαβότσης: «Αγωνιστήκαμε με στρατηγικό σχεδιασμό και καταφέραμε να εξυγιάνουμε απολύτως τα οικονομικά του δήμου Ωραιοκάστρου»

Τον απολογισμό πεπραγμένων παρουσίασε η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου επισημαίνοντας ότι μετά από σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια κατάφερε να κερδίσει το «στοίχημα» δράσεων και πρωτοβουλιών σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί τα τελευταία 4 χρόνια αγωνιστήκαμε με στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής και τελικά καταφέραμε να εξυγιάνουμε απολύτως τα οικονομικά του δήμου μας, σε ένα δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών της ευρύτερης περιοχή Ωραιοκάστρου».

Ο κ. Γαβότσης έκανε λόγο για ένα δύσκολο έργο, που στηρίχθηκε αρχικά στο κοινό όραμα της διοίκησης για ένα καλύτερο αύριο, και μετέπειτα στον αυστηρό προγραμματισμό, στη συνέπεια και στη σκληρή δουλειά όλων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «χωρίς τυμπανοκρουσίες οδηγούμε το Δήμο σε μια νέα εποχή με υγιέστατα οικονομικά και μια διαχείριση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε μέσα από έργα και παρεμβάσεις ένα αναπτυξιακό μέρισμα στον δημότη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε και την προοπτική της ορθολογικής μείωσης των δημοτικών τελών. Ολοκληρώνοντας σχεδόν 5 έτη στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου μπορώ να σταθώ απέναντι στους πολίτες με αίσθημα ευθύνης και να τους πω ότι ο δήμος μας πλέον δεν έχει μόνο προοπτικές, αλλά και δυνατότητες. Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σε μια μεγάλη δέσμευση και γι’ αυτό θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω από καρδιάς, το σύνολο της Διοικητικής μας oμάδας».

Ο Δ. Ωραιοκάστρου κερδίζει ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα. «Πράσινο φως» για το αποχετευτικό σε Μεσαίο και Ν. Φιλαδέλφεια

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο αποχετευση

Ακόμη ένα έργο πνοής για τον δήμο Ωραιοκάστρου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την ένταξη των έργων αποχέτευσης των οικισμών Μεσαίου και Φιλαδέλφειας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 4.730.229,13 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς και την κατασκευή εξωτερικού συλλεκτήριου αγωγού, ο οποίος θα συνδέεται με τον συλλεκτήρα των οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας. Τα λύματα θα οδηγούνται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης αναφερόμενος στο έργο επεσήμανε: «Για τη δημοτική αρχή και για μένα προσωπικά η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στις συγκεκριμένες περιοχές, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα σημαντικό έργο υλοποιείται, όπως είχαμε υποσχεθεί στους κατοίκους. Ας μην ξεχνάμε ότι το αποχετευτικό σύστημα είναι δείγμα πολιτισμού και προόδου μιας κοινωνίας».

Οι κάτοικοι του Πετρωτού μίλησαν «με τον Ανέστη» – Τι ζήτησαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη

Για τα προβλήματα που τους απασχολούν μίλησαν «με τον Ανέστη» οι κάτοικοι του Πετρωτού οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» για συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη, το απόγευμα της Δευτέρας (11 Φεβρουαρίου)

Ήταν η δεύτερη ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» στη διάρκεια της οποίας πολλοί κάτοικοι του Πετρωτού έθεσαν υπόψη του Ανέστη Πολυχρονίδη μια σειρά ζητημάτων που τους αφορούν όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, ο ελλιπής φωτισμός των δρόμων και η έλλειψη ενός χώρου συνάθροισης για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και για τους νέους. Τόνισαν ακόμη την ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων που έχουν μετατραπεί σε χώρους εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, καθώς και τοποθέτησης φωτεινού σήματος μέτρησης της ταχύτητας των οχημάτων τα οποία σήμερα διέρχονται από τον κεντρικό δρόμο με υψηλές ταχύτητες. «Δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε ένα πλακάκι δεν μπήκε», είπαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι αναφερόμενοι στην τραγική κατάσταση των δρόμων του χωριού αλλά και της κεντρικής οδού. Στα προβλήματα που επίσης τους απασχολούν ανέφεραν την έλλειψη γιατρού, τα αδέσποτα, την αστική συγκοινωνία (τόσο όσον αφορά στη σύνδεση με το κέντρο του δήμου όσο και με τη Θεσσαλονίκη), καθώς και άλλα θέματα της καθημερινότητας για τα οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Ανέστης Πολυχρονίδης ο οποίος άκουσε όλες τις απόψεις και τις προτάσεις των κατοίκων του Πετρωτού και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν πριν από τις δημοτικές εκλογές θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης τις οποίες θα υλοποιήσει ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Την Πέμπτη στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές συζητήσεις σε όλες τις κοινότητες και σε όλους τους οικισμούς του διευρυμένου δήμου.

Η επόμενη –τρίτη- ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Φιλαδέλφεια, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Κελεσόγλειου Πνευματικού Κέντρου.

Ενορχηστρωμένη «επίθεση» που «ναυαγεί» η υπόθεση του λατομείου στο Μεσαίο

Ενορχηστρωμένη «επίθεση» που «ναυαγεί» η υπόθεση του λατομείου στο Μεσαίο

Ενορχηστρωμένη «επίθεση» που πλέον «ναυαγεί» και εκθέτει ανεπανόρθωτα τους δημιουργούς και υποστηρικτές της είναι τα όσα αστήρικτα και αναιτιολόγητα μεταδίδονται τα τελευταία 24ωρα για το λατομείο Μεσαίου και τις ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Επειδή «γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος», αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας πως ουδέποτε έλαβε αρμοδίως η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το λατομείο του Μεσαίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή εντός 30 ημερών.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου δεν έλαβε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όχι από δική του παράλειψη, αλλά επειδή ο αποστολέας (η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης) δεν έπραξε ως όφειλε. Για τα έγγραφα, που αποδεικνύουν μέχρι κεραίας, το προηγούμενο, συστήνουμε υπομονή μέχρι το προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο στο Μεσαίο την ερχόμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (υπάρχει το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο).

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, ο οποίος εκλέγεται στην Β΄ Θεσσαλονίκης, και έχει γνώση του όλου θέματος των λατομείων του Μεσαίου, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερωθεί από τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου πριν προβεί στις τελευταίες, βεβιασμένες του δηλώσεις επί του θέματος.

Συστήνεται στους όψιμους ενδιαφερόμενους για το λατομείο του Μεσαίου, πολλοί εκ των οποίων διεκδικούν τη διοίκηση του δήμου, να μάθουν πρώτα πού βρίσκεται το λατομείο και έπειτα, όπως έχει πράξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, να ταχθούν κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Να επισημάνουμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι για να εκτελεστούν οι αυτοδιοικητικές λειτουργίες στο ζήτημα, δηλαδή να υπάρξει προσφυγή επί της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το λατομείο Μεσαίου, χρειάζεται πρώτα η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου να έχει ενημερωθεί αρμοδίως και όχι από «παπαγαλάκια», αλλά και να μην πέφτει θύμα της ανήμπορης και παράλυτης λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι διαχρονικά και από το έτος 2000 και έπειτα όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής μας έχουν ξεκάθαρα λάβει αποφάσεις κατά της επένδυσης των λατομείων του Μεσαίου. Μάλιστα η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου έχει πολλές φορές και σε όλα τα επίπεδα (θεσμικά και πολιτικά) ταχθεί κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε ξεκάθαρο πως οι παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση γύρω από την επένδυση στα λατομεία, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Αστέριος Γαβότσης, έδωσε εντολή στις νομικές υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα για να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο.

Τα σχετικά έγγραφα και όλο το χρονικό των ενεργειών, που συνθέτουν τα παραπάνω, θα αποκαλυφθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Μεσαίο.

Δικαίωση 53 συμβασιούχων

Σε τεράστια οικονομική βλάβη οδηγούν το δήμο Ωραιοκάστρου οι άστοχες ενέργειες και οι λάθος χειρισμοί του Αστέριου Γαβότση μετά την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης να δικαιώσει τους 53 συμβασιούχους που η διοίκηση είχε απολύσει παράτυπα, υποχρεώνοντας το δήμο να καταβάλει 450.000 ευρώ στους δικαιωθέντες, στους οποίους έχει ήδη καταβάλει για δεδουλευμένα τριών μηνών 160.000 ευρώ, ένα οικονομικό μέγεθος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά για τη βελτίωση υποδομών και συνθηκών διαβίωσης των δημοτών στην περιοχή.

Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ωραιοκάστρου «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» είχε επισημάνει πολύ πριν από την προσφυγή των συμβασιούχων στη Δικαιοσύνη, τον κίνδυνο να εκτεθεί οικονομικά και πολιτικά ο δήμος, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι της Καθαριότητας προσλήφθηκαν νόμιμα μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Ωστόσο η πρωτοφανής ενέργεια της διοίκησης να τους απολύσει παράτυπα, αποδεικνύει την επιπολαιότητα διαχείρισης τόσο σοβαρών θεμάτων από τον Αστέριο Γαβότση και τους συνυπευθύνους του και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα οικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών του δήμου.

Συγκεκριμένα, προχθές το Εφετείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμ. 256/2019 τελεσίδικη απόφασή του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και απέρριψε την έφεση του δήμου Ωραιοκάστρου. Δηλαδή το ταμείο του δήμου Ωραιοκάστρου επιβαρύνεται, ξεκάθαρα από επιπολαιότητα ή άλλους αδιευκρίνιστους σκοπούς της διοίκησης, με συνολικά με 610.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, οι δικαιωθέντες συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα να προβούν άμεσα σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, γεγονός που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του των υπηρεσιών του δήμου.

Ωστόσο, παρόλο που ήταν γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί παράταση στους υφιστάμενους συμβασιούχους, ο κ. Γαβότσης προκήρυξε διαγωνισμό για 63 θέσεις.

Αν προσθέσουμε και το χρέος των 228 χιλιάδων ευρώ με το οποίο επιβαρύνθηκε ο δήμος από παλαιότερη υπόθεση, όταν ο κ. Γαβότσης είχε κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός για την καταστροφή οικήματος στα όρια του δήμου Μυγδονίας, του οποίου τότε ήταν δήμαρχος, όπου θα δημιουργούνταν παράρτημα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται ότι για ακόμη μια φορά από επιπολαιότητα και κακή διαχείριση τα ταμεία του δήμου Ωραιοκάστρου κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα.

Π. Σκαρλάτος: «Δικαιώθηκαν οι 53 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Ωραιοκάστρου και οι οικογένειές τους»

Αρνητική ήταν σήμερα η απόφαση του Εφετείου, όπου προσέφυγε η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαίωνε οικονομικά και ηθικά τους 53 συμβασιούχους εργαζόμενους στο τμήμα Καθαριότητας, οι οποίοι προσελήφθησαν κανονικά, με διαδικασία ΑΣΕΠ, στην εκπνοή του 2015 και τρεις μήνες μετά ο δήμος προχώρησε στις καταγγελίες των συμβάσεών τους πριν αυτές λήξουν.

Οι εργαζόμενοι είχαν διεκδικήσει δικαστικά την επαναπρόσλήψή τους αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η απόφαση στις αρχές Δεκέμβρη του 2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης της ομαδικής αγωγής που κατέθεσαν οι 53 συμβασιούχοι, τους επιδίκαζε αποζημίωση απόλυσης 4.000 ευρώ στον καθένα συν τα επιδόματα αδείας και χορήγησης γάλακτος.

Μετά και τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μπαίνει τέλος στην ομηρία των 53 εργαζομένων και των οικογενειών τους και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να καταβάλει στον καθένα εργαζόμενο τα δεδουλευμένα 3 μηνών και αποζημίωση 4.000 ευρώ που μεταφράζεται σε περίπου 800.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών). 

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Συμμαχίας Ανάπτυξης- αν.α.σ.α για το Ωραιόκαστρο», Παντελής Σκαρλάτος τόνισε ότι: «Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα πρέπει να μας ενημερώσουν πως θα καλύψουν την οικονομική βλάβη που υπέστη ο δήμος από τους λάθος και αστοχείς χειρισμούς τους στην υπόθεση αυτή. Και δεν είναι η μοναδική αστοχία του δημάρχου, καθώς επανειλημμένα έχει εκτεθεί και έχει εκθέσει τον δήμο». Όπως είπε ο κ. Σκαρλάτος: «Ήρθε λοιπόν η ώρα να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους και ο κ. Γαβότσης να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των συνανθρώπων του».

Ουσιώδης ο Αστέριος Γαβότσης ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το έργο της διοίκησής του

Η πιο σημαντική συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου, πιστεύουμε ότι είναι ο απολογισμός μιας διοίκησης ενός δήμου. Κατά την  συνεδρίαση  λοιπόν η οποία κράτησε πολλές ώρες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης ήταν ουσιώδης και ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το έργο της διοίκησής του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι μια ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο, να επικοινωνήσει με τους πολίτες, καταθέτοντας την φιλοδοξία του να αναμετρηθεί όλα αυτά τα χρόνια με τα δύσκολα,για τις πολλές δράσεις με έργα μεγάλα, μεσαία και μικρότερα, τα οποία με συλλογική, οργανωμένη και επίπονη προσπάθεια, κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του,να σχεδιάσει,να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τα περισσότερα.

Δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στην καθημερινότητα, στις συντηρήσεις (αποχέτευση, γέφυρες, ηλεκτροφωτισμός, άσφαλτοι, αγροτική οδοποιία, καθαριότητα, προστασία πρασίνου, αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κλπ), αλλά και στην κοινωνική συμπαράσταση- βοήθεια, σε όλους τους ανθρώπους που χτύπησε η οικονομική κρίση. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν συνοδευόμενα με φωτογραφίες, καταγραμμένα και τεκτμηριωμένα κατά τον χρόνο που υλοποιούνταν. 

Δημοπράτηση του έργου της συντήρησης της Συμμαχικής οδού, που εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του δημάρχου, πρωτοπορία του δήμου με προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης,προμήθεια καινούργιου απορριμματοφόρου ανακύκλωσης, για προμήθεια από δωρεά 300 καινούργιων κάδων ανακύκλωσης, καθώς και οι 950 κάδοι απορριμμάτων που αντικατέστησαν τους παλιούς, ένταξη στο πράσινο ταμείο και λειτουργίας του πρώτου κέντρου διαλογής, 18 πιστοποιημένες παιδικές χαρές και για άλλες 8 που ετοιμάζονται, ανάθεση μελετών του κυκλικού κόμβου Γαλήνης, οι θετικές παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω και της ΔΗ.Κ.Ε.Ω, που και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι από αρνητικό οικονομικό πρόσημα, κατάφεραν μετά από πολύ αγώνα να έχουν θετικό, κάτι που συνέβη και στην Αβάθμια και στη Ββάθμια, πέρα από τις μεγάλες παρεμβάσεις που γίνανε σε όλα τα σχολεία του δήμου.

Τέλος θα πρέπει να σταθούμε και να επισημάνουμε για τα οικονομικά του δήμου, κάτι που αναφέρθηκε ο δήμαρχος στην αρχή της ομιλίας του, κατάφερε η διοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια να υπάρχει ενδυνάμωση του ισολογισμού και αύξηση των συνολικών εσόδων, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, κάτι πολύ σημαντικό για την θετική πορεία του δήμου.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥ – ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ του Γρηγόρη Εδιρνέλη

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥ – ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ

του Γρηγόρη Εδιρνέλη*

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα νέα λατομεία της περιοχής Μεσαίου – Πετρωτού – Μονολόφου και επειδή πρέπει κάποια στιγμή να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους και όχι να διαδίδονται θολές και σκόπιμα διαστρεβλωμένες θέσεις που συνοδεύονται από προεκλογικές εμφανίσεις υποψηφίων προς άγρα ψηφοφόρων θέλουμε να πληροφορήσουμε τους συνδημότες μας για τα παρακάτω και αυτοί να βγάλουν τα συμπεράσματα τους:

Α) Η συγκεκριμένη περιοχή του Μεσαίου καθορίστηκε ως ΛΑΤΟΜΙΚΗ με την υπ’ αριθμ.782/03-02-1992 Απόφαση του Ευγένιου Χαίτίδη, τέως βουλευτή της ΝΔ.

Β) Το επίμαχο έργο αφορά σε λατομείο αδρανών υλικών έκτασης 250,381 τ.μ. εντός τηςκαθορισμένης λατομικής περιοχής Μεσαίου – Πετρωτού – Μονολόφου του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Π.Ε. Θεσ/νίκης με συντεταγμένες ΕΓΣΑ ‘ 87

Γ) Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης την 29-12-2017 η αρμόδια υπάλληλος της υπηρεσίας (Περιφέρειας) κ. Μινοπούλου ενημέρωσε την επιτροπή για την με αρ. πρωτ.: 288881/6850/16-11-2017 θετική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Ενημέρωσε λοιπόν τα μέλη της επιτροπής ότι η αρχική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) είχε υποβληθεί το 2003, ωστόσο η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης πάγωσε λόγω κατάθεσης προσφυγών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τώρα έχει ξεκαθαρίσει πλέον το τοπίο, η λατομική περιοχή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και ο φορέας της δραστηριότητας (εταιρία ΝΙΚΗ Σ.Π.Ε) επανέρχεται με επικαιροποιημένη ΜελέτηΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).

Αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριότητα, στο πλαίσιο των χρήσεων γης που διέπει την περιοχή του έργου, στις αρνητικές αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με την έγκριση της Μ.Π.Ε., λόγω της επιβάρυνσης του ορεινού όγκου της περιοχής και ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η υπηρεσία της Περιφέρειας γνωμοδοτεί θετικά.

Στην συνεδρίαση αυτή του γνωμοδοτικού οργάνου της Περιφέρειας παρέστησαν μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Γαβότσης, ο αντιδήμαρχος κ. Καραστερίου και ο κ. Λαζαρίδης από την τοπική κοινότητα Μεσαίου οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθετη άποψη τους και μετέφεραν τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Τοπικής Κοινότητας του Μεσαίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με την υποβληθείσα Μ.Π.Ε., η ετήσια παραγωγή του λατομείου προβλέπεται να είναι μέχρι 500.000 τόνους ενώ η ημερήσια παραγωγή θα ανέρχεται σε 2.000 τόνους.

——————

Ο λατομικός νόμος 4512/2018 είναι η κωδικοποίηση των νόμων 4442/2016, 669/77, 1428/1984. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Άρθρο 19

Διοικητικά και ένδικα βοηθήματα

1. ……..

2. Κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου και αφορούν σε έγκρισησύναψης σύμβασης στο πλαίσιο της μίσθωσης δια πλειοδοτικής δημοπρασίας ή παράτασης της συναφθείσας δια πλειοδοτικής δημοπρασίας σύμβασης μίσθωσης καθώς και σε λύση συναφθείσας σύμβασης μίσθωσης μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγήενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την κοινοποίηση τους.

Και εδώ τίθεται το εξής εύλογο και βασανιστικό ερώτημα που χρήζει άμεσης και σαφούς απάντησης:

ΕΚΑΝΕ ο Δήμος Ωραιοκάστρου ή η Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης την προβλεπόμενη από τον νόμο ενδικοφανή προσφυγή ούτως ώστε να οδηγηθεί η προσβαλλόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που κατατέθηκε προς έγκριση την 12-9-2018) στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να ζητούν την ακύρωση της όπως έγινε σε παρόμοια περίπτωση στο Δήμο Θέρμης που παρόμοια ΜΠΕ ακυρώθηκε;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ !!!!!

Έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την 4-2-2019 με την με αριθμ. πρωτ. 6943 απόφαση της, ενέκρινε την εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την μίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης ως λατομείου στην εταιρία ΝΙΚΗ Σ.Π.Ε.

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΚΡΑΥΓΑΖΟΝΤΕΣ (από άγνοια ή με προφανή δόλο) ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΙΑ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

———————-

Πέρα όμως από τα παραπάνω ακούγονται φωνές από συνυποψήφιους μου, γιααποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης από λατομική σε μη. Μάλιστα κατατέθηκε για προφανείς προεκλογικούς λόγους από βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και ερώτηση – πυροτέχνημα στη Βουλή για το αν μπορεί να αποχαρακτηριστεί από λατομική η συγκεκριμένη έκταση ενώ το ίδιο ακριβώς ερώτημα καταθέτει σε δελτία τύπου και ο υποψήφιος της συγγενούς δημοτικής παράταξης.

Στους συγκεκριμένους κυρίους λοιπόν απαντούμε ως εξής: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί αφού όπως προανέφερα τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως λατομικής, την έκανε το 1992 ο εκλεκτός και ομογάλακτος του κόμματος τους κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης (όπως αναφέρω παραπάνω) και δεύτερον όφειλαν να γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί πως αρμόδιος για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης ως λατομικής είναι αποκλειστικά ο Περιφερειάρχης. Για του λόγου το αληθές παραθέτω παρακάτω τα άρθρα του νόμου4512/2018 που αφορούν τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης και τα συμπεράσματα στην κρίση των πολιτών.

ΠΩΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Άρθρο 6: Χωροθέτηση, τροποποίηση και αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών

1….

6. Μη ενεργοποιημένες λατομικές περιοχές μπορούν να αποχαρακτηρίζονται, ολικά ή μερικά με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από εισηγητική έκθεση της επιτροπής της παρ.1 του άρθρου 5, για λόγους που τυχόν δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον καθορισμό τους ή για λόγους που προέκυψαν μετά τον καθορισμό τους και επιβάλλουν τον αποχαρακτηρισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον για τις περιοχές αυτές, εντός πενταετίας από το χαρακτηρισμό τους, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησής τους, αυτές αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το χρονικό διάστημα της πενταετίας δύναται να παραταθεί για μία ακόμα διετία μεαπόφαση του συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του Οικείου Περιφερειάρχη. Έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης μίας λατομικής περιοχής αποτελεί η διενέργεια τουλάχιστον ενός επιτυχούς διαγωνισμού εκμίσθωσης………………..
7. Λατομικές περιοχές που ενεργοποιήθηκαν στο παρελθόν και έχουν περιέλθει σε αδράνεια πλέον της δεκαετίας αποχαρακτηρίζονται, ολικά ή μερικά με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη εφόσον κριθεί ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης τους.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και τον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών όσων εμπλέκονται στην βασανισμένη αυτή υπόθεση του λατομείου του Μεσαίου και της γύρω περιοχής.

Οι εκλογές είναι κοντά και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση την πραγματικότητα και την αλήθεια και όχι με παραπλανητικά προεκλογικά τεχνάσματα υφαρπαγής της ψήφου τους που τους σερβίρονται αφειδώς.

Θα στηρίξουν μαζικά την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ γιατί είναι η δημοτική παράταξη που πάντοτε στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό των δημοτών με γνώμονα αποκλειστικά το καλό του τόπου και μακριά από κούφια μικροπολιτικά παιγνίδια εντυπώσεων.

Με την υποσημείωση της προτροπής στον κ. δήμαρχο Ωραιοκάστρου να υποβάλλει ενώπιον του ΣτΕ άμεσα (πριν παρέλθει άπρακτη και αυτή η προθεσμία) ασφαλιστικά μέτρα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας για την εκμίσθωση των δύο νέων λατομείων και παράλληλα αίτηση ακύρωσης για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ είναι δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με την ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ενημερωτικές συναντήσεις με την τοπική κοινωνία ξεκινά ο Π. Σκαρλάτος για το θέμα της λειτουργίας νέου λατομείου στον δήμο Ωραιοκάστρου

Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στα χωριά Μονόλοφο, Μεσαίο και Μελισσοχώρι ξεκινά η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης- αν.α.σ.α για το Ωραιόκαστρο» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Σκαρλάτος προκειμένου να συζητήσουν με την τοπική κοινωνία το φλέγον θέμα: «Λειτουργία νέου λατομείου στον δήμο Ωραιοκάστρου».

Παρουσία ειδικού επιστήμονα, αυτοδιοικητικών στελεχών και των έγκριτων νομικών της δημοτικής παράταξης την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στον Μονόλοφο στο «Καφέ Ψητοπωλείο» στην πλατεία Μονολόφου,  στις 18.30 το απόγευμα όπου θα αναπτυχθεί αναλυτικά και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος: «Έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου».  Θα ακολουθήσει την Τρίτη 12.02.19 στις 18.30 στο Μεσαίο Πέμπτη 14.02.19 στις 18.30 στο Μελισσοχώρι.

Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της «αν.α.σ.α» και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Σκαρλάτος συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Λαζαρίδη και στελέχη της παράταξης πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο όπου αναμένεται να λειτουργήσει το νέο λατομείο μεταξύ των χωριών Μεσαίο, Μονόλοφο και Μελισσοχώρι. Ο κ. Σκαρλάτος και τα μέλη της «αν.α.σ.α» που επισκέφθηκαν το σημείο έκαναν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα τονίζοντας την τεράστια υποβάθμιση του ορεινού όγκου που θα προκαλέσει η λειτουργία του λατομείου. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή πλησίον των οικισμών που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταστραφεί με τη δημιουργία ενός ακόμη λατομικού χώρου.

Ο κ. Σκαρλάτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη σημερινή διοίκηση υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιδείξει την ανάλογη ολιγωρία που επέδειξε σε προηγούμενη απόφαση λειτουργίας λατομείου στην ευρύτερη περιοχή. «Η δημοτική αρχή θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτηση ακυρώσεως της εν λόγω απόφασης. Από τη στιγμή που η απόφαση εκδόθηκε στις 04.02.19, έχει περιθώριο 30 ημερών» είπε ο κ. Σκαρλάτος και συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ο τόπος μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο λατομείο. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθούμε κοντά στους πολίτες που εδώ και χρόνια βιώνουν όλες τις επιπτώσεις από τη λειτουργία λατομείου στον τόπο τους. Θα συζητήσουμε μαζί τους και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύση. Όλοι μαζί θα ασκήσουμε πίεση στη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης πριν να είναι αργά για τον τόπο και τα παιδιά μας».

Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου μίλησαν «με τον Ανέστη» ανοίγοντας τον πρώτο κύκλο των ανοιχτών συζητήσεων που οργανώνει η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα»

Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου μίλησαν «με τον Ανέστη» ανοίγοντας τον πρώτο κύκλο των ανοιχτών συζητήσεων που οργανώνει η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση είχαν το απόγευμα της Παρασκευής (8 Φεβρουαρίου) οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» για συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη.

Ήταν η πρώτη ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» που πραγματοποιήθηκε στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, στο παλιό σχολείο. Στη διάρκεια της συνάντησης, περισσότεροι από 10 εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων αλλά και κάτοικοι του Μελισσοχωρίου έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της έλλειψης βασικών υποδομών αλλά και της καθημερινότητας από τα οποία η απουσία της απερχόμενης διοίκησης του δήμου είναι «εκκωφαντική».

Η παλαιότητα των σωλήνων ύδρευσης, η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού, το πρόβλημα της αστικής συγκοινωνίας και της σύνδεσης του Μελισσοχωρίου με το κέντρο του Ωραιοκάστρου, η αδυναμία των πολιτιστικών συλλόγων να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και της αδιαφορίας της σημερινής δημοτικής αρχής να στηρίξει το έργο τους ήταν πρώτα στη λίστα των προβλημάτων στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότεροι κάτοικοι οι οποίοι μίλησαν στη συνάντηση.

«Δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Πληρώνουμε 80% φόρο για νερό ακατάλληλο το οποίο δεν μπορούμε να πιούμε, ενώ πολλές φορές δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ούτε για να λουστούμε. Από τις βρύσες μας τρέχει λάσπη», είπε κάτοικος του Μελισσοχωρίου, ενώ ένας άλλος έδειξε μια φωτογραφία από το κατάμαυρο, λασπωμένο φίλτρο νερού το οποίο ο ίδιος αλλάζει κάθε μήνα και πολλές φορές ανά δεκαπενθήμερο!

Επίσης, έγινε αναφορά στα τεράστια προβλήματα που βίωσαν πρόσφατα οι κάτοικοι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Υπογράμμισαν ιδιαίτερα την αδιαφορία του δήμου να κάνει τους δρόμους προσβάσιμους για πεζούς και οχήματα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μελισσοχωρίου αναφέρθηκε στην εμπλοκή που προέκυψε με την αδυναμία επιχορήγησης της ομάδας, καθώς το γήπεδο εμφανίζεται αγνώστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες δημοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις με ευθύνη της δημοτικής αρχής η οποία αδιαφορεί και καθυστερεί να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους.

Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου επισήμαναν ακόμη την απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως είπαν, πολλές φορές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένουν χωρίς γιατρό και τόνισαν την ανάγκη να δημιουργηθούν άλλες δυο οργανικές θέσεις γιατρών, καθώς οι τοπικές μονάδες υγείας σήμερα υπολειτουργούν.

Η ανάγκη για ευταξία, καθαριότητα και ανακύκλωση, η έλλειψη διαγράμμισης και σήμανσης στους δρόμους, η έλλειψη πεζοδρομίων, η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, ο μη καθαρισμός των ρεμάτων, τα αδέσποτα, η έλλειψη φωτισμού, αλλά και η ανάγκη κατασκευής νέου κοιμητηρίου ήταν επίσης στην ατζέντα των ζητημάτων που έθεσαν οι κάτοικοι στον Ανέστη Πολυχρονίδη. Οι ίδιοι επισήμαναν ακόμη πως έχουν κουραστεί από τις παροχολόγίες και αναγνώρισαν το συνεχές ενδιαφέρον του επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Τώρα» και υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου για το Μελισσοχώρι αλλά και για όλες τις ενότητες του δήμου.

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης άκουσε όλες τις απόψεις και τις προτάσεις των κατοίκων του Μελισσοχωρίου και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης τις οποίες θα υλοποιήσει ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Ωστόσο, έδωσε μια πρώτη γεύση του αξόνων στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα δράσης της δημοτικής του παράταξης–master plan «Δ. Ωραιοκάστρου 2019-2023» υπογραμμίζοντας πως η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα είναι στην «πρώτη γραμμή» δράσης του. Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα διεκδικήσει την ένταξη μεγάλων και μικρών έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πως δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ από εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, συμφώνησε με την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων ανάλογα με τη δυναμική τους σε ετήσια βάση όπως ξεκίνησε και εφαρμόστηκε μόνο την περίοδο 2011-2014.

Τη Δευτέρα στο Πετρωτό

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές συζητήσεις σε όλες τις κοινότητες και σε όλους τους οικισμούς του διευρυμένου δήμου.

Η επόμενη ανοιχτή συζήτηση «Με τον Ανέστη» θα πραγματοποιηθεί στο Πετρωτό (στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου), τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, στις 6 το απόγευμα.

Ανέστης Πολυχρονίδης προς Α. Γαβότση: Το δημαρχείο είναι θεσμός και όχι προεκλογικό γραφείο–Η απόφαση για το λατομείο

Δριμεία κριτική στον απερχόμενο δήμαρχο Αστέριο Γαβότση για την απαράδεκτη πρακτική του να μετατρέψει το γραφείο δημάρχου σε προεκλογικό του κέντρο άσκησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Πολυχρονίδης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς ο κ. Γαβότσης επιμένει –παρά τις συστάσεις που του απηύθυνε προ μηνός ο Ανέστης Πολυχρονίδης- να φωτογραφίζεται στο γραφείο Δημάρχου με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του.

«Απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση προς τον κ. Γαβότση να μη χρησιμοποιεί ούτε τις κτιριακές και τηλεφωνικές υποδομές του Δήμου ούτε το ανθρώπινο δυναμικό των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος της προεκλογικής του εκστρατείας και την προσωπική προβολή της απερχόμενης διοίκησης και του επικεφαλής της. Το δημαρχείο είναι θεσμός και όχι ‘’μαγαζάκι’’ του απερχόμενου δημάρχου και της παράταξής του», δήλωσε ο Ανέστης Πολυχρονίδης και διεμήνυσε: «Είμαστε αποφασισμένοι –τουλάχιστον εμείς- ως δημοτική παράταξη να προστατέψουμε το δικαίωμα των πολιτών ώστε ανεμπόδιστα και ανόθευτα να εκφραστούν στην κάλπη».

Η απόφαση για το λατομείο

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Πολυχρονίδης αναφέρθηκε στο μείζον περιβαλλοντικό θέμα που δημιουργείται με την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείου για διάστημα 20 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πολυχρονίδης επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί ταχύτατα ο δήμος για την ανατροπή της απόφασης και να συζητηθεί το θέμα σε ευρεία συνάντηση όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν για το ζήτημα οι βουλευτές του νομού, αλλά και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, προχωρά στη σύμβαση για το λατομείο αδιαφορώντας τόσο για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας, του δήμου και της Περιφέρειας όσο και για τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Μεσαίου, Μονολόφου και Μελισσοχωρίου. Μιας περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στην οποία ο Ανέστης Πολυχρονίδης, στη διάρκεια της θητείας του ως αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Ωραιοκάστρου, είχε προχωρήσει το έργο της σήμανσης ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το Μεσαίο ζητάει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου με αποκλειστικό θέμα τη νέα άδεια λειτουργίας του λατομείου στην περιοχή Μεσαίο, παρουσία των πολιτών, όλων των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, των περιφερειακών συμβούλων, των βουλευτών και των πολιτευτών της Β’ Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» και Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση του Αστέριου Γαβότση, στη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταστροφική εξέλιξη της έκδοσης άδειας λειτουργίας λατομείου στον ορεινό όγκο του Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Φτάσαμε σε μία καταστροφική απόφαση  για τη φύση και το βουνό μας που οφείλεται στις παραλείψεις και τα λάθη της διοίκησης Γαβότση. Μετά από 4,5 χρόνια ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Και βέβαια ο κ. Γαβότσης μπορεί να μην είναι δήμαρχος μετά τις επόμενες εκλογές, αλλά το κακό έχει γίνει. Αφήνει μία βαριά κληρονομιά », τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου θυμίζοντας ότι η παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» είχε προειδοποιήσει για το θέμα από το 2015 και είχε ζητήσει τον άμεσο αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης.

Όπως ανέφερε ο Υποψήφιος Δήμαρχος, «αυτή η απόφαση συνεπάγεται οικονομική καταστροφή για όλο το δήμο και τις περιουσίες των κατοίκων και κυρίως για το Μελισσοχώρι, το Μεσαίο, το  Μονόλοφο και το Πετρωτό. Πρόκειται για μία τεράστια υποβάθμιση του ορεινού όγκου. Το συγκεκριμένο λατομείο παίρνει άδεια λειτουργίας για τα επόμενα 30 χρόνια συν όποιες επεκτάσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένονται δυσμενείς εξελίξεις καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες νέες άδειες για τουλάχιστον άλλα δύο λατομεία στην περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου. «Εμείς σαν παράταξη και με τη συνδρομή των πολιτών και έχοντας έννομο συμφέρον θα προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, όπως κάναμε στο παρελθόν, με ίδια έξοδα και καταφέραμε και αποτρέψαμε το να μετατραπεί το ανενεργό λατομείο του Παλαιοκάστρου σε χωματερή για μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τις προθέσεις της διοίκησης»   συμπλήρωσε.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου σε ψηφοφορία που ακολούθησε, παρά τις αντιδράσεις μερίδας των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, υπερψηφίστηκε η πρόταση του για άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: «Περιβαλλοντικό έγκλημα η απόφαση για τη μίσθωση προς εκμετάλλευση 250 στρεμμάτων στη λατομική περιοχή Μεσαίου»

Ρηγματώσεις μέσα στα ίδια τα σπίτια τους, διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και την ύπαρξη δεκάδων άλλων περιβαλλοντικών πληγών κατήγγειλαν οι κάτοικοι του Μεσαίου στον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και πραγματοποίησε αυτοψία στις ζώνες που γειτνιάζουν με τα λατομεία.

Η επίσκεψη του Παντελή Τσακίρη στην περιοχή του Μεσαίου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την «έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου».

Η επίμαχη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείου για διάστημα είκοσι ετών και μάλιστα με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά», Παντελής Τσακίρης έκανε λόγο για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας», επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που θα χαθούν, καθώς οικοπεδικές εκτάσεις θα καταστούν αυτόματα μη οικοδομήσιμες και μη αξιοποιήσιμες, εξαιτίας της γειτνίασής τους με το λατομείο.

«Η λύση είναι μία: Άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λατομική», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας ότι τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαφύλαξης και της ανάδειξης του ορεινού όγκου και ασφαλώς της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής είναι αυτά που αδιαπραγμάτευτα πρέπει να τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα.

«Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το Μεσαίο, για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Εμείς το πράξαμε. Δεν αρκεστήκαμε σε θεωρητικές διαπιστώσεις. Πήγαμε πόρτα-πόρτα. Μιλήσαμε με τους κατοίκους. Μπήκαμε στα σπίτια τους. Οι εικόνες που αντικρίσαμε δεν τιμούν κανέναν. Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα πρέπει να σταματήσει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσακίρης.

«Μιλήστε με τον Ανέστη»- Από το Μελισσοχώρι αρχίζει ο πρώτος κύκλος των ανοιχτών συζητήσεων που οργανώνει η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα»

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» προγραμμάτισαν ανοιχτές συζητήσεις σε όλες τις κοινότητες και τους οικισμούς του διευρυμένου δήμου, καθώς και στην πόλη του Ωραιοκάστρου προκειμένου να ακούσουν από τους ίδιους τους πολίτες τα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και τις ιδέες τους για την επίλυσή τους.

 Οι απόψεις και οι προτάσεις των κατοίκων του δήμου Ωραιοκάστρου, που θα συζητηθούν στις ανοιχτές συναντήσεις, θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο στο πρόγραμμα δράσης –master plan «Δ. Ωραιοκάστρου 2019-2023» της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» η οποία, με επικεφαλής τον Ανέστη Πολυχρονίδη, διεκδικεί την ψήφο των δημοτών, αλλά και την αλλαγή σελίδας στον δήμο Ωραιοκάστρου προς όφελος όλων των κατοίκων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι ανοιχτές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου και έρχονται σε συνέχεια των τακτικών επαφών που είχε πάντα και έχει συνεχώς –και όχι μόνο εν μέσω προεκλογικής περιόδου- ο Ανέστης Πολυχρονίδης με όλους τους δημότες με τους οποίους έχει δημιουργήσει στα περίπου 20 χρόνια της αυτοδιοικητικής του παρουσίας δεσμούς εμπιστοσύνης.   

Η πρώτη ανοιχτή συζήτηση «Μιλήστε με τον Ανέστη» θα πραγματοποιηθεί στο Μελισσοχώρι (αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου, στο παλιό σχολείο, απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου), την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στις 6 το απόγευμα.

 Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος συναντήσεων όπου ο Ανέστης Πολυχρονίδης θα δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πηγές χρηματοδότησης για την επίλυση των προβλημάτων που θα έχουν ήδη τεθεί υπόψη του από τους δημότες.

(Για επικοινωνία: Ανέστης Πολυχρονίδης, τηλ. 6977 355 230)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΑΘ

Επαφές με δημόσιους οργανισμούς και φορείς της πόλης με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου πραγματοποιεί ο επικεφαλής της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Συνοδευόμενος από στελέχη της παράταξης του ο κ. Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκε τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ κ. Γιάννη Παπαϊωάννου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το σοβαρό πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού που αντιμετωπίζει η Δημοτική Ενότητα της Μυγδονίας (Μελισσοχώρι, Δρυμός, Λητή) και τα έργα υποδομής που καλούνται να γίνουν στην περιοχή του Ωραιοκάστρου που θα ενισχύσουν τη χωρητικότητα του δικτύου και θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Εκεί διαπιστώθηκε η μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών από πλευράς Δήμου Ωραιοκάστρου για την ολοκλήρωση των μελετών χωροθέτησης των νέων δεξαμενών στο Ωραιόκαστρο, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική καθυστέρηση του σχεδιασμού για παροχή καθαρού και πόσιμου νερού από την ΕΥΑΘ στο Μελισσοχώρι, το Δρυμό και την Λητή.

Επίσης τονίστηκε, για άλλη μία φορά, από την πλευρά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η αναγκαιότητα της ανάπλασης των σημείων που θα κατασκευαστούν οι δεξαμενές και η κατασκευή παιδικών χαρών σε αυτές με την φροντίδα και τη δαπάνη της ΕΥΑΘ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς την κοινωνία του Ωραιοκάστρου, μία πρόταση η οποία είχε τύχει της θετικής ανταπόκρισης από τον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ κ. Κρεστενίτη σε παλαιότερη συνάντηση.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν τα στελέχη της παράταξης Ευάγγελος Κανταρτζής Γιώργος Παραπανίσιος και ‘Άγγελος Πανούσης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης επισκέφθηκε την ΔΗΚΕΩ

Με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ωραιοκάστρου (ΔΗΚΕΩ) συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης ο οποίος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε υπηρεσίες και φορείς του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο Ανέστης Πολυχρονίδης, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΔΗΚΕΩ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα», Μπάμπη Παπακώστα, συναντήθηκε με τον κ. Ηλία Ζιακούλη και συζήτησε για τη σημερινή κατάσταση της επιχείρησης, καθώς και για τις τρέχουσες δικαστικές υποθέσεις που αφορούν στη ΔΗΚΕΩ.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας ενημερωθήκαμε για τη σημερινή κατάσταση και τον προγραμματισμό της ΔΗΚΕΩ. Η επικαιροποίηση της εικόνας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας είναι σημαντική ενόψει της διαμόρφωσης της δικής μας πρότασης για την επόμενη μέρα της ΔΗΚΕΩ», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης υπογραμμίζοντας ότι «και η πρότασή μας για τη ΔΗΚΕΩ θα ενταχθεί στο master plan ‘’Ωραιόκαστρο 2019- 2023’’ που καταρτίζουμε και θα εφαρμόσουμε αμέσως μετά την ανάληψη της δημαρχίας».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης επισκέφθηκε τον ΔΟΠΠΑΩ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ

Με τη διοίκηση και στελέχη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ωραιοκάστρου (ΔΟΠΠΑΩ) συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης ο οποίος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε υπηρεσίες του Δήμου και φορείς οι οποίοι βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του.

Συγκεκριμένα, ο Ανέστης Πολυχρονίδης, μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΩ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα», Μπάμπη Παπακώστα, συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΩ, Ειρήνη Αντωνιάδου, με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Διοικητικού και Οικονομικού, Μαρία Τριγκούδη και με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Προσχολικής Αγωγής, Προστασίας Τρίτης Ηλικίας, Πολιτισμού & Βιβλιοθηκών, Κυριακή Ταζέ.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας ενημερωθήκαμε για τη σημερινή κατάσταση και τον προγραμματισμό του ΔΟΠΠΑΩ. Αυτή η ενημέρωση ήταν σημαντική ενόψει της διαμόρφωσης της δικής μας πρότασης για την επόμενη μέρα του Οργανισμού», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης υπογραμμίζοντας ότι «η πρότασή μας για τον ΔΟΠΠΑΩ θα ενταχθεί στο master plan ‘’Ωραιόκαστρο 2019- 2023’’ που καταρτίζουμε και θα εφαρμόσουμε αμέσως μετά την ανάληψη της δημαρχίας».

ΕΝΕΡΓΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ–Του Γρηγόρη Εδιρνέλη

Ένα μείζον θέμα που χρήζει σχεδίασης και αφορά όλους τους Δήμους που έχουν χώμα  και όχι μόνο τσιμέντο, είναι η καλλιέργεια της γης.  Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος Ωραιοκάστρου ο οποίος χαρακτηρίζεται από την τριπλή ιδιομορφία, του να συνδυάζει δηλαδή τον αστικό ιστό με αυτούς της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.

Είναι όμως πράγματι λυπηρό να βλέπεις, ακόμα και σήμερα, μετά από τόση ανάλυση περί πρωτογενούς παραγωγής και περί της αναγκαιότητας στήριξής της, οι Δήμοι ανά την Ελλάδα να αδιαφορούν (ουσιαστικά και πρακτικά) γι’ αυτήν και πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ωραιοκάστρου, να μην έχουν Ενεργό Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης (προβλέπεται και από το άρθρο 94 του Καλλικράτη).

Toυφιστάμενο γραφείο αγροτικής παραγωγής του Δήμου Ωραιοκάστρου πέρα από το γεγονός ότι μόνο τύποις υφίσταται, ουδόλως ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και τις εξελίξεις ενώ το έργο που έχει παράξει είναι από μηδενικό έως ανύπαρκτο.

Είναι κρίμα, γιατί το συγκεκριμένο αυτό γραφείο θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο για κάθε τοπική κοινωνία ώστε να οργανώσει και να αξιοποιήσει τη αναξιοποίητη δημοτική γη της.

Κι αν η λέξη «ανάπτυξη» δεν αρέσει σε ορισμένους γιατί δυστυχώς σήμερα έχει ταυτιστεί από κάποιους με τον αυτοκαταστροφικό τρόπο της ζωής μας, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη δομή αυτή και «Γραφείο Αγροτικής Απο-ανάπτυξης», δίνοντας με σαφήνεια και το αζιμούθιο του προορισμού της.

Οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες που θα δοθούν είναι θέμα συζήτησης και απόφασης κάθε κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου, μερικά από τα προτάγματα που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα είναι τα εξής:

Α) Πιστοποίηση, τυποποίηση και μεταποίηση των όποιων τοπικών προϊόντων παράγονται στο Δήμο μας και σταδιακή στροφή των αγροτών σε καινοτόμες και πρωτοποριακές καλλιέργειες με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων που θα συνεργάζονται με το Δήμο.

Β) Δημιουργία τράπεζας σπόρων και διανομή τους σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Γ) Ενθάρρυνση και εκπαίδευση των καλλιεργητών ώστε να στραφούν στη βιολογική και τη φυσική καλλιέργεια.

 Δ)Καταγραφή όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που είναι παρατημένες, ώστε να αξιοποιηθούν από ενδιαφερόμενους, νέους, άνεργους, κ.α.

Ε) Οργάνωση δημοτικών λαχανόκηπων (ο υφιστάμενος σήμερα δεν αρκεί) ώστε να μπορούν κι αυτοί που δεν έχουν δική τους γη και αδυνατούν να προσπορίζονται τα αναγκαία, να αποκτήσουν αυτάρκεια σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

ΣΤ) Από τις προτάσεις αυτές καταρρίπτεται και η μόνιμη επωδός των περισσότερων αυτοδιοικητικών αρχόντων που λέει ότι «αν δεν υπάρχουν πόροι δεν γίνεται τίποτα». Για τα παραπάνω δεν χρειαζόμαστε πόρους αλλά σπόρους.

Ζ) Σπόρους που θα μας φέρουν πόρους, μιας και η στροφή στην ποιοτική παραγωγή και την αυτάρκεια είναι πολύ μεγάλος πλούτος. Καλλιεργώντας μιαν άλλη αγροτική συνείδηση αλλά και μια διαφορετική καταναλωτική συνείδηση, μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε.

Πολλά και σημαντικά πράγματα που μπορούν να υλοποιήσουν οι Δήμοι σήμερα δεν χρειάζονται μόνο πόρους και ΕΣΠΑ αλλά μεράκι, σχέδιο και φαντασία.

Η οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής, όχι μόνο προϊόντων αλλά και πολιτικής, είναι μια λύση για να βγούμε από τον αδιέξοδο δρόμο που έχουμε πάρει περιμένοντας τις λύσεις από τα πάνω, ως μάννα εξ ουρανού.

Αφού οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε ότι «πήραμε τη ζωή μας λάθος», το σύνθημα δεν πρέπει να είναι άλλο απ’ το «ν’ αλλάξουμε ζωή».

*Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι υποψήφιος Δήμαρχος, νυν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ωραιοκάστρου, επικεφαλής της ΔΚΠΩ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάπτυξη και την τοπική αυτοδιοίκηση

«Πρωταγωνιστές Ξανά»: Πρωταγωνιστές στην κοινωνική καινοτομία με τη δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού για άτομα κάθε ηλικίας

Πρωταγωνιστές και στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης αναδεικνύονται οι «Πρωταγωνιστές Ξανά» του Παντελή Τσακίρη.

            Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός «Πρωταγωνιστές Ξανά» με υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου τον Παντελή Τσακίρη προχωρά στη λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού, ο οποίος θα απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και σε άτομα της τρίτης ηλικίας.                 Ο συμβουλευτικός σταθμός πρόκειται να στελεχωθεί με λογοθεραπευτή, εργοθεραπεύτρια, ψυχολόγο, ειδική παιδαγωγό και κοινωνική λειτουργό, οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες. Αυτή η πρώτη ομάδα των εθελοντών έχει ήδη συγκροτηθεί, ενώ οι «Πρωταγωνιστές Ξανά» θα απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους επιστήμονες της περιοχής με αντίστοιχες ειδικότητες, εφόσον το επιθυμούν, να στηρίξουν το εγχείρημα.

            Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων που έχει αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία του συμβουλευτικού σταθμού, η καινοτομία του εγχειρήματος στηρίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργείται μια οργανωμένη δομή που θα παρέχει ένα τόσο ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

            Ειδικότερα,  οι υπηρεσίες που θα παρέχονται καλύπτουν τα ακόλουθα πεδία:

 • Δυσλεξία
 • Λογοθεραπεία
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Προβλήματα λόγου και ομιλίας
 • Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη
 • Κοινωνικοποίηση
 • Συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και γονέων
 • Κοινωνική μέριμνα και ψυχολογική υποστήριξη για άτομα της τρίτης ηλικίας.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που θα παρέχονται μέσω του συμβουλευτικού σταθμού θα μπορούν να απευθύνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 11.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, στο πολιτικό γραφείο της παράταξης (Λεωφόρος Δημοκρατίας και 25ης Μαρτίου γωνία, Ωραιόκαστρο, τηλ. 2310 689.888).

Με την οργάνωση αυτού του συμβουλευτικού σταθμού οι «Πρωταγωνιστές Ξανά» δίνουν κι ένα ισχυρό δείγμα γραφής σχετικά με τις κοινωνικές δράσεις που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν. Εξάλλου, η περαιτέρω διεύρυνση αυτής της νεοσυσταθείσας δομής και η λειτουργία της σε επίπεδο δήμου Ωραιοκάστρου αποτελεί μία από τις κεντρικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού στο σκέλος του προγράμματος που αφορά τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Αστέριος Γαβότσης: Το 2ο Δημοτικό της Γαλήνης Ωραιοκάστρου ένα από τα οικολογικά σχολεία της χώρας

Μία σπουδαία διάκριση απέσπασε το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Γαλήνης και στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ένα από τα οικολογικά σχολεία της χώρας.

Το 2ο Δημοτικό της Γαλήνης συμμετείχε στο διεθνές πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση «Οικολογικά Σχολεία» του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που διήρκεσε δύο έτη.

Στόχος του προγράμματος ήταν η κατάρτιση των μαθητών/τριων σε θέματα, που αφορούν στο περιβάλλον, με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα», την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και τη διαμόρφωση του σχολικού κτιρίου και του αύλειου χώρου.

Η αξιολόγηση του 2ου Δημοτικού της Γαλήνης Ωραιοκάστρου ολοκληρώθηκε επιβραβεύοντας το σχολείο με την Πράσινη Σημαία και καθιστώντας το, το πρώτο Οικολογικό Σχολείο στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν οι κ.κ. Πέντας Μιλτιάδης και Λουκάς Παναγιώτης.

Η συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού και τα δύο έτη ήταν μείζονος σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης δήλωσε σχετικά«Η σημαντική αυτή περιβαλλοντική διάκριση για το 2ο Δημοτικό του Ωραιοκάστρου αποδεικνύει την σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, που πραγματοποιείται στα σχολεία του Δήμου μας. Η κατάρτιση των μαθητών σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί την πιο αξιόλογη παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου μας».

Ο Άγγελος Θεμελής υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Θέμελης Άγγελος

Εφοριακός, 67 ετών. Έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ταμιακών Υπαλλήλων και της Ομοσπονδίας εργαζόμενων στις Δ.Ο.Υ. Δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ωραιοκάστρου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ: Έντεχνη παραποίηση της πραγματικότητας από την εφημερίδα “ωραιόκαστροtoday”

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στη τελευταία της έκδοση του 2018, η εφημερίδα “ωραιόκαστροtoday, ασχολήθηκε με τα “τρωτά σημεία” των υποψήφιων δημάρχων. Για τους άλλους υποψήφιους, δεν ανακάλυψε καμία πολιτική αδυναμία . Για τον ένα μάλιστα δεν αναφέρει κανένα πρόβλημα. Στο τέλος, γράφει για τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης: “ακολουθεί μία κομματική γραμμή και αποτελεί μία υποψηφιότητα που δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Γεγονός που και ο ίδιος δεν το έχει κρύψει ποτέ”.

Πρόκειται για μία έντεχνη παραποίηση της πραγματικότητας.

Αυτά “συμπεραίνουν” από την επί 9 χρόνια παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παραβλέπουν τη συμμετοχή στην επιτροπή ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, τις διεκδικήσεις για τη σχολική στέγη (λ.χ. δημοτικό Μελισσοχωρίου), για τη μεταφορά των μαθητών, τους παιδικούς σταθμούς. ΄Εντεχνα αγνοούν τις προτάσεις για την ύδρευση – αποχέτευση Καλλιθέας – Μυγδονίας, την εναντίωση για νέα λατομεία σε Μονόλοφο – Δρυμό και στη καύση απορριμμάτων στο “ΤΙΤΑΝ”. Την αντίθεση στην αύξηση των δημοτικών τελών και στην παραχώρηση ακινήτων του δήμου στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Τη στήριξη των απλήρωτων και απολυμένων συμβασιούχων του δήμου, των προσφύγων και της εκπαίδευσης των παιδιών τους κλπ.

Αποσιωπούν τη δράση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ως αντιπολίτευσης που στήριξε κάθε εργατικό – λαϊκό αίτημα. Απέναντι σε όσους αυτοαποκαλούνται “ανεξάρτητοι”, με βασική τους διαφορά τα αξιώματα και κοινό στόχο έναν δήμο – επιχείρηση.

Ιστορικά, υπήρξε καθοριστική η συμβολή των κομμουνιστών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, η εμπειρία από τις δημοτικές αρχές που πλειοψηφεί η Λ.Σ. αποδεικνύει ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει η δυνατότητα φιλολαϊκής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε την αποτυχία των τριών συστημικών – δεξιών δημάρχων και των παρατάξεών τους στο δήμο μας κατά τα τελευταία χρόνια.

Γι αυτό καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενισχύσουν και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΄΄ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ΄΄

΄΄Μίαν ώβασον κι επεκές κακάντσον΄΄ λέει μια σοφή ποντιακή παροιμία, δηλαδή πρώτα κάνε το αυγό -ολοκλήρωσε την δουλειά σου και μετά κακάρισε -κάνε κοκοκό/πανηγύρισε, για το κατόρθωμά σου!
¨Ολα αυτά μας ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας και ακούγοντας τις τελευταίες 3 ημέρες -μετά την επέλαση του χιονιά, τα κατορθώματα και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις των διοικούντων στα ΜΜΕ και με απλούς πολίτες που είχαν ακόμη σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, με αποκορύφωμα τον χθεσινοβραδινό αποκλεισμό του Παλαιοκάστρου μέσω της οδού Ιωνίας με τα Διαβατά και την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Εκατοντάδες ανύποπτοι συμπολίτες μας  επιστρέφοντας από τις δουλειές τους, έπεφταν στις χιονοπαγίδες που δημιουργούσε ο παγωμένος αέρας και δεκάδες από αυτούς εγκλωβίστηκαν μέσα σε όγκους μεταφερόμενου χιονιού και ΄΄γλίτωσαν΄΄ από τα χειρότερα χάρη στην αξιέπαινη προσπάθεια εθελοντών συμπολιτών μας.  
Παράλληλα παραμένουν την τέταρτη ημέρα χωρίς χιονόπτωση οι στίβες χιονιού παντού και σε συνδυασμό με τον παγετό κάνουν την καθημερινή μετακίνηση πεζών-οχημάτων πάνω στο οδόστρωμα επικίνδυνη. Δεν έχουν καθαριστεί ούτε οι χώροι των στάσεων απο τα χιόνια, με αποτέλεσμα να περιμένει ο κόσμος το λεωφορείο πάνω στο δρόμο! 
Καλούμε τους διοικούντες να αφήσουν τις θριαμβολογίες, τις ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις ημετέρων και να εργασθούν για το σύνολο του δήμου βάσει του σχεδιασμού που έχουν κάνει -αν έχουν κάνει ! 
Τέλος θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων μας από πτώσεις παγωμένου χιονιού και σταλακτιτών από τις κεραμοσκεπές των κατοικιών.
Ανέστης Πολυχρονίδης
Δημ. Σύμβουλος
Υπ. Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ

“Μόνο εύσημα και συγχαρητήρια αξίζουν σε όλο το προσωπικό του Δήμου Ωραιοκάστρου, το οποίο τα τελευταία τρία 24ωρα έδωσε και εξακολουθεί να δίνει μία τιτάνια “μάχη” ενάντια στον χιονιά. Χάρη στην προσπάθεια τους, και με την συνεργασία των αντιδημαρχιών  Ωραιόκαστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας, καθώς και όλων των προέδρων των τοπικών και δημοτικών ενοτήτων, όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες του Δήμου παρέμειναν ανοιχτές, δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και παρασχέθηκε κάθε βοήθεια στους δημότες που είχαν ανάγκη. Την ίδια στιγμή ο Δήμος διατήρησε υψηλό επίπεδο και στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων, αποδεικνύοντας πόσο ορθός και ρεαλιστικός είναι ο σχετικός σχεδιασμός μας. Πολλοί νομίζουν ότι ορισμένα πράγματα, όπως η αντιμετώπιση μίας χιονοθύελλας, είναι αυτονόητα. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο και μόνο οι άνθρωποι, όπως όλο το προσωπικό του Δήμου Ωραιοκάστρου, κάνουν την διαφορά. Πάντα παρόντες και παντός καιρού. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου”.

Δημοτική παράταξη΄΄Συνεργασία Τώρα΄΄: Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας

Ξημέρωσε μία πολύ δύσκολη ημέρα για τον δήμο μας και όχι μόνον. Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. 
Ηδη από την χθεσινοβραδινή οκτάωρη ενημερωτική περιοδεία που κάναμε σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Ενότητες και με τις συζητήσεις που είχαμε με τους Προέδρους, τους Αντιδημάρχους και με συμπολίτες μας, διαφαίνονταν ότι εάν η επέλαση του χιονιά συνεχισθεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρώτα τους υπαλλήλους του Δήμου μας για αυτή τους την υπερπροσπάθεια, τους εθελοντές και το πολιτικό προσωπικό που προσπαθούν με τα μέσα που έχουν να ανταποκριθουν και να διαχειρισθούν αυτή την κρίση. 
Δεν είναι τώρα η ώρα απόδοσης ευθυνών, αυτό θα γίνει στον απολογισμό.
Τώρα θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορεί ο καθένας.
Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. 
Ανέστης Πολυχρονίδης
Δημοτικός Σύμβουλος,
Υπ. Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Ανέστης Πολυχρονίδης: Το δικό μου πρότυπο ενός ηγέτη

Γεννήθηκε πριν από 93 χρόνια στις 8 Φεβρουαρίου του 1926 μια παγωμένη και με πολλά χιόνια ημέρα, όπως η σημερινή, στα προσφυγικά καταλύματα στο Παλαιόκαστρο -Νταούτ Μπαλί. Επέζησε από τύχη, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε: “Ήρθε ο παππούς Μπαζάκας και αγόρασε σανό για τα ζώα του και με τα λίγα χρήματα μπόρεσαν οι δικοί μου την επομένη να αγοράσουν μωροπάνες και κάτι ζεστό για το πρωτότοκο παιδί τους.”

Ο πατέρας του- απόφοιτος του φροντιστηρίου της Τραπεζούντας- έμελλε εκείνη τη χρονιά να γίνει γραμματέας της νεοιδρυθείσας Κοινότητας Ωραιοκάστρου και η μητέρα του, επειδή έπρεπε καθημερινά να δουλεύει σκληρά στα χωράφια, θήλαζε μια μέρα εκείνη και μια η αδερφή της τα παιδιά τους, ούτως ώστε η άλλη να μπορεί να κάνει τις δουλειές και των δυο νοικοκυριών.

Φτωχικά και με πολλή σκληρή αγροκτηνοτροφική εργασία τα παιδικά του χρόνια, αλλά εκείνος ήταν πνεύμα ανήσυχο και με δίψα για μάθηση. Τελείωσε το Δημοτικό στο Ωραιόκαστρο, συνέχισε στο 4ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια έβαλε πλώρη για την Αθήνα.

“Κάθε φορά που επέστρεφα στην Θεσσαλονίκη και αντίκριζα από εκεί το Ωραιόκαστρο, ένα ρίγος ένιωθα να με διαπερνά και αυτό το ρίγος το νιώθω μέχρι σήμερα”, ήταν τα λόγια του στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν από πέντε χρόνια.

Χείμαρρος ο λόγος του, συναρπαστικός, αυθεντικός, δυναμικός, πλούσιος σε λέξεις και εκφράσεις, με έξυπνο χιούμορ και γλυκύτητα. Στο επίκεντρο της σκέψης του πάντοτε το αγαπημένο του χωριό, το οποίο άφησε σε ηλικία 21 ετών το 1947, για την άλλη του αγάπη, την πατρίδα Ελλάδα και τη Σχολή Ευελπίδων, όπου βγήκε στους τρεις καλύτερους της σειράς του και ακούστηκε για πρώτη φορά το Ωραιόκαστρο πανελλαδικά.

“Μετά την αποφοίτηση μου απ’ την σχολή του Ιούλιο του 1949 και την συμμετοχή μου στις τελευταίες μάχες στην περιοχή του Βιτσίου, πολλά πράγματα άλλαξαν μέσα μου” είπε.

Παντρεύεται την αγαπημένη του Σμαράγδω, αποκτούν την Δέσποινα και την Βασιλική, το 1960 φεύγει με εθελουσία με τον βαθμό του ταγματάρχη του πυροβολικού από το στράτευμα και δημιουργεί τη δική του επιχείρηση ενδυμάτων, την οποία διατήρησε μέχρι το 1984.

Το 1964 κατεβαίνει πρώτη φορά στις κοινοτικές εκλογές και εκλέγεται σύμβουλος. Το 1967 αρνείται να διοριστεί πρόεδρος της κοινότητας και παύεται απ’ την Χούντα. Την περίοδο της δικτατορίας παίρνει μέρος στις συσκέψεις με τα μέλη της “Ένωσης Κέντρου” του Γεωργίου Παπανδρέου, στο κόμμα του οποίου είχε ενταχθεί το 1960. Μάλιστα, το 1946 μετά την απελευθέρωση, υπήρξε αρχηγός της νεολαίας του στο Ωραιόκαστρο.

Στις 31 Μαρτίου 1975 με τον συνδυασμό “Πρόοδος- Αλλαγή” κερδίζει τις πρώτες μετά την μεταπολίτευση κοινοτικές εκλογές και παραμένει πρόεδρος κοινότητας Ωραιοκάστρου μέχρι το 1986.

Στα 12 χρόνια που διοίκησε, έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα ραγδαία εξέλιξη της κοινότητας Ωραιοκάστρου. Το έργο της αποχέτευσης της μικρής κοινότητας Ωραιοκάστρου- Παλαιοκάστρου- Γαλήνης, το πρότυπο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, το Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου, ο παιδικός σταθμός στην Παιδόπολη, η ίδρυση και η λειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου στα πέτρινα κτίρια των Κατασκηνώσεων, το ιατρείο του ΙΚΑ, το ταχυδρομικό ταμιευτήριο, η κοινοτική βιβλιοθήκη, το γήπεδο ποδοσφαίρου, η εξασφάλιση της δωρεάς Κονταξόπουλου, η ανάπλαση της πλατείας Τζαβέλα, η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής, η αντικατάσταση των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας, η μελέτη επέκτασης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Ωραιοκάστρου, τα έργα ύδρευσης και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ασφαλτόστρωσης Παλαιοκάστρου- Νεοχωρούδας ήταν μερικά μόνο από τα μεγάλα του έργα. Κοινοτάρχης διορατικός, πάλεψε επί πρυτανείας κυρίου Φατούρου, ώστε να φέρει πανεπιστημιακές σχολές στο Ωραιόκαστρο, σε δημοτικό χώρο βόρεια της Παιδόπολης.

Η τραγική απώλεια της μεγάλης του κόρης Δέσποινας το 1986 ήταν η αιτία της παραίτησης του μετά τις χαμένες εκλογές του ίδιου έτους. Επανήλθε στις εκλογές του 1994 και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Αποδέχθηκε την πρόταση του πολιτικού αντιπάλου και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του Δήμου -πλέον- Ωραιοκάστρου την τετραετία 1995-1998. Κατηγορήθηκε γι’ αυτή του την συνεργασία, αλλά η αγάπη του για την πρόοδο, όπως έλεγε του Ωραιοκάστρου υπερίσχυσε. Η ιστορία θα τον κρίνει.

Αγαπητέ πρόεδρε Αδάμ Τσακαλίδη,

σήμερα το Ωραιόκαστρο που τόσο αγάπησες είναι εδώ. Το παράπονο μας είναι ότι δεν προλάβαμε να οργανώσουμε μια συζήτηση μαζί σου για την ιστορία του Ωραιοκάστρου. Μας ενέπνευσες με τον τρόπο σου, την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο, το πάθος για την πρόοδο του και την ανιδιοτελή προσφορά.

Σε ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε ότι δεν θα σε απογοητεύσουμε.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας διαβάσω ένα απόσπασμα από τον λόγο του ως κοινοτάρχη προς όλους τους πολίτες:

“Σε αυτούς που ανακατεύονται στα κοινά με τόση όρεξη και πάθος για προσφορά, αξίζει να τους συμπαρασταθούμε στο έργο τους, γιατί αυτή είναι σε τελευταία ανάλυση η μοναδική ικανοποίηση τους, για να μπορούν να προσφέρουν περισσότερα και όχι να τους απογοητεύουμε με άδικες επικρίσεις”.

Ο Αδάμ Τσακαλίδης “‘εφυγε” εχθές από κοντά μας, αλλά μας άφησε παρακαταθήκη για τον τόπο μας τις αξίες και τα πιστεύω του.

Με αυτά θα πορευτούμε.

Ανέστης Πολυχρονίδης- Δημοτικός Σύμβουλος

Τρέχουν πίσω από τα γεγονότα… με δανεική ανάσα!

Τρέχουν πίσω από τα γεγονότα… με δανεική ανάσα!

Το σημαντικό ζήτημα των αδέσποτων ζώων ανέδειξε πρόσφατα στις 27/12/2018 (και μόνη) η δημοτική κίνηση «ΑΝ.Α.Σ.Α. για το Ωραιόκαστρο» του υποψηφίου Δημάρχου Παντελή Σκαρλάτου. Επεσήμανε μάλιστα με έντονο τρόπο την απουσία του Δήμου Ωραιοκάστρου από τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ ήδη επτά Δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν καταφέρει να ενταχθούν σε αυτό.

Η χρόνια ολιγωρία και αδράνεια της δημοτικής αρχή, σήμα κατατεθέν της σε όλη τη διάρκεια της θητείας  της, είχε τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις (για την ασφάλεια των πολιτών και τη γενικότερη εικόνα του Δήμου αλλά και για την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων των ζώων) και σε αυτό το θέμα. Επιβεβαιώθηκε με τον τρόπο αυτό πως είναι μια αναποτελεσματική δημοτική αρχή που έχει εθιστεί στο να χάνει ευκαιρίες.

Όμως, ως εκ θαύματος, μετά την ανάδειξη του ζητήματος από την «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και τον Παντελή Σκαρλάτο η  διοίκηση αφυπνίστηκε. Ξαφνικά, ασχολήθηκε με το θέμα και διαβεβαίωσε πως θα είναι στην επόμενη χρηματοδότηση χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα είναι αυτή και κυρίως γιατί άργησε τόσο πολύ να κάνει αυτά που έπρεπε για ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά τους συμπολίτες μας. Μια διοίκηση που τρέχει πίσω από τα γεγονότα έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομα – τον ερχόμενο Μάιο…

Δεύτερος σε αυτή την κούρσα πίσω από τις εξελίξεις, έρχεται ο , κατά τα άλλα «πρωταγωνιστής», συνδυασμός του κ. Τσακίρη. Αντιγράφοντας την «ΑΝ.Α.Σ.Α» και αφυπνιζόμενος δεύτερος μετά το ξαφνικό ξύπνημα της διοίκησης του Δήμου, αποφάσισε να ασκήσει κρητική. Πολύ λίγο, πολύ αργά. Κανείς δεν πάει μακριά με δανεική ανάσα… Ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Αλλά πρέπει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για να τις αξιοποιήσει. Ο Παντελις Σκαρλάτος και η «ΑΝ.Α.Σ.Α για το Ωραιόκαστρο» έχουν το σχέδιο, τη δύναμη και την ικανότητα για να το καταφέρουν.

O Δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης καλωσόρισε στον δήμο μας την Εθνική Ελλάδος κορασίδων βόλεϊ

O Δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης καλωσόρισε στον δήμο μας την Εθνική Ελλάδος κορασίδων βόλεϊ, στο φιλικό αγώνα που διεξήχθη με την ομάδα του Α.Σ Ωραιόκαστρο. Ευχήθηκε σε όλες τις αθλήτριες και το team τους, η νέα χρονιά να τους φέρει νίκες, να είναι υγιείς, να μην έχουν τραυματισμούς και στις μικρές αθλήτριες να αποδίδουν εξίσου καλά στα μαθήματα όπως μέσα στα γήπεδα

Φιλανθρωπικό gala με πρωτοβουλία του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη

Κάλεσμα ανθρωπιάς με την ευκαιρία των εορτών απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός φιλανθρωπικού gala, με σκοπό την ενίσχυση συλλόγων με πλούσιο κοινωνικό έργο αλλά και οικογενειών της περιοχής που έχουν ανάγκη τη βοήθεια όλων μας.

Το εορταστικό φιλανθρωπικό gala, το οποίο θα πλαισιωθεί με γλέντι αφιερωμένο στην παράδοση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018, στις 8.30 το βράδυ, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Rose Garden». Η τιμή της πρόσκλησης με πλήρες μενού και κρασί ανέρχεται σε 10 ευρώ.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του φιλανθρωπικού σωματείου «Χρήστος Τσελεπίδης» και της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα». Ακόμη μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την υποστήριξη συνανθρώπων μας από τις περιοχές της Καλλιθέας, της Μυγδονίας και του Ωραιοκάστρου που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Ιδρυτική Διακήρυξη – Παντελής Τσακίρης – Πρωταγωνιστές Ξανά

 / 

«Πρωταγωνιστές Ξανά»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου με τους «Πρωταγωνιστές Ξανά» 
ο Παντελής Τσακίρης

Ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, παρουσιάζοντας χτες την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού ως επικεφαλής του οποίου κατέρχεται στον στίβο των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Rose Garden», ο κ. Τσακίρης έθεσε τις βασικές προτεραιότητές του για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, καλώντας τους πολίτες και των τριών δημοτικών κοινοτήτων –Καλλιθέας, Μυγδονίας, Ωραιοκάστρου- να γίνουν «πρωταγωνιστές ξανά»!.

«Πρωταγωνιστές ξανά»
«Πρωταγωνιστές ξανά», εξάλλου, είναι και ο τίτλος του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθεί ο Παντελής Τσακίρης, διεκδικώντας τη δημαρχία του Ωραιοκάστρου.
«Γιατί ‘Πρωταγωνιστές’ και γιατί ‘Ξανά’; ‘Πρωταγωνιστές’, διότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μπορεί ο Δήμος να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. ‘Ξανά’, διότι ο Δήμος μας βιώνει εδώ και χρόνια μια πρωτοφανή εγκατάλειψη από μια δημοτική αρχή αποκομμένη από τις ζωές μας και τοπικούς άρχοντες που μαθαίνουν τις εξελίξεις για τον τόπο από τις εφημερίδες και τα κανάλια!», εξήγησε στην κεντρική τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης.

Κάλεσμα για νέα αρχή
«Θέλουμε τον τόπο μας πίσω» είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα που έστειλε ο κ. Τσακίρης, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους για μια «καινούρια αρχή», ώστε «να μετατρέψουμε Καλλιθέα, Μυγδονία και Ωραιόκαστρο σε έναν τόπο όπου αξίζει να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου».
«Σκοπός μου δεν είναι ένας Δήμος ‘συγκολλημένος’. Σκοπός μου είναι ένας Δήμος ενωμένος! Ενωμένος όχι στα λόγια και στα χαρτιά, αλλά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών του. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν αποχέτευση και κάποιοι όχι. Κάποιοι πράσινο και κάποιοι όχι. Κάποιοι παιδικούς σταθμούς και κάποιοι όχι. Κάποιοι καθαρό νερό και κάποιοι όχι. Δεν μπορεί -εν έτει 2018- Μυγδονία, Καλλιθέα και Ωραιόκαστρο να ζούνε σε άλλους κόσμους, σε παράλληλες πραγματικότητες», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Τα σημεία κριτικής
Στην ομιλία του ο κ. Τσακίρης επέκρινε τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και τις διοικήσεις της τελευταίας οκταετίας για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, για εγκατάλειψη των γειτονιών αλλά και για πρωτοφανή αδυναμία διεκδίκησης και απορρόφησης πόρων είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.
Ο Παντελής Τσακίρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, ενώ οι διοικήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας προχώρησαν σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ώστε να ανακουφίσουν τους δημότες τους, η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου «πρωτοτύπησε», επιβαρύνοντας τους πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 33%.
Στην τοποθέτησή του ο Παντελής Τσακίρης επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο εν έτει 2018 τα παιδιά του Ωραιοκάστρου να κάνουν μάθημα σε λυόμενα και ΚΙΒΟ, όπως αδιανόητο είναι να μην υπάρχουν παιδικές χαρές όπου τα παιδιά να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, ο κ. Τσακίρης σημείωσε δηκτικά ότι «κοντεύουν να γίνουν η μασκότ της σημερινής δημοτικής αρχής», αφού έχουν προκύψει μείζονα ζητήματα επικινδυνότητας, ενώ δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα ούτε για την προστασία των ίδιων των τετράποδων.

Σε οκτώ άξονες
Στην κεντρική ομιλία του ο κ. Τσακίρης παρουσίασε και τους οκτώ άξονες επάνω στους οποίους βασίζεται η πολιτική που ακολουθούν οι «Πρωταγωνιστές Ξανά»:

 1. Αξιοκρατία: Ο Δήμος, όπως τόνισε, για να προοδεύσει θα πρέπει να υποστηρίζεται καθημερινά από τους καλύτερους.
 2. Αποτελεσματικότητα: «Δεν θέλουμε πια την πολιτική των καλών προθέσεων. Θέλουμε την πολιτική των καλών αποτελεσμάτων», τόνισε.
 3. Διαφάνεια – Χρηστή Οικονομική Διαχείριση: «Δεν θα ανεχτώ κανένα κρούσμα διαφθοράς. Κανένα ευρώ που βγαίνει από τις τσέπες μας χαμένο. Πλήρης ανταποδοτικότητα για κάθε ευρώ που ξοδεύει ο δημότης», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακίρης.
 4. Τεχνοκρατική κατάρτιση: «Κάθε απόφαση μιας σύγχρονης δημοτικής αρχής οφείλει να στηρίζεται σε βαθιά τεχνοκρατική γνώση. Η μπακάλικη λογική του ράβε-ξήλωνε χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό μάς έχει αφήσει δεκαετίες πίσω και είναι από τις πρώτες μου προτεραιότητες να την αλλάξω», σημείωσε.
 5. Ισόρροπη καθολική ανάπτυξη: Ο κ. Τσακίρης εξέφρασε την πίστη του σε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο εκτείνεται ομοιόμορφα σε όλες τις δημοτικές και τοπικές ενότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέλαβε και τρεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

 • Α. Σε μια εποχή κατά την οποία ο Δήμος Ωραιοκάστρου αλλά και όλη η χώρα πλήττονται από τη μάστιγα της ανεργίας και ειδικά των νέων, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, οι οποίοι πλήττονται από υψηλή φορολογία και χαμηλούς τζίρους. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Δήμου Καρπενησίου και θα απαλλάξουμε για τρία χρόνια από τα δημοτικά τέλη κάθε νέο επιχειρηματία που θα θελήσει να επενδύσει στην αγορά του Ωραιοκάστρου.
 • Β. Θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών.
 • Γ. Στηρίζουμε τον κτηνοτροφικό τομέα του Δήμου, που είναι κι ο μεγαλύτερος της Βόρειας Ελλάδας! Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, να υποστηρίξει τα κτηνοτροφικά προϊόντα και να προωθήσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφειά τους.
 1. Περιβαλλοντική ευαισθησία: Σε απόλυτη προτεραιότητα τίθενται η βελτίωση της καθαριότητας, η προώθηση της ανακύκλωσης αλλά και η προστασία του ορεινού όγκου και η θωράκιση των δασικών εκτάσεων απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς, «για να μη ζήσουμε ποτέ αυτόν τον εφιάλτη που έζησαν οι συμπολίτες μας το περασμένο καλοκαίρι στην Αττική».
 2. Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς: «Θέλουμε έναν δήμο πολιτιστικά δραστήριο και ενεργό, με ισχυρή ταυτότητα και ιστορική μνήμη», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα επενδύουμε στην πολιτιστική παραγωγή του σήμερα και στεκόμαστε στο πλευρό των συλλόγων μεταξύ άλλων μέσα από άμεση χρηματοδότηση των δράσεων και του έργου που παράγουν».
 3. Συναίνεση: «Μαζί ξεκινάμε και θα προχωρήσουμε μαζί. Θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Σε αυτή τη δυναμική, κινηματική διαδικασία προχωράμε μαζί, για να τερματιστεί η φάση της παρακμής και να αρχίσει η φάση της ακμής», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσακίρης.
 4. ΑΝ.Α.Σ.Α – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 5. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
  Δυναμική εκκίνηση του Παντ. Σκαρλάτου ως υποψηφίου  Δημάρχου Ωραιοκάστρου“ΑΝ.Α.Σ.Α. για το Ωραιόκαστρο” η ονομασία της κίνησης πολιτών που στηρίζει τον κ. Σκαρλάτο
  «Μαζί θα αλλάξουμε το Ωραιόκαστρο, μαζί θα δώσουμε Ανάσα στον τόπο μας», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο  Παντ. Σκαρλάτος σε εκατοντάδες δημότισσες και δημότες του Ωραιοκάστρου το πρωί της Κυριακής, 18 Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου.Σε μία εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς παρευρεθέντες ως δυναμικό ξεκίνημα , ο κ. Σκαρλάτος παρουσίασε το όνομα του συνδυασμού, «αν.α.σ.α.» (Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης), που, όπως είπε, συγκροτείται με δύο βασικούς στόχους: τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών του Ωραιοκάστρου και την ανάπτυξη του τόπου, που σήμερα γνωρίζει την παρακμή και την απαξίωση.Σε μία κατάμεστη, από Δημότες  του Ωραιοκάστρου,  αίθουσα  πήραν το λόγο, πριν την κεντρική ομιλία του Π. Σκαρλάτου, άνθρωποι που τον  έχουν γνωρίσει ως επιχειρηματία και ως ενεργό πολίτη και κατέθεσαν  την άποψη τους για αυτόν.Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Ευάγγελος Φυλακτός, καλλιτέχνης μαρμάρου και ιδρυτικό μέλος   της ελληνικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του προς τον Παντελή Σκαρλάτο, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη του τόπου γιατί έχει δει σε αυτόν έναν άνθρωπο της αθόρυβης προσφοράς.Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε  ο Γιώργος Καραμέρος, δημοσιογράφος και αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής, που επισήμανε ότι “είναι προνόμιο για την τοπική αυτοδιοίκηση ένας επιστήμονας, ένας επαγγελματίας , όπως ο Παντελής Σκαρλάτος να κατεβαίνει στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προσφέρει στον τρόπο του”. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πρώτο θέμα» και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Β’ Πειραιά. “Με κλειστά τα μάτια ”δαγκωτό” στον Παντελή Σκαρλάτο, γιατί το αξίζετε”, είπε χαρακτηριστικά.Στην κεντρική ομιλία , ο Παντελής Σκαρλάτος  αφού ευχαρίστησε  τους εκατοντάδες πολίτες του Ωραιοκάστρου οι οποίοι με την παρουσία τους στηρίζουν την πρωτοβουλία του, παρουσίασε τις βασικές αρχές που διέπουν την ιδρυτική διακήρυξη  της “αν.α.σ.α”“. Ο δήμος Ωραιοκάστρου ασφυκτιά. Θέλουμε να του προσφέρουμε την Ανάσα που έχει ανάγκη”, είπε ο Παντελής Σκαρλάτος.“Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα κινηματικό χαρακτήρα, να απελευθερώσουμε δυνάμεις της κοινωνίας και να στελεχώσουμε ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους ικανούς και με διάθεση προσφοράς στον τόπο”, πρόσθεσε.“Το πλάνο δράσης μας καταρτίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Στη βελτίωση της καθημερινότητας, κάνοντας τον δήμο μας φιλικό και ανθρώπινο και στην τοπική ανάπτυξη με ενίσχυση της απασχόλησης. Δεν  είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι απλώς ένας  επαγγελματίας  της παραγωγής , για αυτό μαζί  με όλους σας μπορώ να παράγω και πολιτική.Μαζί θα αλλάξουμε το Ωραιόκαστρο, μαζί θα δώσουμε Ανάσα στον τόπο μας”, κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Σκαρλάτος.
 6. Γρ.Ερδινέλης: Καλούμε όλους τους δημότες να μας στηρίξουν και να συστρατευτούν μαζί μας

 7. Φίλοι και φίλες

  Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε την κάθοδο της παράταξης μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019. Μια κάθοδο που έχει σαν αποκλειστικό σκοπό και στόχο την κατάκτηση της όσο το δυνατόν καλύτερης κατάταξης και γιατί όχι της πρώτης θέσης.

  Μιας θέσης που θα φέρει όλους ανεξαιρέτως τους δημότες στη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου αφού η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι οι ενεργοί, ευαίσθητοι και δραστήριοι στα κοινά πολίτες, [γυναίκες και άντρες] που αγαπούν το Δήμο τους και τον θέλουν ανάμεσα στους πρώτους και όχι ουραγό στο νομό.

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ γεννήθηκε το 2014 από ενεργούς πολίτες του Δήμου μας, σφυρηλατήθηκε, ενηλικιώθηκε και ανδρώθηκε μέσα από τις συνεχείς ουσιαστικές παρουσίες και παρεμβάσεις της στα δημοτικά συμβούλια, μεανοικτές στους πολίτες εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζητήσεις για ειδικά και γενικά θέματα που αφορούν τους δημότες [όπως συγκοινωνία, υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κ.α] με δράσεις για θέματα που πήραν και πανελλήνια δημοσιότηταόπως προσφυγικό, με την στάση και στήριξη της στις παράτυπες απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα, στο πρόβλημα του πόσιμου νερού σε Μυγδονία και Καλλιθέα, κ.λ.π] με δημιουργικές επαφές με συλλόγους, σωματεία αλλά και απλούς πολίτες για θέματα που τους αφορούν [απλά ή σύνθετα], με αγωνιστική στήριξη και δράση για την επίλυση τοπικών προβλημάτων [όπως κινητοποιήσεις για τα λατομεία του Δρυμού και του Μεσαίου αλλά και πρόσφατα με την ανατροπή της απόφασης για την δημιουργία δανειοθαλάμων στο Δρυμό, με την συνεχή μας πίεση για την ουσιαστική επίλυση του μεγάλου προβλήματος της γέφυρας – διάβασης της Φιλαδέλφειας, κ.λ.π. ]

  Ήμασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιδράσαμε και παλέψαμε με όσες δυνάμεις είχαμε για να μην περάσει η αύξηση των δημοτικών τελών που φόρτωσε με επιπλέον οικονομικό βάρος τους δημότες.

  Ήμασταν εκεί και επικροτήσαμε την πρόσληψη και μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων στην καθαριότητα.

  Φίλες και φίλοι

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ήταν παρούσα σχεδόν σε όλα τα δεκάδες δημοτικά συμβούλια από το 2014 μέχρι και το τελευταίο, άσκησε ουσιαστική, εποικοδομητική και δημιουργική αντιπολίτευση με τις μικρές της δυνάμεις στη διοίκηση του Δήμου και γι αυτό εισέπραξε την εκτίμηση, την επιδοκιμασία και τη στήριξη των δημοτών σε Ωραιόκαστρο, Μυγδονία και Καλλιθέα αλλά και όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων για τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις της.

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συνδυασμούς που δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών, [παλαιών αλλά και νεόκοπων] δηλώνει πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στους κόλπους της ακραία, ρατσιστικά, ξενοφοβικά και φιλοχουντικά στοιχεία γιατί είναι μια δημοκρατική προοδευτική δημοτική παράταξη που επιδιώκει να ενώσει και εκπροσωπήσει όλους τους δημοκράτες πολίτες του Δήμου.

  Για εμάς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, όπως κάνουν οι λοιπές παρατάξεις που στο όνομα ευκαιριακών ψηφοθηρικών στοχεύσεων δεν διστάζουν να συνοδοιπορήσουν με νυν δημοτικούς συμβούλους υποψηφίους που ξέχασαν προς τα πού βρίσκεται το Δημαρχιακό κτίριο, με νυν δημοτικούς συμβούλους που εμφανίζονται στις συνεδριάσεις όποτε και ότι ώρα επιθυμούν.

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν θα δεχθεί πρόσωπα, [όσους ψήφους κι αν κουβαλούν στο σάκο τους] που δυσφήμησαν στο πανελλήνιο με τις πρακτικές και πολιτικές τους το Δήμο Ωραιοκάστρου.

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι ανοιχτή σε κάθε δημοκράτη πολίτη, σε κάθε ενεργό δημότη και σε κάθε υποψήφιο που θέλει να συμπορευτεί μαζί της για να δημιουργήσουμε:

  ένα Δήμο κοινωνικά ευαίσθητο,

  ένα Δήμο με οικολογικές ευαισθησίες,

  ένα Δήμο με στόχευση την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ένα Δήμο αγωνιστικό και διεκδικητικό,

  ένα Δήμο οικονομικά ισχυρό,

  ένα Δήμο που θα αφουγκράζεται τα προβλήματα των δημοτών,

  ένα Δήμο που δεν θα μπλέκει τους πολίτες στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπηρεσιών,

  ένα Δήμο με σεβασμό και στήριξη στα άτομα με ειδικές ανάγκες

  ένα Δήμο που θα ενσωματώνει τις ειρηνικές και πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και συμπαράστασης χωρίς διακρίσεις φύλλου, ταυτότητας, προτιμήσεων, εθνότητας και θρησκεύματος.

  Ένα Δήμο που θα στηρίζει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

  Ένα Δήμο με ιδιαίτερες οικολογικές ευαισθησίες και δράσεις.

  Αυτόν τον δήμο οραματιζόμαστε εμείς στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

  Γι αυτόν τον Δήμο θα παλέψουμε και γι αυτόν τον δήμο καλούμε όλους τους δημότες να μας στηρίξουν και να συστρατευτούν μαζί μας.

  Όλοι οι άλλοι, κατά καιρούς δοκιμάστηκαν, διοίκησαν, έταξαν, υποσχέθηκαν και απέτυχαν. Δυστυχώς γι αυτούς βρέθηκαν ελλειποβαρείς από τους πολίτες του Δήμου μας και γι αυτό θα απορριφθούν με πάταγο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Μοίρασε το άρθρο!