ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ»

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ RealOraiokastro.gr, ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ site ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Αστέριος Γαβότσης: «Συνεπείς στο λόγο μας για την ασφαλτόστρωση της Συμμαχικής Οδού»

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 8 Μαΐου οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στη Συμμαχική Οδό. Ένα μεγάλο έργο στον Δήμο Ωραιοκάστρου, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και μια δεκαετία, πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τη Διοίκηση να κερδίζει ένα επιπλέον στοίχημα και να κάνει πράξη ακόμη μια υπόσχεση της.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής και των χιλιάδων πολιτών, που μετακινούνται καθημερινά με τα οχήματά τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.200.000€. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτήσει το έργο με 600.000 ευρώ, ο δήμος Ωραιοκάστρου με 300.000 ευρώ από ίδιους πόρους, με 200.000 ευρώ ο δήμος Δέλτα και με 100.000 ευρώ ο δήμος Παύλου Μελά.

Το έργο της ασφαλτόστρωσης, μήκους 8χλμ, από την οδό Θεσσαλονίκης έως την Π.Ε.Ο Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει: αποκατάσταση – επισκευή των φθορών του ασφαλτικού οδοστρώματος (λακκούβες- καθιζήσεις- παραμορφώσεις), καθώς και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού, ενώ δεν θα γίνει καμία αλλαγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Συμμαχικής Οδού σε κανένα τμήμα της.

Παράλληλα με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ωραιοκάστρου, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Εγνατίας Οδού θα εκπονηθεί οριστική μελέτη διαπλάτυνσης της Συμμαχικής Οδού, που θα περιλαμβάνει: ηλεκτροφωτισμό, δίκτυο όμβριων υδάτων, στοιχεία ασφάλειας Οδού, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση αλλά και κατασκευή κόμβων σε σημεία της Συμμαχικής Οδού. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 11 εκατ. ευρώ

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης την Τετάρτη το πρωί παραβρέθηκε στη Συμμαχική Οδό, κατά την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας ότι «Με την ασφαλτόστρωση της Συμμαχικής Οδού επιλύονται σημαντικότητα ζητήματα ασφάλειας στην κίνηση των οχημάτων. Συνεπείς στο λόγο μας είχαμε δεσμευτεί ότι η ασφαλτόστρωση της Συμμαχικής Οδού θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός της θητείας μας, όπως και έγινε. Κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι με σκληρή δουλειά επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων μας και θα συνεχίσουμε».

“Είμαστε η «αν.α.σ.α» για το δήμο μας, μια δυναμική ομάδα, έτοιμη να διοικήσει το Ωραιόκαστρο”

Την πλήρη σύνθεση του ψηφοδελτίου της και για τις τρεις δημοτικές ενότητες, Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας δίνει στη δημοσιότητα η «αν.α.σ.α.».

Πρόκειται για μια δυναμική ομάδα που είναι έτοιμη να διοικήσει το Ωραιόκαστρο και αποτελείται από ενεργούς συμπολίτες μας. Είναι όλοι, άνθρωποι πετυχημένοι στον τομέα τους που γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο τι πρέπει να αλλάξει στον δήμο μας αλλά και πώς να το κάνουν.

Τα κριτήρια για τη σύσταση του ψηφοδελτίου μας είναι να αγαπάνε τον τόπο τους, να φέρουν εμπειρία, δεξιότητα στην προσπάθειά μας και να είναι έτοιμοι να δουλέψουν για κάθε περιοχή.

Από αυτή τη στιγμή ξεκινάμε την τελική φάση του αγώνα μας όπου όλοι μαζί, μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τους συνδημότες μας, θα επικοινωνήσουμε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας “πόρτα – πόρτα”.

Καλούμε τους συμπολίτες μας, να μας εμπιστευτούν και να μας δώσουν την ισχυρή εντολή και τη δύναμη να τους υπηρετήσουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί αυτός ο δήμος είναι η ζωή μας.

Είμαστε η «αν.α.σ.α.» για το δήμο μας! Ελάτε μαζί μας για να πετύχουμε την ανατροπή!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

Αγαπητές φίλες και φίλοι, 
Πλησιάζοντας  προς το τέλος του ανηφορικού δρόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών  οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να κάνουμε τη φωνή της ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ πιο δυνατή σε όλο το Δήμο Ωραιοκάστρου.
Στα πλαίσια αυτά,  καλείστε να παραστείτε στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου (Λεωφ. Δημοκρατίας και Κομνηνών  την Παρασκευή 10-5-2019 και ώρα 20.οο μ.μ. ούτως ώστε η φωνή του καθενός μας να ενωθεί με των άλλων και έτσι να ακουστεί δυνατότερα σε όλο το Ωραιόκαστρο και στις δημοτικές ενότητες της Μυγδονίας και της Καλλιθέας. 
Με εκτίμηση
Γρηγόρης Γ. Εδιρνέλης

Με σύνθημα «Η νέα Δημαρχία στο πλευρό σου» ξεκίνησε η «Πορεία προς τη Νίκη»

Με σύνθημα «Η νέα Δημαρχία στο πλευρό σου» ξεκίνησε η «Πορεία προς τη Νίκη» για τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη- Πρώτος «σταθμός» το Μεσαίο

Με σύνθημα «Η νέα Δημαρχία στο πλευρό σου» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου εγκαινίασε, το βράδυ της Τρίτης (7/5) τον νέο κύκλο συναντήσεών του με τους κατοίκους του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου στην «Πορεία προς τη Νίκη». Πρώτος «σταθμός» σε αυτή την πορεία ήταν το Μεσαίο όπου ο κ. Πολυχρονίδης έδωσε απαντήσεις στα προβλήματα που του είχαν θέσει οι δημότες στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου ανοιχτών συζητήσεων «Μιλήστε με τον Ανέστη».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» -όπως είχε υποσχεθεί και κατά την προηγούμενη συνάντηση με τους κατοίκους του Μεσαίου- δεσμεύτηκε για τα έργα που μπορεί να υλοποιήσει ως δήμαρχος και διαβεβαίωσε πως θα ασκήσει πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας για θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

«Δεν θα δώσω υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα ούτε θα πω μεγάλα λόγια διότι θέλω να μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια. Εμείς θα είμαστε και την επόμενη μέρα εδώ, καθώς δεν κατεβήκαμε από τον ουρανό με ‘’αλεξίπτωτο’’ διότι κάποια στιγμή αποφασίσαμε να… σώσουμε το Ωραιόκαστρο. Ήμουν εδώ όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη σύντομη θητεία μου ως αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, αλλά και ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης την πενταετία που πέρασε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονίδης ο οποίος ήταν συνεχώς κοντά στους κατοίκους του Μεσαίου και όλου του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και παρών σε εκδηλώσεις πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και όχι μόνο. «Έτσι θα λειτουργούμε και την επόμενη μέρα, ενώ οι ανοιχτές συζητήσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη όλων των θεμάτων που τους αφορούν», συμπλήρωσε ο κ. Πολυχρονίδης και κάλεσε τους κατοίκους του Μεσαίου να εμπιστευθούν τον ίδιο –καθώς έχει και τις γνώσεις ως χωροτάκτης μηχανικός αλλά και την εμπειρία στα αυτοδιοικητικά- και την «αξιολογότατη ομάδα» με την οποία κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές.

Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου παρουσίασε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας στην οποία ανήκουν το Μεσαίο, το Πετρωτό, η Ν. Φιλαδέλφεια, o Μονόλοφος, η Νεοχωρούδα και ο Πεντάλοφος. Πρόκειται για τους: Γραμματόπουλο Σάββα, Δούμπαλα Κυριάκο, Κατσαρώνα Χρήστο, Μενεξέ Αλεξανδρίδου Μαρία, Πουμπουρίδη Λάζαρο, Συμεωνίδου Μαρία, Τσαλίδη Γεώργιο, Χρυσοχόου Ιωάννη. Επισήμανε ακόμη πως η «Συνεργασία Τώρα» καινοτομεί καθώς, όπως το υποσχέθηκε από την αρχή, δεν ‘’κατεβάζει’’ συνδυασμό για τα τοπικά συμβούλια των μικρών κοινοτήτων παρά μόνο για το τοπικό στην Κοινότητα Ωραιοκάστρου των 25.000 κατοίκων. «Δεν θέλαμε να διχάσουμε τις μικρές τοπικές κοινωνίες, την επιλογή των οποίων εμπιστευόμαστε και θα σεβαστούμε ως δημοτική αρχή. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλους όσοι εκλεγούν στα τοπικά συμβούλια των Κοινοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονίδης και κάλεσε τους κατοίκους του Μεσαίου να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Συνεργασία Τώρα» βάζοντας έως και 3 σταυρούς στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού για τη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας.

Πρώτη προτεραιότητα το νερό

Στη συνάντηση της Τρίτης ο κ. Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, πως στις άμεσες προτεραιότητές του –στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΥΑΩ και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- είναι η απονιτροποίηση και ο καθαρισμός του νερού. Επίσης, δεσμεύτηκε για την κατασκευή και ολοκλήρωση εντός της τετραετίας των έργων που αφορούν στην κεντρική πλατεία του χωριού η οποία σήμερα αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για το Μεσαίο, ενώ περιέγραψε και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί για να λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα σημειώνοντας πως ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία να λειτουργήσει ενδοδημοτική συγκοινωνία -με δρομολόγια συμπληρωματικά εκείνων του ΟΑΣΘ- η οποία θα δώσει ώθηση στην περιοχή και θα άρει το αίσθημα της απομόνωσης που σήμερα διακατέχει τους κατοίκους.

Επίσης ο κ. Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει την ανακατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο της κοινότητας και πως θα ασκήσει πιέσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν έργα που είναι απαραίτητα στη περιοχή όπως η συντήρηση της Παλαιάς Εθνικής Οδού (που σήμερα εγκυμονεί κινδύνους για όλους τους κατοίκους οι οποίοι τη χρησιμοποιούν καθημερινά), η αποκατάσταση των λατομείων, η ασφαλτόστρωση του χαλικόδρομου που περνά μέσα από το βουνό και ενώνει το Μεσαίο με το Ωραιόκαστρο, καθώς και η διαμόρφωση και ο καθαρισμός της κοίτης του Γαλλικού ποταμού.

Αναφερόμενος δε στην ανάγκη αποχαρακτηρισμού της λατομικής ζώνης προκειμένου να μη λειτουργήσουν στην περιοχή νέα λατομεία ο κ. Πολυχρονίδης επισήμανε πως «η μοναδική μας ελπίδα είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ‘’όπλο’’ μας ο πολιτιστικός θησαυρός της περιοχής που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλα τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού μέχρι τις λίμνες, κατά μήκος του ορεινού όγκου του Ωραιοκάστρου με σκοπό να προφυλάξουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από πιθανή επίθεση από Βορρά. Είναι έργα παγκόσμιας κληρονομιάς –μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς είναι καλοδιατηρημένα και ανέγγιχτα από τη φθορά του χρόνου ή των πολέμων καθώς σε αυτά δεν έγιναν μάχες- και ήδη προσελκύουν τουρίστες. Η αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού η οποία θα δώσει μια διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή με νέα εισοδήματα για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής.

«Ως εδώ με τα λατομεία!»

«Ως εδώ με τα λατομεία! Φτάνει πια! Εμείς σαν δήμος καλύψαμε στο μέγιστο και τις μελλοντικές ανάγκες μας. Τώρα οι υπόλοιποι δήμοι στα ανατολικά και στα βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος ας αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και ας λειτουργήσουν λατομεία εντός των ορίων τους», συμπλήρωσε ο κ. Πολυχρονίδης υπογραμμίζοντας πως «το φυσικό περιβάλλον είναι η μόνη παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές. Ο ορεινός όγκος αποτελεί το στρατηγικό σημείο αναφοράς του Δήμου Ωραιοκάστρου για τα επόμενα χρόνια, και αν δεν το προφυλάξουμε θα έχουμε χάσει το στοίχημα για προσέλκυση νέων κατοίκων και επιχειρήσεων, αλλά και νέων αγροτών για τους οποίους έχουμε σχέδιο στήριξης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, αλλά και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Εκατόν έντεκα (111) υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Γαβότση για τον Δήμο Ωραιοκάστρου – Το πληρέστερο και πιο ποιοτικό ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Ωραιοκάστρου

Εκατόν έντεκα (111) υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Γαβότση για τον Δήμο Ωραιοκάστρου – Το πληρέστερο και πιο ποιοτικό ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Ωραιοκάστρου

Η τεράστια εμπιστοσύνη των πολιτών του Δήμου Ωραιοκάστρου βρήκε την καλύτερη ανταπόκριση στην ποσοτική και ποιοτική πληρότητα του συνδυασμού “Πολιτεία με Όραμα”.

Ο συνδυασμός είναι μακράν ο μόνος που έχει τόσους πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι φτάνουν τους 111 και αποτυπώνουν την τεράστια αποδοχή της διοίκησης Γαβότση.

Η “Πολιτεία με Όραμα” διαθέτει το πιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με εκπροσώπηση όλων των περιοχών και όλης της κοινωνίας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Την ίδια στιγμή όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί για τον Δήμο Ωραιοκάστρου δεν έχουν πάνω από 75 υποψηφίους, καθώς αδυνατούν να πείσουν την τοπική κοινωνία για τα επιχειρήματα τους και κυρίως για το πρόγραμμα τους.

Η διείσδυση του συνδυασμού “Πολιτεία με Όραμα” σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με τους περισσότερους και καλύτερους υποψηφίους αποτελεί αναγνώριση του έργου της διοίκησης Γαβότση.

Κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της Νίκης από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη

Κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της Νίκης από τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη- Από το Μεσαίο ξεκινάει σήμερα η «Πορεία προς τη Νίκη» για τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα»

Κατατέθηκε την Κυριακή (5/5/) το ψηφοδέλτιο της Νίκης από τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ανέστη  Πολυχρονίδη, ενώ σήμερα, Τρίτη (7/5), ξεκινάει από το Μεσαίο η «Πορεία προς τη Νίκη».

Η ισχυρή παρουσία των γυναικών και των νέων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά της «Ομάδας» που κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου με τον Ανέστη Πολυχρονίδη, ενώ για πρώτη φορά, συγκροτείται ψηφοδέλτιο χωρίς μετακινήσεις: Όλοι οι υποψήφιοι κατεβαίνουν στις δημοτικές ενότητες στις οποίες κατοικούν και είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες.

Να σημειωθεί, επίσης, πως κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου εξαντλήθηκε το μέγιστο όριο του αριθμού των υποψηφίων τόσο για τον Δήμο Ωραιοκάστρου όσο και για το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Ωραιοκάστρου. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» για τον Δήμο Ωραιοκάστρου και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Καλλιθέα, Μυγδονία, Ωραιόκαστρο) περιλαμβάνει συνολικά 51 υποψηφίους, ενώ το ψηφοδέλτιο για την Κοινότητα Ωραιοκάστρου περιλαμβάνει 17 υποψηφίους.

«Καθαρό» ψηφοδέλτιο Νίκης

«Δεν μπήκαμε σε παιχνίδια ‘’μεταφοράς’’ υποψηφίων από τη μια δημοτική ενότητα στην άλλη. Οι υποψήφιοι κατεβαίνουν στη ΔΕ στην οποία είναι εγγεγραμμένοι και δίνουν μια δίκαιη μάχη, επί ίσοις όρους, όπως πρέπει να είναι, κόντρα σε όσα συμβαίνουν με άλλους συνδυασμούς. Είναι ένα ‘’καθαρό’’ ψηφοδέλτιο, ένα «ψηφοδέλτιο Νίκης» που αποτυπώνει την ανθρωπογεωγραφία του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας μας. Περιλαμβάνει υποψηφίους όλων των ηλικιών και από όλους τους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Έχουμε τους νέους, τους φοιτητές, τους μαθητευόμενους, τους επιστήμονες, τους εργάτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους γονείς, τους συνταξιούχους. ‘’Η Oμάδα μας’’ συνιστά ένα πάντρεμα της εμπειρίας και του νεανικού ενθουσιασμού και οράματος. Και όπως το υποσχεθήκαμε, καινοτομήσαμε ‘’κατεβάζοντας’’ για τα τοπικά συμβούλια συνδυασμό μόνο για το τοπικό στην Κοινότητα Ωραιοκάστρου (η οποία είναι μια πολυπληθής ενότητα), καθώς δεν θέλαμε να διχάσουμε τις μικρές τοπικές κοινωνίες την επιλογή των οποίων εμπιστευόμαστε και θα σεβαστούμε ως δημοτική αρχή. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλους όσοι εκλεγούν στα τοπικά συμβούλια των Κοινοτήτων», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην ισχυρότατη παρουσία των γυναικών στο ψηφοδέλτιο. «Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία στιγμή… σώσαμε την ποσόστωση για τους άνδρες υποψηφίους για το τοπικό συμβούλιο στην Κοινότητα Ωραιοκάστρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονίδης.

«Πορεία προς τη Νίκη»

Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, ξεκινά από το Μεσαίο η «Πορεία προς τη Νίκη», ο δεύτερος μεγάλος κύκλος των συναντήσεων του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη με τους δημότες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου ο επικεφαλής τους συνδυασμού «Συνεργασία Τώρα» έχοντας ήδη ακούσει όλα  τα προβλήματα και τις προτάσεις των δημοτών θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του «Master Plan –Δ. Ωραιοκάστρου 2019-2023». Ο Ανέστης Πολυχρονίδης θα δεσμευτεί για συγκεκριμένα έργα και εφικτές λύσεις καταθέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και παρουσιάζοντας τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Το ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Ωραιοκάστρου

ο ψηφοδέλτιό της για τις τοπικές εκλογές κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 4/5/2019, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου

Ωραιοκάστρου, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεμελή Άγγελο.

ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στο ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: Του Γρηγόρη Εδιρνέλη

Τυχαία έπεσε το βλέμμα μου πρόσφατα σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του δόκτορος Χρίστου Γαλλή, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αν και όλοι μας (λίγο – πολύ) γνωρίζουμε την μεγάλη σημασία που παίζει το πράσινο και ο δασικός πλούτος στη δημόσια υγεία, παρόλα αυτά θεώρησα, εν όψει και των προεκλογικών προγραμμάτων των παρατάξεων για το περιβάλλον, να αναδημοσιεύσω αυτούσιο το άρθρο αυτό.

Σκοπός μου να καταδείξω σε όλους τους ενεργούς πολίτες ότι δεν πρέπει να προσπερνάμε αδιάφορα ό,τι αφορά το περιβάλλον ούτε να αντιγράφουμε προγράμματα άλλων παρατάξεων ανά την Ελλάδα, απλά και μόνο, με τον εύκολο αυτό τρόπο να γεμίζουμε «για το θεαθήναι» το προγραμματικό μας φυλλάδιο.

Αντίθετα όσο το δυνατό με μεγαλύτερη ένταση οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην προστασία των δασών που περιβάλλουν όλες της δημοτικές ενότητες του δήμου Ωραιοκάστρου, να θωρακίσουμε το αστικό πράσινο της πόλης και των χωριών και έτσι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία που τόσο πολύ εξαρτάται από αυτά. Για να μην μακρηγορώ παραθέτω αυτούσιο το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό άρθρο.

ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

«Η αστικοποίηση και οι σύγχρονες αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν περιορίσει τις δυνατότητες του ανθρώπου για επαφή με τη φύση. Ταυτόχρονα, πολλές κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη συχνότητα κακής σωματικής και ψυχικής υγείας που συνδέεται τόσο με το χρόνιο άγχος και την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα όσο και με την έκθεση σε ανθρωπογενείς περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την ιατρική και την τεχνολογία.

Ανάμεσα στους επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα ολοένα και αυξανόμενα καθιστικά επαγγέλματα, το ψυχικό άγχος που γεννά ο αστικός τρόπος διαβίωσης και οι σύγχρονες εργασιακές πρακτικές, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αύξηση του θορύβου, το θερμικό στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλουν περαιτέρω στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Το αποτέλεσμα είναι μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας, αυξημένες δαπάνες για συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία, αυξημένη απουσία εργασίας και κακές κοινωνικές σχέσεις.

Τα δάση, τα αστικά και περιαστικά άλση, τα αστικά πάρκα, οι κήποι και οι χώροι πρασίνου παρέχουν ευκαιρίες για τη βελτίωση αυτών των τάσεων. Από τη διεθνή βιβλιογραφία τεκμηριώνεται η θετική συσχέτιση της έκθεσης σε τέτοια φυσικά περιβάλλοντα και των διαφόρων δεικτών της ανθρώπινης υγείας. Το βασικό μήνυμα που αναδύεται από την τεκμηριωμένη έρευνα είναι ότι η επαφή με τη φύση, και γενικότερα με τους χώρους πρασίνου, βελτιώνει την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος, ενισχύοντας τη διάθεση, αμβλύνοντας την ένταση της κατάθλιψης, του θυμού και της κούρασης, αυξάνοντας τη ζωτικότητα και την ευεξία.

Το περπάτημα και άλλες δραστηριότητες στα δάση και στους αστικούς και περιαστικούς χώρους πρασίνου σχετίζονται, πιο συγκεκριμένα, με τη θετική διάθεση, την αυξημένη συνεχή προσοχή και τη γνωστική λειτουργία, με μειωμένο φυσιολογικό στρες (π.χ. καρδιακό ρυθμό, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο αίματος, ορμόνες άγχους κ.λπ.) και βελτίωση φυσιολογικών λειτουργιών (π.χ., προάγοντας τη δραστηριότητα και αυξάνοντας τον αριθμό των κυττάρων φυσικών φονέων και των επιπέδων των διακυτταρικών αντικαρκινικών πρωτεϊνών και ενζύμων). Συμβάλλουν έτσι σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού όπως το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το νευρικό, το ουροποιητικό και το πεπτικό, αλλά και να επηρεάσει δυσμενώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αστικά δάση μπορούν να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έτσι να συμβάλουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους, οι σύγχρονες στρατηγικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα πρέπει να εξετάσουν και να αξιοποιήσουν την αξία των δασών και των χώρων πρασίνου στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα βασικό μήνυμα είναι ότι οι πόλεις μπορούν να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία μέσω του αστικού σχεδιασμού πράσινων χώρων.

Τα δάση, τα αστικά και περιαστικά άλση και οι άλλοι χώροι πρασίνου μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα δημόσιας υγείας και στις πολιτικές για την προώθηση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Υποστηρίζοντας την πνευματική ευεξία και την άμβλυνση του άγχους, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, ενθαρρύνοντας τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα, μειώνοντας την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, θόρυβο και υπερβολική θερμότητα, μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας των κατοίκων.

Η ανθρώπινη υγεία και η ευημερία είναι ζωτικά κοινωνικοπολιτικά θέματα και ζητήματα δημόσιας υγείας για σήμερα και το μέλλον. Οι χώροι πρασίνου κάθε μορφής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευημερία του πληθυσμού, στον βαθμό που θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν ένα είδος ασφάλισης υγείας.»

*Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ είναι υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

“Λαϊκή Συσπείρωση”: ΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την καταστροφή του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας, από τη φωτιά που ξέσπασε στις 12 Μαρτίου 2016, κατά την προσπάθεια κλοπής του ΑΤΜ τράπεζας Πειραιώς. Ήταν από τα παλιότερα κτίρια του χωριού, άντεξε στο χρόνο για σχεδόν έναν αιώνα και τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργούσε σαν Πνευματικό Κέντρο και χρησιμοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τη διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων. Εδώ και 3 χρόνια παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι για να μας θυμίζει όχι μόνο την εγκατάλειψη και αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου. Να μας θυμίζει σε ποια θέση βάζουν τον πολιτισμό όλοι αυτοί που έχουν σαν κορωνίδα την επιχειρηματικότητα, γιατί επιχειρηματικότητα και πολιτιστικές αναγκαιότητες, είναι δύο αντίθετες έννοιες. Η ευθύνη της διοίκησης του Δήμου σε ότι έχει να κάνει με την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας είναι τεράστιες γιατί έχει αφήσει εδώ και χρόνια το κτήριο στη τύχη του και όσο αργεί η αποκατάσταση τόσο μεγαλώνει και το οικονομικό κόστος.

Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο αυτή ή όποια άλλη διοίκηση των δελφίνων ήταν στη θέση της; Όχι, γιατί όλοι τους είναι με τη λογικήτης επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας. Σε αυτή τη λογική, δεν περισσεύουν χρήματα για κοινωφελή έργα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πολιτιστικός πολυχώρος της Γαλήνης (γνωστός και σαν Τρύπα). Ενώ έχουν περάσει 3 διοικήσεις, με πολλούς από τους σημερινούς υποψήφιους δημάρχους να έχουν συμμετάσχει σε υπεύθυνες θέσεις, δεν προχώρησε καθόλου, έστω και σαν έργο ήπιων διαστάσεων. Σήμερα κοντεύει να μπαζωθεί περιμένοντας κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο, ή να ενταχθεί σε κάποιο ΣΔΙΤ, επί ωφελεία εργολαβικών συμφερόντων. Μελέτες φυσικά υπάρχουν, για να λένε ότι κάτι έκαναν.

Σαν “Λαϊκή Συσπείρωση”, στηρίξαμε τις διεκδικήσεις των κατοίκων της Νεοχωρούδας για την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου, με τη κάλυψη του κόστους εξ ολοκλήρου από το Κράτος και την υπεύθυνη Τράπεζα. Το έργο αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με λογικό κόστος, αν η τοπική και η περιφερειακή διοίκηση και οι αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες λειτουργούσαν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μία άλλη πολιτική που δεν είναι στα δικά τους προγράμματα, μία πολιτική διαχείρισης του Δήμου, που είναι μόνο στο πρόγραμμα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά» παρουσίασε ο Παντελής Τσακίρης

«Σκληρή δουλειά – πλούσιο βιογραφικό – μάχιμη καθημερινότητα» αποτελούν τρία από τα κεντρικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τα στελέχη που θα δώσουν τη μάχη των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη.

Χτες το πρωί ο Παντελής Τσακίρης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά», κατέθεσε κι επίσημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την υποψηφιότητα της παράταξης στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά» απαρτίζουν 75 στελέχη, εκ των οποίων 51 κατέθεσαν υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο (οκτώ από την εκλογική περιφέρεια Καλλιθέας, 14 από την εκλογική περιφέρεια Μυγδονίας και 29 από την εκλογική περιφέρεια Ωραιοκάστρου) και 24 για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

«Οι συνεργάτες που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης είναι άντρες και γυναίκες με ικανότητες που δοκιμάστηκαν στην πραγματική ζωή και που όλοι τους μοιράζονται την ίδια φλόγα, το ίδιο πάθος για τον τόπο μας. Προέρχονται από διαφορετικές ηλικίες και εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά καθεμία από τις τρεις δημοτικές ενότητες, την Καλλιθέα, τη Μυγδονία και το Ωραιόκαστρο. Διαθέτουν υψηλή αίσθηση καθήκοντος και διατηρούν ανοιχτό μυαλό σε νέες, αλλά ρεαλιστικές ιδέες, ενώ μέσα από την επαγγελματική και κοινωνική τους δραστηριότητα έχουν σημαντική επιρροή στην τοπική κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

“Δυναμική ομάδα, έτοιμη να διοικήσει το Ωραιόκαστρο”

Το συνδυασμό της παράταξης «αν.α.σ.α» για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σήμερα, νωρίς το πρωί, ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Σκαρλάτος συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το ψηφοδέλτιο που καταθέσαμε σήμερα, στο οποίο συμμετέχουν έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και πολλοί νέοι άνθρωποι με ανεξάντλητη όρεξη και διάθεση για προσφορά.

Συγκροτήθηκε μια δυναμική ομάδα που είναι έτοιμη να διοικήσει το Ωραιόκαστρο και αποτελείτε από ενεργούς συμπολίτες μας, που προέρχονται από όλο το φάσμα της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής και οι οποίοι θα συμβάλουν στην «αν.α.σ.α» που θέλουμε να δώσουμε στον τόπο μας. Άνθρωποι πετυχημένοι στον τομέα τους που γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο τι πρέπει να αλλάξει στον δήμο μας αλλά και πώς να το κάνουν», τόνισε αμέσως μετά την κατάθεση του ψηφοδελτίου ο κ. Σκαρλάτος.

«Από αυτή τη στιγμή ξεκινάμε την τελική φάση του αγώνα μας όπου όλοι μαζί, μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τους συνδημότες μας, θα επικοινωνήσουμε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας “πόρτα – πόρτα”. Ευχαριστώ όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για την αποφασιστικότητά τους να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί. Καλώ τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν και να μας δώσουν ισχυρή εντολή που θα μας δώσει τη δύναμη να τους υπηρετήσουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και κατέληξε: «Όλοι μαζί αποφασίσαμε να συμπορευτούμε με γνώμονα το καλό του τόπου μας. Όλοι μαζί θα δώσουμε μάχη για έναν δήμο σύγχρονο, έναν δήμο –πρότυπο. Το Ωραιόκαστρο αλλάζει. Το Ωραιόκαστρο χρειάζεται την αν.α.σ.α του».

Το εκλογικό στρατηγείο των… Πρωταγωνιστών εγκαινίασε ο Παντελής Τσακίρης

Το ηχηρό μήνυμα ότι ήλθε επιτέλους η ώρα ο δήμος Ωραιοκάστρου να γυρίσει σελίδα και να καταστεί εκ νέου… Πρωταγωνιστής έστειλαν οι ίδιοι οι εκατοντάδες των πολιτών που έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά» με υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου τον Παντελή Τσακίρη.

Το εκλογικό στρατηγείο των… Πρωταγωνιστών, που βρίσκεται στην καρδιά του Ωραιοκάστρου, επί της οδού Κομνηνών 55, εγκαινιάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα.

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο Παντελής Τσακίρης άσκησε δριμεία κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή, κατηγορώντας την ότι στην πραγματικότητα έχει εγκαταλείψει και την Καλλιθέα και τη Μυγδονία και το Ωραιόκαστρο.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά» σημείωσε με νόημα ότι τα τελευταία χρόνια «έχουμε γίνει μάρτυρες ατέλειωτων χαμένων ευκαιριών», μιλώντας για «κονδύλια που υπήρχαν, αλλά δεν διεκδικήθηκαν ποτέ» και για «πολιτικές, που ακόμη και δίχως κόστος θα μπορούσαν να αλλάξουν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά μας, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν».

«Γίναμε μάρτυρες μιας απούσας δημοτικής αρχής», τόνισε ο Παντελής Τσακίρης, δεσμευόμενος ότι οι «Πρωταγωνιστές Ξανά» είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν σκληρά, για να διεκδικήσουν και να επιτύχουν ένα καλύτερο μέλλον για τον δήμο Ωραιοκάστρου.

«Ξέρω πολύ καλά ότι μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και αυτές ακριβώς αποτυπώνονται στις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά».

Ο Παντελής Τσακίρης παρουσίασε βασικές αρχές των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού αλλά κι ένα προς ένα τα στελέχη που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Πρωταγωνιστές Ξανά».

Το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Ωραιοκάστρου επιδοκιμάζει (αναγνωρίζει τελικά) σε συνέντευξη του υποψήφιος Δήμαρχος του Ωραιοκάστρου

Το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Ωραιοκάστρου επιδοκιμάζει (αναγνωρίζει τελικά) σε συνέντευξη του υποψήφιος Δήμαρχος του Ωραιοκάστρου.

Ο εν λόγω υποψήφιος σημειώνει ότι θα ολοκληρωθούν έργα, τα οποία «τρέχουν» ή έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από εγκεκριμένα κονδύλια.

Επί της ουσίας υπογραμμίζει πως παράγεται οφθολμοφανές έργο στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Μόνο που προηγούμαστε και επειδή εμείς είμαστε οι πρωτεργάτες θα μας «επιτρέψει» να μη δώσουμε τη σκυτάλη και να συνεχίσουμε εμείς τον αγώνα μας, με τη βοήθεια και τη συνεργασία του, αν εκλεγεί!

Βλέπει αυτό που αρνούνται (ευτυχώς όχι όλοι), να δουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου, οι οποίοι «πετροβολούν» άστοχα οτιδήποτε θετικό και γόνιμο εξελίσσεται στον Δήμο μας.

Καλό θα είναι να παραδειγματιστούν από την επαφή με την πραγματικότητα.

Τα τελευταία 4 χρόνια ο Δήμος Ωραιοκάστρου με στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής πέτυχε απόλυτη εξυγίανση των οικονομικών του και είναι έτοιμος να μειώσει τα δημοτικά τέλη, γιατί τώρα είναι εφικτό.

Παράλληλα προχώρησαν έργα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών της ευρύτερης περιοχής του Ωραιοκάστρου και συγχρόνως πολλά έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης (ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ).

«Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα θα μας βρει στη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου και πάλι, αξιοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις των παρατάξεων που θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο» τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκαστρου  Αστέριος Γαβότσης».

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Τη λεγόμενη καθημερινότητα του λαού δεν τη συνθέτουν μόνον η αποκομιδή των σκουπιδιών, η κατάσταση των δρόμων και των πάρκων, η δημοτική γραφειοκρατία.

Στην «καθημερινότητα» περιλαμβάνονται οι κοινωνικές ανάγκες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η υποβάθμιση περιοχών, η ενεργειακή φτώχεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η φοροληστεία, η προβληματική πολιτική προστασία.

Η όξυνση των παραπάνω προβλημάτων είναι άραγε αποτέλεσμα της ανικανότητας, της κακής διαχείρισης και αδιαφορίας; Χωρίς να αγνοήσουμε και τέτοιες πλευρές, η ουσία είναι ότι όποιο πρόβλημα και αν εξετάσεις, θα βρεις στη βάση του τα κεντρικά πολιτικά προβλήματα.

Ακόμα και αυτή η ανικανότητα και η αδιαφορία κυβερνήσεων και τοπικών αρχόντων, είναι επιλεκτική. Όταν πρόκειται για την εφαρμογή πολιτικών που συμφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εργολάβους, είναι ικανότατοι.

Τα δέκα τελευταία χρόνια, κάθε προϋπολογισμός του δήμου, κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα, καταρτίζεται με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που στέλνονται με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις. Οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν περικοπές χρηματοδότησης που ξεπέρασαν το 70%, δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου ως εγγύηση προς τους δανειστές, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πάγωμα προσλήψεων σε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται κατά γράμμα από εκείνους τους εκλεγμένους στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη λογική οφέλους – κόστους (ανταποδοτικότητα), τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τη χρηματοδότηση έργων που φέρνουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Για το λόγο αυτόν δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικός έλεγχος, αντιπυρική προστασία.

Ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι και αυτοδιοικητικοί δεν υπάρχουν. ΄Ολοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα, μα πάνω από όλα, σε πολιτικές. ΄Ολοι τους στηρίζουν επιχειρηματικά σχέδια, φορτώνουν νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες. ΄Ολοι τους είναι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. ΄Ολοι τους στηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μνημονιακά πλαίσια για περικοπές δαπανών για βασικές υπηρεσίες. Είναι με τις «ελάχιστες κοινωνικές παροχές» – ψίχουλα για το λαό. ΄Ολοι συγκλίνουν στην ίδια στρατηγική και γι αυτό άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα για αλισβερίσια στα ψηφοδέλτια και τους συνδυασμούς τους.

Είναι λοιπόν ψέμα και κοροϊδία τα περί τοπικών κριτηρίων και το ποιός από αυτούς θα μας βελτιώσει την «καθημερινότητα» που μαύρισαν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους.

Οι μόνοι που βρίσκονται απέναντι σε όλα αυτά είναι οι υποψήφιοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το Κ.Κ.Ε.

Το δίλημμα που αντικειμενικά μπαίνει είναι αν θα ψηφίσουμε τους εκτελεστές και συνένοχους της αντιλαϊκής πολιτικής στο δήμο μας ή εάν θα επιλέξουμε αγωνιστές που θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική και θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Όπως δηλαδή έδρασαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Πάτρας, της Καισαριανής, της Ικαρίας, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου.

Και για να πιάσει τόπο η ψήφος μας πρέπει η απάντηση σε όλους τους κρίκους της αντεργατικής επίθεσης, να είναι ενιαία. Στις εκλογές στις κοινότητες, στους δήμους και τις Περιφέρειες να ρίξουμε το ψηφοδέλτιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Στις ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η «Δύναμη Δημιουργίας» είναι μια παράταξη – παρέα και οι παρέες γράφουν ιστορία».

Το μήνυμα της αλλαγής στον δήμο Ωραιοκάστρου έστειλε η εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» του υποψήφιου δημάρχου Ωραιοκαστρου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και Κομνηνών στο Ωραιόκαστρο, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, παρουσία υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και εκατοντάδων δημοτών.

Κατά την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε: «Το μισόΩραιόκαστρο λείπει λόγω των γιορτών και το άλλο μισό είναι εδώ!».

Απευθυνομενος προς τους δημότες πρόσθεσε πως η παράταξη του είναι έτοιμη να διοικήσει τον δήμο από την επόμενη κιολας μέρα. «Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε γιατί ο τόπος μας δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια μέρα, δεν έχει ανάγκη από άλλα πειράματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του συνδυασμού, το χαρακτήρισε τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και εμπεριστατωμένο. «Το παρουσιάσαμε σε όλους σας. Εδώ και τρεις μήνες μιλάμε με το πρόγραμμά μας, κάναμε εκδηλώσεις, πήγαμε με θάρρος σε όλα τα χωριά και σε όλες τις γειτονιές του δήμου Ωραιοκάστρου», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες τον συνδυασμό «Δύναμη Δημιουργίας»: «Γιατί είδατε το έργο που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί είμαστε η παράταξη που τίμησε την ψήφο σας, που έκανε γόνιμη, εποικοδομητική αλλά και διεκδικητική αντιπολίτευση, γιατί ανέδειξε τα μεγαλύτερα προβλήματα που η διοίκηση ήθελε να κρύψει, γιατί είμαστε η παράταξη που προστάτεψε την τσέπη των πολιτών και κυριως προστάτεψε τον τόπο από πολύ χειρότερες επιλογές που η απερχόμενη διοίκηση, ήταν έτοιμη να κάνει», υπογράμμισε.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κάλεσε σε συστράτευση για να μπορέσει ο τόπος να ανακάμψει. «Όλοι οι άνθρωποι του τόπου μας θα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να είμαστε σε εγρήγορση, να συμμετέχουμε, να πάρουμε σωστές επιλογές για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η «Δύναμη Δημιουργίας» είναι μια παράταξη που είναι παρέα, και οι παρέες γράφουν ιστορία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού, ενώ στη συνέχεια ο κ.Παπακωνσταντινου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον κόσμο που έδωσε δυναμικό παρών στο εκλογικό κέντρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ: Οι προεκλογικές φούσκες και μεγαλοστομίες δίνουν και παίρνουν

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και οι προεκλογικές φούσκες και μεγαλοστομίες δίνουν και παίρνουν ας είμαστε πιο προσεκτικοί πριν δημοσιοποιούμε πυροτεχνήματα και πυρά κατά πάντων.

Αφορμή, το δελτίο τύπου της παράταξης «Συνεργασία Τώρα». Συνιστούμε λοιπόν στους συντάκτες του και ειδικά στον επικεφαλής της, Ανέστη Πολυχρονίδη πως ο πανικός δεν υπήρξε ποτέ καλός σύμβουλος και φανερώνει αδυναμία και ηττοπάθεια. Όταν μάλιστα αναφέρεται ονομαστικά στη δημοτική παράταξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ, που η έντιμη πορεία της τα τελευταία πέντε χρόνια δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και ειδικά στον επικεφαλής της Γρηγόρη Εδιρνέλη, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και νηφάλιος.

Εάν λοιπόν ο κ. Πολυχρονίδης, ενάντια στην πάγια και πανθομολογούμενη εκλογική νομολογία, περί του τι σημαίνει νέα ή παλιά δημοτική παράταξη, επιμένει πως η δική του παράταξη είναι συνέχεια της παλιάς παράταξης «Ωραιόκαστρο Τώρα» του πρώην δημάρχου κ. Σαραμάντου, για να πάρει «καλή σειρά» στο γήπεδο των προεκλογικών ομιλιών, να βγει και να το δηλώσει ευθαρσώς, για να το συνυπολογίσουν οι δημότες και όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοί του που σήμερα «εκτίθενται» με την «παλιά» παράταξη οποία πολλοί εξ’ αυτών αντιπολιτεύτηκαν με μανία.

Εάν πάλι θεωρεί πως αποτελεί νέα παράταξη τότε να τηρήσει την εκλογική νομοθεσία και να σταματήσει να πετάει λάσπη πανταχόθεν περί δήθεν «φίμωσης και απαξίωσης του». Όλοι άλλωστε «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πως υπήρξε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του κ. Σαραμάντου για όλη την τετραετία και αυτό είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα κριθεί στις επικείμενες εκλογές όπως και για «το έργο που προσέφερε» στον Δήμο μας.

Τον παραδίδουμε λοιπόν στην κρίση όλων (δημοτών και υποψηφίων συμβούλων του) για να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα, μήπως και καταλήξουν τελικά σε ποια παράταξη συμμετέχουν και με ποιο πολιτικό κοκτέιλ συνυποψηφίων συναγωνίζονται στις επερχόμενες εκλογές όπως και με ποιους θα συνεργάζονται την επομένη των εκλογών.

Πάντως για να βοηθηθούν, τους συνιστούμε να προστρέξουν στα άρθρα 13 – Υποψηφιότητες – κατάρτιση συνδυασμών όπως αυτό αντικατέστησε το άρθρο 18 του ν. 3852/2010 και στο άρθρο 73 – Δημοτικές παρατάξεις όπως αυτό αντικατέστησε το άρθρο 66 του ν. 3852/2010 αλλά και το σύνολο της εκλογικής νομοθεσίας.

Το γραφείο τύπου της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Καμία επαφή με την πραγματικότητα της αυτοδιοίκησης και την καθημερινή διαχείριση ενός δήμου δεν έχουν οι περισσότεροι υποψήφιοι

Καμία επαφή με την πραγματικότητα της αυτοδιοίκησης και την καθημερινή διαχείριση ενός δήμου δεν έχουν οι περισσότεροι υποψήφιοι για τον δήμο Ωραιοκάστρου, οι οποίοι τάζουν ότι τους «κατέβει στο κεφάλι» χωρίς καν να γνωρίζουν εάν υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης των όσων ανερυθρίαστα υπόσχονται στους δημότες.

Έργα, δράσεις και παρεμβάσεις αραδιάζονται στον προεκλογικό διάλογο και σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι προσπαθούν να υπερθεματίσουν, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν ιδέα εάν όλα αυτά για τα οποία τάχα δεσμεύονται, μπορούν να γίνουν πράξη.

Την ίδια στιγμή ασκούν κριτική και κατηγορούν την σημερινή Δημοτική Αρχή, για τα όσα έπραξε, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου παράγει σημαντικό έργο.

Ας μάθουν πρώτα οι υποψήφιοι για τον Δήμο Ωραιοκάστρου που βρίσκονται τα χωριά του δήμου, που θέλουν να διοικήσουν και μετά ας ανακοινώνουν υποσχέσεις για έργα, τα οποία θα μείνουν μόνο στα προεκλογικά τους φυλλάδια.

Οι υποδομές και τα έργα δεν γίνονται στα «λόγια» και στις κούφιες υποσχέσεις, αλλά χρειάζονται δουλειά, επιμονή και υπομονή για να καρποφορήσουν.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ του Γρηγόρη Εδιρνέλη

Χωρίς καμιά ντροπή, τον τελευταίο καιρό, διαδραματίζεται στο Ωραιόκαστρο ένα μεταγραφικό παζάρι που θα το ζήλευαν ακόμη και επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι.

Συγκεκριμένες δημοτικές παρατάξεις, παλιές και «νέες» ασκούνται στο άθλημα του «έλα εσύ – φύγε εσύ». Άραγε όλοι αυτοί οι κύριοι (με τις πολλές μεταγραφές στο παρελθόν από παράταξη σε παράταξη) τι μπορούν να προσφέρουν τώρα, που δεν το πρόσφεραν τόσα χρόνιαΤόσο καιρό τι έκαναν οι νυν υποψήφιοι που κατά καιρούς διοίκησαν από πρωτοκλασάτες θέσεις το Δήμο μας;

Ενώ ο κόσμος γελά πίσω από την πλάτη τους, αυτοί βαυκαλίζονται με την αυταρέσκεια και την πολιτική τους μυωπία, πιστεύοντας πως αλλάζοντας δημοτική παράταξη, εισέρχονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και εξέρχονται εξαγνισμένοι και ανανεωμένοι, έτοιμοι για νέους και οραματικούς αγώνες. Ατυχώς όμως γι αυτούς, (παρόλες τις αφελείς πολιτικοδικαιολογίες και τα φληναφήματα που ψελλίζουν για τις μεταπηδήσεις τους) δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τους πιο καλοπροαίρετους ψηφοφόρους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι «την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανένας».

Το τελευταίο διάστημα, εν είδει ποδοσφαιρικών μεταγραφών, παρατηρούμε απίθανες μετακινήσεις ατόμων (ικανών και μη)  ανδρών και γυναικών, εκ των οποίων κάποιοι θέλουν να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και κάποιοι άλλοι, με στοιχεία εγωιστικής, φλύαρης, θρασύτατης και περίεργης προσωπικότητας μετακόμισαν σε άλλα ψηφοδέλτια, τα οποία πριν μέμφονταν και αντιπολιτευόταν με πάθος.

Οι δε «μπαρουτοκαπνισμένοι» παλαιότεροι υποψήφιοι μετά την πελατειακή και ρουσφετολογική τακτική που εφάρμοσαν στο πέρασμα τους, απαιτούν να επανεκλεγούν για να συνεχίσουν το «έργο» τους ενώ οι νεώτεροι μεταγραφέντες για να ικανοποιήσουν τις «κενοδοξίες» τους. Επίσης, κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι βγήκαν από την αφάνεια καιτο σκοτάδι της πολιτικής, στο οποίο είχαν  εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, για να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο με lifestyle φωτογραφίσεις και glamour συναθροίσεις. Η ιδεοληψία αυτών των υποψηφίων συμβούλων και δημάρχων έχει αποκλειστικό στόχο τις «καρέκλες» και το θρόνιασμα τους σε αμειβόμενες θέσεις, με τα συναφή οφέλη που απορρέουν από αυτές.

Τι μπορούν άραγε να προσφέρουν όλοι αυτοί, αφού τους περισσοτέρους τους διακατέχει η αλαζονεία, το ατομικό συμφέρον, η ματαιοδοξία και ο τυχοδιωκτισμός; 

Αυτό πιθανό να αφορά μικρή ή μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως είναι φαινόμενο που παρατηρείται πολύ έντονα στις μέρες μας, αφού υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι είναι αξιόλογοι γυρολόγοι υποψήφιοι, ενώ στην ουσία είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

Αυτές τις «μεταγραφές», όπως λέγονται στην ποδοσφαιρική διάλεκτο και τις «μεταμοσχεύσεις» όπως ονομάζονται στην ιατρική, όχι απλά τις αποδέχονται αλλά και τις επιδιώκουν με πάθος οι περισσότεροι εκ των επικεφαλής των παρατάξεων. Είτε γιατί πιστεύουν ότι θα διευρύνουν το εκλογικό σώμα προς την παράταξη τους, (αυτό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη πολιτική ανοησία) είτε γιατί πιστεύουν ότι οι νεομεταγραφέντες είναι ικανοί και ότι προέρχονται από παρθενογένεση ούτως ώστε να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο από τον δικό τους παραταξιακό χώρο.

Δυστυχώς κάποιες φορές τις «μεταγραφές» αυτές κινούν και παροτρύνουν από το παρασκήνιο, ανθρωπάρια που έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι, για να καλύπτουν την δική τους προσωπική ανεπάρκεια και έτσι λειτουργώντας υποχθόνια, ικανοποιούν τα όποια κόμπλεξ τους διακατέχουν.

Τελικά το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω νοσηρών καταστάσεων είναι να  δημιουργούνται «προσωπικότητες», που τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να προσδιορίσεις με βεβαιότητα ούτε το πολιτικό τους πιστεύω ούτε και την πολιτική τους σοβαρότητα.

Καλύπτονται με τις λέξεις, «νέο», καινοτόμο», «πρωτοποριακό», «ανεξάρτητο», «ακηδεμόνευτο» και άλλα παρόμοια, ενώ είναι πλήρως κομματικοποιημένοι και εξαρτώμενοι από τους πολιτικούς οργανισμούς που ανήκουν.Κυκλοφορούν στις επάλξεις της δήθεν «προσωπικής τους θυσίας και προσφοράς» για το καλό των πολιτών του Ωραιοκάστρου. Μάλιστα έχουν τα θράσος και την υποκρισία να κατηγορούν τους αντιπάλους τους για κομματισμό.!!!(εδώ γελάνε)

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω προς όλουςανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους και μυγιαζόμενους από ενοχλητική μύγα, να αναλογιστούν ότι οι μεταγραφές παικτών γίνονται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε ο «νέος παίκτης» να λειτουργήσει σωστά και ομαδικά προς το σύνολο της ομάδας γιατί εάν δεν προσαρμοστεί θα τον «φάει» ο πάγκος. Παράλληλα τους υπενθυμίζω πως οι μεταμοσχεύσεις οργάνων γίνονται πάντα κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και ειδικές εξετάσεις συμβατότητας διότι εάν δεν είναι συμβατά τα μοσχεύματα τα αποβάλλει ο οργανισμός ως ξένα σώματα.

Στην πράξη βέβαια (τις περισσότερες φορές) η παράταξη τους αποβάλει διότι δεν είναι αφομοιώσιμοι και συμβατοί προς τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας  της. Επομένως είναι ξένο σώμα και στο τέλος, αργά ή γρήγορα, εξαφανίζονται από τον πολιτικό στίβο όπως ακριβώς ένας ανθρώπινος οργανισμός δεν δέχεται ασύμβατα όργανα και επομένως πεθαίνει.

Καλή πορεία σε όλους τους ανανήψαντες «φωστήρες – σωτήρες»των δημοτικών πραγμάτων.

Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Ωραιοκάστρου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Ακόμη και σήμερα ακούμε υποσχέσεις από τη διοίκηση, όμως επί της ουσίας μηδέν

«Η διοίκηση δεν έχει υλοποιήσει πέντε χρόνια κανένα έργο. Ακόμη και σήμερα ακούμε υποσχέσεις που δημιουργούν εντυπώσεις, όμως επί της ουσίας μηδέν» υπογράμμισε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Πολιτικό Τραπέζι» σε debate μεταξύ υποψηφίων για το Δήμο Ωραιοκάστρου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε βασικά έργα υποδομής που δεν υλοποιήθηκαν την τρέχουσα θητεία στον Δήμο Ωραιοκάστρου και στάθηκε συγκεκριμένα στην υδροδότηση της Μυγδονίας και της Καλλιθεας και στην έλλειψη αποχέτευσης σε αρκετές περιοχές του Δήμου.
«Αυτό που θέλει να δει ο κόσμος στον Δήμο Ωραιοκάστρου είναι έργα. Κι έχουμε μια διοίκηση η οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει ούτε ένα έργο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, να μην έχει υλοποιηθεί καμία πρόταση απ’ όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Γαβότση. Ακόμη και σήμερα ακούμε υποσχέσεις και για πάρα πολλά εκατομμύρια που ναι μεν δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά επί της ουσίας μηδέν».

Ο κ.Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, Αστέριο Γαβότση, του συνέστησε «να κάνει μια βόλτα στον δήμο. ‘Εχουμε φτάσει 35 μέρες πριν από τις εκλογές και δεν έχει κάνει καμία εκδήλωση, δεν έχει πάει πουθενά στο δήμο να μιλήσει με τους δημότες».

«Εμείς περπατήσαμε τον δήμο Ωραιοκάστρου. Όχι μόνο τώρα. Εδώ και πέντε χρόνια και καταγράψαμε τα προβλήματα και ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κόσμου. Οι δημότες ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η πενταετία ήταν μια πενταετία των χαμένων ευκαιριών», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέλυσε τις θεματικές και γεωγραφικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η παράταξη του «Δύναμη Δημιουργίας» εκεί όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ανά τομέα (αδέσποτα, ανάπτυξη, οικονομία, ανεργία, καθαριότητα, αθλητισμό, πολιτισμό, παιδεία) με μεγάλη συμμετοχή των δημοτών.

«Υπάρχει έλλειμμα διοίκησης στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Ο Δήμος πρέπει άμεσα να προχωρήσει για να κερδίσει το χαμένο έδαφος», συμπλήρωσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».

Απάντηση του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη στο θέμα του Πέτρινου Δημοτικού Σχολείου

Απάντηση του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη στον Α. Γαβότση για τις μεθοδεύσεις του στο θέμα του Πέτρινου Δημοτικού Σχολείου, για τα «μαγειρέματά» του στα… ντιμπέιτ και για τη «σύμπλευσή» του με Παπακωνσταντίνου -Εδιρνέλη με στόχο την επιχειρούμενη απαξίωση της υποψηφιότητας του κ. Πολυχρονίδη και την αμφισβήτησή του να λειτουργήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση κατά τις προεκλογικές εκδηλώσεις με το νέο όνομα της παράταξης «Συνεργασία Τώρα».

«Πέντε χρόνια πλήρους απαξίωσης δεν σώζονται με τερτίπια της τελευταίας στιγμής». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης, απαντώντας στη χτεσινή ανακοίνωση τού απερχόμενου δημάρχου σχετικά με το Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Επίσης, ο κ. Πολυχρονίδης αναφέρεται και στα «μαγειρέματα» που αναδείχτηκαν κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με κορυφαίες τις μεθοδεύσεις των Γαβότση- Παπακωνσταντίνου- Εδιρνέλη οι οποίοι σε… αγαστή συνεργασία και σε πλήρη σύμπλευση αποκαλύφθηκε πως επιλέγουν να προχωρήσουν σε «στημένα» ντιμπέιτ θέτοντας εκτός του δικού τους «τραπεζιού» τον κ. Πολυχρονίδη και τοποθετώντας τον στο πάνελ των πρωτοεμφανιζόμενων συνδυασμών.

Παράλληλα, οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την προεκλογική παρουσία τού επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», Ανέστη Πολυχρονίδη με το… επιχείρημα πως ηγείται ενός νέου συνδυασμού παρότι ο ίδιος σήμερα είναι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση προ μηνών του αρχηγού        της και τον ορισμό του κ. Πολυχρονίδη ως επικεφαλής από τους δημοτικούς συμβούλους τού εν λόγω συνδυασμού.

Μάλιστα και οι τρεις, εμφανίστηκαν με κοινή πρόταση για την προεκλογική παρουσία των συνδυασμών, ενώ ο μόνος που αντέδρασε στη στάση τους απέναντι στον κ. Πολυχρονίδη ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άγγελος Θεμελής. 

Αναλυτικά η δήλωση- απάντηση του κ. Πολυχρονίδη έχει ως ακολούθως:

«Πέντε χρόνια πλήρους απαξίωσης της απερχόμενης διοίκησης δεν σώζονται με τερτίπια της τελευταίας στιγμής ούτε με προσωπικές επιλογές των εργολάβων που θα αναλάβουν ένα έργο 600.000 ευρώ.

Υπάρχει η δυνατότητα επαναδημοπράτησης του έργου που αφορά στην ανακατασκευή του Πέτρινου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου με πλήρη διαφάνεια και χωρίς καμία, μα καμία, υπόνοια συναλλαγής.

Αλλά μέσα στον πανικό της η απερχόμενη διοίκηση, και στο… παρά πέντε της διεξαγωγής των εκλογών, αναζητά «σανίδα σωτηρίας» και συνυπεύθυνους στην ανικανότητά της να ολοκληρώσει ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά δε στην προσπάθεια του απερχόμενου δημάρχου και των «πρόθυμων» συνεργατών του να μας φιμώσουν και να μας απαξιώσουν υποβαθμίζοντας την 20ετή παρουσία μου στα διάφορα δημοτικά συμβούλια και τον ρόλο μου στην τελευταία πενταετία ως εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να είναι βέβαιοι πως αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Οι τρεις τους σε κοινή γραμμή πλεύσης εναντίον μας επιχείρησαν να μπλοκάρουν ακόμη και την παρουσία του συνδυασμού μας με μικρά σταντ –αυτά που επιτρέπει ο νόμος- σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Αλλά δεν τα κατάφεραν.

Δώσαμε μάχη για τα αυτονόητα. Και οι συμπολίτες μας θα δώσουν την απάντηση σε όσους κινούνται παρασκηνιακά και επιλέγουν τακτικισμούς και ύποπτες μεθοδεύσεις.

Τέλος, αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία των «τριών» και στο θέμα των τηλεοπτικών συζητήσεων, καθώς όπως φάνηκε επιλέγουν τα «στημένα» ντιμπέιτ αποκλείοντας τη δική μας παρουσία!

Εμείς στεκόμαστε όρθιοι απέναντι σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και τους προτείνουμε ντιμπέιτ με όλους τους υποψήφιους δημάρχους.

Ο κόσμος γνωρίζει, καταλαβαίνει τι γίνεται και θα δώσει την απάντησή του στην κάλπη.

Μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της σχολικής στέγης–Προβληματισμό και θλίψη προκαλεί η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης

Προβληματισμό και θλίψη προκαλεί η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του Πέτρινου Σχολείου στο Ωραιόκαστρο.

Συγκεκριμένα, όταν ετέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Απριλίου, προς ψήφιση η ολοκλήρωση του έργου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η αντιπολίτευση θεώρησε σωστό να την καταψηφίσει. Αξίζει να επισημανθεί ότι προτάθηκε στους εκπροσώπους της αντιπολίτευση να αναθέσουν εκείνοι, σ΄ όποιον εργολάβο επιθυμούν την ανακατασκευή του Πέτρινου Σχολείου.

Η απάντηση όλων ήταν αρνητική! Ισχυρίστηκαν ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι παράνομη και ζήτησαν να προχωρήσει το έργο μέσω ανοιχτής δημοπρασίας. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου τουλάχιστον ενός έτους!

Ως Διοίκηση του Δήμου διαμηνύουμε σε κάθε τόνο ότι οι ενέργειές μας διακρίνονται από διαφάνεια και ήθος και δεν θα προτείναμε ουδέποτε κάποια πράξη, που θα ήταν παράνομη. Για του λόγου του αληθές επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 160 του Ν. 4412/2016 η προϊσταμένη αρχή για την ανάδειξη του αναδόχου στο έργο προσφεύγει πλέον κατά την κρίση της είτε στην ανοιχτή δημοπρασία, είτε στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, κατά τις οικίες διατάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι η πρότασή μας προβλέπεται και από το νομικό αλλά και το θεσμικό πλαίσιο και στόχο είχε την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Πέτρινου Σχολείου.

Συνεπώς εκείνοι που διαμαρτύρονται διαρκώς για την απομάκρυνση των kibo από τα σχολεία είναι οι ίδιοι που σήμερα βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση ενός έργου ζωτικής σημασίας. Είναι πραγματικά λυπηρό να γίνονται μέσο προεκλογικής αντιπαράθεσης τέτοιου είδους έργα, που αφορούν τα παιδιά μας και όλα όσα καλούμαστε, ως υπεύθυνοι φορείς, να τους δώσουμε. Εκφράζουμε και πάλι τη θλίψη μας γιατί αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να μας ενώνει είναι το όραμα για ένα καλύτερο αύριο και η αγάπη για τον τόπο μας.

Με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων από όλες τις κοινότητες του Ωραιοκάστρου συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Ανέστης Πολυχρονίδης

Με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων από όλες τις κοινότητες του Ωραιοκάστρου συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Ανέστης Πολυχρονίδης στο Μελισσοχώρι

Με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον διευρυμένο δήμο του Ωραιοκάστρου συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Ανέστης Πολυχρονίδης την Πέμπτη, 18 Απριλίου.

Η ημέρα που επελέγη γι’ αυτή τη συνάντηση είναι συμβολική, καθώς συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υποδηλώνει το έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον του κ. Πολυχρονίδη για τον πολιτισμό και για το πολιτιστικό δυναμικό του δήμου Ωραιοκάστρου. Μάλιστα, ως τόπος συνάντησης ορίστηκε το Μελισσοχώρι, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», «πιστεύουμε στην αποκέντρωση και έτσι θα λειτουργήσουμε ως διοίκηση. Θέλουμε να κάνουμε τον δήμο μας ενιαίο στην πράξη και να δώσουμε έμφαση σε όλη την περιφέρεια».

Στη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στη λειτουργία, στις δραστηριότητες, στα προβλήματα καθώς και στη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτιστικών συλλόγων με τον δήμο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναδείχτηκαν, πέραν της υποχρηματοδότησής τους, είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τη σημερινή διοίκηση του δήμου, ενώ τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού από τον δήμο όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από όλους τους φορείς ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις και επανέλαβε πως ως δήμαρχος θα επαναφέρει την ετήσια επιχορήγηση των συλλόγων με βάση το έργο τους. Η πάγια χρηματοδότησή τους από κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού του δήμου είχε καθιερωθεί από τη δημοτική αρχή της περιόδου 2011-2014 όταν ο κ. Πολυχρονίδης ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αλλά καταργήθηκε στη θητεία της παρούσας διοίκησης.

«Στόχος μας είναι η διαρκής συνεργασία με τους συλλόγους τους οποίους θα στηρίζουμε ουσιαστικά με ενέργειες που έχουμε ήδη στο πρόγραμμά μας. Παράλληλα, έχουμε σχέδιο και για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που υπάρχουν στον τόπο μας αλλά είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, ακόμη και στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου», δήλωσε ο κ. Πολυχρονίδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Μακεδονικούς Τάφους και τον Πάπυρο της Λητής, στα ευρήματα της Νέας Φιλαδέλφειας, στη Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ωραιοκάστρου, στα φυλάκια και πυροβολεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ορεινό όγκο του δήμου, καθώς και στο Μνημείο για τους πεσόντες Ρώσους στρατιώτες κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Πεντάλοφο.

Ξεκίνησε η υλοποίηση του 4ου Γυμνασίου Γαλήνης – Νέα εποχή για την σχολική στέγη στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Ένα νέο κεφάλαιο για την σχολική στέγη ανοίγει στον Δήμο Ωραιοκάστρου μετά την έναρξη ανέγερσης του 4ουΓυμνασίου Ωραιοκάστρου με κόστος 5,16 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση του νέου Γυμνασίου έρχεται να ικανοποιήσει μία ακόμη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του Ωραιοκάστρου, η οποία κάνει πράξη ένα πρόγραμμα 12 εκατ. ευρώ που διατίθενται για νέα σχολεία σε όλο το Δήμο.

Το νέο Γυμνάσιο, για το οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής, επιλύει χρόνια προβλήματα στο κομμάτι της σχολικής στέγης, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ωραιοκάστρου και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μέσα από έναν θετικό απολογισμό και μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε είναι σε εξέλιξη, βάζουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ρεαλιστική πορεία ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη σε μια νέα εποχή με υγιέστατα οικονομικά και με μια διαχείριση που μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε μέσα από έργα και παρεμβάσεις ένα αναπτυξιακό μέρισμα στον δημότη. Στο πλαίσιο αυτών των έργων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας εντάσσεται και το 4ο Γυμνάσιοτης Γαλήνης», επισήμανε σχετικά ο  Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

«Ο ΔήμοςΩραιοκάστρου έχει σήμερα στέρεες βάσεις και κυρίως μία «βεντάλια» έργων που φτάνουν σε κόστος τα 50 εκατ. ευρώ», κατέληξε ο κ. Γαβότσης.

Επί τάπητος η χρήση των γηπέδων του ΟΑΕΔ στο Ωραιόκαστρο και από τους δημότες, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης των νέων, των αγροτών και των γυναικών

Επί τάπητος η χρήση των γηπέδων του ΟΑΕΔ στο Ωραιόκαστρο και από τους δημότες, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης των νέων, των αγροτών και των γυναικών –Τι ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος, Ανέστης Πολυχρονίδης από τον διευθυντή του ΟΑΕΔ

Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) στο Ωραιόκαστρο μετέβη ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης συνοδευόμενος από τους υποψηφίους συμβούλους με τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα», Γεωργία Πετρίδου, Χρήστο Κατσαρώνα και Γιώργο Λαμπρόπουλο. Εκεί συναντήθηκε με τον διευθυντή, Ιωάννη Παπατσεχιλίδη ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με τις ειδικότητες μαθητείας που παρέχονται στην ΕΠΑΣ (Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας) του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, αλλά και για τις υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΚΕΚ και ΙΕΚ) που στεγάζονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού, όπου επίσης φιλοξενούνται το τοπικό αστυνομικό τμήμα και ο παιδικός σταθμός του δήμου.

Στη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης ο κ. Πολυχρονίδης έθεσε στο «τραπέζι» της συζήτησης την προοπτική της κοινής χρήσης των γηπέδων του ΟΑΕΔ και από τους δημότες, από τους νέους αλλά και από τους συλλόγους του Ωραιοκάστρου. «Πρόκειται για ένα θέμα που το έχουμε ψηλά στην ατζέντα του προγράμματός μας. Και είναι η πρώτη φορά που ανοίγει επισήμως ένας διάλογος για μια τέτοια παρέμβαση, η οποία θα δώσει σημαντική διέξοδο για την άθληση των νέων του Ωραιοκάστρου και για τους συλλόγους», δήλωσε ο κ. Πολυχρονίδης ο οποίος έχει στην πρώτη γραμμή του προγράμματός τους την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας στην οποία εντάσσεται και η άθληση των νέων και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, «το ‘’άνοιγμα’’ των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ στην κοινωνία του Ωραιοκάστρου θα δώσει μία λύση και στο πρόβλημα της έλλειψης χώρων προπόνησης για τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους».

Επίσης, στη διάρκεια της συζήτησης, εξετάστηκε η δυνατότητα υλοποίησης κοινών δράσεων από τον δήμο Ωραιοκάστρου και τον ΟΑΕΔ όσον αφορά στην εκπαίδευση τόσο των νέων και των γυναικών που θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση, όσο και των αγροτών μέσω και της προώθησης στο Ωραιόκαστρο νέων καλλιεργειών. Ως προς το τελευταίο μάλιστα, ο κ. Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε πως ως δήμαρχος θα θέσει στη διάθεση του ΟΑΕΔ αλλά και των νέων αγροτών εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις προκειμένου να γίνουν και δοκιμές για νέες καλλιέργειες και να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτές οι νέοι του δήμου Ωραιοκάστρου οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Η ανταπόκριση του κ. Παπατσεχιλίδη στην πρόταση του Ανέστη Πολυχρονίδη ήταν θετική καθώς όπως είπε, ήδη προχωράει για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο, η υλοποίηση προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Κόνιτσας με το ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ.

«Διαπιστώνουμε πως ο ΟΑΕΔ έχει τη βούληση να εντάξει στο πρόγραμμά του την κατάρτιση των νέων αγροτών, αλλά και γενικότερα των νέων και των γυναικών. Στην προσπάθειά του αυτή, καθοριστικής σημασίας είναι η βοήθεια από τον δήμο για την υλοποίηση δράσεων που θα ωφελήσουν τους συμπολίτες μας. Και εμείς ως δημοτική παράταξη είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε από κοινού συνέργειες. Το θέλουμε και θα το κάνουμε ως δημοτική αρχή», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης ο οποίος έχει στο πρόγραμμά του δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή και τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση – ενημέρωση για τα δύο λατομεία του Μεσαίου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση – ενημέρωση για τα δύο λατομεία του Μεσαίου που πραγματοποίησε η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο πολιτιστικό κέντρο του Μεσαίου την Κυριακή 14-4-2019. Μεγάλος αριθμός κόσμου και φορείς του Δήμου έσπευσαν να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσης των λατομείων, θέμα το οποίο καίει κυριολεκτικά το Μεσαίο, την Φιλαδέλφεια, το Πετρωτό, το Μονόλοφο αλλά και ΟΛΗ ΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ όπως και την πόλη του Ωραιοκάστρου αφού η απόσταση που τη χωρίζει από τη λατομική περιοχή είναι μικρή. Μετά την εμπεριστατωμένη εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιου δημάρχου ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΔΙΡΝΕΛΗ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ερωτήσεις των ενδιαφερομένων δημοτών όπου λύθηκαν όλες οι απορίες των δημοτών από την πρώτη ημέρα του χαρακτηρισμού της λατομικής περιοχής μέχρι και σήμερα. Αναδείχτηκε ότι την τελική λύση μπορεί να δώσει μόνο ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας με τον ολικό ή μερικό αποχαρακτηρισμό της περιοχής αφού είναι το μοναδικό αρμόδιο όργανο να πάρει αυτή την τόσο κρίσιμη πολιτική απόφαση για όλη την περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα: Ωραιόκαστρο, Δήμος Προσβάσιμος για Όλους

Τον Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, κ.κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης

Τον Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, κ.κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γιώτα Μήτσιου- Πολυχρονίδου και από τον σύμβουλό του Γιάννη Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης –η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Μητρόπολης, στο Κιλκίς- συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ενορία της οποίας ανήκει στον τομέα ευθύνης της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης η οποία, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, καλείται –με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει- να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, τα έσοδα της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών, καθώς οι ενορίες οι οποίες ανήκουν σε αυτήν είναι μικρές, με πληθυσμό της τάξης των 80-100 κατοίκων με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Την ίδια ώρα η κρίση έχει εκτοξεύσει την αναγκαιότητα για φιλανθρωπικές δράσεις απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης είτε λόγω της κρίσης είτε λόγω ενός ατυχήματος.

Στη διάρκεια της δημιουργικής και «ζεστής» συζήτησης, ο κ. Πολυχρονίδης υπογράμμισε πως ως δήμαρχος θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στην αντιμετώπιση των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ωραιοκάστρου έχει την ιδιαιτερότητα οι ενορίες του να ανήκουν σε τρεις Μητροπόλεις: Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά- Λητής και Ρεντίνης, καθώς και Πολυανής και Κιλκισίου

Συνέντευξη του Αστέριου Γαβότση στο Focus FM για τα διόδια Ωραιοκαστρου

Συνέντευξη του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση στο Focus FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Δαμιανίδη και Θεοδώρα Απότα για τα διόδια Ωραιοκαστρου

Παπακωνσταντίνου: Να δρομολογήσουμε επενδύσεις στην περιοχή για νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων

Τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων στον δήμο Ωραιοκάστρου συζήτησαν ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας”, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον πρόεδρο της “Enterprise Greece”,  Γρηγόρη Στεργιούλη, σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια την περιοχή του Ωραιοκάστρου, καθώς και την αύξηση των πηγών εσόδων για τον δήμο μέσα από επενδύσεις στον αγροτικό, κτηνοτροφικό, μεταποιητικό και τουριστικό κλάδο, όπως και στον τομέα των αστικών αναπλάσεων.

“Πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως δήμος Ωραιοκάστρου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, όπως τις αγροτικές, κτηνοτροφικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές, τον ορεινό όγκο της περιοχής, ενώ θέλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για το θέμα της ανεργίας. Συζητάμε σήμερα με στόχο το αύριο. Να δρομολογήσουμε επενδύσεις στην περιοχή για να μπορέσουμε πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας να φέρουμε και νέες πηγές εσόδων στον δήμο”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του “Enterprise Greece”, του δημόσιου οργανισμού, ο οποίος υποστηρίζει και δρομολογεί ετησίως επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε όλη την Ελλάδα, δήλωσε πως αιφνιδιάστηκε ευχάριστα γιατί είναι η πρώτη φορά που επέδειξε ενδιαφέρον οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα η παράταξη που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στον δήμου Ωραιοκάστρου.

Μάλιστα βρήκε ιδιαίτερα ουσιαστικές, γόνιμες, και πρωτότυπες τις ιδέες που του κατέθεσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο οποίος στη συνάντηση συνοδευόταν από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους Ευάγγελο Κανταρτζή και Άγγελο Πανούση. Η συζήτηση διήρκησε μιάμιση ώρα περίπου και στο τέλος δόθηκε η υπόσχεση και από τις δύο πλευρές να επαναληφθεί στο Ωραιόκαστρο στο πρώτο ταξίδι του κ. Στεργιούλη στην Θεσσαλονίκη.

H “Enterprise Greece” είναι ένας συμβουλευτικός επενδυτικός οργανισμός που εποπτεύεται από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε το 2014 από τον οργανισμό “Invest in Greece” και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Εξωτερικού Εμπορίου.

Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη στο φιλανθρωπικό σωματείο «Χρήστος Τσελεπίδης»

Επίσκεψη στα γραφεία του φιλανθρωπικoύ σωματείου «Χρήστος Τσελεπίδης» πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης συνοδευόμενος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» Ηρακλή Τσακαλίδη, Γεωργία Πετρίδου και Κατερίνα Μυλωνά, καθώς και από τη σύζυγό του Γιώτα Μήτσιου- Πολυχρονίδου.

Ο κ. Πολυχρονίδης συναντήθηκε με την πρόεδρο του σωματείου, Κική Ισχνοπούλου με την οποία είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικές δομές που βασίζονται στον εθελοντισμό. Επίσης συζήτησαν για την αναγκαιότητα λειτουργίας σωματείων όπως το «Χρήστος Τσελεπίδης» ως συμπληρωματικών δομών για τη στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. 

Στη διάρκεια της συνάντησης η κυρία Ισχνοπούλου ενημέρωσε τον κ. Πολυχρονίδη για το πολυσχιδές έργο που επιτελεί το φιλανθρωπικό σωματείο «Χρήστος Τσελεπίδης» το οποίο ιδρύθηκε στο Ωραιόκαστρο το 2011 και έκτοτε έχει βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους και οικογένειες με προβλήματα υγείας ή βιοπορισμού. Ενημέρωσε, επίσης, για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του σωματείου, από την τράπεζα αίματος μέχρι την προσφορά φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Ο κ. Πολυχρονίδης εξήρε το έργο του σωματείου και τη σημαντική δουλειά που κάνουν τα μέλη του. Επίσης, υποσχέθηκε ότι ως δήμαρχος, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που θα εφαρμόσει, θα είναι αρωγός στις προσπάθειες τόσο του συγκεκριμένου σωματείου όσο και άλλων εθελοντικών πρωτοβουλιών που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα άτομα που χρειάζονται οικονομική ή ψυχολογική στήριξη. «Εθελοντικές προσπάθειες όπως αυτή του σωματείου ‘’Χρήστος Τσελεπίδης’’ πρέπει να έχουν την αμέριστη ενθάρρυνση και υποστήριξη από όλους μας, γιατί επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης.

(ΛεζάνταΣτη φωτογραφία ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης με την πρόεδρο του φιλανθρωπικού σωματείου «Χρήστος Τσελεπίδης», Κική Ισχνοπούλου και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» Ηρακλή Τσακαλίδη, Γεωργία Πετρίδου και Κατερίνα Μυλωνά

Δημόσια πρόσκληση δημάρχου για καθορισμό τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Θέμα: «Καθορισμός τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την
προεκλογική περίοδο των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, στους συνδυασμούς
των υποψηφίων, για την προβολή τους καθώς και άλλων λεπτομερειών».
Σχετ.: Η υπ’ αριθ. 24923/04-04-2019 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών
(ΦΕΚ 1166Β΄/08/04/2019)
Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, προσκαλεί τους εκπροσώπους των
πολιτικών κομμάτων, των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, τους
Επικεφαλής των συνδυασμών υποψηφίους Δημάρχους, τους εκπροσώπους των
συνδυασμών των κοινοτικών εκλογών, τους μεμονωμένους υποψηφίους των
κοινοτικών εκλογών και τους υποψηφίους Περιφερειάρχες ή τους εκπροσώπους των
συνδυασμών τους, που θα μετέχουν στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των
μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των δημοτικών και περιφερειακών
εκλογών, την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του
δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου (Δημαρχείο Ωραιοκάστρου), με θέμα
συζήτησης, τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται για
προεκλογική προβολή.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ

Συζητάμε για τα Λατομεία του Μεσαίου

Τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννη Τασσιά επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης

Τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννη Τασσιά επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης συνοδευόμενος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», Βάσω Μαντά και Χρήστο Καρατζιά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης -η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Μητρόπολης στον Λαγκαδά- συζητήθηκαν προβλήματα που αφορούν στη Δημοτική Ενότητας Μυγδονίας, οι ενορίες της οποίας ανήκουν στον τομέα ευθύνης της μητρόπολης Λαγκαδά- Λητής και Ρεντίνης.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννης εξήρε το ήθος και την εργατικότητα του Ανέστη Πολυχρονίδη. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «αυτά τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα τού υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, αναδείχτηκαν και κατά τη συνεργασία που είχαμε στη διάρκεια της τετραετούς κατασκευής του εκκλησιαστικού Ιδρύματος Παπέ, στο Μελισσοχώρι».

To εκκλησιαστικό «Ίδρυμα Χαραλάμπους Παπέ -Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων», κατασκευάστηκε το 2016, με τη δωρεά των αειμνήστων Χαραλάμπους Παπέ και των αδελφών του Σταυρούλας και Ελένης, ενώ από 1/1/2015 ταμίας είναι ο κ. Πολυχρονίδης ο οποίος -όπως είπε ο Σεβασμιώτατος- «όχι μόνο αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις του ως ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, αλλά και με τις γνώσεις του ως μηχανικού, όποτε χρειάστηκε, έδωσε λύσεις σε μια σειρά θεμάτων που ανέκυπταν κατά ανέγερση και την ολοκλήρωση του κτιρίου».

Ο κ. Πολυχρονίδης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης για την άριστη συνεργασία που είχαν στη διάρκεια της κατασκευής του ιδρύματος, αλλά και γενικά για την άμεση ανταπόκρισή του όσες φορές αυτό ζητήθηκε.

Τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης

Τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης συνοδευόμενος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», Ηρακλή Τσακαλίδη, Βάσω Μαντά και Γεωργία Πετρίδου, καθώς και από τη σύζυγό του, Γιώτα Μήτσιου- Πολυχρονίδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προβλήματα που αφορούν περιοχές του Ωραιοκάστρου, οι ενορίες του οποίου ανήκουν στον τομέα ευθύνης της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα συσσίτια και οι τράπεζες τροφίμων. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ.κ. Βαρνάβας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης οικοπέδων για την ανέγερση νέων εκκλησιαστικών χώρων σε περιοχές όπως το Παλαιόκαστρο, όπου ο μοναδικός Ιερός Ναός που λειτουργεί σήμερα ανεγέρθηκε επί τουρκοκρατίας. Μάλιστα έδειξε στον κ. Πολυχρονίδη το σχετικό φιρμάνι από τα ιστορικά αρχεία της Άγκυρας με το οποίο ο τότε σουλτάνος απαντούσε θετικά στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής Δαούτ Μπαλί (σημερινό Παλαιόκαστρο) για την ανέγερση ενός λατρευτικού χώρου, του σημερινού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου.

Ο κ. Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε πως ως δήμαρχος θα φροντίσει για την εξεύρεση χώρου με σκοπό τη δημιουργία νέου ναού στο Παλαιόκαστρο. Επίσης, δεσμεύτηκε για τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της μητρόπολης μέσω κοινών δράσεων με τον δήμο Ωραιοκάστρου, ενώ, υπογράμμισε πως θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και στην αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και οι οποίες, όπως είπε, έχουν αυξηθεί δραματικά κατά την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε, ακόμη, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα γενικότερα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης στην οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας διαδραματίζει ρόλο κομβικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η ανάγκη συγκρότησης «μετώπου» από τους δημάρχους, τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής με σκοπό τη διεκδίκηση λύσεων που θα προσδώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ήδη, όπως είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, έχουν τεθεί οι βάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και για τη διεκδίκηση λύσεων μέσω μιας ευρύτερης διαδημοτικής συνεργασίας. Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του και με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, ο κ. Ανέστης Πολυχρονίδης κατέθεσε ψήφισμα τριών αξόνων για την αναβάθμιση των δυτικών περιοχών. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, καθώς και από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Δέλτα, καθώς και από την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ κοινοποιήθηκε στον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Στο ψήφισμα, όπως επισήμανε ο κ. Πολυχρονίδης, «αποτυπώνεται η ομόφωνη βούληση των δήμων της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν:

Πρώτον, είσοδο –έξοδο στην Εγνατία Οδό με την κατασκευή του κόμβου Κ3.

Δεύτερον, την κατάργηση του νέου σταθμού διοδίων στο Ωραιόκαστρο (σ.σ. οι δήμοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων –η οποία εκδικάζεται στις 16 Απριλίου- για να αποτρέψουν τη λειτουργία του σταθμού). Και,

Τρίτον, την επέκταση του μετρό προς τα δυτικά ώστε το δίκτυο του νέου μέσου σταθερής τροχιάς της Θεσσαλονίκης να αγγίξει την εξωτερική περιφερειακή οδό και να δημιουργηθεί εκεί ένας τερματικός σταθμός ο οποίος θα διευκολύνει την κίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης».

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, θα αναβαθμίσουν την περιοχή του Ωραιοκάστρου και όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι οι νέες διοικήσεις των δήμων οι οποίες θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να προχωρήσουν πιο διεκδικητικά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης.

Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των διοδίων Ωραιοκάστρου–Για ακόμη μια φορά διαψεύδονται οι Κασσάνδρες

Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των διοδίων Ωραιοκάστρου.

Για ακόμη μια φορά διαψεύδονται οι Κασσάνδρες.

Στα σκαλιά της Δικαιοσύνη φτάνει η υπόθεση για την κατασκευή των διοδίων Ωραιοκάστρου, έπειτα από ενέργειες, πρωτοβουλίες και συναντήσεις του δημάρχου, Αστέριου Γαβότση με φορείς και δημάρχους όμορων δήμων. Το δημοτικό συμβούλιο από την αρχή είχε ταχθεί ομόφωνα κατά της κατασκευής διοδίων στην εξωτερική περιφερειακή στο ύψος του Ωραιοκάστρου επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια άστοχη κίνηση, που μόνο ζημία θα προκαλέσει σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Και επειδή τότε υπήρξαν σχόλια αμφισβήτησης και αργοπορίας πρωτοβουλιών, σήμερα έρχονται οι πράξεις, που διαψεύδουν τις Κασσάνδρες.

Για όσους προέτρεξαν σε άγονη τελικά κριτική και εκ του μακρόθεν να πούμε ότι την Τρίτη 16 Απριλίου θα εκδικαστεί στο Δ΄τμήμα του ΣτΕη αίτηση ακύρωσης κατά των σταθμών διοδίων, σε κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, που υπέβαλλαν οι ΔήμοιΩραιοκάστρου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Στην αίτηση ζητείται να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την κατασκευή σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Μαλγάρων, Θεσσαλονίκης και ως προς τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Κλειδιού, Μαλγάρων, Αξιού Λαγκαδά / Σερρών. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι σημαντικό, καθώς στην ΚΥΑ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για τους κατοίκους αλλά ούτε και για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Ωραιοκάστρου και των όμορων Δήμων.

Και για όσους έχουν κοντή μνήμη, κάτι που είθισται τελευταία, να υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, μετά και τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΔΚΜ επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της λειτουργίας των διοδίων Ωραιοκάστρου και κατά της κατασκευής πλευρικών διοδίων.

«Ζούμε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης και οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε τους κατοίκους μας, γι αυτό και αποφασίσαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους επαγγελματίες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής μας. Απαιτούμε σεβασμό και κατανόηση. Ο κόσμος ματώνει καθημερινά για να βγάλει πέρα, δεν είναι δυνατόν να του προσθέσουμε ακόμη ένα βάρος. Να τονίσω, και είναι σημαντικό, ότι σ αυτή την προσπάθεια, που έγινε με δική μας προτροπή,δεν είμαστε μόνοι μας. Και οι δήμοι Π. Μελά, Ευόσμου, Δέλτα και Χαλκηδόνας έχουν λάβει απόφαση στα δημοτικά τους συμβούλια κατά της κατασκευής και λειτουργίαςτων συγκεκριμένων διοδίων.Η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν μια κοινή απόφαση, και μάλιστα είχαμε ζητήσει τη στήριξη

σε συνάντηση των πέντε δημάρχων (Ωραιοκάστρου, Π. Μελά. Ευόσμου, Δέλτα και Χαλκηδόνα) παρουσία του προέδρου της Εγνατίας Οδού Απόστολου Αντωνούδη και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφος», τόνισε ο κ. Γαβότσης αναφερόμενος στην συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Η καθαριότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο»

Τις θέσεις της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» για την επόμενη ημέρα στην Καθαριότητα και τη Διαχείριση των Απορριμμάτων παρουσίασε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε σχετική θεματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

«Η καθαριότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτά που καταγράφονται σήμερα στον δήμο Ωραιοκάστρου. Μπορεί για άλλους δήμους να είναι αυτονόητα αυτά τα ζητήματα, όμως δυστυχώς για τον δικό μας δεν είναι. Για το λόγο αυτό, θα αποτελέσει τη δική μας μεγαλύτερη μέριμνα την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης. Θέλουμε όχι μόνο να λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας, αλλά να αποφέρει και έσοδα προς τον δήμο», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου πρόσθεσε πως στόχος θα είναι να προσφέρονται στους πολίτες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όσον αφορά την καθαριότητα, με ενισχυμένη την προσπάθεια ανακύκλωσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Εμπεριστατωμένα, μέσα από πίνακες και στοιχεία, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας ο δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας», Βαγγέλης Κανταρτζής, ενώ σε μία συμβολική κίνηση μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους οικολογικές βιοδιασπώμενες σακούλες από φυτικό άμυλο.

Τη θεματική εκδήλωση παρακολούθησαν ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Γιώργος Κρεμλής και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, οι οποίοι σε σύντομες ομιλίες ανέφεραν ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της καθαριότητας και να αυξηθεί η ανακύκλωση στον δήμο Ωραιοκάστρου.

Με τη συγκεκριμένη θεματική εκδήλωση, η οποία για μία ακόμη φορά παρουσιάστηκε και στη νοηματική γλώσσα, έκλεισε ο πρώτος κύκλος των παρουσιάσεων των προγραμματικών της θέσεων που διοργάνωσε η παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας». Είχαν προηγηθεί συζητήσεις για θέματα που αφορούσαν την Ανάπτυξη, τα Οικονομικά, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Ασφάλεια και τα Αδέσποτα.

«Έχουμε καταγράψει όλες τις ανάγκες και τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών. Έχουμε προχωρήσει και έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης και ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι μόνο στα λόγια. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μας ανά τομέα και θα είναι στη διάθεση των δημοτών στο σύνολο του. Είναι ένα πρόγραμμα δέσμευσης για το πως θα κινηθούμε και ένα πρόγραμμα απόδειξης ότι είμαστε γνώστες των προβλημάτων του δήμου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι σήμερα να αναλάβουμε τη διοίκηση και ο δήμος Ωραιοκάστρου δεν έχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Έχουμε προτάσεις, έχουμε γνώση και έχουμε και τη διάθεση να ξεκινήσουμε δουλειά από την επόμενη στιγμή που θα μας αναθέσει τη διοίκηση του δήμου ο λαός του Ωραιοκάστρου», συμπλήρωσε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας-πρόνοιας απορρέουν από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και αποτελούν μέρος της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Έτσι, το2019 προβλέπεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 5,3 % (65 εκατ. ευρώ), που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1 % (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 28,8 % (432 εκατ. ευρώ) το 2015.

Εξάλλου τα δύο τελευταία χρόνια και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ περικόπηκε κατά 414 εκατ. ευρώ.

Ενισχύεται, συνεχώς, η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς οικονομικές μονάδες», οι οποίες πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την λειτουργία τους από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την κατεύθυνση επιβλήθηκε η επιπλέον εισφορά των συνταξιούχων στο κλάδο υγείας 6 % στην κύρια και επικουρική σύνταξη.

Με την νομοθέτηση της δυνατότητας «η Τοπική Διοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να χρηματοδοτεί την λειτουργία μονάδων υγείας» ανοίγει ο δρόμος για την διαφοροποίησή τους όσον αναφορά την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης αλλά και των κατοίκων να χρηματοδοτούν ή όχι τέτοιες ανάγκες. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κεντρικού κράτους στο περιφερειακό.

Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αλλάζει το τοπίο στην ΠΦΥ προς το καλύτερο αλλά θα το χειροτερεύσει. Με τα λιγοστά Κέντρα Υγείας, τα αποψιλωμένα από προσωπικό, με τις ελλείψεις σε διαγνωστικά εργαστήρια, την θεσμοθέτηση του «κόφτη» των ΤΟ.Μ.Υ προς τα Κ.Υ. και τα Νοσοκομεία, οι ασθενείς θα έχουνπρόσβαση σε ελάχιστες υποβαθμισμένες υπηρεσίες πολύ πίσω από τις ανάγκες τους. Η αλλαγή της ταμπέλας των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ σε Κέντρα Υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια της κυβέρνησης να «βαφτίσει το κρέας ψάρι».

Με το «κόλπο» της «ασφαλιστικής τιμής» στο φάρμακο ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή του για ένα μικρό μέρος της πραγματικής του τιμής και έτσι ο ασθενής στην πράξη μπορεί να πληρώνει μέχρι και το 80 % της λιανικής τιμής.

Η σημερινή κυβέρνηση καθώς και προηγούμενες που οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους στην απορία, αυτοί που δημιούργησαν τους οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους έρχονται σήμερα να δείξουν τάχα ενδιαφέρον και κοινωνικό πρόσωπο προβάλλοντας την δήθεν «δωρεάν»ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Ουσιαστικά η παροχή αυτή γίνεται με «ξένα κόλλυβα», αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δε βάζει σχεδόν τίποτα ενώ η δαπάνη φορτώνεται στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή «μοιράζεται» σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ μέρος της πληρώνεται απευθείας από τους ανασφάλιστους με την μορφή των ποσοστών συμμετοχής.

Επεκτείνεται η περικοπή σε επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις που αφορούν τα ΑμΕΑ. Στο τρίτο μνημόνιο, που έχει την υπογραφή την κυβέρνησης, αλλά και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι για όσο διαρκεί το πρόγραμμα κάθε χρόνο θα πετσοκόβεται το 0,5 % του ΑΕΠ από τα κονδύλια για την πρόνοια (900 εκατ. ευρώ) ανά έτος. Ήδη αξιοποιούνται τα ΚΕΠΑ για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων σε νοσοκομεία και Κ.Υ., επεκτείνεται το άθλιο καθεστώς  των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα που θα εναλλάσσονται μεταξύ φτηνής εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας γεγονός που οδηγεί εκτός των άλλων στην απαξίωση πολύτιμου έμπειρου επιστημονικού δυναμικού. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει με μπαλώματα, με την αύξηση τηςκινητικότητας των γιατρών από τις ΤΟΜΥ στα Κ.Υ και από τα Κ.Υ στα νοσοκομεία να καλύψει τα κενά σε προσωπικό.      

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση με υπηρεσίες που θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Διεκδικούμε  την πλήρη ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο τόπος μας έχει ανάγκη Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό, σε 24ωρη λειτουργία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας για υψηλού επιπέδου, σύγχρονες, υπηρεσίες υγείας.

Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου

Α. Πολυχρονίδης: Στο επίκεντρό μας η κοινωνική πολιτική με δράσεις για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες

Το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων» που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Ωραιοκάστρου επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα».   

Κατά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα ο κ. Πολυχρονίδης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του. Επίσης, είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Συλβάνα Καρασαββίδου, με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ιδρύματος, Ιωάννη Γούσιο και με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Νίκο Γεωργιάδη.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, καθώς και το σημερινό επίπεδο συνεργασίας του με τον δήμο Ωραιοκάστρου. Κυρίως, όμως, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης και ενδυνάμωσης αυτής της συνεργασίας με στόχο την καλύτερη λειτουργία της μονάδας και την κάλυψη των αναγκών της. «Συζητήσαμε, επίσης, τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των δύο φορέων, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα φιλοξενεί ηλικιωμένους με άνοια, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες στον δήμο μας», δήλωσε ο κ. Πολυχρονίδης και διαβεβαίωσε πως η κοινωνική πολιτική και φροντίδα για τους ηλικιωμένους και γενικότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός του. «Με ευαισθησία σχεδιάζουμε  δράσεις γι’ αυτές τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, η φροντίδα των οποίων είναι στο επίκεντρό μας. Άλλωστε, όπως έχουμε δηλώσει, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο- πρότυπο, ανοικτό στις προκλήσεις, διεκδικητικό και με κοινωνικό πρόσωπο», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα».

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Φώτη Δομζαρίδη είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Σκαρλάτος

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Φώτη Δομζαρίδη είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Σκαρλάτος

Για ζητήματα ασφάλειας και ελλιπούς αστυνόμευσης στο δήμο Ωραιοκάστρου ενημέρωσε τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Φώτη Δομζαρίδη ο επικεφαλής του συνδυασμού «αν.α.σ.α» Παντελής Σκαρλάτος ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το Αστυνομικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Αντώνη Βαραγκούλη και Στέφανο Καζακίδη.

Ο κ. Σκαρλάτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα ασφάλειας που ταλανίζει το σύνολο των δημοτών του δήμου Ωραιοκάστρου, αιτώντας από τον κ. Δομζαρίδη την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή.  Ο κ. Σκαρλάτος μετέφερε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή  την ανησυχία των συμπολιτών του για τη δράση κυρίως διαρρηκτών εις βάρος των οικιών και καταστημάτων τους που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί δραματικά.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα με τον κ. Δομζαρίδη να αναφέρει ότι θα μεριμνήσει προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση σε όλο τον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου.

Α. Πολυχρονίδης: «Δεν ξεχνούμε τις αλησμόνητες πατρίδες» -Το δέντρο της «Αργυρούπολης» φύτεψε στο «Βουναλάκι» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ανέστης Πολυχρονίδης παρέστη στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε πρόσφατα η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μάλιστα ο κ. Πολυχρονίδης συμμετείχε και στη συμβολική δενδροφύτευση 15 δένδρων που πραγματοποιήθηκε στο «Πάρκο 19ης Μαΐου» στην τοποθεσία «Βουναλάκι» του Ωραιοκάστρου. Στα δέντρα δόθηκαν ονόματα 15 πόλεων του Πόντου και ο κ. Πολυχρονίδης φύτεψε το δέντρο της Αργυρούπολης, από την περιοχή της οποίας κατάγονται οι παππούδες του οι οποίοι κατά τον ξεριζωμό τους από τις Αλησμόνητες Πατρίδες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στο Δαούτ Μπαλί, σημερινό Παλαιόκαστρο. Ήταν από τις πρώτες οικογένειες προσφύγων, ενώ όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο αείμνηστος Αδάμ Τσακαλίδης το όνομα τής υπό ίδρυση κοινότητας του Ωραιοκάστρου δόθηκε μετά από πρόταση του συνονόματου παππού τού κ. Ανέστη Πολυχρονίδη. «Στο ‘’τραπέζι’’ είχαν πέσει πέντε-έξι προτάσεις. Ο καθένας ήθελε να δώσει στη νέα πατρίδα το όνομα τού χωριού του. Και ο παππούς μου, Ανέστης, πρότεινε τη ‘’χρυσή τομή’’, το ‘’ωραίο Κάστρο’’ που αποτελούσε το κοινό χαρακτηριστικό και σημείο αναφοράς για τα χωριά της Αργυρούπολης τα οποία, περιβάλλονταν από ένα όμορφο Κάστρο. Κι έτσι, ‘’γεννήθηκε’’ το Ωραιόκαστρο», σημειώνει ο κ. Πολυχρονίδης θυμίζοντας πως οι παππούδες του ήρθαν από την περιοχή της Μούζενας, της Τσιμεράς και του Χατς βόρεια της Αργυρούπολης.    

«Αποτελεί ιστορικό και εθνικό καθήκον να τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έπεσαν θύματα της μανίας του τουρκικού εθνικισμού και της κεμαλικής βαρβαρότητας. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τις περιοχές τόσο του Πόντου όσο και της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και κατέφυγαν διωκόμενοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μεταξύ των περιοχών στις οποίες εγκαταστάθηκαν περιλαμβάνονται η σημερινή δημοτική ενότητα του Ωραιοκάστρου και η δημοτική ενότητα της Καλλιθέας με τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Μεσαίο, το Πετρωτό, και τον Μονόλοφο. Ήρθαν πρόσφυγες και με τη δύναμη της ψυχής τους, την εργατικότητα και τη θέλησή τους, ‘’ανάστησαν’’ τα χωριά φέρνοντας τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Μεγάλωσαν παιδιά και εγγόνια, πρόκοψαν, αλλά οι περισσότεροι έφυγαν από τη ζωή με τη νοσταλγία του τόπου στον οποίο γεννήθηκαν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πολυχρονίδης και πρόσθεσε: «Εμείς  τα εγγόνια τους, δεν ξεχνάμε τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Μέσα από τις διηγήσεις και τα ακούσματα κρατήσαμε ζωντανή τη μνήμη τους, διατηρούμε τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τους στόχους και μεταφέροντάς τα από γενιά σε γενιά δένουμε το ‘’σήμερα’’ με την ιστορική μνήμη».

Τέλος, ο κ. Πολυχρονίδης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να συνεχιστεί με ενότητα του ποντιακού στοιχείου και να ενταθεί έτσι ώστε να υπάρξει τουλάχιστον η ηθική δικαίωση των προγόνων μας». «Εμείς θα θυμόμαστε πάντοτε…», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πολυχρονίδης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ ΣΤΟ focus fm, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ focus Αυτοδιοίκηση

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ ΣΤΟ focus fm, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ focus Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη τύπου του Αστέριου Γαβότση: «Η επόμενη ημέρα στο Ωραιοκάστρου έχει ήδη ξεκινήσει για εμάς»

Αστέριος Γαβότσης«Η επόμενη ημέρα στο Ωραιοκάστρου έχει ήδη ξεκινήσει για εμάς»

Έργα 45 εκατ. Ευρώ σε εξέλιξη-Προτεραιότητα η μείωση των δημοτικών τελών-Εύρωστος οικονομικά ο Δήμος Ωραιοκάστρου

«Σήμερα κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα στον προεκλογικό μας αγώνα που θα μας οδηγήσει στην ανανέωση της εμπιστοσύνης των δημοτών μας. Μέσα από έναν θετικό απολογισμό και μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε είναι σε εξέλιξη, βάζουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ρεαλιστική πορεία ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη σε μια νέα εποχή με υγιέστατα οικονομικά και με μια διαχείριση που μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε μέσα από έργα και παρεμβάσεις ένα αναπτυξιακό στον δημότη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε και την προοπτική της ορθολογικής μείωσης των δημοτικών τελών» επισήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υποψήφιος και νυν Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

Ο κ. Γαβότσης τόνισε πως «τα τελευταία 4 χρόνια αγωνιστήκαμε με στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής και τελικά καταφέραμε να εξυγιάνουμε απολύτως τα οικονομικά του δήμου μας, σε ένα δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών της ευρύτερης περιοχή του Ωραιοκάστρου. Πολλά έργα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή εκτελούνται ή έχουν ήδη αποπερατωθεί. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει σήμερα στέρεες βάσεις και κυρίως μία «βεντάλια» έργων που φτάνουν σε κόστος τα 45 εκατ. ευρώ».

Κεντρική στρατηγική του Δήμου Ωραιοκάστρου για την επόμενη τετραετία είναι πως κανένα σχέδιο και κανένα μεγάλο έργο δεν θα πραγματοποιείται χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες.

Μέσα από σχετική πλατφόρμα συμμετοχής και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ο πολίτης θα συμμετέχει και θα συνδιαμορφώνει την στρατηγική και την λειτουργία του Δήμου.

Παράλληλα, η πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών και η απλούστευση των διαδικασιών θα πραγματωθεί:

– αξιοποιώντας εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας (Βελτιώνω την Πόλη μου, προσωποποιημένη ενημέρωση μέσω έξυπνων ειδοποιήσεων και ηλεκτρονικές πληρωμές).

– με την εγκατάσταση ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης αιτημάτων του πολίτη.

– με το ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης εγγράφων (ήδη έχει εγκατασταθεί στο Δήμο).

– με τη συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα για την απλούστευση και τυποποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι στο τέλος του 2019 να μη διακινείται μέσα στο Δήμο κανένα έγγραφο σε έντυπη μορφή.

– με τη συμμετοχή του Δήμου σε δράσεις συμμετοχικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πλήρως διαθέσιμος σε όλους, σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, πολλά έργα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή εκτελούνται ή έχουν ήδη αποπερατωθεί.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την ένταξη των έργων αποχέτευσης των οικισμών Μεσαίου και Φιλαδέλφειας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 4.730.229,13 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς και την κατασκευή εξωτερικού συλλεκτήριου αγωγού, ο οποίος θα συνδέεται με τονσυλλεκτήρα των οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας. Τα λύματα θα οδηγούνται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, έχουν προχωρήσει μία σειρά από άλλα έργα, όπως η ύδρευση της Μυγδονίας, που είναι ένα έργο 4 εκατ. ευρώ, το έργο των 3,1 εκατ. ευρώ για την διαχείριση των όμβριων υδάτων σε όλο τον Δήμο Ωραιοκάστρου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος, τα 12 εκατ. ευρώ που διατίθενται για νέα σχολεία σε όλο το Δήμο και τα 3,1 εκατ. ευρώ για την αλλαγή αμιαντοσωλήνων στην Μυγδονία και πάλι από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

Άλλη μεγάλη παρέμβαση είναι η συντήρηση της Συμμαχικής Οδού, που είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής και των χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι καθημερινά διέρχονται από την περιοχή με τα οχήματα τους. Με το έργο αυτό επιλύονται ζητήματα ασφάλειας, λειτουργικότητας και ποιότητας στην κίνηση των οχημάτων. Το έργο της συντήρησης της Συμμαχικής Οδού έχει δημοπρατηθεί, έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και βρίσκεται στο τελικό στάδιο του πριν ξεκινήσει. Με μελέτη που συνέταξε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, το έργο προϋπολογισμού 1.200.000€ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%), περιλαμβάνει: αποκατάσταση – επισκευή των φθορών του ασφαλτικού οδοστρώματος (λακκούβες- καθιζήσεις- παραμορφώσεις), καθώς και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού, ενώ δεν θα γίνει καμία αλλαγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της σε κανένα τμήμα της.

«Αλλαγή σελίδας» για τον Δήμο Ωραιοκάστρου υπάρχει και στον τομέα της καθαριότητας, όπου η προμήθεια νέου εξοπλισμού και η παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών στους δημότες, αλλάζουν καθολικά τα δεδομένα.

Με πρωτοβουλίες της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας αναβαθμίζεται η επικοινωνία με τους πολίτες και ξεκινά η εφαρμογή ενός συστήματος όπου όλοι οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν κι αυτοί στην καλυτέρευση της εικόνας του Δήμου.

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου προχώρησε στην αγορά δύο υπερσύγχρονων σαρώθρων, που με την συχνή τους παρουσία στους δρόμους, συμβάλλουν στη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Επίσης, άμεσα ολοκληρώνεται και η προμήθεια ενός σαρώθρου με πεζό χειριστή, που είναι ένα σύγχρονο, αθόρυβο και οικολογικό μηχάνημα, που θα επιτρέπει τον καθαρισμό και των πιο στενών δρόμων.

«Οι δημότες μας έδωσαν την δύναμη το 2014 να φέρουμε έργα 45 εκατ. ευρώ στον τόπο μας. Τώρα θα μας δώσουν την δυνατότητα αυτά τα χρήματα να γίνουν έργα και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Δίνουμε νέα ώθηση στην διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου με νέους υποψήφιους, καθώς και με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών. Για μας, η επόμενη μέρα στο Δήμο Ωραιοκάστρου έχει ήδη ξεκινήσει από σήμερα», κατέληξε ο κ. Γαβότσης.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Επισκέψεις του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη στο ΚΑΠΗ και στο τοπικό ιατρείο- Περιοδεία στη λαϊκή αγορά

Τις επισκέψεις του σε δομές του δήμου Ωραιοκάστρου συνεχίζει ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», Ανέστης Πολυχρονίδης για να ακούσει τα προβλήματα των δημοτών αλλά και τις προτάσεις τους για την επίλυσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Δευτέρας (1/4), ο κ. Πολυχρονίδης επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου συνοδευόμενος από γυναίκες της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» και συγκεκριμένα από τις υποψήφιες δημοτικές συμβούλους Γεωργία Πετρίδου, Ελπίδα Φωτιάδου και Κατερίνα Μυλωνά, καθώς και από τη σύζυγό του, Γιώτα Μήτσιου –Πολυχρονίδου. Στο ΚΑΠΗ είχε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική ανοιχτή συζήτηση με περίπου 25 γυναίκες της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η πολύ καλή και μακροχρόνια σχέση επικοινωνίας την οποία έχει αναπτύξει ο Ανέστης Πολυχρονίδης με τις δημότισσες του Ωραιοκάστρου, κυρίως δε με τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας οι οποίες είχαν την ευκαιρία να του μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Οι κυρίες του ΚΑΠΗ ανέδειξαν πρωτίστως το πρόβλημα της ανασφάλειας που αισθάνονται κατά τις μετακινήσεις τους μέσα στο Ωραιόκαστρο, εξαιτίας της κακής κατάστασης των πεζοδρομίων, αλλά και λόγω των αδέσποτων. Επίσης, αναφέρθηκαν στη δυσλειτουργία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας στο Ωραιόκαστρο, στη δραματική κατάσταση της αστικής συγκοινωνίας, αλλά και στην έλλειψη της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας την οποία, όπως είπαν, θεωρούν αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων όλων των κοινοτήτων του δήμου.

Τα προβλήματα που έχουν σχέση με την ιατρική φροντίδα των δημοτών, κυρίως δε των ατόμων της τρίτης ηλικίας, κατέγραψε νωρίτερα και ο ίδιος ο κ. Πολυχρονίδης ο οποίος, το πρωί της ίδιας μέρας, επισκέφθηκε το τοπικό ιατρείο του ΙΚΑ συνοδευόμενος από τον τοπικό σύμβουλο Ωραιοκάστρου -συνταξιούχο διοικητικό υπάλληλο του ΙΚΑ, Γιώργο Λαμπρόπουλο και τις υποψήφιες δημοτικές συμβούλους με τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» Ελπίδα Φωτιάδου και Κατερίνα Μυλωνά. Εκεί συναντήθηκε με την υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ωραιοκάστρου, Αργυρώ Πανανάκη και τον οδοντίατρο, Γιώργο Καλαϊτζή με τους οποίους είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν.

«Διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει αναπλήρωση των γιατρών κατά τις άδειές τους. Έτσι, ενώ το Ιατρείο είναι σε άριστη κατάσταση όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, δεν στελεχώνεται με το απαραίτητο προσωπικό για να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις απουσίας ενός γιατρού λόγω άδειας όλα τα ραντεβού μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε σχετικά ο κ. Πολυχρονίδης ο οποίος δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου πραγματοποίησε περιοδεία στη λαϊκή αγορά και αντάλλαξε ευχές για καλό μήνα και καλό Πάσχα με τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Λεζάντες για τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες

Kapi1: Στιγμιότυπο από την ανοιχτή συζήτηση του Ανέστη Πολυχρονίδη με τις γυναίκες του ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου

Ika3: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Πολυχρονίδη στο ιατρείο του ΙΚΑ στο Ωραιόκαστρο (Από αριστερά: Η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ωραιοκάστρου, Αργυρώ Πανανάκη, ο οδοντίατρος, Γιώργος Καλαϊτζής, οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τη «Συνεργασία Τώρα», Ελπίδα Φωτιάδου και Κατερίνα Μυλωνά και ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης)

Ika: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Πολυχρονίδη στο ιατρείο του ΙΚΑ στο Ωραιόκαστρο. Τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου συνόδευαν ο τοπικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου – συνταξιούχος διοικητικός υπάλληλος του ΙΚΑ, Γιώργος Λαμπρόπουλος και οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» Ελπίδα Φωτιάδου και Κατερίνα Μυλωνά

Συνεχίζονται οι περιοδείες της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ωραιόκαστρο.

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Άγγελο Θεμελή στο δήμο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Μπαλτίκα βρέθηκαν σε καταστήματα της πόλης. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο στους εργασιακούς χώρους όσο και γενικότερα. Από τους δύο υποψήφιους τονίστηκε ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων, και των μονοπωλίων στο εμπόριο, τη στήριξή τους τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Ήταν ιδιαίτερη χαρά αυτή η επαφή και ιδίως με κείνους που δήλωσαν ότι κάνουν το βήμα της συμπόρευσης με τη Λαϊκή Συσπείρωση για πρώτη φορά! Οι συζητήσεις κατέληγαν στο ερώτημα «τι να κάνουμε;», στην ανάγκη αντιπαράθεσης με την πολιτική που τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων, την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες καθώς και το δυνάμωμα των αγώνων.

“ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ” ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

Με αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορία του χωριού μας αλλά και με βλέμμα σταθερά στο μέλλον αποφασίσαμε να προβούμε στην συγκρότηση της Ανεξάρτητης Τοπικής Κίνησης Πολιτών Μελισσοχωρίου «Προοπτική για τον τόπο μας» Σκοπός μας είναι η συσπείρωση και η συμπόρευση όλων των κατοίκων, πέρα από τις προτιμήσεις σε οποιαδήποτε δημοτική παράταξη, ώστε να δημιουργήσουμε ενωμένοι ένα όραμα προσδοκίας και ελπίδας διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Αρωγοί και συνοδοιπόροι της προσπάθειας αυτής και με την δική σας στήριξη είναι οι:

Μοσχόπουλος Αθανάσιος

Αποστολάκη Αιμιλία

Δαγκλής Δημήτριος

Ιωαννίδης Ιωάννης

Καγιάς Αθανάσιος

Κόφφα Δάφνη

Λιάκου Χαρούλα

Νάκουτης Βασίλειος

Σουπιάδης Παναγιώτης

Σταμπούλη Αναστασία

ΓΕνεση ΝΕοχωρουδας ΣΗμερα: Δήλωση υποψηφιότητας του Χρήστου Σαραμούρτση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την ποιότητα ζωής που διοργάνωσε η ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ την 29-3-2019 στο κτήριο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ στο Παλαιόκαστρο με ομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, την κ. Αλεξάνδρα Δατσέρη μέλος της ECO Greece και τον Περιβαλλοντολόγο κ. Γιώργο Αργυρόπουλο, μέλος της «Αναβίωσις».

Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών και στη συνέχεια ακολούθησε δημιουργική και γόνιμη συζήτηση για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Έγινε ενημέρωση για τις υπάρχουσες αλλά και τις τρέχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και ανάλυση των ΚΟΙΝΣΕΠ που ασχολούνται με το θέμα και του σχετικού τρόπου λειτουργίας τους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης μεγάλος αριθμός αυτοδιοικητικών στελεχών και ενεργών πολιτών.

Μοίρασε το άρθρο!