Δεν είναι πλέον μυστικό πως το πολιτικό σκηνικό μυρίζει εκλογές

Δεν είναι πλέον μυστικό πως το πολιτικό σκηνικό μυρίζει εκλογές. Αυτό μπορούν να το αντιληφθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική ζωή της χώρας. Με την προοπτική λοιπόν, των εκλογών να μοιάζει κοντινή, στα κόμματα εξελίσσονται ζυμώσεις και διαμορφώνονται στρατηγικές για την επόμενη ημέρα.

Με την κυβερνητική φθορά λοιπόν να είναι ταχύτατη για τους λόγους που προαναφέραμε, ανοίγει η όρεξη σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. που όμως για την ώρα δεν φαίνεται να έχουν κανένα όφελος, απλά θεωρούν ότι υπάρχει πλέον προοπτική εξουσίας για μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Άλλωστε το παράδειγμα της Γερμανίας ενισχύει αυτές τις τάσεις. ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. – Μερα25 είναι ένα σενάριο που φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη κάποιων ισχυρών προσωπικοτήτων της χώρας. Γύρω λοιπόν από αυτό το σενάριο υπάρχει μια κινητικότητα και βλέπουν στο φως της δημοσιότητας την εμφάνιση ενός νέου εντύπου, που θα κινείται προς αυτή την πολιτική κατεύθυνση.

Ωστόσο τα σενάρια πολλές φορές σκοντάφτουν στην πραγματικότητα. Το ΚΙΝ. ΑΛ. το σχήμα διάδοχος του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια βαθιά κρίση. Κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή, κρίση προσανατολισμού. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να βγει αλώβητο από τις εσωκομματικές εκλογές καθώς εντός του κόμματος  έχουν διαμορφωθεί δυο στρατόπεδα με διαφορετική κατεύθυνση.

Σε περίπτωση νίκης Α. Λοβέρδου το κόμμα κάνει κεντροδεξιά στροφή.  Αντιθέτως οι άλλες δυο ισχυρές υποψηφιότητες αυτές της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη ευνοούν κεντροαριστερές συνεργασίες. Πως μπορεί το κόμμα να μείνει ενωμένο ενώ εξελίσσεται η ιδιόμορφη αυτή διελκυστίνδα; 

Εξάλλου κινήσεις συνεργασίας μπορούν και στην Πειραιώς να σκεφτούν. Με βασική προϋπόθεση βεβαίως να έχουν διαχειρίσιμα ποσοστά, όχι δηλαδή πολύ κάτω από το 30 %.  Αν, ας πούμε, συγκεντρώσουν ένα 27% ( που το έχει αν δεν καθυστερήσει και άλλο τις εκλογές η  ΝΔ) και με ένα σενάριο να μπουν 2 δεξιά κόμματα μέσα στην επόμενη Βουλή, τότε ναι μπορεί να προκύψει ένας συνασπισμός της κεντροδεξιάς με έναν όρο όμως: Πως δεν θα βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης στην αρχηγία του κόμματος καθώς αυτός αποτελεί κόκκινο πανί για τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας μπροστά στην επερχόμενη αναμέτρηση των επόμενων εκλογών όποτε κι αν αυτές γίνουν. Ας σημειωθεί ότι στην ΝΔ νιώθουν μια ανασφάλεια  για τις κινήσεις του Α. Σαμαρά.  Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη ρίξει τις προειδοποιητικές βολές του και στα πηγαδάκια των βουλευτών της ΝΔ πλανάται το ερώτημα «πόσους έχει;» καθώς το παρελθόν είναι γνωστό.

Σε κάθε περίπτωση ο χειμώνας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οψόμεθα…

”ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ”

Μοίρασε το άρθρο!