ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

                                                                                             

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο ευαίσθητος κλάδος της Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.α.) δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα και η διαρκής συνέχεια στον εμπαιγμό γονέων, παιδιών και θεραπευτών οδηγεί τον βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Γιώργο Λαζαρίδη στην κατάθεση της υπ΄αριθμ. Πρ. 7431/16-05-2019 ερώτησής του, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το τοπίο στην ειδική αγωγή παραμένει θολό και άναρχο, και όχι με ευθύνη των ειδικών. Όπως επισημαίνει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, η «θύελλα» αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αυθαίρετη και οριζόντια περικοπή της δαπάνης οδηγεί τους ιθύνοντες σε επιθέσεις «λάσπης» κατά της θεραπευτικής κοινότητας και σε δημόσιες δηλώσεις με μοναδικό γνώμονα την παραπλάνηση της κοινής γνώμης για την άνευ προηγουμένου μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών πηγαίνουν σε τέτοιες «δομές», αλλά ο νέος ΕΚΠΥ που μετά από αρκετές παλινωδίες τέθηκε σε ισχύ, φέρνει σημαντικές (επιπλέον) περικοπές στις παροχές, στον αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωσή του.

Είναι ενδεικτικό, δε, ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, κυρίως των αστικών κέντρων, δεν έχουν εκκαθαρίσει αποδείξεις ασφαλισμένων από θεραπείες ειδικής αγωγής από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ή ακόμα και από τον Νοέμβριο.

Για τους ανωτέρω λόγους ο Γιώργος Λαζαρίδης ερευνά και ερωτά το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί για την εξασφάλιση της σύγχρονης ανάγκης φροντίδας για όλα τα βρέφη και νήπια, για την ψυχοσωματική, διανοητική, κοινωνική τους ανάπτυξη & για την ανάπτυξη σχετικών κοινωνικών υποδομών.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Μοίρασε το άρθρο!