Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποια τα συμπεράσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος, έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές, έσκασαν μύτη και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εξ αυτών. Η πρώτη ήταν της εταιρείας GPO και η δεύτερη της εταιρείας OPINIONPOLL που δημοσιεύτηκε στο The Opinion.gr. Μελετώντας τα ευρήματα των δύο σφυγμομετρήσεων παρατηρεί κανείς ότι παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες και μόνο δύο διαφορές. Ας ξεκινήσουμε από τις ομοιότητες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Ομοιότητα πρώτη. Και oι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι δύο γύρων, δηλαδή δήμαρχος θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή. Παρά το γεγονός ότι το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο έχει πέσει στο 43% κανείς εκ των υποψηφίων δεν είναι ικανός να πετύχει μια τέτοια επίδοση.

Ομοιότητα δεύτερη. Βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος εμφανίζονται τρεις από τους συνολικά εννέα υποψηφίου και είναι οι Κωνσταντίνος Ζέρβας, Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας.

Ομοιότητα τρίτη. Ο Ζέρβας προηγείται και στις δύο μετρήσεις, άρα αυτός θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο. Στη μέτρηση της GPO συγκεντρώνει 29,4%, ενώ σε αυτήν της OPINIONPOLL 26,4%. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο θα είναι ένας εκ των Αγγελούδη και Πέγκα.

Εδώ εντοπίζεται και η μόνη ίσως διαφορά μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων καθώς αυτή της GPO δίνει προβάδισμα στον Πέγκα (17,9% έναντι 13,8% του Αγγελούδη), ενώ εκείνη της Opinion έχει ψηλότερα τον Αγγελούδη (16% έναντι 12% του Πέγκα). Στην τέταρτη θέση και στις δύο μετρήσεις έρχεται ο Στέργιος Καλόγηρος (5,6% και 6,7%), ενώ χαμηλά ανιχνεύεται ο Δρόσος Τσαβλής (3,2% και 3,8%).

Ομοιότητα τέταρτη. Η αξιολόγηση του έργου του νυν δημάρχου είναι εξόχως αρνητική και στις δύο δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της GPO για τον κ. Ζέρβα θετική και μάλλον θετική γνώμη έχει το 40,1% του δείγματος και αρνητική ή μάλλον αρνητική το 59,9%. Δηλαδή έξι στους δέκα εκφράζονται αρνητικά.

Στη δημοσκόπηση της OPINIONPOLL μόλις το 14% απαντά ότι στα χρόνια της θητείας του Ζέρβα η ζωή βελτιώθηκε, ενώ το 49.1% δηλώνει ότι χειροτέρεψε. Επίσης, το 24.2% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο με την συνολική παρουσία και το έργο του Δημάρχου ενώ το 72.3% λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Στο δε κρίσιμο ερώτημα εάν θα επιθυμούσαν την επανεκλογή του Ζέρβα θετικά απαντά μόλις το 22.3%, ενώ το 65.2% απαντά ότι θα ήθελε την εκλογή κάποιου νέου προσώπου.

Διαφορά Νο2. Η δεύτερη διαφορά μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων αφορά τα πιθανά δίπολα του δεύτερου γύρου. Στη δημοσκόπηση της GPO ο Ζέρβας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτός ο νικητής τη δεύτερη Κυριακή ασχέτως ποιον από τους δύο θα έχει απέναντί του. Συγκεκριμένα, η διαφορά του Ζέρβα από τον Πέγκα είναι στις 6,2 μονάδες ενώ από τον Αγγελούδη είναι στις 10,7 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της OPINIONPOLL, στην πιθανή αναμέτρηση Ζέρβα Αγγελούδη στο δεύτερο γύρο, περισσότερες πιθανότητες νίκης συγκεντρώνει ο δεύτερος. Συγκεκριμένα, ο Αγγελούδης ανιχνεύεται στο 35,2% έναντι 28,7% του Ζέρβα. Αντιθέτως, ο Ζέρβας φέρεται να υπερτερεί σε πιθανή αναμέτρηση με τον Πέγκα (33.7% έναντι 27.8%).

Με βάση τα ανωτέρω, ο Ζέρβας έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων δύο, αλλά επουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ακλόνητο φαβορί καθώς οι επιδόσεις του, τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο κυρίως στη γνώμη που έχουν για τον ίδιο και για το έργο του οι ερωτώμενοι, είναι αρνητικές. Σπανίως συναντώνται, δε, σε δημάρχους που διανύουν μόλις την πρώτη θητεία τους. Σε αυτό συνηγορούν και άλλα, ποιοτικά ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων, τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ένα σημαντικό τέτοιο εύρημα, είναι για παράδειγμα η διεισδυτικότητα που φαίνεται να έχει ο Ζέρβας στους ψηφοφόρους της ΝΔ η οποία και στις δύο μετρήσεις εμφανίζεται πολύ χαμηλή.

Βεβαίως, την ίδια ώρα, οι άλλοι δύο κύριοι ανταγωνιστές του εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας το οποίο υπερβαίνει το 50%, δηλαδή ένας στους δύο ερωτώμενους και πλέον, δηλώνει ότι δεν τους γνωρίζει.

Μοίρασε το άρθρο!