Δήμος Θέρμης:Πάνω από 5.000 οι κατοικίες που αναζητούν αγοραστή

qM1pcfRWT9KXwUFGcJ2u

09/03/2016

Η φούσκα της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης που έσκασε μέσα στην κρίση, αφήνοντας χιλιάδες σπίτια στα αζήτητα και ρίχνοντας τις τιμές πάνω από 40%.

Tεράστιο οικιστικό απόθεσμα έχει δημιουργηθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στο Καλλικρατικό δήμο Θέρμης, καθώς σήμερα είναι διαθέσιμες προς πώληση περισσότερες από 5.000 κατοικίες με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να έχει ρίξει τις εμπορικές τιμές έως και πάνω από 40% ενώ πολλά είναι και τα διαθέσιμα οικόπεδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, οι προσφερόμενες κατοικίες είναι πολύ περισσότερες από τις 5.000, αριθμός που προκύπτει βάσει στοιχείων του 2011, αφού παρατηρείται το φαινόμενο κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι το Πλαγιάρι και ο Τρίλοφος, να μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη για να αποφύγουν τα μεγαλύτερα έξοδα μετακινήσεων αλλά και συντήρησης μεγαλυτέρων σπιτιών.

Η μεγάλη κρίση ακολούθησε τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη που γνώρισε η Θέρμη. Να σημειωθεί ότι στη δεκαετία 2001- 2011 ήταν ο δήμος με τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη πανελλαδικά (σ.σ στα προηγούμενα χρόνια είχε εκτιναχθεί η Περαία- δήμος Θερμαϊκού).

Η Θέρμη ήταν περιζήτητη περιοχή για κατοικία σε εκείνα τα χρυσά χρόνια. Η μεγάλη ζήτηση που υπήρχε αλλά και οι επεκτάσεις του 2006, που πρόσθεσαν 4.000 στρέμματα , κατέληξαν να δημιουργήσουν μία υπερπροσφορά κατοικιών σε ένα Δήμο που σε πολλές περιπτώσεις επιλεγόταν και για ήπιες παραγωγικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Με τα σημερινά δεδομένα αγοράς, μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα διαμέρισμα 70-80 τμ, πρώτο χέρι, για 50.000 ευρώ, δηλαδή για πολύ λιγότερα από 1.000 ευρώ/τ.μ. ή για κάτι περισσότερο από 710 ευρώ/τμ

Προ κρίσης οι νεόδμητες κατοικίες πωλούνταν προς 1.500 – 2.000 ευρώ/τ.μ. Έτσι, επί παραδείγματα, στον Τρίλοφο τα σπίτια πρώτο χέρι πωλούνταν προς 1.100 ευρώ/τ.μ. και στο Πλαγιάρι προς 1.200 ευρώ/τμ. Σήμερα, στον Τρίλοφο και στο Πλαγιάρι υπάρχουν πάμπολλες ευκαιρίες με 700 ή και 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οι κατασκευαστές που έχουν στα χέρια τους τόσες έτοιμες κατοικίες προς διάθεση, εδώ και χρόνια πλέον, θέλουν οπωσδήποτε να γλυτώσουν τη μεγάλη χασούρα και να αποφύγουν την τυχόν επαναφορά του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης. Σαν αποτέλεσμα οι τιμές έχουν κατακρημνιστεί και δεν προβλέπεται να σημειώνουν ουσιαστική άνοδο, με τόσα πολλά σπίτια να περιμένουν αγοραστή.

Πηγή: http://www.voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!