Γνωστά φάρμακα κατά της χοληστερίνης συνδέονται με θανατηφόρα παρενέργεια – Τα 3 συμπτώματα

Την προσοχή των ατόμων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή χοληστερίνη εφιστά ο βρετανικός Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), λόγω μιας σπάνιας αλλά επικίνδυνης επιπλοκής.

Η συγκεκριμένη επιπλοκή αφορά σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες και λαμβάνονται με τη μορφή χαπιού, από άτομα με υψηλή χολεστερίνηΠρόκειται για 7 τύπους στατίνων με τις εξής δραστικές ουσίες: ατορβαστίνη, πρεβαστατίνη, λοβαστατίνη, φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη, ροσουβαστατίνη και πισαβαστατίνη. Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν και στην Ελλάδα και έχει αποδειχτεί πως μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και του εμφράγματος. Συνήθως λαμβάνονται μακροχρόνια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του MHRA, η ημερήσια λήψη αυτών των φαρμάκων έχει συνδεθεί με μια σοβαρή μορφή χρόνιας μυοπάθειας που ονομάζεται ραβδομυόλυση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η απώλεια των μυϊκών κυττάρων, η νεφρική ανεπάρκεια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η εμφάνιση ραβδομυόλυσης λόγω χρήσης στατινών είναι πολύ σπάνια και οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόψουν μόνοι τη θεραπεία τους σε καμία περίπτωση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους εκθέσει σε κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης και διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, καλούνται να έχουν υπόψη τους τα πιθανά συμπτώματα ραβδομυόλυσης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εάν εκδηλώσουν κάποιο από αυτά.

«Ένας πολύ μικρός αριθμός ραβδομυόλυσης συνδέεται με τη χρήση στατίνων. Μόνο 10 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, με τους περισσότερους ασθενείς να διανύουν την δεκαετία των 30. Τα συμπτώματα ξεκίνησαν από λίγες μέρες έως και λίγους μήνες μετά την έναρξη θεραπείας με στατίνες και κανένα από τα περιστατικά δεν κατέληξε σε θάνατο», τονίζει ο MHRA.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τις συγκεκριμένες στατίνες, να προσθέσουν μια προειδοποίηση για τον κίνδυνο ραβδομόλυσης στο φύλλο οδηγιών που βρίσκεται στο κουτί των φαρμάκων, τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα συμπτώματα της ραβδομυόλυσης

Οι συχνότερες παρενέργειες των στατίνων είναι αρκετά ήπιες, περιλαμβάνοντας πονοκεφάλους, διάρροια και ναυτία. Αυτές οι παρενέργειες συνήθως δεν είναι ανησυχητικές.

Η ραβδομυόλυση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς αυτό που κάνει είναι να αποδυναμώνει τους μύες, στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνους που ελέγχουν τα μάτια, τα βλέφαρα τις εκφράσεις του προσώπου, τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία. Σε πρώτη φάση μπορεί να εκφραστεί ως μυϊκό άλγος (πόνος).

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Daily Mail», 3 από τα πιο συχνά, πρώιμα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι: βλεφαρόπτωσηδιπλωπία (τα βλέπετε «διπλά») και δυσκολία στην κατάποση.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: αδυναμίαδυσκολία στην αναπνοήδυσκολίες στην ομιλία και στις εκφράσεις του προσώπου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα της ραβδομυόλυσης υποχώρησαν λίγο μετά την παύση της αγωγής με στατίνες, ενώ ορισμένοι που ξεκίνησαν τη θεραπεία εκ νέου είδαν τα συμπτώματα να επιστρέφουν.

Οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος ραβδομυόληση αυξάνονται εάν οι στατίνες λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που ενέχουν κίνδυνο ραβδομυόλυσης ή άλλα φάρμακα που αυξάνουν την συγκέντρωση των επιπέδων των στατινών στο αίμα.

Η επικεφαλής του MHRA, δρ. Alison Cav, δήλωσε σχετικά: «Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα ραβδομυόλησης θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους, έτσι ώστε να αποφασίσουν εάν θα σταματήσουν ή όχι την θεραπεία, ανάλογα με τα οφέλη και τα ρίσκα που υπάρχουν για την δική τους ξεχωριστή περίπτωση. Όπως και να ‘χει, δεν πρέπει με τίποτα να σταματήσουν να τα παίρνουν μόνοι τους».

Πέρα από τη ραβδομυόληση, μια ακόμα παρενέργεια που επηρεάζει (σπάνια) ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες είναι και οι βλάβες στο συκώτι. Για αυτό το λόγο, τα άτομα με ενεργό ηπατική νόσο δεν πρέπει να λαμβάνουν στατίνες, ενώ η χρήση των φαρμάκων αυτών πρέπει να διακοπεί εάν εμφανιστεί ηπατική νόσος κατά την διάρκεια της αγωγής. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να συλλάβουν.

Τέλος, τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες πρέπει να αποφύγουν τα γκρέιπφρουτ και τον χυμό τους λόγω της πιθανότητας επικίνδυνης αλληλεπίδρασης.

Μοίρασε το άρθρο!