Για πρώτη φορά στο Άουσβιτς η Μέρκελ – «Νιώθω βαθιά ντροπή για τα εγκλήματα των Γερμανών εδώ»

Η Καγκελάριος, ούσα μαυροφορεμένη, εξέφρασε την «βαθιά ντροπή» για τις θηριωδίες των Ναζί, συνοδευόμενη από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέουζ Μοραβιέτσκι

Η Άγκελα Μέρκελ, μαυροφορεμένη, βρέθηκε για πρώτη φορά στο Άουσβιτς, στην Πολωνία και η γερμανίδα Καγκελάρος εξέφρασε τη «βαθιά ντροπή» για τις θηριωδίες των Ναζί. Συνοδευόταν από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέσκι, έναν πρώην κρατούμενο και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Η Άγκελα Μέρκελ ορκίστηκε να παλέψει ενάντια στην άνοδο του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Γερμανία και την Ευρώπη. Ντυμένη στα μαύρα, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο στρατόπεδο στη νότια Πολωνία, όπου οι Ναζί διατηρούσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης, με τις δραστηριότητές τους να αποτελούν πάντα μέρος της γερμανικής ιστορίας.

 Η επίσημη αφορμή της επίσκεψής της είναι τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Άουσβιτς-Μπιρκενάου, που δραστηριοποιείται για τη διατήρηση του χώρου, στον οποίο βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο εξόντωσης. Η καγκελάριος κομίζει μια υπόσχεση: η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα με 51 εκατ ευρώ. Προκειμένου να συντηρηθούν τα κτήρια, οι πύργοι ελέγχου και τα προσωπικά αντικείμενα, όπως παπούτσια, βαλίτσες, γυαλιά οράσεως, ακόμη και ανθρώπινες τρίχες, τα οποία και εκτίθενται στο μουσείο.

Auschwitz Memorial

@AuschwitzMuseum

 
 

Chancellor Angela Merkel and Prime Minister Mateusz Morawiecki at @AuschwitzMuseum.

Jews deported for by the German Nazis for extermination were promised resettlement & new life. They packed their suitcases with all the important items. Hope was used in Auschwitz as a weapon.

 

Ενσωματωμένο βίντεο

 
 
 

Μέρκελ: Να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή

«Αυτό το στρατόπεδο μας υποχρεώνει να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Οφείλουμε να θυμόμαστε τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εδώ και να τα ονοματίζουμε ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος της Γερμανίας και συνέχισε παρουσία του πολωνού πρωθυπουργού: «Νιώθω βαθειά ντροπή δεδομένης της βαρβαρότητα των εγκλημάτων που έγιναν εδώ από τους Γερμανούς».

Chancellery of the Prime Minister of Poland

@PremierRP_en

 
 

PM @MorawieckiM and German Chancellor Angela Merkel are attending the 10th anniversary of the Auschwitz-Birkenau Foundation.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

Κατέθεσε στεφάνι στον «Τοίχο του Θανάτου»

Την Άγκελα Μέρκελ και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέουζ Μοραβιέτσκι ξενάγησε στους χώρους του στρατοπέδου συγκεντρώσεως των Ναζί Άουσβιτς – Μπιρκενάου, ο διευθυντής του Μουσείου Πιότρ Τσιβίνσκι. Η γερμανίδα Καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στον Τοίχο του Θανάτου, το σημείο όπου οι κρατούμενοι οδηγούνταν για εκτέλεση από τους Ναζί στο Άουσβιτς.

Η Άνγκελα Μέρκελ διέσχισε και τις ράγες του τρένου αμέσως μετά την πύλη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στους θαλάμους αερίων και τον αφανισμό.

Μέρκελ και Μοραβιέτσκι άφησαν από ένα κερί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος το οποίο χτίστηκε κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στο εσωτερικό του στρατοπέδου Άουσβιτς. Οι πλάκες με την επιγραφή μνήμης για το Ολοκαύτωμα είναι γραμμένες σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

NewExpressNews@NewExpressNews
 
 

Germany’s Angela Merkel visits Auschwitz for first time amid rising anti-Semitism https://www.newexpressnews.com/germanys-angela-merkel-visits-auschwitz-for-first-time-amid-rising-anti-semitism/ 

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 Η σημασία της επισκέψεως Μέρκελ στο Άουσβιτς

Όπως ειπώθηκε, η επίσημη αφορμή για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Άουσβιτς είναι τα δεκάχρονα του Ιδρύματος Άουσβιτς – Μπιρκενάου, που δραστηριοποιείται για τη διατήρηση του χώρου, στον οποίο βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο εξόντωσης. Η καγκελάριος κομίζει μια υπόσχεση: η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα με 51 εκ. ευρώ. Πίσω από αυτήν την υπόσχεση κρύβεται το ότι λόγω των μηδενικών επιτοκίων δεν επαρκούν οι πόροι του.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον εβραϊσμό και η μνήμη ως προειδοποίηση για το όσα φριχτά διέπραξε η ναζιστική Γερμανία ανήκουν στον πυρήνα της θητείας της ως καγκελαρίου. Πέντε φορές η Μέρκελ επισκέφθηκε το Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Γιαντ Βασέμ. Το 2009 μαζί με τον Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε το στρατόπεδο εξόντωσης στο Μπούχενβαλντ, το 2013 μαζί με επιζώντες το Νταχάου, και πάλι το 2015, 70 χρόνια από την απελευθέρωσή του. Αλλά ποτέ δεν είχε επισκεφθεί το Άουσβιτς. Όπως και οι προκάτοχοί της, η καγκελάριος θα εκφωνήσει ομιλία στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης για τα δεκάχρονα του Ιδρύματος, λίγα μόνο μέτρα από τη «ράμπα διαλογής» των Εβραίων που έρχονταν με τραίνα.

Auschwitz Memorial

@AuschwitzMuseum

 
 

German Chancellor Angela Merkel & Polish PM @MorawieckiM paid tribute to all the victims of the German Nazi Auschwitz concentration and extermination camp at the Wall of Death.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

Έγινε και τελετή μνήμης στο κεντρικό τμήμα του στρατοπέδου, στο λεγόμενο Μαύρο Τοίχο, που ήταν τόπος εκτέλεσης. Για τους Πολωνούς ένας τόπος συναισθηματικά φορτισμένος. Μετά την τελετή η καγκελάριος θα περιηγηθεί το Μπιρκενάου, που ανήκει στο στρατόπεδο εξόντωσης. Όταν το 2015 η καγκελάριος επισκέφθηκε το Νταχάου έκανε λόγο για ένα «χωρίς προηγούμενο απάνθρωπο και ζοφερό κεφάλαιο της γερμανικής ιστορίας», αναφέροντας ακόμα: «Τόποι όπως αυτός προτρέπουν τον καθένα να βοηθήσει ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε εδώ, να μην επιτρέψουμε με την αδιαφορία μας, ή ακόμη χειρότερα με την επιδοκιμασία μας, άνθρωποι να αδικούνται, να καταπιέζονται, να καταδιώκονται και τελικά να τρέμουν για τη ζωή τους».

Inspector Gadget@InspGadgetBlogs
 
 

A moment in history. Chancellor on her first visit to as leader of Germany.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

Έκτοτε η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία έχει αλλάξει. Μόλις πριν από δύο μήνες δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ακροδεξιό, που ήθελε να εισβάλει σε κατάμεστη συναγωγή στην πόλη Χάλε χωρίς να το κατορθώσει. «Ήταν καθαρά θέμα τύχης ότι δεν ακολούθησε αιματοκύλισμα. Η επίσκεψη Μέρκελ στο Άουσβιτς αποτελεί ένδειξη ιδιαίτερης αλληλεγγύης προς τους επιζώντες της αποτρόπαιης πράξης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Άουσβιτς.

Οι προηγούμενες επισκέψεις από Καγκελάριους

«Στην πραγματικότητα ο τόπος εδώ επιβάλλει τη σιωπή. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ο γερμανός καγκελάριος σε έναν τέτοιον τόπο δεν επιτρέπεται να σιωπήσει». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο Άουσβιτς ο Χέλμουτ Σμιτ. Ήταν μια κρύα και σκοτεινή ημέρα του Νοεμβρίου του 1977. Για πρώτη φορά ένας γερμανός καγκελάριος επισκέπτονταν το στρατόπεδο εξόντωσης, όπου μέχρι το 1945 έχασαν τη ζωή του με τον πιο φριχτό τρόπο γύρω στο 1,5 εκατομμύριο Εβραίοι. Ο Χέλμουτ Σμιτ, που ήταν τότε 58 χρονών, είχε υπηρετήσει ο ίδιος ως στρατιώτης στη Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στην Πολωνία, «η οποία βίωσε το μεγαλύτερο πόνο» και μίλησε για ευθύνη και ενοχή. Η πολωνική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά την ομιλία του.

Auschwitz Memorial

@AuschwitzMuseum

 
 

German Chancellor Angela Merkel and Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki at the model of gas chamber and crematorium II displayed on @AuschwitzMuseum exhibition.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

«Κόμπος» στο λαιμό του Κολ

Το Άουσβιτς για έναν ανώτατο γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο παραμένει πάντα μια δύσκολη και «λεπτή» περπατησιά στην ιστορία. Δώδεκα χρόνια μετά τον Χέλμουτ Σμιτ ακολούθησε και ο Χέλμουτ Κολ. Και πάλι ήταν μια σκοτεινή μέρα του Νοεμβρίου. Εκείνες τις ημέρες έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και η Γερμανία είχε πλημμυρίσει από χαρά.

Ο Κολ διέκοψε την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, επέστρεψε στη Βόννη, μετά στο Βερολίνο, και στη συνέχεια έφυγε και πάλι στην Πολωνία επισκεπτόμενος μεταξύ άλλων και το Άουσβιτς. Ήθελε με κάθε θυσία να μην χάσει αυτήν την επίσκεψη. Τις μέρες που προηγήθηκαν είχε κάνει λόγο στο προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για ένα «τεράστιο ναρκοθετημένο πεδίο».

Ήδη από τότε του ήταν πολύ σημαντικό να γίνει το Άουσβιτς τόπος μνήμης. Λόγω των ιστορικών γεγονότων με τη πτώση του Τείχους η γερμανική αντιπροσωπεία μετακινήθηκε με πούλμαν και η επίσκεψη συντομεύθηκε με τον τύπο να κάνει λόγο για μια επίσκεψη «ταχύτητας» «από άσκηση καθήκοντος», μια επίσκεψη χωρίς ομιλία. Τα σχόλια δεν ελάμβαναν υπόψη τους το πώς ο ίδιος ο Κολ ένιωσε την επίσκεψη. Μιλώντας λίγες ημέρες αργότερα και πάλι στο προεδρείο του «CDU» περιέγραψε το κόμπο στο λαιμό του, όταν ένας άνδρας εξιστορούσε πως είδε εκεί για τελευταία φορά τη μητέρα του και τη γυναίκα του. Ο τότε καγκελάριος επισκέφτηκε και το κελί θανάτου του Μαξιμίλιαν Κόλμπε, πολωνού Φραγκισκανού μοναχού, που επέλεξε ο ίδιος το θάνατο για να σώσει τη ζωή ενός επίσης Πολωνού οικογενειάρχη. «Δεν χρειάζεται κανείς οδηγό για να αντιληφθεί ότι εδώ το απίστευτο είχε γίνει πραγματικότητα».

Thomas Sparrow

@Thomas_Sparrow

 
 

Angela Merkel holds a minute of silence after laying a wreath in . It’s Merkel’s first visit to Auschwitz and the first for a German chancellor in nearly 25 years.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

Έξι χρόνια αργότερα ο Χέλμουτ Κολ επέστρεψε στο Άουσβιτς. Ήταν Ιούλιος του 1995. 4 εβδομάδες πριν είχε επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ. Με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Βλάντισλαβ Μπαρτοζέφσκι, που από τον Σεπτέμβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941 ήταν κι αυτός κρατούμενος στο στρατόπεδο εξόντωσης, κατέθεσαν μαζί στεφάνι στο διεθνές μνημείο στο Μπιρκενάου. Στο βιβλίο επισκεπτών ο Κολ έγραφε για τον πόνο, τα δάκρυα και το θάνατο «που κάνουν τον επισκέπτη να χάνει τη φωνή του».

Η Άγκελα Μέρκελ 24 χρόνια αργότερα ακολούθησε τα βήματα του Χέλμουτ Σμιτ και του Χέλμουτ Κολ.

AFP news agency

@AFP

 

Auschwitz survivor fears rise of anti-Semitism.

96-year-old survivor Frederick Terna sees similarities between today’s politics and the “narrow nationalism” of the 1930shttp://u.afp.com/JCha 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

AFP news agency

@AFP

 

Angela Merkel is to visit the former Nazi death camp at Auschwitz today for the first time in her 14 years as German chancellorhttp://u.afp.com/JC74 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
 
  

Auschwitz Memorial

@AuschwitzMuseum

 
 

Chancellor Angela Merkel & Polish Prime Minister @MorawieckiM are walking through the ‘Arbeit macht frei’ gate at the former German Nazi Auschwitz concentration and extermination camp.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

Auschwitz Memorial

@AuschwitzMuseum

 
 

Chancellor Angela Merkel and Prime Minister @MorawieckiM have arrived at @AuschwitzMuseum. They are beginning the visit of the site of the former German Nazi concentration and extermination camp. Wreaths and candles will be placed by the Wall of Death in the yard of Block 11.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 
 

jenny hill

@jennyhillBBC

 
 

Angela Merkel at Auschwitz. The German Chancellor said she felt deep shame at horrors perpetrated by Germans here. Today’s values must be defended because of rising anti semitism, racism, intolerance

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
 

(πληροφορίες από Deutsche Welle, AP)

Μοίρασε το άρθρο!